Chodítko ano či ne?

wendyv
11. zář 2017

Ahoj holky chci se zeptat na Váš názor ohledně chodíte! ... četla jsem všelijaké články a buď jsem se dočetla že chodítko nepřipadá v úvahu nebo v jisté míře se může používat. Některé maminky zase píši že když my jsme mohli v tom drandit a nemáme žádnou újmu na zdraví tak proč NE naše děti?... znám i případy co už ve 4 měsících si mimčo vesele hopskalo v hopsadle...tak teď vůbec nevím jestli pořídit nebo ne ... případně jestli jste pro chodítko od kolika měsíců jste dávali své ratolesty ? ...děkuji za odpovědi

syrinxka
11. zář 2017

Já chodítko pro malou měla a žádnou újmu jsem zatím nezpozorovala 🙂 dávala jsem jí tam ale až když už sama seděla. A cca 1-2x za den na chvilku. Pro zpestření každodenní rutiny 🙂 Myslím, že nějaké poškození nebo následky by možná mohly být kdyby tam dítě trávilo celé dny. To je to samé, jak jsem já nedávno četla nějaké články že se nedoporučují ty odrážecí motorky. Taky na tom drandí snad každé dítě co znám. Zase ale podle mě nesmí být na tom pečený vařený. Toť můj názor 🙂

swetlusska
11. zář 2017

já v chodítku byla jako malá a mám strašný problémy se zády na celej život, takže za mě určitě ne. Radši dítě nechám ať si dlouho leze a snaží se pěkně samo, prý je to to nejlepší (teda tvrdí to na rehabilitacích). Takže je to názor od názoru 🙂

penelope87
11. zář 2017

Za mě ne. Tady je k tomu dobrý článek. https://www.vanickovani.cz/detske-skoditko-pard... Přijde mi to zbytečné, navíc každé urychlování psychomotorického vývoje může škodit. I vodění za ruce. Moje neteř byla urychlovaná. Chodila sice už kolem 6 měsíců, ale vůbec nelezla, a chodila tak, že pořád padala a někdo ji musel vodit, a má nohy trochu do O. Můj syn začal chodit sám kolem roku, kolem nábytku. Pak se pustil do prostoru o pár měsíců později, kolem 14 měsíců, a naprosto suverénně. Myslím, že chvilka denně v chodítku dítě nezabije, ale podle mě je to zbytečné. A škodlivé to může být, hlavně do budoucna.

betelgeuzz
11. zář 2017

Tady je pěkný článek od maminky fyzioterapeutky https://www.modrykonik.cz/blog/eficenka/article/pohled-fyzioterapeuta-choditka-hopsad-gblmer/

mám dvě děti, chodítko jsme neměli. Považuji ho za škodlivé. Někdo řekne, pár minut neuškodí, ale na co kupovat krám do domu, když je to na pár minut? A nevěřím, že u těch pár minut zůstane, dítěti se to zalíbí, bude to vyžadovat, maminka ho tam radši dá, aby měla klid, a najednou z toho bude pár hodin.

luska__
11. zář 2017

Odlehčeně 😄 Kdyz nekoupíte- Minimálně Vám nezničí doma podlahu a nábytek 😄😄
Jinak Ja za sebe pořizovat nebudu. Ať si chodí , az bude chtít 🙂 bude mit spoustu hraček na zemi, tak ať si u toho sedí, plazi a az začne se zvedat , tak nábytek mu pomůže.
Jinak Ja choditko měla. A zatím nevim o ničem , ze bych měla problém. Pokud by nemohlo za hormony 😄
Ale zase bych nedosoudila ani maminku, která používá. Každého vec , jako se vším!!!!!

betelgeuzz
11. zář 2017

A v některých státech se už chodítka zakazují https://www.noviny.sk/zahranicie/208623-detske-...

luckylee
11. zář 2017

Taky jsem v tom byla jako mala.Ted mam v haji zada.A vboceny palec ale to muze byt choditkem i tvrdyma botickama.
Vyuzivam modernich poznatku a nehodlam delat chyby diky kterym neznam v me generaci a generaci mych rodicu snad nikoho kdo by byl zdravy a bez bolesti.
Je to zbytecnost.

prostejina
11. zář 2017

Kdyby dítě melo chodit ve 4 měsících, tak chodí. Ale oni maji začít chodit az kolem roku a vzhledem k tomu, jak je lidsky tělo dokonale udělaný, tak věřím tomu, ze i to chození "az" v roce ma svůj důvod. To jen my všechno zrychlujeme a chceme mít hned. A není pravda, ze my v dospělosti problémy nemáme - vas zada neboli?
Divim se, ze se tu nestrhla ještě bouřlivá reakce. Tady se totiž choditka netolerují, krome místních konikovejch "star" 😉

luckylee
11. zář 2017

@betelgeuzz mne vzdy pobavi to ,,jen na par minutek" a druha cast vety je obvykle ,,nez uvarim,uklidim"....Bych chtela umet uvarit za par minutek.😂

sarkar
11. zář 2017

Myslím, že opravdu jen pár minut denně dítě nějak extrémně neovlivní (byť děti mám dvě a chodítko jsem NEMĚLA, resp. jen to aktivní). Průšvih je, když se to "pár minut denně" spojí ještě s nevhodným obouváním (páč "my taky měli pevnou obuv"), nevhodným nošením, předčasným posazováním, stravou, později s "odkládáním" dětí k TV, nevěnováním jim dostatku pozornosti atd. Tělo je hodně komplexní záležitost, jedna individuální věc ho nemusí ovlivnit vůbec, ale ve spojení s více škodlivými vlivy to už může něco způsobit. Nicméně já ho považovala a po dvou dětech stále považuji za zbytečnost, neměla jsem ani takové to lehátko a to jsem se doma opravdu neflákala, ale holt jsme měli víc hracích dek, jednu v kuchyni, druhou v obýváku, třetí v pokojíčku a zvládla jsem to úplně bez problémů. Aktivní chodítko bylo fajn, s tím si vyhráli ještě když dávno chodili 😀

aklin
11. zář 2017

Neporizovala jsem choditko. Je spise skoditko. Dite samo vi jak na to, na co mu pomahat. Priroda to dokonale zaridila. Matka sice rekne jen na chvilku aby odskocila na wc, uvarila obed ci co. Jde to i bez toho. Jsou to jen hloupe vymluvy jak se na chvili zbavit ditete. Nechci nikoho urazit, ale je to skoditko pro line matky. S dcerou jsem zvladla varit obed, uklizet, chodila se mnou na wc. A vubec me nenapadlo, ze bych to mohla resit zdravotne zavadnym nastrojem. Uz by nase republika mela tohle zakazat.

babanci
11. zář 2017

Rozhodně ne. Myslím, že už se dneska ví, že dokud nemá dítě zpevněná záda a nožky, tak se nepostavuje. Ať si leze a až na to "bude mít", tak si stoupne samo.

kexina
11. zář 2017

Taky patřím k těm, které chodítko nechtějí. Stejně jako další věci, například odrážedlo (hlavně takové ty nízké plastové motorky), a jiné, je to podle mě zbytečnost. Já teda v chodítku byla taky a nemyslím že by mi to uškodilo (problémy se zády jsem si způsobila sama), ale prostě je to zbytečnost.

barumat
11. zář 2017

Chodítko ne, poškozuje se tím postavení nohy, styl našlapování, pozice vůči kyčli, plus zátěž na záda, atd. Co je fajn, je aktivní chodítko (tlačítko), prostě vozík, který dítě tlačí před sebou. Ze své zkušenosti, když jsem ho neměla, dcera ho nahradila kusem nábytku a tlačila a šla. Třeba jídelní židličku, nočník, kuchyňskou židli. Tak jsme pořídili takový stabilní kočárek pro panenky právě na tlačení a dcera s ním courá ještě teď, když už chodí normálně sama.

lucie_91
11. zář 2017

Syn ho měl, začal chodit v 10m, stabilně v 11m, bez potíží s kyčlemi apod. Dcerka ho neměla, začala chodit ve 13m, stabilně kolem 14m, bez potíží. Pokud v něm dítě netráví hromady času denně, neublíží.

sasetkap
11. zář 2017

Tak na jedné straně, když má dítě problém a musí cvičit, tak jsou vidět pokroky i u pár minutek cvičení denně, ale v chodítku pár minut nevadí a nemůže to mít vliv? Kapku si to protiřečí. Za mě rozhodně chodítko ne. Ubližuje to dítěti a mé děti se bez toho obešly. K čemu to je? Komu se tím prospěje? Vyhozené peníze a bonus k tomu ohrožení zdraví dítěte? Za to mi to nestojí.

babanci
11. zář 2017

Píšete, měli jsme a neuškodilo.. jenže to se může projevit až za nějaký, i delší, čas.

monulec
11. zář 2017

My taky máme chodítko, i klasické i aktivní, a musím říct, že s tím aktivním se spíš hraje než s ním chodí a v klasickém je obden tak 10 minut, dýl ho to tam nebaví. Pokud v něm dítě není celý den a každý den, tak to neškodí, toť můj názor 😉

kafr
11. zář 2017

Ahoj, ja jako mala choditko mela. Bydleli jsme ve stare zastavbe- obrovsky obyvak navazujici na dlouhou chodbu- pro drandeni v choditku parada. Narodila jsem se v prosinci a z leta uz mam fotky jak chodim sama na balkone. Mam od malicka ploche nohy, od puberty me trapi kolena a ted se zacinaji rysovat problemy s kyclema. Ale samozrejme nemam nijak potvrzene, ze je to choditkem.

zuzineckah
11. zář 2017

Ne. Nejstarší dcera na něj doplatila, zkušený ortoped i fyzioterapeut dokáží posoudit do jaké míry ovlivnilo problémy právě chodítko. A nejen s nohami, ale i s páteří. Vůbec se nedivím, že lékaři usilují o zákaz prodeje chodítek.
V době, kdy byla dcera malá jsem bohužel neměla vědomosti a možnosti jako dnes, ale mé mladší děti chodítko už naštěstí neměly.

z_kopretinka
11. zář 2017

Rozhodně NE, pokud dítě samo nechodí není na to připravené - posílené správné svaly na správné držení těla. Narušuje to psychomotorický vývoj a každý dr a fyzio, řekne, že takovéhle pomůcky jsou fakt za trest do budoucna - chodítka a sedačky co drží dítě v sedu aniž by ještě samo umělo. To samé je tahání za ruce, aby dítě jakože taky chodilo. Příroda ví proč a jak se co vyvíjí a jak postupně dítě posiluje plazením a lezením za svaly a až bude připravené samo sedět a chodit udělá to. Je zbytečné to za každou cenu uspěchat a ještě ke škodě.

z_kopretinka
11. zář 2017

@wendyv když někdo na mě vytáhne takový blábol typu: prosimtě vy jste to taky měli, dělali, jedli a teď se tu s tim nadělá jak je to blbé a kdesi cosi, matky nevíte co s časem nebo co, tak vytáhnu argument typu - a co chemikálie? se taky na všechno sypalo DDT a na zvířata atd a najednou se zjistilo, že to škodí a přestalo používat, v čem je např. chodítko jiné? taky se zjistilo, že je špatné a já to mam používat jen proto, že za nás to bylo ok? použije někdo DDT jen, že tenkrát to přeci bylo normální a nebude přihlížet k tomu, že časem se prokázalo, že je to špatně? A podobné příklady. Dřív se taky miminu loknout pálenky, aby se spalo a neřvalo a teď by to taky nikdo neudělal, protože se prokázalo poškození mozku atd... Prostě argument, že za nás to nikomu nevadilo, není pro mě akceptovatelný a používám vlastní hlavu a takového člověka pošlu rychle do kopru i když je z rodiny.

makky1310
11. zář 2017

Za me tedy taky ne. Rekla jsem vsem ze to nechci doma ani videt, kdyby to nekoho napadlo to koupit synovi. Jako deti jsme v nem byly vsichni. Nevim teda jak sourozenci ale ja na sobe pozoroju nohy do x, na levou nohu doslapuju na vnitrni stranu chodidla, takze semtam se ozve klenba a s tim souvisejici bolest zad (ale moje mama by rekla ze jsme to prezili tak co, to jo ale poznamenalo nas to😒). A ano asi par minutek denne neublizi ale to bych se na to mohla vyprdnout kupovat domu vec kterou kloudne nevyuziju a porad nekde zavazi a zabira misto.🙂

ditevbyte
11. zář 2017

rozhodně ne. Je potvrzené, že to škodí, tak nebudu filozofovat, jak moc. Navíc to není nic, bez čeho by se dítě neobešlo

lasicek
11. zář 2017

Za me ne. A pokud das na rady typu: Za nas... Tak za me jsem byla v choditku jakp ditr a kycle mam v....

nikinnna
11. zář 2017

Kamarádčin syn má vadu centra řeči. Podle doktorů určitě z chodítka. Centrum pohybu a řeči jsou prý vedle sebe a díky chodítku, se mu centrum řeči vyvinulo špatně. Teď šel do první třídy a museli ho dát do speciální internátní školy. Dodnes si za to chodítko tříska hlavu o stěnu ☹

queenp
11. zář 2017

Stejnak záleží na tvým pocitu,jak to cítíš a ne na našich radách 🙂 Já chodítko nechtěla,s tchýní jsem se kvůli tomu porafala... Přijde mi to zbytečný,ničemu to neprospěje ani ho to nic nenaučí.Pro mě je to akorát takový odkladiště pro rodiče,aby měli od dítka chvilku pokoj.Ale každýho věc,co si dělá se svým dítětem.Všichni děláme pro dítě to,co cítíme,že je správně 😉

terezapetrova
11. zář 2017

@nikinnna taky už jsem slyšela ze chůze dost úzce souvisí z řeči. Hmm něco na tom asi bude 🙂

aaani
11. zář 2017

Rozhodně ne - je to velmi nezdravé pro zdravý vývoj - dítě nějak zapojuje špatné svaly. Zkrátka ať chodí až tehdy, až se k tomu dostane a ty správné svaly mu to umožní, ne dříve. Nepořizujte prosím.

terezapetrova
11. zář 2017

@wendyv a k čemu vubec porizovat? Jako zábavu dítěti? Vazne me to zajímá 🙂