icon

Rozdělují se darovaná vajíčka mezi dvě příjemkyně?

katerinka12
24. kvě 2025

Ahoj holky, vy které máte zkušenosti s DV, nejlépe teď někdy. Je pravda, že se vajíčka rozdělují mezi 2 příjemkyně kvůli ceně? A kdybych chtěla, aby šla všechna vajíčka jen nám, musím si zaplatit "exkluzivní cyklus"?

kelerub
24. kvě 2025

Ano, je to běžný postup. Asi ani tak kvůli ceně, ale rozdělením mezi dvě příjemkyně se zvyšuje efektivita využití darovaných oocytů a zároveň se zkracují čekací lhůty na léčbu. Vzhledem k tomu, že dárkyně může darovat vícekrát za život, je vysoce pravděpodobné, že její oocyty už mohly být použity v minulosti a mohou být použity i po vás.

katerinka12
autor
25. kvě 2025
@kelerub

Ano, je to běžný postup. Asi ani tak kvůli ceně, ale rozdělením mezi dvě příjemkyně se zvyšuje efektivita využití darovaných oocytů a zároveň se zkracují čekací lhůty na léčbu. Vzhledem k tomu, že dárkyně může darovat vícekrát za život, je vysoce pravděpodobné, že její oocyty už mohly být použity v minulosti a mohou být použity i po vás.

@kelerub ahoj, moc děkuji za odpověď.
Je to pro mě trošku šokující, že by moje dítě mělo někde, třeba i dokonce v našem městě, několik sourozenců a třeba i stejně starého.
Naivně jsem počítala jen s případnými dětmi od dárkyně. Tedy v případě, že by darovala jen jednou.
Byla jsem už víceméně pro darovaná rozhodnutá a teď je tu další věc, kterou musím zvážit.

merope
25. kvě 2025
@katerinka12

Je to pro mě trošku šokující, že by moje dítě mělo někde, třeba i dokonce v našem městě, několik sourozenců a třeba i stejně starého.
Naivně jsem počítala jen s případnými dětmi od dárkyně. Tedy v případě, že by darovala jen jednou.
Byla jsem už víceméně pro darovaná rozhodnutá a teď je tu další věc, kterou musím zvážit.

@katerinka12 Já to popravdě slyším poprvé - my platili cyklus dárkyně, pro nás byly všechny a bylo to jenom o tom, kolik z toho pak bude i těch embryí. Zbytek se dal "do mrazáku" a povkládal postupně. Měli jsme tam i garanci, když to bude málo.

A nedávno jsem tu taky četla dotazy na téma té garance a kterou kliniku kvůli těm garancím vybrat - tzn. tipuji, že to je stále tak nějak stejné a možná někde to rozdělují, ale pak bych čekala výraznou slevu na cyklu, protože pokud nemají tu dárkyni hyperstimulovat, tak ta šance na úspěch jde docela dolů.

BTW my z toho jednoho cyklu máme nakonec jedno dítě a to jsme využili i všechny "mrazáčky".

merope
25. kvě 2025
@kelerub

@kelerub Kde je to běžné? Od kdy to je běžné? Nám nic podobného před 7 lety ani klinika nenabízela. My byli v Gennetu.

kelerub
25. kvě 2025
@merope

@kelerub Kde je to běžné? Od kdy to je běžné? Nám nic podobného před 7 lety ani klinika nenabízela. My byli v Gennetu.

@merope 6 let zpět, 2 kliniky v Ostravě, obě mě s touto skutečností seznámily při podpisu informovaného souhlasu. Rozdělení vajíček je v souladu s českou legislativou, která stanovuje anonymitu dárkyně i příjemkyně a umožňuje takové rozdělení bez porušení zákona.

marklim
25. kvě 2025

Třeba dokument čt reprodukce ll. doporučila bych mrknout. Je tam odhalená i realita center.

kelerub
25. kvě 2025
@katerinka12

@katerinka12 rozumím. Taky mě to šoklo. Ale naše dárkyně měla 7 oocytů a všechny jsme dostali my. Mám 2 děti a ještě 5 mrazáků. Co si budem povídat, většina dárkyň to dělá kvůli finanční odměně a přijde si bez práce na 30k. V současné době v České republice neexistuje jednotné striktní zákonné omezení, které by přesně stanovovalo maximální počet darování oocytů za život. Odborná doporučení a praxe center asistované reprodukce se však pohybují v rozmezí 3–6 odběrů za život. Takže i když byly všechny vajíčka z té “várky” naše, je dost vysoká pravděpodobnost, že po Ostravě je v tuto chvíli více dětí jedné dárkyně.

katerinka12
autor
25. kvě 2025
@marklim

Třeba dokument čt reprodukce ll. doporučila bych mrknout. Je tam odhalená i realita center.

@marklim snímek jsem shlédla, děkuji za tip. Kromě právě té situace s rozdělením vajíček od dárkyně pro více příjemkyň tam nebylo řečeno nic, co bych nevěděla. Sama jsem nějakou dobu byla pacientkou pana doktora Machače, který v dokumentu vystupuje.

katerinka12
autor
25. kvě 2025
@kelerub

@katerinka12 rozumím. Taky mě to šoklo. Ale naše dárkyně měla 7 oocytů a všechny jsme dostali my. Mám 2 děti a ještě 5 mrazáků. Co si budem povídat, většina dárkyň to dělá kvůli finanční odměně a přijde si bez práce na 30k. V současné době v České republice neexistuje jednotné striktní zákonné omezení, které by přesně stanovovalo maximální počet darování oocytů za život. Odborná doporučení a praxe center asistované reprodukce se však pohybují v rozmezí 3–6 odběrů za život. Takže i když byly všechny vajíčka z té “várky” naše, je dost vysoká pravděpodobnost, že po Ostravě je v tuto chvíli více dětí jedné dárkyně.

@kelerub moc děkuji za tvůj příspěvek a zkušenost. Budeme si to muset prostě srovnat v hlavě, jestli i přesto jsme ochotni do toho jít či ne.

kelerub
25. kvě 2025
@katerinka12

@kelerub moc děkuji za tvůj příspěvek a zkušenost. Budeme si to muset prostě srovnat v hlavě, jestli i přesto jsme ochotni do toho jít či ne.

@katerinka12 já jsem si to uvědomovala, přesto jsem do toho šla po hlavě. Nelituju, jsem vděčná, že děti mám. Ovšem je tady ještě jedna věc, která mě nenapadla a se kterou jsem mohla tak nějak počítat…

merope
25. kvě 2025
@kelerub

@merope 6 let zpět, 2 kliniky v Ostravě, obě mě s touto skutečností seznámily při podpisu informovaného souhlasu. Rozdělení vajíček je v souladu s českou legislativou, která stanovuje anonymitu dárkyně i příjemkyně a umožňuje takové rozdělení bez porušení zákona.

@kelerub Zajímavé, v Praze v Gennetu o tom fakt ani nemluvili, ani to nenabízeli jako levnější variantu. Prostě "kolik se urodí, to je naše".

katerinka12
autor
25. kvě 2025

@kelerub já to právě zvažuji už skoro dva roky. Má to svá obrovská pro ale i nějaká proti. My bychom to dítě milovali jako nic na světě, o to nejde, ale... Můžu se zeptat, co tě nenapadlo? Klidně do zpráv 🙂

katerinka12
autor
25. kvě 2025
@merope

@kelerub Zajímavé, v Praze v Gennetu o tom fakt ani nemluvili, ani to nenabízeli jako levnější variantu. Prostě "kolik se urodí, to je naše".

@merope Sama jsem si myslela, že jsem o darovaných načetla snad vše. Jen jsem se včera jen tak ptala chatgpt obecně na darovaná vajíčka a ten mi právě napsal toto a že je to běžná věc, kterou prý berou kliniky jako "technický detail", a proto se o ní nezmiňují, jen pokud se pacient vyloženě zeptá. Nevím do jaké míry AI věřit 😃 ale něco na tom tedy je

kelerub
25. kvě 2025
@katerinka12

@kelerub já to právě zvažuji už skoro dva roky. Má to svá obrovská pro ale i nějaká proti. My bychom to dítě milovali jako nic na světě, o to nejde, ale... Můžu se zeptat, co tě nenapadlo? Klidně do zpráv 🙂

@katerinka12 …že dárkyně s vidinou zisku může v dotazníku lhát. Tŕeba právě ohledně zdravotní anamnézy jak své, tak rodinné. Jsou nemoci a poruchy, které v centru z vyšetření nezjistí. Centrum se spoléhá na pravdivě uvedenou rodinnou anamnézu, která je klíčová pro posouzení vhodnosti dárkyně. No a teď k věci. Starší dítko má vývojovou dysfázii, adhd, poruchu pozornosti a poruchu porozumení. Co se týče mladšího jsme ve fázi vyšetřování a zatím to vypadá, že i ono bude jiné. V rozsáhlé rodině z manželovy strany se tyto poruchy nikdy nevyskytovaly. A já v obou případech měla víc než pohodové těhotenství i porody. Jako jedinou možnost tedy vidím, že dárkyně v dotazníku lhala.

kelerub
25. kvě 2025
@merope

@merope teda tak teď jsi mě dostala. Jsem si téměř na sto procent jistá, že při pohovoru s embryologem tuto možnost zmiňovali. Proto to tvrdím s takovou jistotou. Ale nahlodalas mě 🫣😀

merope
25. kvě 2025
@kelerub

@merope teda tak teď jsi mě dostala. Jsem si téměř na sto procent jistá, že při pohovoru s embryologem tuto možnost zmiňovali. Proto to tvrdím s takovou jistotou. Ale nahlodalas mě 🫣😀

@kelerub Tak my to měli i ve smlouvě.

A k tomu ADHD - vzhledem k tomu, že je hromada psychiatrů, co stále ani nevěří na ADHD dospělých a rozumná možnost nechat se vyšetřit je tak 2 roky, tak to, že to dárkyně do dotazníku neuvede, bych brala jako tak nějak normální. No, u nás je to zřejmě tak, že ADHD mám jak já tak syn 🙂.

mysh_me
26. kvě 2025
@kelerub

@katerinka12 …že dárkyně s vidinou zisku může v dotazníku lhát. Tŕeba právě ohledně zdravotní anamnézy jak své, tak rodinné. Jsou nemoci a poruchy, které v centru z vyšetření nezjistí. Centrum se spoléhá na pravdivě uvedenou rodinnou anamnézu, která je klíčová pro posouzení vhodnosti dárkyně. No a teď k věci. Starší dítko má vývojovou dysfázii, adhd, poruchu pozornosti a poruchu porozumení. Co se týče mladšího jsme ve fázi vyšetřování a zatím to vypadá, že i ono bude jiné. V rozsáhlé rodině z manželovy strany se tyto poruchy nikdy nevyskytovaly. A já v obou případech měla víc než pohodové těhotenství i porody. Jako jedinou možnost tedy vidím, že dárkyně v dotazníku lhala.

@kelerub nemyslim si ze by musela darkyne lhat. Poruchy ktere uvadis (adhd, vd apod) se do anamnezy neuvadeji, ani se me na ne nikdy zadny lekar neptal, a uz vubec ne, jestli jsou v rodine. Treba v generaci mych rodicu (70.leta) se ani bezne nediagnostikovaly, tak jak bych to mohla vedet? Dokonce ani neni nijak prokazano, ze se predpoklady k vyvojove dysfaziii predavaji geneticky, takze pochybuji ze by kvuli tomu darkyni vyloucili, i kdyz by treba uvedla, ze vd sama mela… podle vseho to vznika nahodnou mutaci, coz se neda ovlivnit ani v reprodukcnim centru, a muze se to stat at bys mela vajicko jakekoli, i vlastni.
Nevim, nejsem v tomhle tematu uplne kovana, ale myslim ze vd spociva v tom, ze dite na urcite urovni nezvlada to co vrstevnici, ale drive ci pozdeji se ten rozdil dozene, ne? Pokud tam neni nejaky vetsi problem typu retardace, tak dite s vd potrebuje vice podpory a nejaka opatreni, pravdepodobne i vice casu, ale jednou z nej bude dospely bez potizi? Adhd vim ze dela problemy cely zivot, ale jak je psano vyse, ani nekteri lekari na to tzv “neveri”, hodne lidi to neuznava, takze tito lide se pravdepodobne ani nedaji diagnostikovat, tak jak by to mohli pak nekde uvadet?
Obecne si myslim, ze reprodukcni medicina tu neni od toho, aby dorucila “perfektni dite bez vad” na objednavku. Kdybys mela dite prirozene, take se musis rozhodnout jit do rizika, ze se vlivem nahodne mutace narodi nejake “jine”, a neovlivnis to. Proto to neovlivnuje ani reprodukcni medicina. Ta se zameruje na vazne vrozene vady, hlavne na ty neslucitelne se zivotem nebo zpusobujici diteti utrpeni, coz by bylo neeticke takove dite zamerne privest na svet… ale opravdu ta vysetreni a anamnezy neslouzi k tomu, aby se dite z ivf narodilo jako perfektni vybrouseny diamant bez kazu.

kelerub
26. kvě 2025
@mysh_me

@kelerub nemyslim si ze by musela darkyne lhat. Poruchy ktere uvadis (adhd, vd apod) se do anamnezy neuvadeji, ani se me na ne nikdy zadny lekar neptal, a uz vubec ne, jestli jsou v rodine. Treba v generaci mych rodicu (70.leta) se ani bezne nediagnostikovaly, tak jak bych to mohla vedet? Dokonce ani neni nijak prokazano, ze se predpoklady k vyvojove dysfaziii predavaji geneticky, takze pochybuji ze by kvuli tomu darkyni vyloucili, i kdyz by treba uvedla, ze vd sama mela… podle vseho to vznika nahodnou mutaci, coz se neda ovlivnit ani v reprodukcnim centru, a muze se to stat at bys mela vajicko jakekoli, i vlastni.
Nevim, nejsem v tomhle tematu uplne kovana, ale myslim ze vd spociva v tom, ze dite na urcite urovni nezvlada to co vrstevnici, ale drive ci pozdeji se ten rozdil dozene, ne? Pokud tam neni nejaky vetsi problem typu retardace, tak dite s vd potrebuje vice podpory a nejaka opatreni, pravdepodobne i vice casu, ale jednou z nej bude dospely bez potizi? Adhd vim ze dela problemy cely zivot, ale jak je psano vyse, ani nekteri lekari na to tzv “neveri”, hodne lidi to neuznava, takze tito lide se pravdepodobne ani nedaji diagnostikovat, tak jak by to mohli pak nekde uvadet?
Obecne si myslim, ze reprodukcni medicina tu neni od toho, aby dorucila “perfektni dite bez vad” na objednavku. Kdybys mela dite prirozene, take se musis rozhodnout jit do rizika, ze se vlivem nahodne mutace narodi nejake “jine”, a neovlivnis to. Proto to neovlivnuje ani reprodukcni medicina. Ta se zameruje na vazne vrozene vady, hlavne na ty neslucitelne se zivotem nebo zpusobujici diteti utrpeni, coz by bylo neeticke takove dite zamerne privest na svet… ale opravdu ta vysetreni a anamnezy neslouzi k tomu, aby se dite z ivf narodilo jako perfektni vybrouseny diamant bez kazu.

@mysh_me ale to ano. Všechno co píšeš je pravda. Asi to vyznělo jako “reklamace”. Tak jsem to rozhodně nemyslela. I kdybych byla věděla, že budou děcka jiné, nerozhodla bych se jinak. Oni dva jsou to největší štěstí. Každopádně dle odborníků, které nacštěvujeme, tyto neurovývojové poruchy či predispozice k nim dědičné jsou. Sebe jsem uváděla jako příklad. Poukazovala jsem na fakt, že v dotazníku jsou kolonky o nemocech a rodinných anamnézách, které se nezkoumají a nezbývá než dárkyni věřit, že je vyplňovala ve vší počestnosti.

mysh_me
27. kvě 2025
@kelerub

@mysh_me ale to ano. Všechno co píšeš je pravda. Asi to vyznělo jako “reklamace”. Tak jsem to rozhodně nemyslela. I kdybych byla věděla, že budou děcka jiné, nerozhodla bych se jinak. Oni dva jsou to největší štěstí. Každopádně dle odborníků, které nacštěvujeme, tyto neurovývojové poruchy či predispozice k nim dědičné jsou. Sebe jsem uváděla jako příklad. Poukazovala jsem na fakt, že v dotazníku jsou kolonky o nemocech a rodinných anamnézách, které se nezkoumají a nezbývá než dárkyni věřit, že je vyplňovala ve vší počestnosti.

@kelerub jooo prislo mi to trochu jako reklamace a hejt na darkyni, ze “shrabne 30k za nic a jeste keca v dotazniku”. A kvuli tomu tvoje dite ted resi nejakou poruchu. Ja vim ze je to tezke, a ze clovek asi prirozene podvedome hleda nejakeho vinika, kdo za to muze, ze je to zrovna takhle… ale neprijde mi to vuci darkyni fer, ze hned predpokladas u ni spatny umysl a lhani. Mohla to klidne jenom nevedet a uvest vse pravdive podle sveho nejlepsiho svedomi, i kdyz ty predispozice teda ve vysledku byly od ni. Mozna je i uvedla (typu moje teta nebo sestra ma adhd), ale doktorum to neprislo jako duvod proc ji vyradit - nemyslim si, ze tohle by byla prekazka pro darovani. To by muselo byt treba na urovni “ja sama mam PAS s vyraznymi projevy”, aby ji neprijali jako darkyni.
Nechci nijak snizovat tvou zkusenost, protoze vim ze sis s ivf prozila hodne, ale ani pro darkyni to neni snadny proces a lehky prachy. Musi jit taky do urciteho nepohodli a zdravotniho rizika (injekce, hormony, narkoza…). Jasne v porovnani s prijemkyni je to nic, ale ta to dela pro sve vytouzene dite, kdezto ta darkyne z toho ma “jen” ty penize. Urcite jsou i darkyne, ktere do toho jdou vyhradne kvuli penezum, ale myslim, ze bez te financni kompenzace by do toho pro ciziho cloveka nesel nikdo.

pampelina18
10. čer 2025

Ano rozděluje se to normálně, je to byznys. Tak jako spermie od chlapů se dávají do více různých vajíček 😂 prostě pak bacha aby tvoje dcera či syn nechodil s příbuzným 😂 už se to stalo a ne jednou

ninive211
10. čer 2025
@merope

@kelerub Tak my to měli i ve smlouvě.

A k tomu ADHD - vzhledem k tomu, že je hromada psychiatrů, co stále ani nevěří na ADHD dospělých a rozumná možnost nechat se vyšetřit je tak 2 roky, tak to, že to dárkyně do dotazníku neuvede, bych brala jako tak nějak normální. No, u nás je to zřejmě tak, že ADHD mám jak já tak syn 🙂.

@merope K tomu ADHD u dárkyně - u žen je obecně velmi vysoká poddiagnostikovanost, dříve se to nediagnostikovalo a když, tak hlavně u kluků, kteří prostě ty projevy ADHD mají výraznější, jsou divočejší, nepozornější, "zlobivější"...holčičky se to naučí kompenzovat a většina dívek tak ani neví, že nějaké AD(H)D má nebo mít může, rodiče to třeba zhodnotí, jako " no ona je věčně v oblacích, ona je taková zasněná"...ale jinak nic. Nenapadne je, že by to mohlo s něčím takovým souviset. No a generace prarodičů, tak se na ADHD nehrálo už vůbec, tak živější a divočejší děti byli prostě "sígři" a vše se řešilo leda tak pohlavkama a řemenem...a jak píše mysh_me, ono ADHD není všeobecně přijímáno mezi všemi odborníky (hlavně staršími) ještě doteď. A nebo třeba i kdyby to uvedla, tak to fakt nemusel být důvod k vyřazení dárkyně... protože jako v dnešní době mobilů. počítačů atd. jsme "ADHD" tak trochu skoro všichni 😀 (nadsázka...prostě tím chci říct, že zatímco dříve to byla spíš výjimka, dnes je těch dětí čím dál více s touto diagnózou a každému druhému cca zůstane do dospělosti...a genetika se tam projevuje jen částečně, rozhdně to neznamená, že když rodiče, prarodiče a všichni příbuzní byli "normální", že dítě nemůže být ADHD...těch faktorů pro vznik je celá řada a genetika je jen jednou ze součástí)

anetttie
23. črc 2025

Krásný den holky.
Přemýšlím nad darovanými vajíčky.
Skrz to že jsem přenašeč mutacčního genu.
Vajíček vždy bylo dost ale měla jsem po genetice jedno zdravé embrio.
No chci se zeptat,když jezdím do IVF do Olomouce dárkyně bude taky z Olomouckého kraje nebo třeba z čech a tak?