Očkování na Covid a možné těhotenství. Co myslíte?

4. čer 2021

Ahoj holky.
Vím, že je tu na těhu spoustu diskusí, ale i tak.

V pondělí mám jít na očkování na Covid a snažíme se už skoro 2 roky o miminko, kdy poslední půlrok jsme na Clostilu a hlídáme ovulku s dr na UTZ, dělám ovu testy a měřím BT.

Začla jsem dnes tedy testovat, protože ovulaci jsem měla 28.5. a měla bych být dneska 7DPO (je brzy na testování, vím). Ale chci to vědět včas kdyby se náhodou povedlo.

Vsugerováno, že něco málo moooooožná je, nebo úplně negativní?
Přikládám i graf BT.

adula000
4. čer 2021

7DPO je brzo, já měla ducha 9 DPO

hojda
4. čer 2021

Den předem jde očkování zrušit. Nedávno jsme to řešili v rodině.

autor
4. čer 2021

@hojda mám to přes praktickou lékařku

luckamatylda
4. čer 2021

Očkování není problém, problém může být chytit v těhotenství covid. Ale zkuste test v neděli a případně jednejte dál podle toho. 9DPO už by mohlo být něco vidět.

marcicek84
4. čer 2021

tak tam je jasně uvedené, že měsíc před očkováním a 2 měsíce po se otěhotnět nedoporučuje, tedy buď přerušit snažení, nebo se neočkovat, je to o tom si rozhodnout co člověk chce.

ruzova_pastelka
4. čer 2021

Shodou okolností dneska můj gynekolog říkal, že před pár dny vyšla nová studie, která očkováni proti Covidu v prvním trimestru důrazně nedoporučuje. Bylo to jen mezi řečí a sama jsem takové informace nenašla, tak zatím pouze předávám dál, třeba někdo ví víc.

michaelarousova
4. čer 2021

V nedeli bych zkusila test a uvidite☺️ Vcera jsem cetla clanek ze ockovani v tehu ano ,ale urcite ne v 1.trimestru☺️Osobne bych pockala ve snazeni ☺️

terezia10
4. čer 2021

Na testu nic není zkuste za 2 dny

jana_zofie
4. čer 2021

Ono to je totiž tak, ze očkování jakékoli se v prvním trimestru nedoporučuje. Ale samo o sobě by to problém byt nemel (zpětné zjištění těhotenství po očkování už nebývá označováno za problém, indikací k ukončení těhotenství už vůbec ne). Podle mě jde o to, ze v prvním trimestru mas prostě dávat bacha na všechno, jak je to vsechno "krehke", ale když to, a vim, ze to zni blbe, dite prezije, tak cajk. V praxi by to melo byt to tak, ze kdyz se naockujes prvni davkou, pak zjistis, ze jsi tehotna, odlozi se druha davka na 13. tyden a vys. Zda se, ze mne se to tak bude tykat (klep klep).
Jo a mela by to byt mRNA vakcina, tedy Pfizer nebo Moderna (A.Z. a Johnson se berou za rizikove vzhledem k nezadoucim ucinkum), tak si vyber centrum dle toho.
Je to samozrejme na tobe, taky mam trosku strach, ze bych mohla mit prudsi reakci na druhou davku, treba, ale vyhralo to u me nad rizikem z nakazy prave v tehotenstvi. Ostatne u prvniho jsem se ze stejneho duvodu nechala ockovat proti chripce a dobry (kvuli osklive chripce rok pred tim jsem pak mela problem hned otehotnet a zpetne si myslim, ze jsem v jejim prubehu byla i tehotna. Zpozdena a fakt hnusna menses a tak).
To doporuceni na neotehotneni 2 mesice po ockovani bylo jen velmi brzy po uvedeni vakcin na trh, kdyz nebyly zadne informace, ted uz se neuvadi.

michaela_2
4. čer 2021

Mě moje příbuzná (lékařka v Ikemu) a kamarádka (pracuje v laboratoři v Motole), nezávisle na sobě doporučily, očkování v těhotenství odložit, pokud nejsem riziková osoba pro průběh této nemoci (což nejsem).
Vzhledem i k vedlejší reakci, kterou měl manžel na druhou dávku Pfisera (vysoké horecky), jsem se rozhodla neockovat.
Prakticky celá moje rodina, měla covid samotný takřka bezpriznakový, v průběhu loňského roku, tak budu doufat, že pokud to mám chytnout nyní, budu na tom stejně 🙂

novacek21
4. čer 2021

A nebo si ho posuň na pátek z důvodu možného těhotenství a za týden si dojdi jako samoplátce na HCG z krve a budeš mít jistotu. 👍🏻🍀

surikata131
4. čer 2021

Doporučení české vakcinologické společnosti.
https://www.vakcinace.eu/doporuceni-a-stanoviska
Normálně bych šla, i kdyby náhodou, tak by to teď byl úplný začátek těhotenství = všechno nebo nic, riziko by mohla být nejspíš jen ta zvýšená teplota, druhá dávka by se pak event.dala až po 12 tt. Pokud máš obavy z moźného těhotenství+očkování, tak proč jste snažení neodložili po dokončení vakcinace...

marge_s
4. čer 2021

@ruzova_pastelka ono to s tim "durazne nedoporucuje" asi neni uplne presne. (To, prosim, neni kritika, verim, ze to tak rikal) Zatim se pry komise (uz nevim, ktere, omlouvam se, probehlo to medii minuly tyden) shodly (ne, ze durazne nedoporucuji) na tom, ze v tom prvnim trimestru ne, pozdeji zadny problem. Je to dano nedostatkem dat, predbeznou opatrnosti. Presto zadne komplikace nebyly zaznamenany - z dat od zen, ktere byly ockovany driv, nez vedely, ze jsou tehotne. A jak bylo zmineno vyse, rozhodne se v tehotenstvi nedoporucuji Johnson a Astra.
Pokud jde o ockovani u obvodaka, tak bych 1. uvidela v nedeli ev v pondeli 2. overila si, ze nedostanu Astru apod. 3. pri nejasnostech bych ho poprosila o par dni odkladu , je to snazsi, nez v OC (a nejde o nakupy :D ) 4. snad je ted dost vakcim, takze v pripade, ze bys ted odmitla, tak se proste preobjednas jinam o par dnu pozdeji a nebude to znamenat nekolik mesicu cekani.
Hodne stesti 🙂

marge_s
4. čer 2021

jsem to nasla, ceska vakcinologicka spolecnost: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/lekarske-kap...

ruzova_pastelka
4. čer 2021

@marge_s Je to možný, já to nezkoumala, jen mě to zaujalo v souvislosti s tím, že jsem to slyšela chvíli před tím prohlídce 😊

autor
7. čer 2021

@luckamatylda
@marcicek84
@ruzova_pastelka
@michaelarousova
@terezia10
@hojda
@jana_zofie
@michaela_2
@novacek21
@surikata131
@marge_s

Děkuji všem za reakce, vše jsem pročetla 🙂 dnes jsem udělala test a negativni 🤷🏻‍♀️ A BT takto 🤷🏻‍♀️

adula000
7. čer 2021

to ještě nemusí nic znamenat, u syna jsem měla ducha až 14dpo

baraskaska
7. čer 2021

To nic neznamena. Mela jsem to dosti podobne, jak graf tak i to cosi neviditelnyho na testu, co ale nevypadalo jako ryska. Taky 7dpo pak 9 dpo nic ale 11 dpo uz krasny carecky. Takze rozhodnou dalsi dny 🙂 ja bych ockovani nepokousela pokud tak moc touzite po miminku. Ted se to snad doufam zmirnilo na leto takze ty prvmi 3 mesice by jsi mela vklidu bez strachu a pak uz ani covid ani ockovani neni nejak ohrozujici.

autor
7. čer 2021

@baraskaska ja udelala ted jeste clearblue a vypadalo ze nic tak jsem to rozebrala (nemelo by se, vim) a chtela jsem se podivat jak funguje protoze jsem ho nikdy nepouzila jeste a tam je tohle 🤔

autor
7. čer 2021

@baraskaska lip tovyfotit nejde ale myslim ze tam je

terezia10
7. čer 2021

Testy se rozebírat nemají je to i v návodu pokud napsal negativní je negativní kdyztak zkus za 2 dny

autor
7. čer 2021

@terezia10 to nebyl digitální, ten bych nerozebírala, byl to ten klasický namáčecí

adula000
7. čer 2021

však, ano tyto plastové se rozebírat nemají, navíc tyto testy rády ukazují duchy, nejlepší jsou ty obyč papírkové

elennka
7. čer 2021

Ideální je si zajít na odběr krve jako samoplátce, já jsem neplánovaně otěhotněla po první dávce, 2 dny před druhou jsem měla stínek na testu, tak jsem šla na krev jako samoplátce.. těhotná jsem byla, i když těhu nedopadlo, ale to je jiná kapitola.
Pokud to jde, očkování bych odložila, v prvním trimestru určitě neočkovat..

autor
7. čer 2021

@elennka ted akorat jedu jeste na testy tak uvidime, ockovani presunu

terezia10
7. čer 2021

Ja nevidím ani na jednom 2 čarky

autor
7. čer 2021

Hcg v krvi 2,3.. ms má přijít ve středu.. četla jsem že počátek těhu je již od hcg 2.. kdyz jsem volala pro vysledky tak mi nikdo nic jineho nerekl nez tu hodnotu..

baraskaska
7. čer 2021

Jako neco tam vidim asi bych i verila ze to minimum odpovida te hodnote 2,3, ale bohuzel je brzy neco zjistit. Ja bych udelala dalsi test treba ve stredu a preobjednala se na jindy pro jistotu.

autor
7. čer 2021

@baraskaska ockovaní mám zatím šouplé na pátek s tím že ve čtvrtek dojdu znovu na krev a uvidím

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru