icon

Pracuji ve výrobě, v horku, zvedám těžká břemena - mohu jít v těhotenství na neschopenku?

martonina
30. črc 2018

Holky. Zadam o radu. Mam narocne zamestnani. Delam ve vyrobe a manipuluji s tezkymi bremeny u stroje. Ranni nocni. Na hale pres 40 stupnu. V patek jsem tam malem zkolapovala. V nemocnici mi rekli ze jsem tehotna a mam podezreni na cukrovku. Zitra jdu na ginekologii na vysetreni. Mam cekat neschopenku ? Mam si o ni rikat? Dost me ten patek vydesil a bojim se aby sem kuli tem vedrum tam o mimco neprisla. Zamestnavatel pro me nejspis nahradni praci mit nebude. Vse je tam u stroju a namahave. Dekuji

Strana
z2
martonina
autor
30. črc 2018

@anetka1701 tak to u nas rozhodne neni ...

martonina
autor
30. črc 2018

@lachtanice86 no reknu to takhle. Je teplo a teplo. Ja delam u stroje na vysek krabic. Stroj velky asi jako nas byt. Staram se o pripravy na zakazky. Vytahuji tezke desky na vysek, plne nalozene pakety, nasazeni desek a kdyz nic nezvedam stojim tam ve 39 stupnich dusna a odtrhavam za jizdy odpad z palet, nemluve o tom ze pri pripravach je v masine pres padesat stupnu. Je to jako vzduch v saune. Takze kdyz mi nejsou schopny nabidnout jine misto nehodlam se stydet za to ze sem ochotna jit na neschopenku a nehodlam svoje tehotenstvi dotahnout k potratu kvuli praci za 13000. Dite v tomhle ma predevsim prednost

martonina
autor
30. črc 2018

@martonina a kdyz stat zivi ty co nepracujou a maj 4 deti tak nechapu proc by maminka co poctive pracuje nemohla jit na rizikove kdyz se na sve zamestnani neciti nebo ji nedela dobre. Za to co statu platime a odvadime se ani stydet nemusime.

martonina
autor
30. črc 2018

@uzivatelkapetra neco podobneho. Masina co vysekava krabice a rovna je na paletu a ja za jizdy odtrhavam odpad

uzivatelkapetra
31. črc 2018

@martonina no tak to dělat nemůžeš ze zákona, ohraď se tím a třeba zkus říct, že tvůj dr nepíše nemocenské na požádání, třeba se budeš divit, že to najednou i půjde 🙂
Teda doufám, že máš smlouvu na neurčito

martonina
autor
31. črc 2018

@uzivatelkapetra bohuzel nemam. Jen na rok

misa357
31. črc 2018

A kdy ti ten rok končí?

robin92
31. črc 2018

@martonina No pokud bych ja zkolabovala v praci, tak bych na neschopenku sla, protoze to zatim vypada, ze pocasi bude horsi a horsi, takze bych si klidne o neschopenku rekla, jeste kdyz nechces o mimi prijit. Preji at se vse vyvyji jak ma 🙂.

lachtanice86
31. črc 2018

@martonina je přístup a přístup.

martonina
autor
1. srp 2018

@lachtanice86 u doktora jsem byla a okamzite me po otazce kde pracuji nechal doma. A to sem mu nemusela popisovat prac napln co delam. Stacilo rict papirny a uz vedel. Nechapu ty co reknou ze jsou treba po dvou potratech ale pracuji do dne porodu. Kazdeho vec.

iva_kucerova
1. srp 2018

@martonina Nečekala bych na nic. Jde o tebe a o dítě. Pracovala jsem na sociálce a na neschopenku jsem šla taky. Kdy jindy myslet jen na sebe...

annaluciapetrzel
Autor odpověď smazal
marketa11112
1. srp 2018

po prvním predcasnym porodu, kdy jsem i s nejakymy problémy makala jako fretka, vse rekla lekarce a ona mi neschopenku nenapsala, protože to dle ni nebylo nutne, a jednoho krásného dne jsem z kontroly od ni místo do práce jela rodit, ti reknu, zustan klidne doma.. bez výčitek, v klidu, odpočívej....při druhem mi napsala neschopenku hned a do práce jsem se nevracela....a udelala jsem moc dobre.. opet nastaly problemy.. i pri klidovem rezimu. dcerku jsem donosila s velikym stestim a s pomoci leku a lekaru......nechapu také , které třeba po potratu ci predcasnem porodu reknou, nic se nedeje, jedeme dal...ted to bude ok...a ono nekdy je a nekdy není... kazdopadne je lepsi si moc nezahravat.. s nedonosenym mimcem to fakt není jednoduche, hodńe nervu, starosti, práce, vyhlidky do budoucna.. třeba nic moc.. .. je o moc lepsi ozelet ty peníze, vykaslat se na reci ostatních a pokud mam problém s vlastním telem, rict to.. doufam, ze narazis na lepsi lékařku nez ja....

martinau5
1. srp 2018

@anetka1701 Neberte tento příspěvěk nějak špatně... Vesměs máte pravdu, akorát, že se v příspěvku odkazujete na již neplatné právní předpisy, např. 89/2001 Sb., byla nahrazena 432/2003 Sb., NV 176/2001 Sb. apod. Konkrétní právní předpis, který se zabývá touto problematikou je vyhláška č. 238/2016 Sb. Tudíž, koho by tato problematika trápila, můžete si nastudovat 🙂 Stejně ještě záleží na usouzení pana doktora

anetka1701
1. srp 2018

@martinau5 diky 😀 ja to poslala z nejakejch linku doma z PC... v práci mám tyhle veci aktualizovány... Ale furt to nic nemění na tom, že to je všechno v kompetenci závodního lékaře...

martonina
autor
1. srp 2018

@marketa11112 presne. Vim ze nejsem zadny nemakacenko a o penize prijit take nebude jednoduche. Ale vim ze praci tezkou mam. Staci se tam bouchnout do bricha. V intervalech 10 minut hazim palety do masiny a vyvazim plne nalozeny. Vozim obri voziky do lysovny s odpadem. Zpracovavam odpad za jizdy masiny. A to vse ve 40 stupnich nemluve o priprave ze zakatky na zakazku. V te masine je ted pres 50 stupnu. Takze me fakt zarazi nazor ze je to v poradku. 😂😂😂 tohle uz je i o zodpovednosti k miminku byt v klidu. Kdo je v poradku a je mu v praci dobre tak proc ne at pracuje ale pokud je to pro nekoho zatez tak by nemel ryskovat !!!

dominikaromanova
1. srp 2018

@martonina, Pokud žena vykonává práci, která není vhodná pro těhotné, je těhotným ženám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná žena pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
Když se jedná o pozici s nižším platovým ohodnocením, má zaměstnanec (žena) nárok na vyrovnávací příspěvek podle předpisů o nemocenském pojištění.

Pokud zaměstnavatel nemá pro zaměstnance vhodnou pracovní pozici, zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.

martonina
autor
1. srp 2018

@dominikaromanova to uz jsem cetla mickrat. O nahradni praci jsem zadala. Bylo mi receno ze zadna neni ze mi upravi pracovni dobu. A kdyby to fungovalo jak tvrdi s tou mzdou bylo by to fajn 🙂 vydridusi jsou a budou. Jsem zamestnana pod agenturou a smlouvu mam jeste na 2 mesice. Bych se hodne divila kdyby mi tohle u nich proslo. Oni se tyhla naroky krasne vysvetluji ale realita je kolikrat jina

caverina
1. srp 2018

@dominikaromanova jenže tohle je v českých poměrech utopie...že je to někde psáno,ještě nezmamená,že to tak v praxi funguje....bohužel...

martonina
autor
1. srp 2018

@caverina presne tak. Nekteri si to tu prectavuji dost jednoduse

caverina
1. srp 2018

@martonina úplně bych se vykašlala na to co si o tom kdo myslí...je to tvoje ditě tvoje zdraví....

dominikaromanova
1. srp 2018

@caverina, když si to zaměstnanci nechají líbit, je to pak těžké.

dominikaromanova
1. srp 2018

@martonina, tak jestli mas smlouvu už jen na dva měsíce, ví ze jsi těhotná, asi bych s prodloužením ani nepocitala. Takže bych se rovnou pophledla po jiném zaměstnání.

caverina
1. srp 2018

@dominikaromanova tak oni si zaměstnanci bohužel ze strachu,že příjdou o práci nechaji libit lecos...to bylo,je a bude...

dominikaromanova
1. srp 2018

@caverina, tak jestli zaměstnavatel není schopen dodržovat zákon a vyhovět zaměstnanci, řešila bych to klidně i kontrolou. A rozhodne se tam stejně žena po porodu nevrátí, protože se zaměstnavatelem se domluvit neda, pokud ano, zaměstnavatel si velice rychle najde důvod jak se ji zbavit, protože nebude ani tolerovat věcné OČR.

caverina
1. srp 2018

@dominikaromanova mám kamaradku,která taky pracovala ve výrobě. Přesne už si nepamatuju v čem zaměstnavatel porušoval zákoník ale bylo toho dost..lidem došla trpělivost,stězovali si....podnik byl finančně potrestán,což se okamžitě projevilo na výplatní pásce a ztrátě benefitů...ono to vážně neni tak jednoduché jak to vypadá...

martonina
autor
1. srp 2018

@caverina no praaave. U nas mame smlouvu postavenou tak, ze mame skoro pulku platu odmeny ktery zavysi na mistrovi. Ten nam je muze s nemusi vyplacet. Takze to co by mi posilali domu bude jeste horsi nez nemocenska a k tomu ty dohady. Za ten boj co pro me stejne neni vyhra mi to nestoji . Maj to vycurane udelane

andelka
10. srp 2018

@martonina udělala jsem to stejně. Vydržela jsem do 14 tt a šla na pn. Směny, fyzická práce, teplo,dusno, celý den na nohou a jsem po zt letos. Přeřazení na jinou práci je utopie i u nás. Dohadovat se o každou činnost zda můžu nebo nemůžu? Když mi nemá kdo pomoct. Mám nízký tlak a v práci dusno. Budu čekat až to se mnou švihne a na vedení si vezmu co? Pracuju za stejné peníze jako ty,ke to stejné i s odměnami. A za 2 měsíce mi končí smlouva. Prodlužovat jsem nechtěla,mám doma navíc prvňáka a druháka. Vycházky vydržím. Zdraví je přednější.

martonina
autor
11. srp 2018

@andelka je to peklo. Mam to same. Nejvic me stou maminky co furt rikaj ze tehotenstvi neni nemic tak bez makat. Je prace a prace. Jsou zamestnani kde to jde a jsou zamestnani kde to nejde. Nebudu ryskovat tehotenstvi o ktery jsem se tak dlouho snazila kvuli praci za 12000 ktera to tehotenstvi ohrozuje. Pracuji uz od skoly a nejsem zadny flakac, nikdy jsem nemela zadnou neschopenku ani nemarodila. Chodila jsem makat i v horeckach. Platim dane a zdravotni, tak proc bych nemihla byt pro ochranu miminka doma? Cikani maji deti 5 a vzivote nemakali a ja se mam stydet ? Nektery nazory me fakt stvou. Na doporuceni vsech jsem zautocila na nasi agenturu ze chci tech 100 procent. To bylo coooooro moro. Neco by mi dali ale 100 procent platu by to urcite nebylo :D

Strana
z2