Kdy je ideální mít miminko během studia?
Ahoj holky🙂
Chtěla bych se s Vámi poradit ohledně plánování miminka. Nejprve stručně popíšu sebe a celý stav tak, aby šlo snáz posoudit a poradit.
Před měsícem jsem oslavila 25.narozeniny a nyní jsem dokončila bakalářské studium. Ty dva roky později jsou protoze jsem byla dříve na jiné fakultě kde jsem nebyla spokojená a odešla na tuto fakultu s jiným zaměřením. Díky tomu ze studuji pedagogickou fakultu, je potreba magisterské studium, na které budu letos v řijnu nastupovat. To znamená ze bych měla celou VŠ vystudovat ve 27 letech což je pro mě něco, z čeho dlouhodobě nespím a psychicky mi z toho není nejlépe. 😢Vždy jsem toužila být mladá máma, což vím ze mi díky té škole moc nevychází a ta 27 je pro mě taková hraniční. 😢 Proto nechceme s přítelem otálet a mít mimi opravdu co nejdřive to bude možné.
Ještě něco málo o příteli - je stejně starý jako já a je dlouhodobě zaměstnaný a vydělává velmi slušné peníze, proto by se dalo říci, že finance máme pod kontrolou a máme oba hodně účelově na miminko a bduocunost našetřeno.
Variant je hodně. Náš plán byl, ze bychom ihned po státnicích mgr (tzn za ty 2 roky) se o mimi začali zkoušet a modlili se, aby to klaplo a meli jsme zdravé krásné miminko. Vím však, ze se setkavam často s názory,ze není uplně ideálka jit ihned po VŠ na mateřskou... Říkam si ale ze bydlíme v Praze kde by melo být pracovních míst hodně a o pedagogické obory je poměrně velký zajem. Ráda si však nechám poradit i od Vás - co si o tom myslite? 🙂
Další variantou samozrejmě je i to, být těhotná už pri státnicích ale to bych opravdu pečlivě zvážila protoze jsem velký stresař a nechci abych miminko takhle nervovala kvuli mé škole a vystavila ho nebezpečí...
Další moznosti co mame v hlavě je, si teď behem mgr najit nejakou brigádu či uvazek ve školství tak, abych měla nejakou praxi a pak i treba nárok na mateřskou. Jaké tam jsou prosím přesné podminky abych mateřskou dostala? Platí to jen na plný úvazek a nebo treba i na brigádu?
Samozrejmě vim ze toto vsechno jsou jen plány a teorie a zivot to pak sám zamotá uplně jinak... Jen si miminko opravdu moc přejeme a zajimá mě Vaš nazor či zkusenosti.😢❤️
Na závěr bych Vás chtěla poprosit o rady a zkusenosti co vás treba behem rodičovství prekvapilo a nevěděli jste to a co by se mohlo hodit druhým? Chci být na vše připravená tak, abychom mohli našemu miminku dopřát to nejvíc ❤️
Moc děkuju předem a omlouvám se za dlouhou slohovku 😖
@nikcanikolka já měla státnice v červnu a v září mám dceru. Neřekla bych, že tím nějak utrpěla. 🤷 Na mateřskou musíš mít odpracováno tuším 270 dní, ale rozhodně se do toho nepočítá brigáda. Brigáda nikoho nezajímá, co se týká mateřské. Udělej to tak,jak to cítíš ty, ne podle toho, co ti říká okolí. Stejně ti to vždycky někdo zkritizuje. Jednou jsi moc mladá, pak už jsi zas moc dlouho čekala, nejdřív se tě všichni ptají, kdy už bude konečně svatba, pak se tě ptají, jestli se vdávat musíš, vždyť dneska už se nikdo chytrý nebere. Si nevybereš 😉 Ideální čas na dítě není nikdy. 😆 Často se říká, že je dobré aspoň rok dva pracovat po studiu, ale ono být těhotná v práci taky není žádné terno (pracovala jsem už při studiu na HPP). Mě třeba bylo tak blbě, že jsem musela mít v práci neschopenku. Nebyla jsem kolikrát schopná vstát z postele. Do toho se dohadovat s vedením, že v rámci těhotenství by jsi tohle a tohle neměla ... Takže vlastně ležet v posteli a učit se bylo tenkrát takové ideální řešení.
Děkuji moc za Vaše názory a odpovědi. Uprimně mi udelaly velkou radost protoze jsem čekala kritiku typu: a jak si chceš pak najit práci a nikde tě nebudou chtit atd..
máte pravdu ze srdce by v tomhle melo hrat tu hlavní roli ❤️
@nikcanikolka Pokud finance nejsou problem, nehnala bych se do prace jen kvuli naroku na materskou, kvuli praxi jo, ta se hodi vzdycky ale ne kvuli materske.
Jinak nejvhodnejsi doba snad neni nikdy. Vzdycky se najde nejake ale... Taky jsme chteli brzy deti (rozumej na dnesni dobu brzy, tak do 30 jsme to chteli stihnout). Nemeli vhodny bydleni, zadny uspory, ale nejak jsme vedeli, ze to takhle chceme a ze to proste nejak zvladneme. Kdyz se podivam zpetne, tak to vlastne nebylo moc racionalni uvazovani, ale rozhodne nelitujeme. Vedeli jsme, ze to oba chceme. A nejak jsme to zvladli a zvladame. Nejvhodnejsi doba neni snad nikdy. Bud neni idealni bydleni, penize a kdyz uz pozdeji tohle vse je, tak zase uz biologicky muze byt vetsi problem otehotnet apod. Domluvte se s partnerem, jak to citite a jak to bude vyhohovat hlavne vam. Hodne stesti pri rozhodovani 🙂
@aktakd moc děkuju 😍
Hlavne jestli beres hormonální antikoncepci, vysad ji uz ted a chrante se nehormonalne, tim zvýšíš šanci ze se miminko podaří hned. Znám dost takových, kteří na minutu přesne plánovali a skončili v pětatřiceti na umělém oplodnění.
Jinak ve dvaceti sedmi budes stále mladá maminka 😉
Ja to spravila tak, ze som posledny rocnik inzinierskeho studia studovala dialkovo, pracovala som na plny uvazok a statnicovala som v 10tt. Takze som stihla nahnat nejaku prax a potom som isla na matersku. 😉
@martinka_33 ano beru ji. 😵 To jsem od nikoho ještě neslyšela 😵 díky za názor!😇 já se naopak setkala s názory ze po vysazení je to tělo jakoby ,,v šoku" z toho že se hormony najednou neberou a jde otěhotnět snáz 😢
@lauriak to je taky jedna z mých variant nad kterými přemýšlím 🙂 a jak šlo státnicovat v těhu? Dalo se to?
@nikcanikolka pre mna v pohode. Ale ja som davala vysku lavou zadnou a mala som pohodove tehotenstvo 🤷🏼♀️ Musis si to ty vyhodnotit ci by si zvladla pracu+ statnice a do toho byt tehotna.
@lauriak chápu a tiše závidím🤐 já na vš makám jak blázen a je to hodně náročné na čas i psychiku. Takže bych to určo vše takhle nezvládla.😢 klobouk dolů před tebou!👏😍
@nikcanikolka každý to má jinak po vysazení. Mě třeba trvalo 11 měsíců než jsem poprvé měla ovulaci. Chodila jsem opakovaně na vyvolání menstruace a rok jsem byla neplodná. Po roce tělo naskočilo jakžtakž, ale někdy jsem měla cyklus měsíc někdy i 2,5 měsíce a o to víc jsme pak byla překvapená, když jsem otěhotněla přes kondom i prášek po 😆 Pak státnice v 6. měsící a přišlo mi, že jsou na mě i hodnější během nich, v rámci možností. I během studia mi byli profesoři ochotní vyjít vstříc. 😉 Rozhodně se dalo víc domluvit ve škole ohledně úprav skrz těhotenství, kontroly apd než v práci. Tam mi nechtěl vyjít vstříc nikdo 😀
Urcite uz bych ke studiu zacala pracovat. Obe dve moje dcery tedy dokonce letos ve skole (prvni a druha trida) meli jako tridni ucitelky jeste nedostudovane holciny, obe dopisovali diplomku a dodelavali statnice, dali to s prehledem.
jestli jsi velky stresar tak je to lepsi varianta nez statnicovat tehotna. Navic nikdy nevis dopredu jake tehotenstvi bude, i u bezproblemoveho muzes 3 mesice stravit nad misou s nevolnostmi a do toho se toho moc nenaucis. Ta prace je skoro takova vetsi jistota :D
Nemusis hned na plny uvazek, i s Bc. pedagogiky urcite neco sezenes v Praze i na castecny, dobrych ucitelu neni nikde dost 🙂
@tereza0111
@cherie24 Děkuju moc za názory a rady!😇
@nikcanikolka už je to pár let... ke statnicim jsem šla jako čerstvě těhotná, po státnicich jsem zůstala na VŠ na doktorátu, ale po pár měsících jsem šla z denního na dálkové studium... to jsem nakonec po druhém porodu chvíli před finišem ukončila. Po MD na mě nikde s otevřenou náručí nečekali, ale práci jsem sehnala.... pár let tam pobyla a teď jedu zase už třetí rodičák v řadě 🙂
* taky mám pedagogickou.
@marimanta děkuju 😇 jsem ani nevěděla že jde takhle behem studia přejít z prezenciho na dalkové?
@nikcanikolka v okolí to mám tak půl na půl, pulka otehotnela hned nebo do pár mesíců po vysazení, půlka za rok a déle.
@martinka_33 chápu😢
A když jsme na toto narazily - napadá mě, jak teda zvýšit co nejvíce šanci na otěhotnění? Krom té antikoncepce? I proto nechci po škole čekat, uvědomuji si ze není samozrejmé otěhotnět do pár měsiců a mám z toho upřimně i docela strach aby mě tělo nezradilo 😢
@nikcanikolka nevýhoda je, ze nemáš finanční rezervu, nemáš nárok na materskou, a v případě pedagogů sleduju, ze si můžou vlastně vybírat v těch větších městech kde nastoupí … pokud nebudes děti kouskovat a pujdes do pracovního procesu se dvouma detma bude naopak výhoda, ze se už nebude očekávat tvůj odchod na materskou 🤣hlavně klid .. a zjištění.. je to velká změna, která te zaskočí, ikdyz mas i tak nějak reálný představy …
@janule0123 finanční rezervy s přítelem poměrně máme. 😇 Samozrejmě ty výdaje nejdou nikdy přimo odhadnout ale myslím si ze nemáme málo. Je to tim ze s pritelem uz 3 roky víme ze mimi chceme a proto na nej a na nas takto celou dobu pečlivě šetřime. Jinak souhlasím urcitě s tim ze se bude lépe nastupovat už se dvemi odrostlejsimi detmi 😂
@nikcanikolka ptala ses na nevýhody, tak jsem shrnula nevýhody který tam vidím … já teda tím ze neměla nikoho vhodného na bejbo, citila jsem jinak, ikdyz původně jsem chtěla byt taky mlada matka.. šla jsem cestou praxe a po 30tce me to začalo brzdit, ze nemám doma dvě děti … z karierniho postupu me odstrelilo to, ze se čeká ze po třicítce půjdu na rodicak kazdou chvíli 🤣🤣takže každý má svoje .. ještě teda sestra citila nevýhodu, ze z jejich kamarádek neměl ještě nikdo děti.. byla mezi prvnimaa
@nikcanikolka ty ses v tom asi orientovaná, ale uplne jsem si vzpomnela na sebe kolem 25, pro me bylo prekvapeni ze materska a rodicovsky prispevek jsou dve ruzne veci.
Jinak ja cekala mimino posledni (pul)rok studia a presne jsem byla ten pripad s hlavou v mise (i v nemocnici na kapackach) a normalne jsem mela "omuvenku" od gynekologa a statnicovala jsem az v dalsim semestru. Me teda tehotenstvi maximalne vyklidnilo, takze se mi i lip ucilo. Jen me bolela zada, tak bylo tezke ty statnice usedet pri zkouzce. Mela jsem neprustrelnej plan, jak se po rodicacich uplatnim v oboru, kde se rodicovstvi pocita jako "praxe"... no, zatim jsem stale ne RD, ale souziti s detma me dost prenastavilo priority a do puvodniho oboru se mi za nic na svete nechce 🙈 (a to jsem ho kdysi zrala i s polickama v knihovne 😁).
@malytlustyhroch Děkuju moc za tvůj příběh. 😇 Takže jsi státnicovala už s miminkem?
@nikcanikolka nene, nakonec jsem statnicovala mesim pred porodem. Jako klidna velryba s bolavymi zady 😁 puvodne jsem mela statnicovat v zime a statnicovala v lete. Akorat jsem "nestihla" promoci, tak tu jsem mela odlozenou a tam uz jsem mela mimino s sebou 💗
@malytlustyhroch to je bomba ❤️ moc děkuju ze jsi mi ukázala, že i tahle varianta je prostě kdyztak možná 😇
Studovala jsem pětiletý magisterský obor na pedagogické fakultě, dálkově tedy. Během těch pěti let (resp. skoro šesti - státnice jsem si dávkovala postupně, z toho bych se jinak zbláznila 😃) se mi narodily tři děti - chtěli jsme být mladí rodiče, tak jsme prostě byli.
Pracovala jsem tedy ještě před prvním dítětem, dostala smlouvu na neurčito (takže jsem měla mateřskou na všechny tři děti), díky tomu mám i nějakou (byť malou) praxi.
Teď je mi 29, nejmladší dítě má 3 roky a v září se vracím do práce jako učitelka, s hledáním práce jsem neměla absolutně žádný problém.
Jde to, s velkou podporou manžela a rodiny, ale jde skloubit děti a studium, zvlášť když už ti chybí jen dva roky 🙂
Hele existuje spousta holek, co zvládli VS i s dítětem/dětma. Třeba moje mama. ALE chce to mít opravdu velkou podporu rodiny, která bude ochotna ti dítě často hlídat. Nicméně se taky může narodit extrémně náročné nebo nedej bože nemocné dítě a nepůjde to (nebo půjde ale za cenu psychického a fyzického zdraví). A to dopředu neplánujes.
Já mám zkušenost s jedním extrémně náročným dítětem (první rok) a druhým dítětem s handicapem, navíc mám nulovou možnost pomoci/hlídání a absolutně si nedovedu představit v tomhle dělat školu ještě.
Upřímně nejsi stará, nic te netlačí....bejt tebou tak si v klidu dokonci studium a pak klidně hned dítě (pokud ti nevadí, že budeš mít jen rodičak, což bys stejně měla i jako studentka). Ve 27 budeš furt mladá matka, uvidíš....
@madbetka Moc děkuji a naprosto se vším souhlasím 👍😇
@nikcanikolka ahoj, já jsem nevydržela čekat na děti až do ukončení VŠ a státnicovala jsem s rok a půl starým dítětem a navíc těhotná. Mateřskou jsem neměla, práci jsem pak sehnala dobře, když druhé dítě povyrostlo. Nemohla jsem si pomoct, dítě jsem ke štěstí potřebovala brzo 😁
@me_druhe_ja Určitě, jsem si vědoma toho že bez rodiny a nápomocného přítele je to nereálné. S celou mojí rodinou mám úžasné vztahy a vím, že by mi byli největší oporou a pomáhali jak jen mohli.😍
A přesně jak píšete – člověk nikdy neví jaké dítě se nám narodí a člověk může plánovat ale pak je vše úplně jinak. 😢 Proto se snažím nyní vše důkladně promyslet tak, abych byla případně na ,,všechny" situace nějakým způsobem připravená🙏
A prosím ta mateřská vychází na kolik peněz cca? Kdybych si za rok nebo nyní našla například poloviční úvazek, mateřskou by mi pak dali? 😕

Ja sla k prvni casti statnic v kvetnu, v cervenci jsem rodila, a pak si zbyle casti statnic rozdelila na zimu a na jaro. Skolu jsem dodelala s pulrocnim synem. Nicmene vhodna doba na dite nebude nikdy, takze si to udelejte podle sebe. Nikdo ti neporadi, co je nejvhodnejsi varianta (jasne, mit nasetreno, bydleni, praci, ale sama jsem dukazem toho, ze vseho se da dosahnout i s ditetem).