icon

Proč uvažovat nebo ne o třetím dítěti? Podělte se o zkušenosti

1. srp 2023

Chtěla bych vás poprosit, jestli mi napíšete vy, které uvažujete nad třetím dítětem, vynkteré si třetí dítě nepřejete a vy které tři děti máte.
Chcete/nechcete 3 děti? Proč? Jaké máte důvody? Myšlenky? Omezení? Nebo vy co máte - zvolili byste stejně? Co vám to přineslo? Vzalo?
Moc děkuji pomůže mi to utřídit myšlenky...

Strana
z2
haaanka21
1. srp 2023

Máme 3 děti plánovaně (6,4,2). Je to náročné v době nemocí, kdy si je předávají postupně. Ale jinak za mě super oddíl 😁 už si spolu vyhrajou, spí všichni v 1 pokoji, je na nich vidět, jak se milujou. Máme velký dům, auto jsme kupovat nemuseli. Je to náročné pro mě, když jsem na ně sama. Hlavně psychicky, pořád někdo něco chce. Vzalo mi to svobodu, nemůžu jít sama skoro nikam, musíme hodně plánovat. Jo a 3 děti na jednou ti jen tak někdo nepohlídá.

janule0123
2. srp 2023

@andelka ono je u každého o tom co děla … někde to nepoznas, nechybí to nikde, “jen” výpadek příjmu, případně pokud je v oboru velká část žen, tak je to standard … já mám 90procent mužů v oboru… tam mateřská a rodičovská nikoho téměř neovlivní … Jinak nemám kolem sebe kamarádky s větším věkovým rozestupem děti … možná až teď se objevují - co měli děti mezi prvnima (28)a rozvedli se … ale ty mají tak druhy dite ..krom jedné, zbytek co má tři je má za sebou a není jich málo …je to masakr, ale líbí se me to 🤩 celkem jak jsou větší je vidět, ze jsou to gangy dobrý 🤣a děti spolu hezky funguji … nevypadnes úplně z toho tempa plinek a omezení… a potom jak trosku porostou- tak už nemusíš řešit nějaký větší omezení z hlediska věku, když jsou úplný prtata, tak z nějakých akčních velikých dovolených stejně nic moc nemají … takže me se třeba líbí víc ta myšlenka mít je v rychlým sledu udalosti .. i vzhledem k věku, ve kterým jsem začala s detma…a možná je to i tím, ze to vidím dost kolem sebe ze je spis častější mít je kousek … ale zas když vezmu své spolužáky - jak střední tak zakladka .. první děti v 28 letech .. většina 30plus…takže roztahovat na nějaký větší časový úsek už moc nejde

veronikaveruverule
2. srp 2023

Jedno dítě jsem si vyvdala, máme syna manžela ve střídavé péči a holčičku..je jim 13 a 3.. takže už vlastně dve děti mám.. cítím se neúplná.Druhé vlastní dítě bych si moc přála,ale jsem vděčná, že těm dvěma můžeme zajistit co je baví,misto v bytě je opravdu max pro 4 nacpat jim do pokojíčku dalsiho prcka,to bych jim neudělala.. malá je z IVF nejspíš by to ani přirozeně nešlo..atd atd..srdce říká ano,mozek ma milion důvodů proč ne..chce to opravdu promyslet..

swan42
2. srp 2023

Nechci tri, zejmena kvuli omezeni, nechci se porad o nekoho starat, uz se dvema na sebe nemam vubec zadnej cas (mozna tak 2 hodiny za tyden 🙄), nejsem ten typ, kteryho uspokojuje travit hodiny varenim, hodiny litanim v predklonu na hristi, hodinu koupanim a cistenim zubu, dalsi hodinu a pul uspavanim atd atd.
O penezich, ktery nerostou na strome ani nemluvim. Na 3 uz bysme potrebovali barak. Takze bych mela (vcetne manzela) 4 deti a jeste barak na krku? A spat a chodit do prace budu kdy? 🤣

pospis
2. srp 2023

Mám tři děti. Tři kluky 11r, 9r a skoro 7r. Vždycky jsem chtěla tři děti. Když byli malí nepřilo mi to nijak náročné. Užívala jsem si to. Po mém nástupu do práce, přišel covid a manžel začal nenávratně pracovat jen z domu. Což byla velká výhoda, když bylo nějaké dítko nemocné. Naštěstí kluci moc nemocní nejsou. A pořád je to velká výhod, že je doma. Hlídací babičky v místě bydliště nemáme.
Teď co jsou starší, tak jsou sice samostatnější ale zase je vše náročnější skloubit dohromady. Všichni tři dělají sport + plavání. Takže mi přijde že neřešíme přes rok nic jiného než turnaje, zápasy, soustředění, tréninky.. trenér řekl to.. trenér vzkazuje to.. do to škola.. paní učitelka chce to, paní učitelka řekla ono 🙂 Volný víkend neznáme.
Ale užíváme si to i když je to časově i finančně náročnější. Neměnila bych.

Náročnější to je co se týká dovolené. Přece jen 2+3 vybočuje klasickému standartu a člověk hledá rodinné prostorné pokoje. Je zapotřebí větší auto a v létě platit 3x tábory, sportovní soustředění a kempy je masakr.
Na druhou stranu jsou kluci parťáci, spí společně v jednom pokoji. mají se rádi. Vydrží už doma sami a pomáhají si.

odula
2. srp 2023

13, 12, 6. Po dvou detech jsem vnimala ze ještě nejsme vsichni.manžel taky. Tak jsme do toho prastili. Nejmladsi je samozrejme zlatíčko. Trochu me mrzi, ze k sobě nemá parťáka, ale to uz opravdu nedáme;) jednak uz mi není 20, ani 2x20, a druhak - uz vim, ze jsme kompletní ;) mame malej byt, trochu o sebe zakopavame, ale da se. koupili jsme mpv. Starší jsou v pubertě, tak je to závar někdy. Ale s mladší se da mluvit . :D

gdpr
2. srp 2023

Ja som kedysi chcela 3 ale potom som zmenila názor a minimálne najbližších niekoľko rokov niekoľko rokov nie. Pre mňa 2 deti sú ideálny počet aj do auta nakoľko často je u nás synovec, ktorý ešte tiež potrebuje sedačku a pekne sa dozadu zmestia s 3 deťmi by sme potrebovali väčšie auto (nášho sa nechcem vzdať), nemali by každý svoju izbu alebo by sme museli zrušiť hosťovskú, vo väčšine hotelov by sme museli rezervovať 2 izby teraz keď chodíme deti väčšinou sú na rozkladacej pohovke,my s mužom na posteli a celkovo veľmi málo hotelov ponuka 5 miestne izby za "normálnu" cenu. Ďalší dôvod čas takto časovo mi všetko vychádza aby deti mali aj po škôlke krúžky kebyže mám voziť niekde 3 deti na rôzne miesta s mojou a mužovou robotou to určite nestihneme. Ako čo sa týka financií vedeli by sme si dovoliť aj 10 deti ale, financie nie sú všetko tak isto teraz sa viem obidvom pravidelne venovať aj zvlášť nie len keď sú spolu na 3 by som nemala taký čas. Ale tak možno keď bude mladší (2.5r) už v puberte tak by som ďalšie aj chcela lebo už až tak ma nebude potrebovať, už obidve deti budú vedieť si program urobiť samé aj dopraviť sa kde potrebujú ale teraz si ich chcem užiť a chcem aby mali vsetko, čo chcu bez obmedzovania ale tak nemám ani 30 takže krásne ak budem chcieť stihnem aj o 10+ rokov do tej 40 ďalšie.

drzticka81
2. srp 2023

@haaanka21 Neboj, mam deti 11,9,6 a uz si sama bez nich vyjit muzu, necham je doma a klidne jdu a nemusim je uz tahat s sebou 🙂)) Je to super 🙂))

vero987nika
2. srp 2023

také nad tím často přemýšlím, ale beru to tak že není úplně dobré myslet jenom dělohou 😁 jsem po dvou císařích, z miminkovské fáze mi fakt hrabe, už jenom ty dvě jsou záhul, museli bychom koupit velké auto, nemáme dostatek místa doma (pokojíčky), pak do budoucna výlety oblečení atd-dvě se budou mít asi lip než 3 (jsme takový průměr střední třída) myslím že se 3 už bychom balancovali na hraně chudší třídy 😁 nicméně mám teď dvě dva roky od sebe a umím si možná představit mít pak třetí za několik let, třeba za 4-5 let... obzvlášť kdyby to byla třeba holka tak by bylo hezký že by měla dva velký bráchy 😎 rozum mi radí spíš ne, ale mateřský mozek spíš ano 😂

jinajanna
2. srp 2023

Já jsem děti nechtěla vůbec a nakonec mám 3! První bylo trápení, necítila jsem se jako matka dobře, takže jsme ani ne po dvou letech pořídili další, aby byli jeden pro druhého. A jsou, jak siamský dvojčata. No a po třech letech jsme si dobrovolně pořídili třetí. Teprve s ním si mateřství užívám, je to odměna pro mě, můj parťák, můj mazel.

lenulen
2. srp 2023

Mam tri deti, kluky 10 a 9 a holku 2,5. Vzdycky jsem si prala dva kluky, na tom jsme se s manzelem shodli. Nicmene asi v dobe, kdy byli mladsimu 4, jsem zacala silene touzit po holcicce, chtela jsem jeste mimco, chtela jsem byt tehotna, rikala jsem si prozit to jeste jednou. Tehotenstvi i porod byl strasny, ale holcicku mam 🙂 Brachove ji uplne miluji, porad s ni neco vymysli, radi si s ni hraji. Porad se spolu necemu smeji, mam pocit, ze to k nam kluky vice pritahlo. Nedavno jsme probirali ctvrte dite a kupodivu oba kluci by jeste sourozfnce uvitali, takze zadne omezeni s mladsi segrou neciti/necitili.

klarazora
2. srp 2023

@aneta15 jeee tak to máme úplně stejne 🍀mám kluky 15, druhy za týden 12 a třetí holčičku v září 3 😍🫣😂 a jsem za to hrozne rada. 🙏

pajii25
3. srp 2023

S manželem jsme měli každý své dítě z předešlého manželství . Otěhotněla jsem neplánovaně. Teď tři roky zpětně jsme rádi, že jsme si ho nechali. Jedno z nejlepších rozhodnuto . Každé dítě člověka něco naučí a on nás učí každý den 😊

jajinka25
3. srp 2023

Mame tri vsechny planovane, klukum skoro 20 , 17 a holcicka skoro 8 .... neměnila bych puberťaci porad nekde litaj brigady prace mobil....a mala nam obohacuje život byli bychom uz jak duchodci jsem stastna a kdyby nam nadelil osud zivot bez nemoci a komplikací k ni bych brala jeste partačku ale bohuzel ❤️

celaskon87
3. srp 2023

Máme dokonce 4, původně jsme chtěli 3 děti, pak jsme si to rozmysleli a máme plánovaně i to čtvrté. Je to samozřejmě znát, že je dětí doma víc. Je to finanční zátěž (i když po sobě zpočátku dědí oblečení, přijde čas, kdy i to mladší dítě chce/potřebuje novou bundu), je to náročné utáhnout kroužky, dovolené (ono i to všechno vstupné, jízdné, v restauraci každé pití a oběd navíc) a taky hned ze začátku pořídit auto, kam se dozadu pohodlně vejdou... je náročné každému věnovat dostatek času a pozornosti, najít si čas jeden na jednoho, nikoho neošidit (ani sama sebe ani čas s partnerem), ale!!! Já jsem tak šťastná, že je všechny mám! Jestli neřešíte úplně zásadní vztahové potíže či finanční potíže, šla bych do toho!

lennus
3. srp 2023

Hezký den, my máme dvě děti, ale vlastně čtyři, což říkají i naše dvě, mezi nimi jsme přišli o dvě miminka. Od doby, co jsme měli první dítě, se mi vždy líbily velké rodiny a lákaly mě tři děti, což mě opustilo teprve nedávno a jsem za to ráda. Bylo by mi líto žít celý život s pocitem, že mi něco chybí, že jsem to dítě neměla, ale naštěstí jsem si to nějak přenastavila, protože čtyřicítka pro mě byla dost zlomová v bilancování, takže jsem si uvědomila, že se chci už víc starat o sebe - o svoje tělo, aby bylo zdravé, abych měla jednou sílu na vnoučata, už nebudu tak mladá. I vlastně těhotenství, kojení, nevyspání bylo náročné, zůstala mi nějaká kila a ráda bych i zhubla, vrhla se na silový trénink, měla víc času na sebe, ale i dost energie na svoje dvě děti, abychom mohli i cestovat a tak. Každopádně vím, že kdybych to další měla, přijmu to a budu šťastná. U nás se na třetí necítil manžel, ale oba jsme věděli, že kdyby si k nám neplánovaně cestu našlo, přijmeme ho, nejsme zastánce potratů, pokud k tomu není vážný důvod, ale samozřejmě je ani neodsuzujeme. Já se vlastně už do jisté míry cítím na třetí stará a vždy jsem měla strop do 40, i když energii mám, ale nemyslím si, že věk je zase jen číslo, cítím tu únavu oproti třicítce, kdy jsem měla první, teď do toho práce a postupně přidávám a pořád se chci věnovat těm dvěma a mít svoje aktivity. První byl náročný, narodil se předčasně, až se divím, že se mi chtělo po těch probdělých nocích do dalšího, ale mladší naštěstí krásně spala, to jsem se i na to třetí namlsala. Tvrdím, že první jsem chtěla dost i z rozumu, prostě že dítě chceme, nebyla jsem v té době nějak mateřsky založena, druhé aby nebyl sám a třetí jsem cítila, že bych ráda kvůli sobě.
Odůvodnila jsem si to i tak, že přeci jen to vše, co jsme zažili, bylo náročné, on předčasně narozený o sedm týdnů, pak potrat v 11. a pak předčasný porod ve 23., takže s dcerou jsem byla značně riziková. Pak nemáme úplně velký prostor doma, na dvě děti akorát, i když vím, že bychom to zvládli, jsem o tom přesvědčená. Vlastně tvrdím, že mít zázemí a být mladší, klidně i čtyři. 😀 Líbí se mi velké rodiny, mít je je dar, mě osobně děti hodně učí, posouvají, bez nich bych nebyla tam, kde jsem a každé je jiné, každé ti dává něco jiného, i ty sourozenecké vztahy je naučí hodně. A taky neznám nikoho, kdo má více dětí a litoval by, naopak, ty rodiny to berou jako požehnání a hodně jim to dává.

Tobě moc fandím, pokud se na tom shodnete, nebrání ti zdravotní problémy a máte dostatek prostoru, není třeba moc, tak do toho jděte! Uvádím třeba příklad, jak se dnes řeší pokoje a tak, mamky manžel je z pěti dětí, spávali prý kde mohli - i v obývaku, ale dnes mají krásný vztah, jeho dost podrželi při rozvodu. Ty děti mají to nejcennější - sebe a to je do života víc než pokud má dítě vše, oni se učí, i ta skromnost se do života hodí. Držím palce!

veronikav31
3. srp 2023

Máme dvě děti (7,5 let a 5 let), další nechci,za 1.vek(za 10 dní 41), za 2. problémy s otěhotněním a porodem, za 3. dvě děti mi stačí,víc jsem jich nikdy nechtěla,tělo se vyčerpalo,jsem ráda za ty dvě

lenniik
3. srp 2023

Mám tři (5,3 a 6m) omezení spíš vidím jako jedináček, že nejsem zvyklá na celodenní kravál 🤣 jinak někdy je to na palici, jindy pohoda. Jak už někdo psal, jeden chce to, druhý to a třetí je potřeba něco jiného. Nejčastější slova jsou počkej nebo za chvilku. Mám štěstí, že oba starší si vezmou babičky klidně na týden na hlídání.

ruzovyjednorozec77
3. srp 2023

Ja chtěla vždy velkou rodinu. Nicmene druhý syn byl a stálé je naprosto výjimečné dite (někdo tomu rika hajzlik 🙂🙂🙂, ale mame podřízení na VV), že po něm jsem o dítěti nechtěla ani slyšet. No pak se udaly různé věci a třetí dítě se naplanovalo a přišlo. A ja co? Ja se najednou necítím kompletní 🙂 strašně toužím po dalsim, ale momentálně na to nemám psychicky ani fyzicky. Až budou kluci ve školách, asi si ještě dopreju ten maly voňavý uzlicek 🥰. Ale kdo ví... Nicmene ja vidim spíše pro, nez proti. Jasný, clovek je limitován a omezený péči o více dětí, ale to časem prejde. Doma je veselo, křik, ten správný blazinec🙂❤️. A ja to tak prostě miluju. Nemam doma čisto, nejezdime na drahe dovolené, ale mame se. A ja si to strašně preju jeste jednou zažít. Bříško, miminko 🥰🥹

95newmommy2020
3. srp 2023

Když jsem ještě nebyla těhotná a o těhotenství a mateřství jsem měla romantické představy, představovala jsem si 3 děti - holčičky po 2 letech. 😁 Nejdřív mi plány zkazil na ultrazvuku kluk, a pak už jsem se nedokopala. Momentálně mám 3,5 leté a jímá mě hrůza při představě toho kolotoče znova. Hlavně se nechci vzdát mé milované práce, toho že se konečně cítím být výkoná. (Jako matka jsem se tak necítila) A pak finance, máme dvě mzdy na jedno dítě, hypotéku na 65 metrový 3kk, 2 prastarý auta, máme na levnější moře do 50 k jednou ročně plus lyže v alpách, kam si zatím vyjíždím sama. Ale bude to pálka, až pojedeme 3. A já prostě cítím, že na víc dětí nemáme prostředky.

autor
3. srp 2023

Chci vam vsem moc podekovat za vase komentare ❤️ Puvodne jsem tak trochu chtela slyset hlavne proc to nejde...a moc jste mi nepomohly 😅 Ale uvedomila jsem si, ze je to mozna jen moje trochu sobecke prani. Minuly tyden jsem totiz mela hrozne zvlastni sen - promlouvalo ke mne prave to treti dite, ze ceka, ceka az si ho "vyzvedneme"...ten vecer mi zemrela babicka (dozvedela jsem se to rano). A ta myslenka se mi stale velice neodbytne vraci, nekolikrat denne, uz je to otravne 🙈 Samozrejme si taky rikam finance, moje prace, malo mista v byte...a pak si vzpomenu na ten sen a prijde mi, ze je to tak velke, ze by se clovek nemel rozhodovat na zaklade nejakych vnejsich okolnosti 🙈 A to je silene, protoze ja sem jinak velmi logicky uvazujici clovek 😅 Najednou mam pocit, ze by se to "nejak udelalo". Driv taky nemel kazdy svuj pokoj, 3 krouzky tydne, dovolenou kazdy rok a lidi zili. Ale ja sem dost skromna a deti mam male, vim, ze casem ta narocnost prijde. A to, ze jsem ja skromna a zvladnu se omezit jeste vic, neznamena, ze bych ale nemela myslet na manzela a deti co uz mam a chtit po nich to same... Je to tezke, mozna to ted necham plynout, nebo najdu odvahu sverit se manzelovi. Ale obavam se, ze jemu to bude pripadat jako totalni silenstvi 😅 Jeste jednou vsem moc dekuji za sdileni, vazim si toho ❤️

martinka0209
4. srp 2023

Máme tři děti, vždycky jsem chtěla 3 dětí a jsme šťastní,bydlíme v byte 2+kk,máme auto aby se tři sedačky vešli v pohodě do zadu a děti se tam nemačkali,nevím jak to bude až malá povyroste a teď je to v pohodě,mám hodné miminko,finančně bude náročná dovolená u moře,ale my k moři letět nepotřebujeme každý rok,my každý rok jezdíme stanovat a to nám stačí.a mě to doma baví do práce se vůbec netěším,nikdy bych neměnila

lovemusicsun
4. srp 2023

Mám dvě. Pocitově bych třetí i chtěla, chtěla bych být ještě jednou těhotná a mít to malinký miminko. Ale hlava říká ne. Byt už by nám byl těsný, do auta bychom se nevešli, dovolenou bychom asi museli řešit třeba každý druhý rok. Navíc jsem už zas plně v práci, holky ve školkách, další rodičovská by už byla prostě navíc. A já chci s holkama jezdit k moři a na hory, chci jim dopřát různé věci a na ty potřebujeme místo a peníze. Takže ač bych miminko chtěla, tak by celá ta myšlenka nezapadla do dlouhodobého plánu. Takže si počkám na vnoučata 😆

drzticka81
4. srp 2023

Nerikam, ze finance nejsou dulezite, ale nektere veci nemusi byt problem. Treba jeden spolecny pokoj - nase deti ho maji (vek 11,9,6, syn a dve dcery) - onehda jsem se jich vsech ptala, zda chteji svuj vlastni pokoj, rekli ne. Byt mame spis 2+kk, plus velmi mala loznice. Auto mame 7mi mistne, to jo. Detem platime skolne (nemuseli bychom), maji klavir, ktery platime, ale jinak maji krouzky v ramci druziny, ktere je moc bavi. Na dovolene jezdime v ramci CR - apartmany, chaty (s rodinami pratel-tohle je pro nase deti top dovolena, s kamarady), kempy - mame vetsinou tri takove dovci behem leta, k mori nelitame - pro me drahe a nudne. Ja si myslim, ze se nase deti maji krasne.

marselina
4. srp 2023

Mame tři (kluky ) 18,15 a 1,5roku.
Manzel pracuje v zahraničí, kluci jsou samostatna jednotka. Popravde jsem se bála samoty a toho ze už mě nikdo nepotřebuje. Par let se nám nedařilo, každý měsíc slzave údolí. Nakonec jsme zvolili metodu ivf a povedlo se. Nejmladší nejsme manzel bude mít 45 já 43.
Malej je miláček rodiny, jsem neskutečne šťastná ze ho mame a nemenila bych absolutně nic.
Letos se mnou a babičkou zvládl let letadlem a dovolenou u moře.

dejvitka
4. srp 2023

Mam 2 deti rychle za sebou, pokud bych mela 3, tak uz me vezou 😁. Fyzicky a psychicky bych aktualne 3.dite nezvladla. Pozdeji uz by to neslo, to uz bych rodila 40+ a to nemam v planu. Moc se mi libi velke rodiny, kde je stale zivo. Ale mit 2 mi prijde prakticke, dve ruce, auto jakekoliv, kdyz se nekde pocita s rodinou (ubytovani, slevy atd.) je to 2+2. Navic deti jsou drahe, pokud jim chce clovek doprat a dat neco do zivota, tak u nas jsou 2 akorat. Kdybych byla hodne mlada, dokazu si asi 3.benjaminka po letech predstavit, takhle nastesti uz mam rozhodnuto. Vek a 2x CS mi staci.

andelka
4. srp 2023

@drzticka81 my též apartmány a kempy, dvakrát proběhla i chata s partou kamarádů. Kam jezdíte do kempu?

drzticka81
4. srp 2023

@andelka Uz jsme byli v kempu: Luhacovice, Pumlov, Frenstat pod Radhostem, Straznice a ted jedeme do Borove. Kdysi jsme jezdili pod stan, ted uz radeji chatka 🙂)) Stari je tu 🙂)))

sylvka
4. srp 2023

Nechtěla jsem .dva synové mi stacili. Přišel chlap ,chtěl dceru . Je to náročné ! Ona je ďabel . Ale nelituji .

andelka
4. srp 2023

@drzticka81 a my jsme zrovna před 2 lety pořídili rodinný stan 😁 díky za tipy.

Strana
z2