icon

Dítě po 40 letech. Je těhotenství v tomto věku bezpečné?

7. pro 2022

Ano nebo ne? Záleží na konci a zdraví. Výchozí bod je, že síla je a zdraví taky. Šly byste do toho?

Strana
z7
mia171717
9. pro 2022

Je mi 42 a mám 2 děti (16,18) Ještě před 2 roky jsme si chtěli pořídit mimi-nepovedlo se. 16-ti léta dcera je vyzivna, nedovedu si to samé představit pred sedesatkou… teď bych se na to ještě cítila, nicméně jsme to už zavrhli. Už se tesime na vnoučata 🤣

konidana
9. pro 2022

@me_druhe_ja znám minimálně 4 ženy/kamarádky, které děti nemají, je jim kolem 40 let a po 35.roce rozhodně dítě neplánují. Ale takové se prostě tady, na mamawebu, nevyskytují 😉

me_druhe_ja
9. pro 2022

@konidana A dítě nikdy nechtěly? Nebo jim to bylo víceméně jedno, buď bude nebo ne. Taky mám takovou kamarádku. Ji to bylo vždycky víceméně jedno, teď je jí myslím 42 a už rozhodně nechce.
Ale myslím, že většina žen, co po dítěti, aspoň jednom, fakt hodně touží, to jen tak po 35 nevzdá. Věřím, že určitě ještě kolem 40 by to zkoušely. 45 už asi moc ne, ale to těch 41-42 myslím, že jo. Ale samozřejmě, že ne všechny, to je jasný....
Jen prostě ani jedna nevíme, jak bychom se zachovaly, kdybychom měly 40 na krku, dítě žádné, ale moc bychom se ho praly....Ono se lehko soudi, pokud je ti 30-35 a máš odrozeno. 🙂 Já taky nevím....

konidana
9. pro 2022

@me_druhe_ja mě přijde rozumnější pak adopce, ale chápu, že ne každý na to má, a někdo chce spíš radši vlastní dítě...

aaaa15
9. pro 2022

Je mi 31 a máme 2 děti. Chtěla jsem mít odrozeno do 30, ciz se mi povedlo. Do třetího bych plánované po 40 nešla, ale pokud by se prostě stalo, tak bych si ho nechala. Interupci bych si neodpustila.
Jinak tchyně je to dítě,,starších,, rodičů. Její máme bylo 42, otci 50. Byla jedinacek, před ní měla matka spoustu potratu. Sama říká, že to nebyla žádná sláva. Rodiče prý neměli sílu, otec s ní od jejich 5 let skoro nikam nesel (kino, bazén, školní akce), taneční asi maturitní ples nezvládl ani jeden z rodičů. Cítili se na to prý staré. Otec zemřel, když ji bylo 24 let. Vnoučata téměř nepoznal. V jejich 26 letech se musela s rodinou nastěhovat k mamince, která na tom po 65 byla fyzicky i psychicky spatne. Starali se k ní dalších 15 let. Mrzí ji, že třeba neměla aspoň sourozence, na všechno byla v podstatě sama.

jara16
9. pro 2022

@marselina 🫶

alla007
9. pro 2022

Je to i o genové výbavě apod. Jak se říká, sova kanárka nevysedí a já ve svých 35 jsem z těch hyper dráčat tak vycucaná, že jsem ráda, že začínají být trochu samostatné (MŠ, ZŠ). Unavit to nejde, zkrotit to nejde, neustále to hlídat, aby si navzájem něco nezlomily, nepodpálily... Ale jó, vím po kom to mají, i co se zhruba honí v těch hlavičkách. Kam vejdeme je to jak hurikán! No další už neeee na 100% ale kdybych je neměla, určitě bych se snažila alespoň o jedno.

dejvitka
9. pro 2022

@konidana to je treba taky zajimave. Ja neznam moc bezdetnych. Znam 2 zeny 39 let (spoluzacky), ktere deti nemaji, ale obe se zatim aktivne pokouseji. Pak jednu, ktere to ani po nekolika letech IVF nevyslo, takze ta vlastni dite nema a uz to od 36 let ani nezkousi (adoptovala). A jednu, ktera nema, protoze si nasla chlapa s odrostlymi detmi, ktery dalsi deti nechtel, ta rezignovala.

rnika
9. pro 2022

@konidana
@me_druhe_ja Také mám jednu kamarádku v mém věci 38, která dítě nechce.... teď dokonce ukončila dlouhodobý vztah, aby ten muž měl možnost si dítě někde ještě pořídit, přestože jí říkal, že bude s ní a bude akceptovat, že děti ne....

bassetlady
9. pro 2022

První v 39 a druhé teď v 42. Fyzicky úplně v pohodě a psychicky taky. Dřív to nevyšlo. Ale jsme vybláznění, vycestovaní. Manžel má zajištěnou karieru, dřív byl i 3 týdny z měsîce na služebkách po světě. To teď už nemusí, takže se může prckům věnovat. Zvládli jsme něco vybudovat, takže holky budou mít ulehčený start do dospělosti. Jsme vyklidněný, takže spoustu věcí řešíme s nadhledem. A prťata si opravdu užíváme.

maximaty
9. pro 2022

Dítě 1 ve 24, dítě 2 ve 35, po dlouhých letech nakonec díky IVF. Za 2 měsíce mi bude 40, manžel 37 a doufáme v zázrak číslo 3. Staršímu je 16, je to samostatná jednotka, mladšímu za pár dní 4 a je to naše sluníčko. Řadím se do kategorie Dítě ve 40ti? PROČ NE?? Pokud se na to cítíme, hurá do toho.

ilonne
9. pro 2022

@aaaa15 když to nemůžeš srovnávat. Dneska je životní úrovně někde úplně jinde. Ve středověku lidé umírali běžně ve 30, i dřív.

lilian2111
9. pro 2022

Plánovaně po 35 rozhodně ne. 🙈😁

aaaa15
9. pro 2022

@ilonne tak tchyně rozhodně nezila ve středověku 😀 Její rodiče zemřeli ve věku, kdy se v dnešní době normálně umírá. Jejímu otci bylo 75 let a maminka se dozila 81 🤷‍♀️ Jen jsem chtěla říct, že to, co třeba my (doufám) budeme řešit třeba v 50 letech (úmrtí rodičů, péče o ne), tak ona resila poměrně mladá.

ilonne
9. pro 2022

@aaaa15 já samozřejmě nemyslela, že tvoje tchyně žila ve středověku, byl to jen příměr. Prostě ta životní úroveň, vitalita i dožití je dneska někde jinde.

simkrk
9. pro 2022

@klokanka31 no vlastne jo.. 🙄🤦 Ale zas no... Kolik deti nepoznalo prarodice, nebo kolik deti si je moc nepamatuje... Taky mezi ne patrim.. 😊 To je takovy osemetny tema, kazdy na to bude mit jiny nazor protoze kazdy si tu svoji budocnost maluje jinak 🙂 kazdej zije svuj zivot ac okoli hodne ovlivnuje.. 😁 Sama nevim jak bych to ve 40 chtela..😁🤣🤷 Deti mam strasne rada, dalsi bych urcite chtela, ale kdo vi jestli jeste bude a kdy... 🤷🤣 A jestli budu dele cekat tak jestli budu treba i v 35 chtit druhy.. 🤷 Treba si reknu uz ne... 😁🤷... I ty mlady babicky co pracujou, stejnak moc na ty vnoucata nemaj cas.. Slysim to z okoli, ty jsou radi ze maj o vikendu nejaky svuj klid, ze se staraj o skolaky a nejak ns ty mimca nezbyva energie na prochazky, hlidani.. 😁🤷😊

surikata131
Autor odpověď smazal
eva_marie
9. pro 2022

První dceru jsem měla v necelých 36 letech a druhou ve 39. Nechtěla jsem jedináčka. Mám kolem sebe kamarádky v mém věku s podobně starými dětmi, nepřijde mi to divné. Je možné, že bych měla víc energie, kdybych byla o fous mladší, ale zase bych dítě měla nejspíš s nějakým idiotem 😀 Prostě ten pravý partner přišel takto pozdě. Mám pocit, že mě děti "omlazují" přestože je to náročné. Babičky nám ani jedna nehlídají, spoléháme s mužem na sebe. Být mladou maminkou má svá pozitiva, ale i negativa a úplně stejně to je v případě starší maminky. Jestli by to bylo vaše první dítě, tak bych do toho šla, pokud je to takové to 3. a poslední dítko, pak bych si zvážila, jestli se vám chce vše absolvovat znovu. Nicméně druhá dcerka byla, řekla bych, za odměnu. úplně pohodové miminko.
Musím říct, že je mi celkem fuk, že je někde párty nebo, že zrovna letos nejedeme k moři. V tom to směru mám opravdu odžito a nemám pocit, že mi něco uniká, kvůli tomu, že jsou třeba děti maličké a nemůžu se od nich hnout.

angelinie
12. pro 2022

Ahoj, měli jsme s manželem první dítě poměrně mladí (já čerstvých 24, on 26) a vidíme v tom oba jen samá pozitiva. Plánovali jsme to tak, vyšlo to a jsme za to moc šťastní. Babičky nám semtam hlídají, nicméně nejstarší dcerce je 14 a všechny prarodiče máme ještě pracující, takže to, že si pořídíte děti mladí, automaticky neznamená, že budete mít hlídací babičky, spíš prababičky 😁 já teda hlasuju pro to mít děti dřív, ale umím si představit i v těch 40. Neberu to jako nic proti přírodě, pokud se ovšem zadaří přirozeně...

jara16
12. pro 2022

@eva_marie přesně tak ,je mi 50,nejmenší 4 je 7…úplně mě ta holka nabijí energii…Znám okolo sebe spousty lidi ,co v 50 jsou jak líný důchodci ,i spousty maminek ,co měli děti déle ,a jsou to pozitivní lidi .je to o tom,jak se kdo postaví k životu ….

maria2023
13. pro 2022

@kelerub ❤️

pepickovapavlinka
13. pro 2022

Pokud se na to cítíš proč ne?Moje maminka měla bráchu ve 42 a je za to ráda teď už je mu skoro 20 a mamča aspoň nezůstala doma sama

superkousky
13. pro 2022

Je mi 42, manžel děti nemá a moje první reakce byla. Žádné děti. Je mi 42. Nechci být ve škole za babičku.

andreask46
19. pro 2022

Bara Basiková měla 47 keď zostala tehotná ,,je to na vás ako sa cítite a ako ste na Tom finančne..

heidi_z_hor
19. pro 2022

@me_druhe_ja dočítám diskuzi až teď. Naprosto souhlasím! Chtěla jsem to tady také tak napsat. Když někdo "to štěstí nemá" a rodinu se mu z jakýchkoliv důvodu včas či do určitého věku založit nepodaří, tu věkovou hranici posouvá dál a dál. Někdo to vzdá a někdo vytrvá a dočká se děťátka až v pozdějším věku

pettypet
21. pro 2022

@klokanka31 no...ja bych zas plánovaně nechtěla tak velký věkový rozdíl...kolem mě to pár holek má a ty děti k sobě nemají moc vztah, nehrajou si a každý má úplně jiný potřeby, blbě se to dává dohromady na výlety a aktivity. Nakonec mám kluky 3 roky od sebe a ted teda po 8 letech bude něco jako jedinacek s novým partnerem, to už tak vyšlo. Poridila bych mu ještě parťáka, ale 4 děti je asi moc a tohle tehotenstvi bylo náročný. Hlavně psychicky. Pubertu v 50 zatím neřeším. Našim bylo 40 když jsem měla pubertou a nějak jsme to dohromady vůbec nezvládli, bylo to desivý peklo. Myslím, že horší to s mými dětmi nebude.

Strana
z7