Jak řešit problém neposlušné tříleté dcery? Rady a zkušenosti
Prosím o radu,jsem už zoufalá. Dcera tři roky mě absolutně neposlouchá. Nepomáhá křik, přemlouvání, prosby, úplatky. Např včera běhala celé odpoledne polonahá, odmítala se obléknout. Když nejsem ji k tomu přinutila, za deset minut byla zase zpět svlečená. Ven se vypravujeme hodinu. Dnes už jsem nevydržela a dala jí na zadek a je mi teď strašně ☹
Jsem tak špatná máma, že nezvládám své dítě? Nedovedu si představit, že bych měla dětí víc.
@mdch91 Jenže to by musela být teda absolutně prázdná místnost. Nejde jen o závěsy a ubrus, ale třeba i odkapávač s nádobím...
Tak z těch odpovědí je mi opravdu smutno. Mlátit dítě? Používat fyzické násilí protože je matka neschopna vysvětlit? Když přesolíte polivku a manžel vam dá do drzky, to je taky v pohodě ne?
Nebo v práci něco poserete a dojde šéf a dá vam facku, nebo přes prdel, taky pohoda? Omylem shodite v obchodě z regálu marmeládou, prodavačka přijde a zmlati vás. Porad pohoda? Tvl, je mi z vás zle 🤮
@lenulacek Tak výchovné lehké plácnutí přes zadek nejde srovnávat s mlácením ne?
@klokanka31 výchova a plácnutí přes zadek-peknej oxymoron. Takže když tobě něco nepujde tak by se ti líbilo kdyby ti dávali výchovně přes zadek?
Nakolik mluví? Nakolik rozumí? Můj syn má poruchu rozumění řeči a ve třech letech prostě neposlouchal, protože nerozuměl. Špatně rozlišoval i hru a opravdový pokyn, takže že se zlobím, občas chápal opravdu až když jsem ho placla...
Jinak pokud rozumí, opravdu nejlíp mi fungují "následky", i když často vyhnané do extrému (napr: nechceš být oblečená, tak smíš být jen na gauči pod dekou - dělej si tam co chceš, ale nesmíš odtamtud. A fakt tam důsledně zahánět a pustit maximálně na WC.).
Nebo pokud máte pocit, že ji fakt nezvladate, můžete zkusit kontaktovat rannou péči Diakonie. Zaměřují se na pomoc s výchovou dětí obvykle s nějakým hendikepem (třeba adhd), přijdou přímo domů, kouknou na dítě a pomůžou najít způsob, jak s ním komunikovat, aby vnímalo a plnilo pokyny.
@klokanka31 psala jsi, ze jsi proti fyzickym trestum, pokud se nepletu, mas dite kteremu je cca rok a pul, pro me mimino. Bud budes hledat cesty, jak fyzicky trest nepouzivat nebo duvody, proc je potreba placnout, tak to proste je. A muzu te ujistit, ze je to casto opravdu drina, ale nikdo mi nesliboval, ze to bude lehky a ani jsem si to nemyslela. Pro me proste placnuti cesta neni, nenapadlo me jeste 2,5letyho (nejmladsiho) placnout, poznava svet, da se s nim domluvit, vysvetlit a je to porad lepsi a lepsi. Starsi uz mi nekdy pijou krev, ale presto to neudelam, protoze proste nechci. Jsem presvedcena, ze to neni spravne. Kdyz to nemas jako variantu, hledas jine zpusoby
@sylvka Pokud dítě ve 3 letech zjistí, že pokud se bude vztekat, že ne a nechce mikinu, tak mu pak bude zima, už mu ve 13 bude celkem jasné, že pokud nepůjde do školy, bude mít průšvih, bude muset dohánět učivo, neuvidí se s kamarády, ... Já zase přemýšlím, jak dítě, za nějž maminka ještě ve 13 rozhoduje, co i oblékne, v kolik půjde spát a jak bude trávit svůj volný čas, dokáže v 18 dělat obtížné a nepříjemné věci typu vstávání do práce, když nebude mít za zadkem maminku, aby ho popohnala. Chlapec, který ještě ve 13 vidí, že je úplně normální dát slabšímu facku, protože s tebou nesouhlasí, jednoho dne zjistí, že jsi výrazně slabší než on.
@klokanka31 A když tě teda manžel za tu přesolenou polévku nebo skleničku rozbitou při mytí nádobí jenom lehce plácne přes zadek, řekneš si super, děkuji, že mi vymezil hranice, hned je ze mě lepší člověk. Nebo?
Me taky ruka ujede, nedá se svítít. Včera mi holka předvedla silenou scénu před obchoďákem a musela jsem to řešit asi 10 minut domlouvanim, než ji zchladila jedna mirena na zadek, protože to co už předvedla bylo na mě moc. Jinak vedu raznejsi výchovu, ale spravedlivou a na zadek dostane opravdu výjimečně, stanovuji hranice.
@lenulacek Já ale neuznávám fyzické tresty když dítěti něco nejde, nebo když normálně zlobí. Ale když může jít tomu dítěti o zdraví/o život, tak tam pak plácnutí je na místě. Třeba když by dítě chtělo vlítnout do silnice, atd.
@klokanka31 Jak život dítěte ohrožuje například tebou zmíněný odkapávač na nádobí?
@mdch91 Naší je 16 měsíců, hodně věcí chápe, rozumí, poslouchá. Ale nemá pud sebezáchovy, takže někdy chce dělat něco nebezpečného. Někdy poslechne když řekneme NE, ale někdy zkouší naší trpělivost, hihňá se tomu, tak pak lehké plácnutí po plínce následuje.
@rebe Tak zrovna tuhle, malá chtěla na sebe strhnout odkapávač na kterým byla hromada umytého nádobí, mimo jiné i těžká pánev. To kdyby ji majzlo po hlavě, tak by to asi moc ok nebylo ne?
@rebe A opravdu srovnáváš blbosti, že by mě chlap plácnul za něco rozbitého atd. Naše malá už taky občas něco rozbila, něco roztrhla, polila a já nevím co ještě. Ale za to jsem ji nikdy neplácla.
@klokanka31 Pokud vím, že moje dítě velmi zajímá odkápavač s nádobím, tak je přece také možnost tu těžkou pánev hned po umytí utřít a uklidit, totéž udělat s ostrými noži a vším ohrožujícím, v odkapávači nechat jen věci, které jí nemohou ublížit a kterým nemůže ublížit ona – a nechat ji poznávat svět.
Abys mi dobře rozuměla – rozhodně nikoho nechci soudit za to, že občas dítě plácne. Také se mi to stalo. Ale myslím, že je dobré zamýšlet se nad tím, co je smyslema výsledkem takového plácnutí, kdy to nešlo jinak a kdy mi jen ujely nervy nebo jsem si vylila frustraci, jestli s každým takovým plácnutím neposouvám hranice, kdy plácnout a kdy ne...
A marně přemýšlím, proč tolika lidem připadá naprosto nepřijatelné uhodit dospělého, ale v pohodě plácnout dítě. Tak ale dobře, srovnejme naprosto stejnou situaci: zahlédneš na druhé straně ulice něco zajímavého a bez přemýšlení vstoupíš do vozovky. Manžel tě v poslední chvíli strhne zpět, protože kolem jede auto. Nebo třeba při řízení přehlédneš auto na hlavní a málem mu vjedeš do cesty. Jednoznačně život ohrožující situace. V takovém případě je facka na místě? Nebo lehké plácnutí?
@rebe Do té doby ji žádný odkapávač nezajímal. Nevím jak jiní, ale já bez rozmýšlení fakt nelezu do silnice aniž bych se přesvědčila jestli auto jede nebo ne. A když už se to někomu stane, tak stačí vynadat jestli jako chce být mrtvý? Ale vysvětli malému dítěti že ho něco může zabít. To prostě nejde.
@klokanka31 ty si myslis, ze nejlepsi, cos mohla v dane chvili udelat je placnout mimino, ja (a rebe) si to nemyslime. Myslim, ze ji to zrejme celozivotne neposkodi, akorat jsem ti chtela rict, ze kdyz uz nevidis lepsi cestu v roce, budou vyrazne narocnejsi situace a budou se ti ty alternativni zpusoby vymezeni hranic hledat hur a hur. Ukazaly jsme ti ukazaly, ze to slo udelat jinak. Ono docela treba k tomu rocnimu diteti patri, ze je to svym zpusobem maly sebevrah a nesmis se od nej hnout na krok. Ted ji placnes za strzenej ubrus, priste se ohrozi nejak jinak. Chce to predvidat a modlit se, ze budete mit kliku a ve zdravi prezije tohle obdobi. Rebe to pise skvele (a taky se mi jednou stalo, ze jsem 4leteho syna uhodila - unava, mimino, jeho sileny vylevy, ale rozdil je, ze ja vim, ze to bylo uplne blbe a nenamlouvam si, ze to jinak neslo. Slo, jen v tu chvili jsem lepsi reseni nenasla).
A pobavilo me, ze bys nadavala dospelymu, jestli chce byt mrtvy, myslis, ze si neuvedomi bez takovych kecu, jakou blbost udelal? Jen treba zrovna se stal nejakej jinej pruser, co mu strhl pozornost natolik, ze udelal chybu. Delame je vsichni
@rebe Chápu, co chceš říct, ale opravdu nejde srovnávat situace, kdy něco např. omylem rozbije dospělák a kdy (úmyslně a opakovaně) neposlouchá dítě (za omylem rozlitou/rozbitou skleničku bych nikdy svoje dítě nebila, neudělalo to schválně)...tomu dítěti totiž teprve vymezuješ hranice, co je dobré, co ne, dospělý by je měl znát...a samozřejmě předpokládám, že fyzický "trest" je vždy až tou úplně poslední možností, jak vychovávat, kdy ani opakované vysvětlování a přemlouvání nebo zvýšení hlasu nezabírá. A taky záleží na dítěti, jsou děti, kterých něco stačí říct jednou, dvakrát a dobrý, jiným můžeš něco opakovat 100x, zvyšovat hlas, křičet a ignor a teprve až když pohrozíš plácnutím na zadek (příp. výhružku vykonáš, když se ti i tak "směje do ksichtu"), teprve pak zareaguje...
Mě přijde totálně úsměvný, někoho tu moralizovat kvůli plácnutí po zadku 🙈 a srovnávat plácnutí s třískáním je ještě vtipnější 🙈
Je všeobecně známo, že každé dítě je jiné...jsou děti, kterým jde vše v klidu vysvětlit (a takové nejvíc moralizují), a jsou děti, kterým některé věci nevysvětlíte ani kdyby jste se stavěli na hlavu 🤦🏻♀️ můžete vysvětlovat dítěti týden, že do silnice se neleze a stejně tam furt poleze, pak vám jednou ujedou nervy a prostě ho plácnete a hle...od té doby je klid 🙈 a tak je to se spoustou věcí...u některých dětí to vymezování hranic prostě jinak nejde...a klidně mě tu sjeďte milionem argumentů.... však ta "domlouvací" výchova je vydět všude kolem...všude samej parchant, který si myslí, že může cokoliv, protože doma si vyslechne jen pár keců a bude mít klid 😅
Stojím si za tím, že jeden plácanec je někdy účinnější než týdenní promlouvání a vysvětlování ....
A ne, "netřískám" své dítě denně 🤣 ale když mi vyloženě skáče po hlavě, tak prostě na tu prdel dostane 🤷🏻♀️
@mdch91 Tak já zas nepochopím když někdo uhodí dítě jen aby si vybil vztek. Člověk je kolikrát nevyspalý, unavený, do toho když se dítě vzteká a vyvádí, nebo když udělá svinčík, ale kvůli tomu by mi nervy ani ruka neujely.
@izzylka Přesně, ale např. u té silnice je lepší vysvětlit jen jednou, a pak už prostě plácnout, než to týden zkoušet domlouváním a osmý den mít dítě přejetý...
@klokanka31 tak jasně, byl to jen příklad...já to vysvětlovala 2 dny...3.den se rozběhl přímo proti autobusu 🙈 tenkrát po tý prdeli prostě dostal a od té doby se i sám zastaví na přechodě nebo když někde končí silnice ....
@klokanka31 nebyla jsem vztekla, byla jsem absolutne vycerpana a jeho chovani bylo daleko za hranici skoceni do silnice, co ty tu popisujes jako jasnou povolenku k placnuti Preju ti, abyses nikdy do takovy situace nedostala. Kdyz uz ted placas kvuli tahani za ubrus a mimino.
Proste se neshodnem. Vy mate svoje zkusenosti, ja svoje. Placejte si svoje mimina a deti v ramci vymezeni hranic jak je libo. Ale netvrdte tu, ze to jinak nejde. Napiste Ja to jinak neumim a jsem presvedcena, ze to tak je nejlepsi.
Já teda čekám první, takže jsem sama zvědavá, jak to u nás bude vypadat a jak se budeme navzájem přizpůsobovat. Člověk si asi vždycky říká, ze “Tohle moje dítě dělat nebude” a realita je pak jiná. Nejsem pro fyzický tresty! Ale plácnutí bych neříkala mlácení. Myslím, že občas je prostě potřeba vymezit hranici a to trosku “ráznějším” způsobem. Samozřejmě to dítě to v podstatě necítí a obzvlášť přes plínu, ale zarazí se a ví, že takhle opravdu ne. Je jasný, ze záleží na situaci, veku, důvodu a stavu.
Určitě bych nesrovnávala fackovaní manželem s tím, když dítě dělá naschvály.
Zrovna dneska jsem viděla, jak sestra řekla své 3leté holce, že lízátko prostě nedostane. (Mohla si v obchodě vybrat a chtěla bonbóny.) Malé se to nelíbilo a začala ji bít přes obličej a přes ruce. Zatím ani neměla histerák, prostě jen bylo vidět vztek v její našpulené puse a v “síle”, jakou ji bila. A tohle jsou pro mě třeba chvíle, kdy prostě jedna přiletí přes ruku a nebo zadek. 🤷♀️
V jednom rozhovoru Tereza Ramba parafrazovala farare, ktery rikal, ze od doby, co ma 4 deti a kazde uplne jine, nedovolil by si nikomu radit. Mozna kdybychom se tim ridily vsechny, bylo by tu lip :D 🙂

@chrystyanna A čepici tak leda přibít hřebíkem 😀