Je rýma a kašel důvod nechat děti doma?
Zdravim! Trosku mi lezi v hlave, mozna v zaludku, vecne kousave stezovani jedne z maminek. Nase deti jiz radu let navstevuji stejne instituce - od skolky po zakladku.
Jeji deti jsou dost casto nemocne a vzdycky za to vini ty nezodpovedne matky, ktere posilaji “nemocne” deti do instituci. Uvozovky jsou tam zamerne, protoze maloktera mama posle decko do skolky/skoly s horeckou. Jenomze bezna ryma a kasel je bohuzel prirozena soucast kazdeho zimniho obdobi. Decko sice kasle a smrka, ale jinak je cile a naprosto provozuschopne. Je to podle vas duvod ho nechat doma? Podle me ne…
A co ve skole na zakladce? Podle kriterii dane maminky, by napr. me deti v tom pripade chodily do skoly prvnich 14 dni v zari a pak az v kvetnu, jelikoz v tomto intervalu maji tradicne vecny sopel a lehci ci horsi kasel. Kdyz maji teplotu, tak jsou samozrejme doma.
Jsem z toho trochu rozmrzela, protoze samozrejme nechci dochazkou svych deti ohrozit imunitu jinych deti, ale prijde mi zbytecne vinit z toho ostatni.
Dekuji za diskuzi.
@petlep tohle vypravela kamarádka, ona v praci, jeko muz na HO, prvnacka a skola zavrena. Takze na hodinu online vyuky ji tata pujcil pocitac, pomahal ji, ale pak musel pracovat, deti koukaly na pohadky, hraly si a kdyz dorazila kamaradka v 16h z prace, jeste se ucila s prvnackou... Jsem upřimně ráda, ze jsem v te dobe mela školkove deti. Uz jen to jak me dcera nevnima a syn se vzteka kdyz se jim snazim neco vysvetlit 😀
@me_druhe_ja presne 😅
@janule0123 me zas doktor rekl ze s tema barvama rymy to ne uplne sedi
@martinka_33 přesně 🙏akorát se mi teď stalo u starší zemřela rýmu,kašel a po 14dnech horečky takže nakonec beztak skončila doma se zanetem průdušek a beztak meskala ve škole pak 14dni 🤦🤷
@veronicka89 Náš pediatr barvu rýmy neřeší - zelená prý neznamená, že je bakteriálního původu (ale samozřejmě být může), ale to, že pracuje imunitní systém a bojem s viry/bacily mění barvu a hustotu hlenu. U mě to třeba platí - jakmile se změní rýma v hustou a zelenou, tak je do dvou dnů klid a bude dobře. Samozřejmě i já jsem zažila situaci, kdy to neplatilo (zánět dutin, zelená hustá rýma dva týdny).
Naše děti jsou alergici, syn i astmatik a jsou to ty děti, na které se nalepí úplně vše. Žádné posilování imunity na ně nezabírá. Takže stačí, že jeden spolužák prokašle a prosmrká celý den ve škole a naše děti z toho odpadnou na 3 týdny. Takže ano, mně takové děti v kolektivu vadí, protože to, co pro ně je krátká viróza, je pro nás voser na 3 týdny a u syna to má pak dopady ještě na výživu, protože jakmile je oslaben nemocí, jeho potravinové alergie se zhorší a reaguje i na suroviny, které jinak jí.
Neresim, dítě do školky chodí. Cokoli může dítě chytit třeba v obchodě, autobuse, nebo to donese někdo z práce. Taky nejste hned na neschopence kvůli rýmě. Je potřeba aby si decka budovala imunitu.
Tak ja myslim ze na jakekoli tema bude x narozu a x pohledu, a to je v poradku ne? 🙂 Mimo to, stejnych debat jako je tato je tu nespocet... Spis pokud ditko neni ve skolce uplne nove a presto je po vetsinu casu marod ci nastydle (od podzimu do jara??), resila bych to, ptz to se mi normalni opravdu nezda.
Skolkove dite se lehkou rymou ano, se zlutou nebo hodne silnou ne, s kaslem taky ne (pokud to neni takovy ten kasel, ze si rano dvakrat odkasle a pak cely den nic). Skolni dite chodi se vsim, pokud nema horecku, neni schvaceny atd. Krouzky vynecha, ale kvuli ryme a kasli rozhodne doma nenechavam. Ja chodim do prace (= do kolektivy) taky s rymou, kdyz je to potreba. To by byl clovek doma od podzimu do jara.
Reaguji na tu tvůj komentář "žít ve strachu, že dítě onemocní, je hrozné" - z toho je totiž vidět, že nemáš moc nemocné děti, protože kdybys měla, nikdy bys tohle nenapsala. Moje starší dcera měla 2x febrilní křeče (14M + 22M), každá rýma horečky 40°C, nespočet ATB, po zánětu ucha ohluchla, takže trubičky, další rok mandle, neustále nemocná, ta druhá lepší, ale i tak dost hrůza oproti ostatním dětem...takže ano, mě skutečně každé dítě s rýmou, které se vyskytlo v okolí mých dětí, děsilo. Asi si neumíš moc představit, jaké to je rvát do vzpouzejícího se dítěte léky, klečet na něm a násilím mu rvát sirup do krku, ty probdělé noci, kdy jsi každou hodinu dítě měřila ve strachu, jestli zase nezkolabuje...Je to už dávno, děti jsou velké, ale tahle hrůza ve mě bude už navždy, až teprve poslední rok nebo dva nešílím ze zvýšené teploty u dětí, do té doby to byl brutální stres; takže ano, každou matku, která dával dítě do školy s rýmou, bych v tu dobu nejradší proklela a prohodila oknem.
@martinka_33 Také jsem ráda, že nás online vuka minula a měla jsem jen předškolačku a tříletýho školkáčka. Na začátku 1.třídy sice nosili roušky (na chodbě, ve třídě sundat), ale už se nekonala online výuka (naštěstí)
@sarihy No ale vemte si to i s druhe strany ... Jsou taky deti, ktery az na rymu nebo malinky kasel nejsou nemocne vubec, a clovek je nemuze kazdou chvili nechavat doma, kde se budou nudit a budou vecne vyrazene z kolektivu jen proto, kdyby meli ve skolce nahodou nejake dite, ktere byva nemocne tak, jak vy popisujete. Nedejboze kdyby rodice opravdu museli chodit do prace a zustavat s nim celou zimu furt doma. Kvuli soplu.
@pilzzee No takhle, to, že má dítě kašel a rýmu, není normální, prostě je to nachlazení/viroza...každý tento projev je infekční, pokud to není projev alergie. To, že danému dítěti nic není, vůbec nic neznamená, pere se s tím dobře, to ano, ale to, že je v projevech infekční, je prostě fakt. A ano, u já musela chodit do práce a řešila jsem nemoci dětí. Prostě je to ohleduplnost, v té školce nic dítě nezamešká. Ano, je to problém pro rodiče, ale takhle to holt mají všichni. Dítě s nealergickou rýmou a kašlem prostě do školky nepatří. Škola je něco jiného, tam haranti sedí v lavici a nedruží se tolik, navíc chybět každý měsíc týden je problém. Ale do školky dítě s rýmou nepatří, ať se to někomu líbí, nebo ne. Rodiče smrkajících dětí nejsou jediní, kteří potřebují chodit do práce.
@pilzzee jenže tyto děti, co mají jen rýmu nakazí zas druhé děti, a to pak nevadí? Syn je doma dva týdny, ve školce byl přesně 3 dny. Nikde jinde nebyl. Rýma a kašel a nemůže se toho zbavit. patříme mezi ty, co každou rýmu odnesou absenci na 2-3 týdny nebo s ATB. Takže mě taky vadí, nemocné děti ve školkách. Ten kdo nezažil, co to je, když mu děti vydrží max týden zdravé a pak do konce měsíce jsou doma nepochopí. A taky mě vadí to, že já můžu být vůči okolí tolerantní a nechávám si děti doma. A pak jsou rodiče, co na to kašlou a děti zvesela chodí nemocné do školky. U nás se snaží učitelky děti vracet, pokud je dítě nemocné a uvidí to hned ze startu. Ale pokud tak to dítě je celý den, a učitelka řekne mamince aby si nechala dítě doma, že mu opravdu teče hodně sopel a kašle, tak už je to celkem jedno, protože za ten den v tom kolektivu nakazí dalších spousti děti. A kvůli tomu, jak jsou nemocní mám brigádu z domu. Protože jinak by mě z každé práce vyhodily.
@sarihy
@keysi90 To, ze lidem vic tece z nosu, to k te zime proste patri. Kdyz jdu v zime behat, tak je to co kilometr to kapesnik. Syn dnes rano asi 5krat zakaslal. Uz je ve skolce. S nejvetsi pravdepodobnosti uz dnes kaslat nebude. Nebudu ho prece nechavat doma, kde se tu zdravej bude nudit a ja kvuli nemu nepujdu do prace (hypoteticky, do prace ted nechodim).
@sarihy dcera teď v 1. Třídě bohužel chodí i nachlazená, pokud není prostě moc, že už je jí samotné zle a i tak už má zameskano tolik, že se nevejde do docházky. Ale naštěstí paní učitelka ji vidí, jak často tam je s kapesníčkem. Taky se mi to příčí ji tam dávat nachlazenou. Ale nejde to jinak, do školy musí. Ale pak nechodí do družiny ale hned po škole jde domů.
Záleží jak moc kašlou a smrkají.
tohle je těžké. Říkáš není důvod aby nenkazil ostatní a co ohleduplnost? Tvoji jen občas zaakšlou a co když zakašlou na jiné dítě a to pak má ošklivý průběh? Teď jsme měla obě děti doma se 40, po 5 dnech 38 > starší skoro 9 let mi prospal včera půl dne a noc, vypadá hrozně > někdo to chytit musel.
Je ptořeba budovat přirozenou imunitu, ale kde je ta hranice? Já děti minulý rok měla týden školka/škola pak 3 týdny doma, a pak znova > opravdu celý rok. Ped Vánoci chodil starší do školy s kašlem a rýmou > tak nějak mírnou, ale byl z toho doma 2,5 týdne kd yot bylo pak horší > otázka je zda by se zlepšil kdyby doma zůstal hned > nemusel pak skoro 3 týdny se potýkat z nemocí > ono když smkají a kašlou tak jsou oslabeni tím spíše i chytnou něco závažnějšího.
Tohle nemá a nebude mít nikdy řešení. Každý má svůj názor, svoje pro a proti, svoje standarty, svoje hranice. Tahle diskuze je podle mě jen pro rozpoutání nevraživosti a hádek. K pochopení je potřeba více ohleduplnosi a sebezapření a i tak nikdy nezvrátíš všechny na svojí stranu > ať je jakákoliv.
Ahoj, za mě nenechala. To bych byla doma skoro pořád! Děti prostě smrkaji a kašlou v tomhle období. Pokud nemá fakt nějaký,, skaredy,, kašel a zelenou rýmu, do školky posílám. Nemuzu být přece doma furt. Babičky pracuji, my taky, takže bych musela být doma jediné asi na paragrafu a to zase nejde. Pokud je skaredy kašel a rýma a nebo teplota, jasný, zůstává doma. Taky to ve školce řešíme. Syn chodí do skupinky a tam se taky řeší asi na popud některých rodičů, že pokud má dítě rýmu a kašel, tak ho do skupinky nevezmou nebo pokud se tyto příznaky objeví během dne, tak budou volat rodičům, aby si dítě vyzvedli ze skupinky
Jak je rýma infekční?
Rýma se přenáší kapénkovou cestou i přímým kontaktem. Inkubační doba rýmy se pohybuje mezi 1 a 3 dny. Náchylnější k nákaze jsou pochopitelně jedinci se sníženou imunitou. Jednou z nejčastějších příčin oslabení imunity je prochladnutí, proto je podzim nejrizikovějším obdobím pro nákazu rýmou.
Po stopadesáté - kromě alergické rýmy je každá rýma infekční....
A zde vyjádření lékaře (Petr Schalek, vedoucí lékař Otorinolaryngologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady):
Ot: Setkala jsem se s tím, že mi do školky vezmou dítě s vodnatou rýmou, ale ne už s tou hlenovitou. Není to ale naopak? Není rýma nejvíce nakažlivá právě v počátečním stádiu?
Od: Ano, je to tak. V počáteční fázi, v době, kdy je rýma vodnatá, je člověk nejvíce nakažlivý. Ale učitelky často vidí zelenou rýmu a myslí si, že se jedná o bakteriální. V drtivé většině případů tomu tak však není. Rozhodně tedy neplatí rovnice, kterou mají lidé často zažitou: vodnatá rýma = virová, zelená = bakteriální. Dítě je nejvíce nakažlivé v akutní fázi, kdy je většinou přítomna jen rýma vodnatá.
Ot: Mělo by dítě zůstat doma po celou dobu nemoci nebo může po onéprvotní fázi do kolektivu?
Od: Správný postup by byl, aby zůstal až do zhojení. Což platí i pro dospělé. V té druhéfázi je sice dítě výrazně méně nakažlivé než na začátku, neznamená to však, že není nakažlivé vůbec. A především, i samotné dítě potřebuje klid na léčbu. Při zanedbání se může rýma zkomplikovat například středoušním zánětem nebo i hůř.
Takže vy všechny, které dáváte takové děti do školek, se prosím chyťte za nos.
Taky jsem byla matka, co by do školky dítě s rýmou nedala.... dokud nezačala chodit do školky. Já teda poznám, když je dcera nakažlivá a kdy už má prostě chronické pokašlávání. Má ucpaný nos a pokašlává v podstatě celou zimu. A do toho sem tam dostane fakt rýmu, takže to je doma a když už je jasný, že jen zase bude měsíc vysmrkávat, tak jde do školky. Kdyby měla jít do školky fakt total bez jakýchkoli příznaků, tak by tam za ten půl rok byla ... já nevím. týden možná? Možná ani ne.
Navíc všechny děti tam pokašlávají a posmrkávají. Takže představa, že platím za školku a přitom je dítě doma a ostatní děti smrkají vesele ve školce 😀. To by mě štvalo. Takže jo, pokud vím, že je nakažlivá, že začátek nemoci, nedejbože teplota apod. tak ji samozřejmě nechám doma. Jakmile je to vysmrkávání a pokašlávání, tak frčí 🙂

@martinka_33 to s HO a dítkem doma jsi napsala přesně. Mě by zajímalo co by některé maminky říkaly na situaci: zavřene školy za Covidu a ty se mámo na HO starej o školní děti, jejich online výuku a domácnost. Však brnkacka 🙂 A z vlastní zkušenosti opravdu ne všechny děti se dokážou o své učení starat sami. Většina potřebuje dopomoci, někdo méně ale přesto jo, někdo opravdu hodně. Nebavíme se konkrétně o dlouhodobe zavřených školách nicméně základ zůstává stejný.