icon

Prosím o radu, jsem úplně na dně s penězi při RP...

6. srp 2021

Krásný večer maminky.. jdu k vám pro cenou radu prosím..
Nějak se to pokusím stručně a jasně sepsat.
Jsem nyní maminkou mé úžasné 10 měsíční dcerky, jsem na to všechno ale sama. Když jsem příteli oznámila, že jsem těhotná, řekl mi ať jdu na potrat, že to nechce. MUDr mi řekl, zda půjdu na potrat už nebudu mít děti, máme to v rodině (problémy s dělohou, babička jí nemá a mamka už také ne, vypadá to, že už druhé dítě mít nebudu moci.) Takže jsem neváhala a nechala si s tím, že mi rodina slíbila, jak mi pomuze. No v těhotenství to šlo, ale jak se malá narodila, všichni se na mě vykašlali, moc práce atd. tak jsem řekla, že se nikomu nebudu doprošovat. S nikým se nestýkáme, jen s mamkou a sestrou (16 let). MD jsem měla vysokou a bylo to v pohodě, ale jak už mám RP, tak to každý měsíc jde z kopce. Furt jsem bez peněz a už nevím co dělat. Terezka má všechno, máme co jíst, oblečení má též, hračky a léky taky, ale věcně jsem v mínusu. Mamka sama nemá, takže mi finančně pomoct nemůže a nikdo jiný není. Mám ještě pujcku z dřívějška.. měsíčně mi odchází 13.470,- nyní jsem v kontokorentu v minusu -5 tisíc, přijde mi RP (9300,-), příspěvek na bydlení 1800,- a alimenty (co jsem z nej vymohla 3800,-) takže tento měsíc to vychází na 10000,- čistého a vše zaplatim a opět jsem v minusu. Koukam na práce, ale nic není co bych mohla, malá je plně kojená po 3-4 hod, z domu je to o ničem, ani kosmetika ani nic jiného nejde. Snažím se rozprodat co jde, ale už nemám ani co… já prostě jsem v tak tíživé situaci, že vůbec nevím co dělat… přídavek na dítě mi vyjde od října,’ale to je jen 500,- a hmotná nouze jen “vypomáhá” a mě to vyšlo na nějakou 1000,- což je fakt “nic” když jsem takto v mínusu… prosím dokážete mi poradit, co mám dělat? Nevíte třeba o nějaké práci? Nebo něco cim si zaručeně vydělám? Já už fakt jsem hotová a nevím kudy kam… měl jste to někdo podobně?….
Děkuji moc..

Strana
z8
merope
7. srp 2021

Hele, jestli jsi z Prahy, tak pro tebe mám určitě 1200 měsíčně. Napiš soukromě a domluvíme se. Momentálně mi chybí paní na úklid resp. ta moje teď může jenom víkendy a to jsme většinou pryč. Pokud teda mamka pohlídá (s úklidy "s dětmi" mám špatné zkušenosti). A pokud budeš dobrá, tak tě dohodím i kamarádkám a za chvíli máš po problému. Případně potřebuji ještě pomoci na chalupě.

A určitě doporučuji server hlidacky.cz - v Praze je po schopných holkách na úklid, hlídání, cokoli docela nouze. Tuším, že registrace na hlidacky.cz je pro pracující zdarma, platí klienti.

78marcela
7. srp 2021

@ilonne já i děti držím celkem zkrátka, tablet doteď nemeli a nemají. Paní na úklid mám a jsem za ní ráda, zatím se jí vzdát nechci. A taky jsem měla doteď tři příjmy, ale rodicak jsem dostala minulý měsíc poslední. Ted budu mít teda jen plat z jeslí a ze školy. A od června bude už jen jeden, to už bude horší.
Jo, od září musím zabrat. Chci dávat bezpodmínečně 30k bokem. Oblečená jsem, nakoupila jsem teď dost i dětem, Alča je do školy taky vybavená, takže na podzim bude potřeba koupit jen boty dětem a víc nic. Takže nebude důvod utrácet víc než hypo, inkaso, jídlo. U jídla jsem na limitu 5tis pro nás tři.

ilonne
7. srp 2021

@78marcela Ten tablet mání do auta, jezdíme často dlouhé cesty, jedni rodiče na jihu, druhé na severu a my ve středních Čechách. A jakmile vlezeme do auta, začnou se ti starší hadat, ten nejmladší ječet a konciva to tím, že oba kluci se pokouší zabít nejstarší dceru, která sedí uprostřed 🤣. Takže ten tablet je spíš pro mě a moje nervy. On manžel často jezdí druhým autem sám, vzhledem k tomu, že je v práci jinak než já. A s jídlem se do 5tis nevejdeme, jednak je nas 5 a pak rádi jime. Ale zase máme úplně jiné příjmy, takže můžeme šetřit výrazněji než doposud.

78marcela
7. srp 2021

@ilonne to je jasný, když je váš pět. Já mám výhodu jídla ve škole a školce za pár korun. Domluvila jsem se s kolegyní vegetariánkou, co nebere obědy, že je beru za ni. Takže mám oběd v práci a jeden oběd beru dětem domu na večeři. Takže vařím hlavně víkendy a prázdniny.

somalicats
7. srp 2021

@78marcela Statni/mestske jesle tu v Praze jsou tusim dvoje. Hele, ja zila na periferii republiky 30 let, co se jesli a skolek tyce, je tam situace mnohem jednodussi nez v Praze. Tady mi nevzali ani ctyrletou, v tom roce meli pretlak 130 deti a prednost maji predskolaci. Tady bud kratkodobe hlidani, nebo soukrome skolky, ktere ale neco stoji a predpokladem tak je, ze vydelas dost na to, abys uplatila soukromou skolku plus ti neco zbylo...

78marcela
7. srp 2021

@somalicats tak to je mazec. Dvoje jsou i u nás ve Znojmě. To bych myslela, že v Praze musí být situace ohledně služeb mnohem lepší.

zuzkasim
7. srp 2021

@78marcela Mám obavy, že na menším městě je tohle prostě lepší... v Brně 2 jesle a ještě třeba od nás šíleně daleko. Však určitě víš, jak je Brno velké, jedny v Kohoutovicích, druhé na Lesné. O žádných mikrojeslích zdarma nevím, ale nejmladší má teď 8, mohla se situace v posledních letech, kdy už to vůbec nesleduju, změnit, v té době rozhodně nic jiného nebylo, to vím. Konkurence do školek obrovská, dvouleté děti se tu nikde neberou, jestli se v některé městské části situace změnila za poslední 2 roky též úplně nevím, v našem okolí ne, naopak, občas se tu protlačí starší děti mimobrněnské, protože okolní vesnice sice nebrání výstavbě nových bytů a domů, ale obec se už nestará o občanskou vybavenost (zrovna tady kolem nás to tak prostě je). Znáš to, napíšu trvalé bydliště na babičku v Brně... Ale zase možnosti přivýdělku tu jsou. Záleží, jak se kdo snaží a zajímá.

zelenaesmolda
7. srp 2021

@zuzkasim
Nemusi byt,v Ostrave jsou statni jesle jedny a jeste spadove,bohuzel v oblasti kde bydli neprizpusobivi,kteri jesle nepotrebuji protoze do prace ani nepachnou

sudylichozrout
7. srp 2021

Moje rada: uplne zrusit TV. Nepotrebujes ji. Prodej pristroj, zrus pausal. Vic uz bylo receno, musis osekat naklady na nezbytne minimum a najit si brigadu.

lennus
7. srp 2021

@merope Ten úklid je super nápad, kamarádce uklízí taky paní, mamina dvojčátek, je na ně sama, naštěstí rodiče hlídají.

somalicats
7. srp 2021

@78marcela Bohuzel neni. Dobre je zase to, ze spousta zamestnavatelu ma firemni skolky, ale to jsou hlavne ti velci, male a stredni firmy nic.

marketa11112
7. srp 2021

Mas prispevek na bydleni?
Ve tve situaci bych se vykaslala na drahy pausal i telku. Bez toho se da chvili zit. Nestacilo by mit treba jen nějaký obyc pausal se zakladnim inzernetem, abys měla informace? Tam by ses mohla vejit do 500. Ta pujcka je blba. Na jak dlouho to mas?
Na pojistku se ted vykasli. Ale ja mam treba pro syna urazovku za 69 kc u spořícího uctu pro deti u monety.
Plenky bych asi volila v albertu ci v tescu, ty jejich obyc. Sluzbu udelaji. Obleceni pro malou - je zde skupinka, kde maminky daruji kde co ( platis postovne). Zkus tam mrknout. Jake jsou potreba leky? U nas toho bylo dost, ale pokud je mala běžne zdrave dite, je treba hlavne neco na teplotu a vigantol ti napise lekarka. Vlhcene ubrousky z dm vychazi cenove nejlepe. nech je ale na ven, doma pouzivej jen vodu a latkove ubrousky ci plenky. Dost stoji sudocream a pod, ale vydrzi fakt dlouho. Prikrmy - var sama - je to jen malicko zeleniny a masa, to das. Polevku si dokorenis a das s malou. Pokud davas jogurt, kupuj jen obyc bile, velke a das si take s malou.
Jako urcite to mas slozite, ale das to. Musis.

Alimenty je vzdy lepsi mit dane soudne. Muzes mit i prispevek na matku. Zalezi jaky ma otec male prijmy.

zelenaesmolda
7. srp 2021

@marketa11112
nejlepe vychazeji cenove ubrousky z kauflandu,baleni stoji dvacku a je jich tam 72 nebo 80 prekvapive jsou dobre za tu cenu.

bucifalek
7. srp 2021

@78marcela já v Praze řešila jesle, když měl syn 2 roky, opravdu jsem zkusila vše možné, nikam mi ho nevzali.. Nakonec chodil do soukromé dětské skupiny za 15tis/měsíc.. Na Praze 6 moc levněji nebylo a nebo bychom trávili hromadu času dojížděním, ale je už to 6let zpět..

bucifalek
7. srp 2021

Pokud jde o výživné - jak tu bylo psáno, soudní poplatky bys neplatila, soud určuje na děti tohoto věku cca 10-15% čisté mzdy, do 2 let věku dítěte můžeš žádat i na sebe a tam může soud určit cca 19-24% čisté mzdy otce (ber to orientačně, ale určitě by to v součtu bylo více než ti dává nyní - zkusila bych se s ním ale nejprve dohodnout, aby ti alespoň teď třeba rok platil např. 6000 než se dáš trochu dohromady, jinak budeš muset nechat určit soudně, což pro něj výhodné nebude a lze žádat doplatit i zpětně). Sepsat návrh k soudu ti pomůže i pracovnice OSPOD.
Ve velkých městech funguje i nějaké spolubydlení, chápu, že někdy může mít člověk smůlu na spolubydlící a je to trochu omezení soukromí, ale v té situaci bych i tuto možnost zvážila, třeba bys sehnala nějakou mamku v podobné situaci...
Ovoce a zeleninu mívá Kaufland někdy s velkou slevou pár hodin před zavíračkou, tak třeba nakupovat ve slevách? A plenky z Alberta také doporučuji (ty se sovickami), syn také jen tak něco nesnesl a tyto ok.. V akci byvaji kolem 170 Kč

somalicats
7. srp 2021

@bucifalek Ani ted to neni lepsi. Praha 10, meli jsme skolku za 10tis/mesic, bohuzel neprezila lockdown. Ted chodi petileta do skolky za 15k, od zari jde do mestske, ted uz ji vzit museli - je predskolak...

niski
7. srp 2021

nevím, kde bydlíš v Praze, ale tady nabízí často i jídlo pro samoživitele, oblečení, hračky https://www.facebook.com/ReusePraha11

merope
7. srp 2021

@78marcela Z mých špatných zkušeností poslední doby - pokud sis koupila skoro 20 párů značky Rieker, schovej si pečlivě účtenky. Šíleně se zhoršily. Dřív jsem Rieker preferovala, teď ho nekupuji.

78marcela
7. srp 2021

@merope no nazdar, nestraš. Já je miluju, perfektně mi sedí, tak doufám, že vydrží delší dobu.

neta30
7. srp 2021

S pridavkama jsi na tom jeste hodne dobre. Nekdo nema vubec nic, nebo soudem stanivene minimum. 3800 je super. Ty mas velke nesmyslne výdaje, jak tu bylo receno. Mimochodem mas vubec dobre spočítanej ten rodicak? Ja mela na 3 roky a bylo to mene jak 9 tis. V tvem pripade zrus ten nesmyslnej pausal, setobox a podobny blbosti, kdyz na to nemáš. Mam paušál na data za 500 kc, televizi nenam a ziji 👍 misto vlhcaku perlan a voda, weleda je sice fajn, ale treba dm ma mnohem levnejsi kosmetiku pro alergiky. Prikrmy var, i přesnídávky. Ovoce je ted vsude domaciho, vyjde to levneji. Ubytovani bych resila treba se spolubydlící atd. Nebo hledala najem treba jednoho pokoje. Kamaradka byla sama s ditetem a bydlela tak v najmu u starsich lidi v jednom pokoji za hubicku. Nebo znam jednu, co dsla v roce do jeslí a sla makat. Hele, pises ze mala ma vše a jste v minusu. Obleceni a hracky kupuj z druhé ruky. Ono to jde, jen se musi chtit a omezit blbosti. A nevim, oroc nemuzes bydlet s mámou a segrou v 1+1, aspoň by ti pohlidaly a mohla bys jit třeba na brigadu. Znam rodinu 5 lidi, co ziji ve 2 pokojich... sice dočasně, ale ziji...

chiara75
7. srp 2021
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

Máte taky nárok na příspěvek na kojení, podívejte se na to. Jinak mne napadá jedna služba - portál, kde lidí zadávají poptávky a nabídky na různé práce (od úklidu, venčení psů, po grafiku a copywring) a hledá to ve vašem okolí. Třeba byste někam mohla i s dcerkou? Takové venčení, hlídání psa by asi šlo, ne? Stránka se jmenuje Robeeto a odkaz je tady: https://1url.cz/3KGS5

merope
8. srp 2021

@78marcela Bohužel - u nás v rodině v riekrech jeli právě taky skoro všichni... už je nekupujeme. A to jsme dost nakupovali i v Německu.

merope
8. srp 2021

@neta30 Tak zase to 1+1 může být opravdu takové, že se tam moc neposkládají. Záleží dost na velikosti těch pokojů. Bydlela jsem v garsonce, kde by to v klidu šlo - 46m2, šla rozdělit i na dva pokoje a ještě z předsíně udělat pracovnu. Ale jsou byty, co jsou mnohem menší. A zase říkat ségře s mámou "postarejte se o mě" nebo je nutit se stěhovat, mi nepřijde úplně to pravé (to už je skoro na úrovni, co jsem četla nedávno, kdy holka naštvaná, že děda nechce do domova důchodců a přenechat jim svůj byt). To už spíše si prostě najít někoho na spolubydlení, postarat se o sebe sama. Plno věcí jde a i tu zaznělo - třeba ty re-use centra mě vůbec nenapadly, a přitom vím, že tam nabízí i ovoce a zeleninu, mít ho poblíž, tam i případně zamířím, protože se mi ta myšlenka moc líbí (a oni jsou i rádi, když jim za to lidi dají příspěvek na provoz toho centra - ač dají klidně zdarma).

hojda
8. srp 2021

Vcera jsem videla na fcb inzerat, ze hledaji nekoho do spravcovskeho bytu v Ricanech. Bydleni zdarma a nejaka odmena za uklid domu a pripravu popelnic na vyvoz.

michaela19911991
8. srp 2021

Nechtělo se mi číst všechno, ale asi takhle : bydlení? Nemůžeš se sestěhovat s mamkou? Máš vybranou řádnou dovolenou co naskákala během mateřské(je to jednorázově pár tisíc, ale lepší než nic) ? Práce - v obchodech chtějí brigádnice na víkendy může ti někdo malou pohlídat? Nebo kina mají od odpoledne do noci, doplňování zboží přes noc když malá spí? Úklid paneláků, bytů,... Práce je! Pojistka je kravina na entou. A pokud se bojíš zkrácení rodičáku kdyby jí nevzali do školky tak jsou dětské skupiny kam berou děti od 1 roku na plenkách (jsou 2x dražší než školka, ale pokud pracuješ odečte se to pak stejně jednou ročně z daní jako školka). Co ten tatínek? Jako neplatí na ní málo, ale není od věci s tím jít ven třeba by o ní stali jeho rodiče kteří by ti jako matce jejich vnučky vypomohli s hlídáním.

sarkasv80
8. srp 2021

Pokud teď máš rp po PPM tak máš nárok na přídavek na dítě do 6ti let 1130,- měsíčně od 1.7. je to zvýšeno

sarkasv80
8. srp 2021

A pokud chceš tv+WiFi tak my máme od Vodafonu původně to je UPC a platíme měsíčně 470,- což je méně než platíš ty ale není k tomu paušál a aktuálně brigáda je 100% Kaufland roznos jejich letáků (s kočárkem klidně) anebo u České pošty totéž letáky těch je ale dost to už jedině s nositkem na malou.

keysi90
27. srp 2021

Nečetla jsem všechny rady..ale zrušit pojistku na malou, T- mobile...to je šílená částka a zbytečná. Co bych asi udělala teď je to, že bych navýšila rodičák na maximum...třeba na 3 měsíce, zaplacla si dluh co máš, myslím ten kontokorent, a pak snížila zase rodičák. Dále bych si co nejdříve našla brigádu. Pokud mamka pohlídá je to super a můžeš si vydělat.. Bohužel jinak se z toho nikdy nevyhrabes. Perlan s vodou je super, ten jsem používala i na dceru a syna. Ušetřis za ubrousky a vydrží dlouho. A stačí voda. Malý byl do roka jen kojeny, jídlo nechtěl, plival. Takže jsem to neřešila a dával ochutnat od sebe. Nekorenené jídlo. Třeba špenát a brambor jsem uvařila, jemu oddělala porci a pak nám dochutila. Nakonec se hezky rozjedl. Přesnídávky si můžeš uvařit sama, vyjde líp a víš co tam je. Brigáda se da i s malou, třeba roznášet letáky.

janabrozova
6. zář 2021

Ahoj a co máš za dovednosti, co umíš? Umíš nějaké jazyky, pracovat na PC? Možná by se i nějaká práce z domu našla, jen to chce to nevzdat

autor
7. zář 2021

@janabrozova tento článek už je starý. Vše už mám zařízené. Diky.

Strana
z8