Dítě po 40 letech. Je těhotenství v tomto věku bezpečné?
Ano nebo ne? Záleží na konci a zdraví. Výchozí bod je, že síla je a zdraví taky. Šly byste do toho?
Ani omylem 🙈
@bara88 tak především je to o každém jednotlivci, jestli ty se v 50 cítíš někde mezi důchodem a smrti, tak moji rodiče téměř v 70 jezdí na kole, lyžuji a aktivně si užívají. Moje cerstve 50ti leta sestřenice běhá maratony, leze, jezdí na paddleboardu, tancuje atd... Takže nemůžeš říct, že každý 50 je odepsany.
Ne. Druhe se mi narodilo v 31 a z meho pohledu strop. Kamaradce se narodilo druhe v 35 a je uplne ko. Podotykam, ze do te doby pomerne narocna prace, jak fyzicky, tak obcas i psychicky.
Jinak je zajímavé, že kategorické NE říkají ženy, co už děti mají.
Mě by spíš zajímal názor žen, co dítě nemají a už začíná být pomalu "pozdě".
Protože je docela jasné, že NE řekne většina žen, co má 2-3 do 30. 🙂 Kdyby takové štěstí neměly, jsem si jistá, že naprostá většina (ne všichni, ale určitě většina) by názor změnila.
@me_druhe_ja v tom případě měla být otázka položena jinak
Ač mi je 28 a bylo by to první dítě tak ano, pokud by to bylo druhé dítě, ale třeba s jiným partnerem tak asi taky pokud by po tom toužil.. 😁😊 Zalezi na zdravi a taky na tom jestli bych se chtela i v 50 ucit s ditetem.. 😁🤣🤷 Nechci aby to bylo sobecky.. Ale myslim si ze nekdo uz chce mit v 50ti klid, uzivat si takovou tu volnost a tesit se na vnoucata.. 😁🤷😊 Ale nekdo je takovy kdo se proste potrebuje stale o nekoho starat.. 😊 Je to tezky
.. Vzdycky zalezi na tobe.. 😊
Dcera je v 8 třídě ,já jsem na třídních schůzkách ve svých 37 letech nejmladší (ale jako fakt výrazně mladá,měla jsem dceru brzy )někteří rodiče vypadají jak babička s dědeček 🙈 Samozřejmě jsou rodiče kteří vypadají super,vitální a mladiství i když jim je třeba 50 ,ale taky jsou takový za který jsem se styděla já,natož jejich deti 🙈 Můj limit byl 37 a teď když to mám,tak fakt ne 😄
@me_druhe_ja souhlasim 👍A taky by to chtelo nazory tech, kterym uz je 40+ a deti maji odrostle, protoze je prave mely v tom idealnim veku kolem 20 let.
Ja treba ve svem okoli mam docela dost takovych zen, ktere si na stara kolena strihly ve veku 38 - 43 dalsi kolo, protoze mely deti jako hodne mlade. Mezitim (vetsinou)vymena partnera, nebo proste posledni velky zachvev touhy zazit to cele znovu 😀.
Je jasne, ze ty co odrodily ve 30 - 35 by do toho ve 40+ nesly.
Do třetího bych plánovaně po 40 nešla.. do prvního určitě
Tady kazda odpovi jak to citi ona sama. A je to tak v poradku. Ja bych se ridila svym instinktem. Nekdo chce byt mladsi mama, nekdo starsi mama. Ale zadna z nas Vas nezna a ani okolnosti. Takze preji hodne stesti at uz bude rozhodnuti jakekoliv 😊
Celkem se tu řeší ze se narodit rodičům ve čtyřiceti za trest .. Jinak můj tata mel staršího tatu (měl ho ve 40), maminka moje měla mladši rodice - v 25 letech už byla bez nich, umreli oba lehce po 50tce… děda se dožil skoro 90… jezdili jsme k němu na prázdniny.. jezdil nás hlídat … a do teď tomu nerozumím jak to v pohodě zvládal všechno, co jsem to by očko počítala měl kolem 75let a zvládal uhlídat 2 děti několik dni 😂zábava s nim taky byla v rámci možnosti … a aktuálně sleduju, ze ještě aktivní babicky co chodí v 60 do práce už nemají síly na 2 letyho prcka a 4 lety je zničí za odpoledne 😂 bude to individuální ..
@simkrk Na tomhle něco bude s těma vnoučatama... Mě ještě tak napadlo, že kdo má dítě v 40+ výš, tak vlastně je vysoká pravděpodobnost, že jeho dítě nebude mít babičku a dědu pro svoje děti...🤔
@me_druhe_ja Nemyslím si že to říkají jen co mají dvě děti a víc. Třeba mě je 34 a už podle mě je na druhé dítě pozdě. Někdy mě mrzí že nemám čas, jako kdyby mě bylo třeba 25. Ale tak to je...
Mít děti relativně brzo a stihnout všechny plánované porody do 35 let bylo naší prioritou, hodně jsme tomu podřídili a zadařilo se. První porod ve 26 letech, čtvrtý měsíc po mých 35. narozeninách. Za pár dní mi bude 40 a fakt už si nedokážu představit mít další dítě. Naopak si to teď opravdu užívám, protože děti jsou relativně samostatné a my s manželem máme ještě dost sil a chuti trávit čas sami ve dvou a dohnat to, co jsme před dětmi nestihli, hlavně cestování.
@dejvitka jsem právě ta, o které píšeš. První dvě děti 20 a 24 let, pak mi začalo být smutno, že už mě děti nepotřebují a v 37 jsem si pořídila 3. dítě. Chtěla jsem to stihnout do 35, ale nedařilo se. Syna jsem si neskutečně užívala, byla jsem plná sil, měla jsem na něj dostatek času, nemusela jsem se honit do práce, manžel taky kariéru už vyřešenou, takže pomáhal mnohem víc než s prvními dvěma. Nakonec jsem ve svých 41 letech neplánovaně otěhotněla a stála před otázkou, zda to ještě zvládnu. Já bych se ale s potratem nikdy nesmířila, takže jsem do toho šla. Nelituji. Sil mám zatím dost, podobně starých rodičů mám ve svým okolí hodně a vidím, že to není nic neobvyklého. Všichni mi říkají, jak jsem dalším dítětem omládla a nikdo mi můj věk netipuje. Nebojím se ani puberty v 55 letech. Pokud je člověk optimista, má z poloviny vyhráno.
@klokanka31 já měla první dítě v 30 a druhé v 34,pozde mi to nepřišlo. Proč si to myslis?
@pettypet Já měla první dítě v 31. No myslím si to, protože řešit pubertu v 50 by se mi moc nechtělo. Navíc já bych chtěla věkový rozdíl mezi dětmi cca 6-7 let, a to si taky už opravdu nemůžu dovolit. Nebo můžu, ale strachovat se pak, jestli se dožiju té dospělosti vlastního potomka, to nechci.
Ja ne, můj max byl do 30, ve 40 už budu stará na miminko 😀 začínala jsem ve 22 a už teď to třetí ve 30 jde poznat že je náročnější než když mě bylo těch 20 no 🙈
Jak tu nekdo psal. Pokud prvni, tak jo. Ale pokud druhe, treti a jen se zenske plasi hormony tak ne. Ja teda po 60 chci mit jine starosti a ne to, zda uzivim dite na vysce.
@jajulin vidíš, ja měla první dítě v 35 a rozhodne nemám pocit, ze bychom s manželem něco nestihli a museli to dohánět “po dětech”. Už jsem to tu psala někde dřív. Užili jsme si cestování, budování podnikání, domu…. Teď máme všechno a hlavně čas a peníze na děti. Manžel půjde za dva roky do vysluhoveho důchodu (po 22 letech) a ja mám podnikání s volnou pracovní dobou. Takže žádný stres kam se vrátím do práce, žádný stres, ze mi dítě brečí ve školce. Syn do školky jde, když chce, když nechce, muže být se mnou doma. Spoustu věci neřeším, jako moje mladší kamarádky a máme doma pohodu. Neřeším, zda budou děti samostatné za 10 nebo 20 let (syn má PAS, takže je otázka kdy dokáže být samostatný), takže mu klidně muzu věnovat “zbytek” života, aniž bych měla pocit, ze mi cokoli uteklo.
@nita1984 však to je v pořádku, že to máš jinak a jsi spokojená, tak to má být 🙂. Jinak teda zas až tak jinak to nemáš, protože já taky rodila v 35, akorát to bylo čtvrté, poslední dítě. Dětí jsme chtěli víc, tak jsme tomu přizpůsobili vše. Je pochopitelné, že vy jste do 35 stihli vše, co jste chtěli, my si to užíváme až teď. A v tom je život tak krásný, že je pestrý, no ne🙂?
Nečetla jsem celou diskuzi, ale pokud by to bylo moje 1. dítě, tak bych do toho šla. Kdybych už nějaké měla, asi bych se na to už necítila. Mě je čerstvých 34 🙈😂 teď se mi narodilo 2. dítko a říkám si, že už jsem stará...teda myslím na budoucnost, že až budu mít vnoučata budu poměrně stará babička atd...muž zas, že už nebude mít ani síly pomoc dětem stavět barák atd ...😅😅🙊🙃
Syn se mi narodil v prvním manželství ve 26 letech, po 3 letech snažení...teď s druhým manželem jsem 10 let a po 9 letech snažení se v mých 39 letech zadarilo ale přesně týden před 40 jsem o děťátko přišla.. teď je mi 41 a moc by jsme si společné dítě přáli 🙏 bohužel už nám asi není přáno...

Kdybych dítě chtěla, tak ano.