icon

Dá se zvládnout život se třemi dětmi v malém bytě?

5. bře 2026

Ahoj , jsem tu na koniku už několik let,tak raději se zeptám anonymně...
Máme 2 děti (9r a 5r), mně je 34, partnerovi 45, jsme spolu 15let.Zijeme na malém městě ve vlastním bytě 2+1(54m).Oba pracujeme, nás měsíční výdělek je cca 55tisic... Dlouho jsme mysleli že otázka dalších dětí je pro nás uzavřena ale poslední dobou mi snad tikaji "biologické" hodiny, začala jsem mít pocit, že nejsme kompletní...Jsme hodně akční ale oba vnímáme že narození dětí byla sice změna ale fungujeme tak i s dětmi, nosítko je nás největší pomocník.Mame hlídací babičky ale jestli by si troufly na 3 děti je otázka...
Žije někdo v takto malém bytě se třemi dětmi? Je to velký rozdíl 2 a 3(ideálně někdo s trošku větším rozestupem mezi dětmi)...Oba cítíme, že zvládneme dát lásku a péči ještě dalšímu dítěti ale zároveň jsme (snad) zodpovědni...
Děkuji za vaše názory ❤️

Strana
z5
ninive211
11. bře 2026
@ai30

@enoli Prijde, no. Vzdyt se to rovna zivotni urovni rodiny s prijmem cca 80tis, ktera musi platit najem nebo hypoteku. Neni to samo zadne bohatstvi, ale rozhodne to neni podprumerny prijem (samostatne ano, ale bydleni tady hraje velkou roli).

@ai30 Záleží i, jakou bereme lokalitu, 55 tis čistého (pro 2 dospělé lidi, resp. rodinu) ve středních Čechách je velmi málo, 55 tis. v KV kraji nebo Jeseníkách, kde jsou mzdy úplně někde jinde, může být dostačující. Ale obecně je to prostě podprůměr. Modelový příklad: kdyby žena měla 20 000 čistého (což je skoro minimálka v hrubém, jen něco málo víc) a chlap tedy potom zbytek těch 35 000 čistého, to je při započtení slev na 2 děti (které předpokládejme uplatňuje chlap) 40 000 hrubého...to fakt není ani průměrný plat (i v tom KV kraji). takže ano, objektivně JE to podprůměrný příjem.

ai30
11. bře 2026
@ninive211

@ai30 Záleží i, jakou bereme lokalitu, 55 tis čistého (pro 2 dospělé lidi, resp. rodinu) ve středních Čechách je velmi málo, 55 tis. v KV kraji nebo Jeseníkách, kde jsou mzdy úplně někde jinde, může být dostačující. Ale obecně je to prostě podprůměr. Modelový příklad: kdyby žena měla 20 000 čistého (což je skoro minimálka v hrubém, jen něco málo víc) a chlap tedy potom zbytek těch 35 000 čistého, to je při započtení slev na 2 děti (které předpokládejme uplatňuje chlap) 40 000 hrubého...to fakt není ani průměrný plat (i v tom KV kraji). takže ano, objektivně JE to podprůměrný příjem.

@ninive211 No ale vzdyt pisu, ze to beru relativne. Ano maji podprumernou mzdu, ale vzhledem k tomu, ze maji sve bydleni, maji ve finale stejny prijem na zivot jako rodina, ktery vydelava cca o 25tis mesicne vic.

budouci_maminka
11. bře 2026

Je potreba ai uvedomit ze :
a) s nastupem na materskou prijmy klesnou a naklady vzrostou
b) vydaje na deti s casem porostou, to ze ted mate na krouzky a zmrzlinu je fajn, ale pubertakovi uz zmrzlina a vylet do lesa ve 13letech stacit nebude
c) v 45 letech je casto muz na vrcholu sve kariery a prijmu, pak to klesa a pridavaji se zdravotni neduhy. Bude treba si setrit i na stáří. Budete mit z ceho?

Ja osobne bych s takovym prijmem a fin situaci i s ohledem na bydleni do tretiho nesla ale na druhou stranu mi vase situace neprijde zas tak na hrane aby se to nedalo zvladnout. Treba casem muzete i neco zdedit a zivot vam karty rozda jinak

dejvitka
11. bře 2026
@rebe

V bytě 2+kk jsme se třemi dětmi žili 6,5 roku a bylo to moc fajn. V ložnici jsme spali, jinak jsme byli spolu v obýváku a kuchyni. Výhoda byla malá místnůstka ze zatepleného balkonu, kde jsme dětem udělali pidi pracovnu, ale učili se stejně spíš u jídelního stolu. Když už to nešlo, náš byt jsme pronajali a příjem z pronájmu nám pomáhá platit nájem ve velkém bytě, kde žijeme teď. Děti jsou rády, že už mají vlastní pokoje, ale přesto na bydlení v bytěčku vzpomínají s láskou. Důvod, proč jsme tak žili, nebyly finance, nájem bychom si mohli dovolit i dřív, prostě nám v tom bytě bylo takhle dobře.

@rebe muzu se zeptat jak velky byt byl na m2 ?

rebe
11. bře 2026
@dejvitka

@rebe muzu se zeptat jak velky byt byl na m2 ?

@dejvitka Něco přes 55 metrů. Ale díky kompletní rekonstrukci jsme měli velmi dobrou dispozici s velkou šatní skříní v předsíni a šatnou u ložnice.

aedoss
12. bře 2026

Nečetla jsem úplně všechno, ale kde je vůle, tam je cesta. 😉 Sto lidí, sto názorů. My jsme třetího neplánovali, ale stal se. Říkám, že se nám chtěl narodit. V době, kdy jsme se rozhodovali, zda to zvládnem, tak jsme byli v úplně jiné socioekonomické situaci, než teď po čtyřech letech. Nechci to tu rozebírat, ale finanční pád byl obrovský, mnoho let jsme to plácali od koruny ke koruně a každou jsme třikrát obrátili. Bylo to náročné. Teď se to pomalu lepší - +/- vaše příjmy. Z domu jsme v malém bytě - 67 m2. Ložnice je víceméně jen na šířku a délku postele. Děti mají jeden pokojík. Zatím se vejdou. Nejstarší je 11, nejmladší 4 a mezitím ještě 8 let jednoho ADHD. Žijeme skromě, minimalisticky a na malém městě. Hodně se snažíme být venku a výletovat bez vstupů, zmrzlin atd. Ono s miminem stejně dlouho nešlo nikde moc jít a nejlíp bylo venku v lese. 🙂 Ten rozdíl mezi dětmi vnímám překážkou jen, že je někdy problém je společně zabavit. Buď už to neba ty starší nebo to ještě není pro toho nejmenšího.

dejvitka
12. bře 2026
@rebe

@dejvitka Něco přes 55 metrů. Ale díky kompletní rekonstrukci jsme měli velmi dobrou dispozici s velkou šatní skříní v předsíni a šatnou u ložnice.

@rebe ty jo, to klobouk dolu, ze jste to tak dlouho dali. My byli s dvema pratama 2 roky v 60m2 a bylo to dost frustrujici. Ale je pravda, ze ulozny prostor tam prilis udelat nesel, veci moc nemely sve misto, citila jsem se prehlcena.

lovecanda
12. bře 2026

@anonym_autor No spíš ten věk bude klíčový, jestli si ve 45 bude chtít manžel pořídit další dítě, tak je buď blázen, nebo střelec 🫣😁 jak se bude cítit, až do první třídy povede jako ,,dědeček"? Nebo puberťáka řešit v důchodovém věku? 🤔 Já už bych do toho nešla teda. Do 35 let max, pak už děti fakt ne.

alianan
12. bře 2026
@lovecanda

@anonym_autor No spíš ten věk bude klíčový, jestli si ve 45 bude chtít manžel pořídit další dítě, tak je buď blázen, nebo střelec 🫣😁 jak se bude cítit, až do první třídy povede jako ,,dědeček"? Nebo puberťáka řešit v důchodovém věku? 🤔 Já už bych do toho nešla teda. Do 35 let max, pak už děti fakt ne.

@lovecanda Jeje, ještě chybí hláška s maturitním plesem, kde rodiče budou mezi ostatními rodiči jak dědeček s babičkou.😅

Můžete mi konečně někdo vysvětlit, co pořád řešíte s puberťáky, vychovávat to nemá cenu, potřebují jen mnoho jídla, peněz a klidu, vychovat to nejde, rozčilovat se s tím nemá cenu, jednou to vyroste a bude to rozumné...A navíc jaký důchodový věk, v kolika, že pujdou dnešní čtyřicátníci do duchodu?

rebe
12. bře 2026
@dejvitka

@rebe ty jo, to klobouk dolu, ze jste to tak dlouho dali. My byli s dvema pratama 2 roky v 60m2 a bylo to dost frustrujici. Ale je pravda, ze ulozny prostor tam prilis udelat nesel, veci moc nemely sve misto, citila jsem se prehlcena.

@dejvitka Nejenže dali, nám tak bylo fakt dobře. Spolu. Děti si hrály v obýváku, kreslily u jídelního stolu, i při vaření jsem byla pořád s nimi. Jo, měli jsme pořád všude nepořádek, ale nikdy nám to ani nebránilo zvát si návštěvy, každou chvíli jsme měli kamarády na přespávačku. Teď mi vyhovuje mít ložnici jen pro nás dva, ale i tak na to ráda vzpomínám.

rebe
12. bře 2026
@lovecanda

@lovecanda Kolik ti je, že žiješ v domnění, že člověk, kterému je dnes 45 a pořídí si dítě, bude mít v důchodovém věku puberťáka? Realita je, že ten člověk bude mít důchodový věk za víc než 20 let 🙂

enoli
12. bře 2026
@lovecanda

@lovecanda jakože v 51-52 je muž dědeček😁? Holka, na jaké planetě nebo spíš v jakém století žiješ?

drep
12. bře 2026
@lovecanda

@lovecanda jakože v 51 půjdeme do důchodu? Super, tak to se těším. Jsme z toho tvého pohledu staří rodiče, naše druhé dítě povedeme do první třídy já v 46 a muž v 51. Možná budeme nejstarší, možná ne. Každopádně je mi ale úplně volný, co si bytostně důvěrném rozhodnutí naší rodiny myslí nějaká ženská z internetu…

andelka
12. bře 2026
@enoli

@lovecanda jakože v 51-52 je muž dědeček😁? Holka, na jaké planetě nebo spíš v jakém století žiješ?

@enoli No ale tak my počítáme teda spíš s tím, že v tomto věku, tedy za cca 10 let babička s dědou budeme ( starším bude 31,26,24, nejmladší právě v té pubertě a trochu doufám, že by mohli kdyžtak zasáhnout výchovně starší bratři). A popravdě je mi to taky bližší než představa v tomto věku mít prvňáka.

lauriak
12. bře 2026
@enoli

@enoli muj otec uz dedecek v tom veku byl 😅

enoli
12. bře 2026
@lauriak

@lauriak jenže dneska je jiná doba. Muži ani ženy tedy ve věku 50 let jako babičky a dědečkové nevypadají. Pokud se o sebe normálně starají.

rebe
12. bře 2026
@lauriak

@lauriak Ornela Mutti byla babičkou ve 32 letech. No a co?

enoli
12. bře 2026
@andelka

@enoli No ale tak my počítáme teda spíš s tím, že v tomto věku, tedy za cca 10 let babička s dědou budeme ( starším bude 31,26,24, nejmladší právě v té pubertě a trochu doufám, že by mohli kdyžtak zasáhnout výchovně starší bratři). A popravdě je mi to taky bližší než představa v tomto věku mít prvňáka.

@andelka ale nemůžeš to přece apriori aplikovat na všechny, hlavně v dnešní době. Mne a mému exmanželovi je 47 a třetímu mrněti je 8 let. A opravdu babickovsky ani dedeckovsky nevypadáme. Ja chodím pravidelně na silově funkční trenink, kazdy týden tancuju street dance, s detmi lyžuju, bruslím, jezdím na kole. Exmanžel hraje několikrát týdně hokej, běhá atd…

lauriak
12. bře 2026
@enoli

@lauriak jenže dneska je jiná doba. Muži ani ženy tedy ve věku 50 let jako babičky a dědečkové nevypadají. Pokud se o sebe normálně starají.

@enoli ja nemluvim u vyzoru. Jenom pisu, ze opravdu nekdo v 50 dedecek je.

alianan
12. bře 2026
@lauriak

@enoli ja nemluvim u vyzoru. Jenom pisu, ze opravdu nekdo v 50 dedecek je.

@lauriak Což to, dědečkem v padesáti klidně být může, může být i o moc mladší dědeček, já jsem svojí mamku udělala babičkou ve čtyřiačtyřiceti, ale průměrný věk babiček to nebude.

prejeta_zaba
12. bře 2026

Myslím si, že o prostoru ani o penězích to není. Ale pořídit si k skoro puberťákům mimino...proč? Myslíš, že budou nadšení, že místo do hor nebo na pořádný výlet trajdají s uřvaným kočárem kolem paneláku? Nebo že na ně máma nemá čas a musí skákat kolem batolete? 🤷‍♀️ Ne vždycky je to štěstí, že třetí bez problémů zapadne a vše jde jak po másle. Uhoníš se, kluci budou žárlit, nudit se, manžel je už zvyklý na svůj klid. Navíc (ač to zmiňuji nerada) ve dvou místnostech v paneláku, to může být opravdu cirkus.

prejeta_zaba
12. bře 2026
@enoli

@enoli Tchánovi bylo podobně, když se stal dědou a vitální rozhodně není. Předpokládám, že pokud by měl v tu dobu vlastní dítě v první třídě, snažil by se víc se sebou něco dělat. Ale i tak, přírodě neporučí, těch sil přibývat nebude. 🤷‍♀️

enoli
12. bře 2026
@prejeta_zaba

@enoli Tchánovi bylo podobně, když se stal dědou a vitální rozhodně není. Předpokládám, že pokud by měl v tu dobu vlastní dítě v první třídě, snažil by se víc se sebou něco dělat. Ale i tak, přírodě neporučí, těch sil přibývat nebude. 🤷‍♀️

@prejeta_zaba jenže vy tady řešíte o generaci starší tchány, otce atd….dneska pro většinu proste věk mezi 50 a 60 o prarodicivstvi neni. A kdyz nahodou je, většinou k tomu mají ještě další mladsi děti.

alianan
12. bře 2026
@prejeta_zaba

Myslím si, že o prostoru ani o penězích to není. Ale pořídit si k skoro puberťákům mimino...proč? Myslíš, že budou nadšení, že místo do hor nebo na pořádný výlet trajdají s uřvaným kočárem kolem paneláku? Nebo že na ně máma nemá čas a musí skákat kolem batolete? 🤷‍♀️ Ne vždycky je to štěstí, že třetí bez problémů zapadne a vše jde jak po másle. Uhoníš se, kluci budou žárlit, nudit se, manžel je už zvyklý na svůj klid. Navíc (ač to zmiňuji nerada) ve dvou místnostech v paneláku, to může být opravdu cirkus.

@prejeta_zaba Já si puberťákum ty mimina pořídila dvě a jsou nadšení, žádné drama se nekoná, konají se hory i výlety. A jaký čas věnujete těm puberťákum? Mám jedno dítě už dospělé a druhé v pubertě a naši puberťáci byli nejradši, když jsem se jim vůbec nevěnovala.😅

alianan
12. bře 2026
@prejeta_zaba

@prejeta_zaba Tak vitální nemusí být ani třicátník, ale jaksi běžný stav to není ani u třicítníka, ani u padesátníka a ani pro šedesátníka.

lauriak
12. bře 2026
@alianan

@lauriak Což to, dědečkem v padesáti klidně být může, může být i o moc mladší dědeček, já jsem svojí mamku udělala babičkou ve čtyřiačtyřiceti, ale průměrný věk babiček to nebude.

@alianan ja sa nebavim o prumernem veku babicek a dedecku.To byla reakce na prispevek kde se pani pohorsuje jestli 51-52 rocni muzi jsou dedeci. No jsou. A neni to tak neobvykli. Muj tata je stale padesatnik a jeho rovesnici jsou z velke casti taky dedecci. A opravdu jeho rovesici dneska nemaji houfne prvnacky.

andelka
13. bře 2026
@enoli

@andelka ale nemůžeš to přece apriori aplikovat na všechny, hlavně v dnešní době. Mne a mému exmanželovi je 47 a třetímu mrněti je 8 let. A opravdu babickovsky ani dedeckovsky nevypadáme. Ja chodím pravidelně na silově funkční trenink, kazdy týden tancuju street dance, s detmi lyžuju, bruslím, jezdím na kole. Exmanžel hraje několikrát týdně hokej, běhá atd…

@enoli Ani ty to nemůžeš apriori aplikovat na všechny. A o to jak kdo vypadá jde až v poslední řadě.

pilzzee
13. bře 2026
@prejeta_zaba

@prejeta_zaba Ja si naopak myslim, ze je to HLAVNE o prostoru a penezich. Nevidim duvod, proc by byl spatnej napad pubertaci plus batole. Ti pubertaci stejne uz rodice nejenze nepotrebuji, ale spis ani nechteji ve sve pritomnosti. Ale rozhodne je mandatory vlastni pokoj idealne pro kazdyho a dost penez na vsechny krouzky a dovoleny.

andelka
13. bře 2026
@pilzzee

@prejeta_zaba Ja si naopak myslim, ze je to HLAVNE o prostoru a penezich. Nevidim duvod, proc by byl spatnej napad pubertaci plus batole. Ti pubertaci stejne uz rodice nejenze nepotrebuji, ale spis ani nechteji ve sve pritomnosti. Ale rozhodne je mandatory vlastni pokoj idealne pro kazdyho a dost penez na vsechny krouzky a dovoleny.

@pilzzee To taky neplatí absolutně. Ted mi třeba zabírá dost času učení na přijímačky, to je opravdu skoro každé odpoledne a u druhého účast na zápasech. Samozřejmě je i druhý rodič, při více dětech je potřeba větší diferenciace, rozdělení. A teda u nás neplatí, že puberťáci o čas s rodiči nemají zájem.

pilzzee
13. bře 2026
@andelka

@pilzzee To taky neplatí absolutně. Ted mi třeba zabírá dost času učení na přijímačky, to je opravdu skoro každé odpoledne a u druhého účast na zápasech. Samozřejmě je i druhý rodič, při více dětech je potřeba větší diferenciace, rozdělení. A teda u nás neplatí, že puberťáci o čas s rodiči nemají zájem.

@andelka Uceni na prijimacky? To se snad zvladne ucit sam, na to nepotrebuje rodice. Prave ten pubertak zvladne uz hromadu veci sam.

Strana
z5