První dítě po 42. roce, 6x oplodněná - váš názor?
ahoj holky, nechci tu vyvolat vlnu kritiky a nebo aby se tu maminky napadaly, ale zajímá mě váš názor, muj nevlastní bratr se seznamil s ženou, je ji přes 40let, vzali se ale nedařilo se jim otěhotnět, tak šla na umělé a nakonec se to povedlo až na pošesté. už to jsem si říkala že je proti přírodě. Ona už teda porodila, ale měla preeklampsii a udělali ji cisaře. dítko se narodilo donošené v termínu a váží 1500g a má 40cm. samozřejmě je v inkubátoru. oni i přes to všechno chtějí hned další, protože chtěl syna a to jim nevyšlo. to už se u mě zvedá adrenalin, jako by jim nestačilo to jak to vypadá teď. myslím si totiž, že holčička bude vždy menší a že tam hrozí i nějaké vyvojové vady, třeba ledviny, atd co se projeví časem, nemusí hned a bude vždy chudinka kvuli rodičům kteří jdou prostě proti přírodě. HLAVNĚ SE TU NEHÁDEJTE. DĚKUJI ZA NÁZOR. TŘEBA MI HO POMŮŽETE ZMĚNIT.
Je zajímavé sledovat a číst, jak nám příjde zvláštní, když holka má ve 20 letech dítě a v po 40 nám to příjde OK? 😀 Já vám nevím, ale mít puberťáka v důchodu mi příjde šílené 😀
Tak já jsem měla stejnou reakci i při prozrazení pohlaví dítěte. Asi doktorka čekala "bouřlivější" reakci než to moje "aha". Já jsem vystudovaný vývojový pedagog, takže mám ještě v paměti, co se vše může stát a jakou cestu je třeba urazit, než se narodí zdravé dítě. Takže pro mě je to jen "imaginární plod", dokud to neleží zdravé a živé v postýlce.
@alcar chtěla jsem vědět názor jinych matek na tuto problematiku. jak se na to dívají a nebo jaké mají zkušenosti. chtěla jsem v sobě ten názor změnit a myslet si, že je to asi dobře nechat ze znova oplodňovat několikrat po tom co švagrová prožila, jen aby on byl spokojenej. myslim si, že je to od něj sobeckost, protože celou dobu to bylo rizikové, navíc ta preeklamsie a že se narodila malá tak prťavá. holky mě tu uklidnily, že jsou děti i tak malé pak zdravé, za což jsem ráda a ulevilo se mi aspoň trochu. stále ale doufám, že si to třeba rozmyslí a zhodnotí to tak, že jim jedno stačí než riskovat pak život budouciho miminka a matky. pak je to zase jiné trauma přijit o dítě. Ona je z toho těhotenství a porodu dost vyčerpaná a zoufalá. ani se ji nedivím. tak ukáže čas.
ségra měla neteř v 19 letech, nyní je jí 45 let má odrostlé děti a nemá pocit, že jí něco uteklo. Má už klid, což paní v tomhle věku bude mít školkové dítě. Ne každý musí zcestovat půl planety, vydělat 2 miliony do začátku a mít PhD za jménem 😠 Někomu stačí zdravé, živé dítě s vhodným člověkem, se kterým je už přes čtvrt století.
@dagmarj Tak až do téhle chvíle jsem se zlobila na holky, které se tu do Tebe obouvaly... Nemyslím si, že by vám to někdo záviděl (i když možná ano, závidím, že mají jiné ženy štěstí a mají děti, ale není to žádná zákeřná, zlá závist. Jen takové to acho jooo, já chci taky... ) Tohle ale od Tebe byla podpásová reakce. Tomu se říká komunikační faul...
Je ale potřeba se na to podívat i z druhé strany. Kdo to dítě bude vychovávat? mě měla máma v 39 letech, byla jsem její 3. dítě a měla jsem kmotru, která se o mě měla postarat, kdyby máma zemřela dřív než v mých 18 letech. To, že můžeme počít do důchodu neznamená, že se budeme množit do haleluja bez ohledu na ty potomky. Samozřejmě, tohle se může stát i mladým rodičům, ale ti obvykle mají i mladé příbuzné, což moje máma už neměla ani jednoho rodiče, když jsem se narodila a řeknu ti, že často přemýšlela nad tím, co nás vlastně čeká... Takže občas by prospělo se zamyslet nad tím - já chci dítě, já, já, já, protože ho prostě do 45 let nemám, tak ho sakra chci. Ale chtělo by být dítě sirotkem?
A mezi nami, kolikrat kvuli pohlavi daleko vice magori zenske, nez chlapi. Nejextremnejsi reakce (i dlouhodobe) jsem videla prave u zen.
@astyna asi je to jako vše individuální,taky mám z titulu svého vzdělání jasnou představu o tom, co vše se může stát ( a dík praxi jsem mela možnost to v reálu zažít), ale stejně pro me i mého může bylo kazde naše dítě naším dítětem už od pozitivního testu. A nijak neodsuzuju,pokud to tak někdo nemá. Stejně tak s vnímáním věku mámy (rodičů) je to to individuální. Moje sestrenka chtěla deti brzy a je šťastná, já zacala s detmi uz na VS a presto jsem si pak ještě v 35 pořídila další a stara si neprijdu, kolem me rodí mnohem starší a jsou šťastné a spokojene. Btw pokud někdo rodí ve 42 letech, rozhodne v důchodu doma už pubertaka nemá...
Ono je ale potřeba se zamyslet a dočíst první příspěvek až do konce. To není o tom mít dítě pozdě. To je o tom, že se žena pod vlivem mladšího muže vydá do UO a to hned 6x, načež je osočena, že porodila dceru.
Já jsem porodila prvního v 27 letech a v porodnici jsem byla nejmladší. Spíš tam rodily daleko starší ročníky, to je prostě tím, že se to odkládá a odkládá a pak mají Cary žně.
@dagmarj diky za odpoved. Tohle byl asi tvuj prvni rozumny prispevek. Netreba tady nikoho urazet. Jde to rict i slusne. U toho bys mela zustat. Pokud si svagrova dalsi dite nepreje, tak to si ovsem bude muset s tvym bratrem vyresit sama. Urcite je rozumna zenska a samotne ji dojde, ze dalsi oplodnovani i tehotenstvi by pro ni nemuselo dopadnou dobre. Byt tebou, tak do toho nezasahuju.
Jinak mne ctyricet take jeste neni a cekam ctvrty kousek.
Presto mi tyhle uvahy a posudky prijdou prinejmensim uhozene.
Nikdo nevi, jak by se zachoval, kdyby byl ve stejne situaci. Muze se pouze domnivat.

@dagmarj Ja vcera taky videla reakci ciziho tatinka na fotku z ultrazvuku. No a? To neco vypovida o jeho budoucim vztahu k diteti? Ne, nevypovida to vubec nic.