Odmítnutí IVF z důvodu obezity
Hezký večer děvčata,
jsem po dlouhém stimulačním protokolu, kdy bohužel nedošlo ani k transferu.
Dnes jsem byla na kontrole a domluvit se co dál a dostala jsem docela ledovou sprchu, kdy mi mudr. řekl, že další IvF mi udělají, až zhubnu.
V lednu počáteční váha 140 kg, nyní 115 kg
Setkala jste se s tim některá? Nestyďte se mi prosím svěřit, jsem taková zmatená, nevím, jestli se kousnout a dát to, nebo změnit CAR.
Ja jsem rovnez hodne silna, neco jako ty, IVF mi bez problemu udelali a nikdy jsem neslysela jedinou narazku.
Ano, tehotenstvi bylo komplikovane, ano, nizsi vaha by byla zadouci..ale mne to proste neslo. Navic jsem ten typ, ktery po hormonech desne pribira i z vody, napr. behem trimesicni kure s clostylem jsem pribrala 20kilo. Desny.
Je treba pocitat s tim, ze to nepujde hned napoprve,ze to bude chtit vic casu, vic pokusu..
U me jich bylo celkem sest, z toho jsem trikrat otehotnela, ale jen po tom sestem pokusu se mi povedlo dceru donosit.
Vsechno v ramci jednoho ivf, pri stimulaci mi odsali 33 vajicek, z toho bylo 15 ve vyborne kvalite, proto je zamrazili a zavadeli vzdy po dvou, chodila jsem pak uz jenom na KETy.
Takze si nemyslim, ze by to neslo..ano,je to pritezujici faktor, ale neni to prekazka.
Podle me a moji zkusenosti si myslim, ze te nejak spatne nastimulovali, ze ti nic neodsali.
Nevim, kam chodis do centra. Ja chodila do Reprofitu v Brne a muzu opravdu jen doporucit.
Tak ja si myslim, ze ma doktor pravdu. Predne ti vysoka vaha sama o sobe snizuje moznost otehotneni, za druhe je to obrovska zatez pro tve telo a za treti ti nejspis setri ty hrazene pokusy na dobu, kdy budou tve sance vetsi. Mohl by se na tebe vykaslat, napichat te hormonama a zkasnout penize i za neuspech, ale on ti dava lepsi sanci.
Tva vaha je opravdu vysoka. Pri takove nadvaze telo produkuje hormony v jinem pomeru nez normalne a i na ne diky mnozstvi tuku jinak reaguje a je obtizne odhadnout, jak budes reagovat na stimulaci. Dalsi vec je, ze bys pravdepodobne po stimulaci opet pribrala, cemuz se lekar chce vyhnout. Ona ta vysoka vaha je velkou komplikaci i pro tehotenstvi, nikdo asi nechce riskovat cukrovku nebo treba peeklampsii ci dalsi komplikace ohrozujici zivot tvuj i ditete.
Hubni dal, bude to pro tebe vzdycky plus, po vsech strankach.
@78marcela
Dobré ráno 🙂
Děkuju, přesně takhle věcný komentář bylo to, co jsem chtěla slyšet 🙂
Já těch 25kg dala dolu za 5 měsíců a od tý doby se váha nehla.
Já jsem ten typ, co se neúspěchem stresuje, a co když ta váha dolu nepoleze? To si mám nechat uříznout nohu abych byla lehčí? 😃
Jezdím do Prahy k Apolináři
Na stimulaci jsem reagovala výborně, i ti doktoři se divili, jak to že se dal odsát jen 1.
Pošlete mi prosím odkaz na nějakou odbornou studii, ktera se zabývá nadváhou a těhotenstvím. Jsou i silnejsi ženy, které podstupují IVF. Pan doktor není skutečně. ohleduplný, jen dle mého. názoru blbě stimulovali a i přes nezavedení embrya si nechali. celý pokus zaplatit. Teď to svádí na obezitu. Takže můj názor je jednoznačný. Výměna CAR. Jinak obezita není nic dobrého, ale komplikace v těhotenství může nastat i žen hubenych včetně cukrovky. Nepíšu to, abych zde omlouvala obezitu, ale obezita není důvod neplodnosti. Pokud by to tak bylo, neotehotní půlka žen.
@kacca11
Na stimulaci jsem reagovala výborně, nebylo třeba nic zvyšovat atd. Jen ten Pregnyl měl být asi naplánovám dřív
Jsem tlustá celej život a to co píšeš znám už 25 let a to mi je 30
Hormonálně jsem v pořádku, při stimulaci ani deko navíc, protože už umim ovládat svou žravost.
Díky za názor, ale osobně zkušenost nemáš a to je mi k prdu, pardon.
@fandysek_1
Díky moc, jsi poklad!!! :*
@adusku Nezlob se, ale tak trochu mám pocit, žes chtěla číst jen komentáře typu "já jsem taky tlustá a bylo to v pohodě" a jakmile někdo tady napsal, že s lékařem souhlasí, tak se ti to moc nezamlouvalo. Nebo je to jen můj dojem? Možná ano, možná ne.
Ono jde o to, že obézní pacienti můžou mít vyšší spotřebu léků, protože se bohužel přednostně mohou distribuovat do tuku. Potom ten samotný zákrok je někdy problematický, lékař se nemusí dobře a hlavně bezpečně dostat k vaječníkům a pak je lepší výkon ukončit. Což je samozřejmě potom pro pár psychicky a finančně náročné. Nemusí to tak být u všech žen s obezitou, ale tvůj případ to zřejmě je a já osobně bych kvůli miminku ještě pár kil dolů dala. Nehledě na ty pozdější možné komplikace v těhotenství, které už tu byly zmíněny.
Držím palce ať se brzy dočkáte zdravého miminka! 😉
@alicie_k
Chtěla jsem zkušenosti ženských, které tohle řešily nebo s tím mají zkušenosti
Já nemám problém s kritikou, naopak, je mým hnacím pohonem 🙂
Ani jsem nikde neuvedla, že jsem s váhou spokojená a nechci dál makat
Ovšem výčet problémů který obezita způsobuje znám, vím o nich a proto na sobě makám.
@alicie_k
A všimla sis prosím, kolikrát to tu už zaznělo? :(
Pokud pracuješ v IvF netru, pověz mi, proč nás tedy nevypakovali rovnou? To je 5ti doktorům jedno a jen 1 má rozum? Proč tam tedy potkávám holčiny o polovinu větší než já
To je to co mě zaráží.
Jo jsem tlustá jako dobytek, ale nejsem neinteligentní :(
@adusku jsi dobra, ze jsi dala za tak kratkou dobu tolik dolu. Ja teda byla vzdycky silna, mela jsem vzdycky cca 80-85 kilo. Rapidne jsem pak pribrala, az jsem se zacala lecit s neplodnosti, byl to mazec.
I v tehotenstvi,dokud jsem brala hormony behem prvnich tri mesicu, jsem i pres nestale zvraceni (dokonce jsem skoncila kvuli zvraceni na kapackach v nemocnici) tak i pres to jsem pribrala sedm kilo. Jakmile jsem hormony po prvnim trimestru vysadila, zacala jsem hubnout a rodit jsem sla s mensi vahou, nez se kterou jsem otehotnela..
Drzim ti pesti.
@adusku A jak víš, že jim doktoři neřekli to samé a oni si nepostavili hlavu a i přesto chtějí do léčby jít? To je totiž dost časté. Zakázat to nikdo nikomu nemůže.
Proč vás nevypakovali? Lékaři chtějí pomoct, zde se to očividně nepovedlo, a proto vám poradili, co poradili.
A nejsi tlustá jako dobytek, máš snahu a výsledky, chceš se sebou něco dělat a každou ženu raní, když jí někdo do očí nahlas řekne, co ona sama ví moc dobře.
Přeji ti, aby sis zvolila správnou cestu, která tě dovede k miminku.
@adusku Uvedomujes si, ze nejde jen o to samotne IVF, ze tim to nekonci? Ja otehotnela potreti, kdyz byly prostredni dceri necele dva roky, s nadvahou cca 15 kg. Kdyz to srovnam s predchozimi tehotenstvimi - potreti omezena moznost pohybu, bolel me spodek od pulky tehotenstvi, o kloubech ani nemluvim. Gestacni diabetes, ktery na rozdil od druheho tehotenstvi nesel kompenzovat dietou, skoncila jsem na inzulinu. Fyzicka mizerna a do toho velmi akcni batole, kteremu jsem venku nestacila. Jo, oproti Tobe mam vyhodu v prirozenem otehotneni. Ale to dite je taky potreba donosit, nejen pocit.
@somalicats
Věř mi, že uvědomuju.
Ale potíže můžou být a nemusí. Ano, u silných jsou pravděpodobnější, ale štíhlým se taky nevyhýbají.
To samé s donošením....
Píšeš to dobře, máš výhodu. A víš v čem? Že ty dětičky máš. Kdybych toužila po druhém a jedno už měla, tak půl rok tam nebo sem, to by mi bylo fuk, jenže nemám a o to je to těžší :(
@adusku No pokud ta punkce byla technicky obtížná, já se mu nedivím.
Víš, my jsme na sále kolikrát ani nedýchali, aby vše dopadlo dobře. Lékař měl smrtelný pot, nedařilo se, ale zároveň jsme to paní nechtěli pokazit, všichni víme kolik to stojí, ale zdraví je přednější. Ty si možná myslíš, že lékař je líný, ale já za tím vážně vidím to, že tě nechce ohrozit a třeba bys i spotřebovala míň léků.
A znovu opakuju, že to není případ všech obézních, u někoho to vyjít může.
Nehledej prosím důvody proč se to nezdařilo, hledej důvod, proč se snažit, aby to příště dopadlo líp, a to je přece ten nejhezčí - miminko 🙂
@adusku Chtelas slyset rady, melas ale rovnou napsat, ze chces slyset jen to, ze je vlastne v poradku, ze jsi obezni. Rizika si uvedomujes, hubnout jsi uz zacala, tak v tom pokracuj. A nehledej vymluvy na to ci ono. Obezita je problem, zvlast pokud je Ti "jen" 30 (doufam, ze si Tvuj vek pamatuju dobre), s postupujicim vekem se Ti kila budou shazovat jeste hur. To, ze ses momentalne zasekla na vaze, je normalni, najdi si odbornou pomoc a hubni dal. Neni duvod, proc by to treba za pul roku nemohlo jit lip.
@adusku ahoj, tak já mám zkušenosti "jen" s IUI, k IVF nakonec ani jednou dojít nestihlo a při otěhotnění jsem měla i díky hormonům asi 20 kg navíc. Se starším synkem jsem otěhotněla ve 32letech a s dcerkou ve 37 letech a jen koukám, jak tady všichni citují různé komplikace, kterou v souvislosti s vyšší váhou mohou přijít. Já jsem se obě těhotenství cítila výborně, u synka přibrala 2kg, u dcerky 7kg, vždy jsem šla z porodnice ještě lehčí než před otěhotněním. Neměla jsem nikdy ani cukrovku, ani vyšší tlak, běhala jsem za nimi, učila je chodit, syna teď učím na kole a k tomu dvouletá princezna a mě je stále stejně skvěle. Takže za mě pozitivní myšlení a ještě napíšu někdejší slova svého nyní už prvňáčka, "maminko, miminka vždycky sedí na nebi na obláčcích a koukají se na takovou jako obrazovku a tam se promítají různí rodiče. A ony si je vybírají a my s Valerinkou jsme si vybrali Vás, jste se nám totiž hrozně líbili a protože je Vája mladší, tak já jsem ji k nám pozval. A nejhorší je, že musiš vždycky čekat ve frontě až na Tebe přijde řada, protože potom se z toho obláčku spustí taková klouzačka a ta vede přímo k mamince do bříška 😉 .
@alicie_k zajímavý článek, ale jednoznačný výstup tam není.
Mam pocit, že se diskuze trochu zvrhla. Všichni si přeci uvědomují rizika obezity+ IVF, ale mě osobně se nelíbí postoj lékaře, který svým způsobem necitelne odsune další IVF. Zkuste si vy všechny představit, že se několik let snažíte o dítě a pak přijde taková sprcha.
@adusku ahoj. Ja mam jedno dítě z ivf. Obezni jsem nebyla nikdy, ale nervsma jsem se vyjedla na hranici nadvahy. Kdyz jsme prisli do caru a prisla rec na vahu, doporucili mi trochu zhubnout. Pak taky clovek potrebuje nizsi davky hormonu. Zhubla jsem, ale behem stimulace zase nabrala, cast hormony, ale taky jsem se furt cpala. V tehotenstvi jsem se pak.musela.hodne hlidat.kvuli cukrovce a nastesti pribrala jen malo. Pul roku po porodu jsem na lepsi vaze nez kdy driv, ale nez pujdem do druhého, urcite maknu a sundam jeste ty tri ctyri kila, co prebivaj. Ono se to pozitivne odrazi i na psychice.... takze radim pockat a zhubnout, zdrave telo je pro miminko stokrat lepsi
Ahoj, my jsme šli na první IVF, když jsem měla 100 kg a taky mi naznačili, že ta váha dělá hodně. Tak jsem se pak hecla a začala hubnout. Měla jsem PCO bez ovulace, zkusili jsme ještě jedno IVF, kdy jsem otěhotněla, ale potratila. Pořád jsem pomalu hubla, až se mi po dvou letech ztratilo PCO a naskočila ovulace a já přirozeně otěhotněla. V těhotenství přišla cukrovka právě kvůli nadváze. To, že Ti to doktor asi řekl nevhodně je jedna věc, ale určitě má pravdu. A Ty máš za sebou super výsledek. Dala bych si půl roku během toho se dá schodit spoustu kil a pak bych se vrhla na další IVF. A tomu doktorovi to tím pěkně natřeš🙂
@fandysek_1 Ty studie jsou, ale spíše v angličtině (zahraniční odborné časopisy a literatura), nepochybuji že si je sama budeš umět vyhledat 😉 Toto jsem ti sem vložila, protože jsi sama chtěla vidět nějakou studii.
Dle mého názoru se nic nezvrhlo. Ještě jsem neviděla člověka, kterému by nevadilo, že mu lékař (i kdyby zaobaleně) řekl, že je tlustý. Ti lidé to vědí, někteří hledají důvody, proč by neměli zhubnout a někteří hledají způsoby, jak toho dosáhnout. A miminko je největší důvod.
A já osobně si představovat dlouhou snahu o dítě nemusím, taky jsem si prošla delší cestu než moje okolí. A musela jsem kvůli tomu také leccos v životě změnit.
Přeji pěkný den.
@adusku nebudu se vyjadřovat jestli máš zhubnout nebo ne, sama píšeš, že si uvědomuješ, jaká to nese rizika a to asi každý průměrně inteligentní obézní člověk. Druhá věc je, že obézní ženy i ženy s nadváhou běžně těhotní a přivádí děti na svět. Napíšu jen svou zkušenost - o to ti šlo. Nejsem štíhlá a nikdy jsem nebyla, IVF u nás bylo víceméně kvůli manželovi, takže nemůžu posoudit jakou roli hrála moje váha. První IVF vyšlo hned napoprvé, druhé na třetí pokus a teď třetí zase napoprvé. To, že jsem v průběhu stimulací přibrala, o tom žádná, hormony na mě měly neskutečný vliv, ale zase v průběhu těhotenství jsem hubla, měla jsem těhotenskou cukrovku. Takže ano, i mně se nevyhly komplikace, ale všechno se dalo zvládnout a děti jsou naprosto v pořádku. Zkusila bych třeba jen napsat do jiných center, jakou mají zkušenost, jaké jsou statistiky a podle toho se pak rozhodneš. Hlavně se zajímej a chtěj přesné vysvětlení, proč punkce dopadla takhle. Ale zodpovědně můžu říct, že za celou dobu moji hmotnost nikdo neřešil.
@adusku Ahoj, ja jsem byla na ivf letos v lete, pocatecni vaha 128 kg,dlouhy protokol, jedno vajicko a i tak vse klaplo a cekame mimi. Mozna bych zvazila zmenit lekare. Ja byla s pristupem moc spokojena, vahu se mnou nikdo ani neresil, vsichni moc prijemni a ochotni.
Jinak preju hodne stesti at to priste klapne 😉
@adusku Podstoupila jsem ivf s nadvahou (85 kg), nikdo v car neresil mou vahu, pouze jsme se bavili o mnozstvi hormonu na stimulaci, ze je pocitaji podle vahy a ze to pro nas bude drazsi. Moji vahu jsme pak hlidali hlavne pri stimulaci, aby nesla moc nahoru, nastesti se ani nehla. Nemela jsem sice stejnou vahu jako ty, ale nadvahu ano a nikdo to neresil.
Myslim, ze dokazu tvoji situaci pochopit - taky to byl pokus o prvni dite, kazdy okolo tehotny nebo rodil, ja nestastna, ze neustale musime na neco cekat a cas se hrozne vlece. Mozna je to mimo tema, potom se omlouvam, ale z me zkusenosti - nejdulezitejsi je tvoje pohoda a duvera ve tveho lekare. A pokud ti ji narusi pristup lekare, hledala bych zmenu - bud jineho lekare nebo caru. Ja napriklad odmitala chodit na kontroly k jednomu konkretnimu lekari v caru, protoze rikal malo informaci a me to pak srotovalo v hlave a byla jsem z toho skorat na nervy - je to neskutecny odbornik, ale nesedli jsme si lidsky, tak jsem si rekla, ze nejdulezitejsi je moje pohoda a chodila k jinemu.
A jestli muzu jeste jednu zkusenost, dej svemu telu cas a klid, zbytecne nic neuspechavej - ja hrozne tlacila na pilu, kazdy den cekani me ubijel - dosla jsem tak daleko, ze po prvnim pokudu, kdy jsem sla preruseni kvuli VVV jsem premlouvala lekare, ze jedna menstruace od zakroku staci a ze uz muzu jit na dalsi pokus a ze do caru jeste ted zavolam, ze by to stihli rozmrazit a nemusela bych mesic cekat - nastesti zasahl manzel i gynekolog, ja si dala mesic odpocinku, odjela na dovolenou a nechala telo delst svoji praci - zadarilo se a ted ti pisu z porodnice, kde se mi v pondeli narodil syn a lezi ted v postylce vedle me (tim se take omlouvam za dlouhy prispevek a mozna mimo tema - mozna za to muzou me hormony, ale mela jsem dojem, ze nektere tve pocity z tvych prispevku jsou hodne podobne tomu, co jsem zazivala ja). Drzim pesti, abys nasla takove zarizeni a doktora, ve ktereho budes mit duveru a ktery ti pomuze i po te psychicke strance byt v pohode. Urcite se brzy zadari a budes mit to sve vytouzene miminko!!🙂

@adusku Skvely, ze se podarilo takhle shodit🙂) jentak dal🙂