Jak ženy zvládaly rodinu bez moderních technologií?
Pěkný večer,
už nějakou dobu mi nedává spát, jak je možné že ženy v minulosti zvládaly dvě a více dětí. V dobách, kdy například neexistoval Homer Office, pružná pracovní doba a tak. Mám se ženou dvě děti a ta je naprosto nezvládá bez víceméně toho, že jsem furt ji k ruce tzn permanentní HO, popřípadě dodělávání restu hluboko do noci. Když vidím jaké máme vymoženosti doma, pračka se sušičkou, myčka, jednorázový pleny, koupený příkrmy, tak mi to přijde jako super úspora času. Přesto žena nezvlada-nestiha. Snažím se co nejvíc pomoct, když žena potřebuje cokoliv tak i během pracovního pohlídam . Večer uklidím, navarim. Jak jste to teda dělali dříve když to nebylo? Můj táta v devadesátkach pomáhal, ale dělal tak 10% toho co já, s tím že v tý době skoro něco jako HO neexistovalo a máma to zvládala, protože chápala, že otec pracuje a vydělává abychom neskončili pod mostem. Já mám doma naprostý peklo, a kdykoliv zmíním že se snažím pomoct, ale nemůžu ji být 100% času za zadkem a HO je práce. Tak je zle... Tak jak jste to dříve maminky zvládaly? Je mi to solidní záhadou a smekam před vámi...
Tak jestli nemáte úplné miminko, vyměňte si to třeba na půl roku a uvidíš. Já ti nevím, jestli jsem dělala něco jinak jak moje mamka, snad ani ne. Byl to záhul jak pro ni tak pro mě.
@uzivatelkapetra dobře, možna spatny výběr slov. Ale jde o to, že kdybych měl práci od-do a přes to nejel vlak tak by byl problém. Jako ano, psychický stav je důležitý, bohužel moje žena mu dává přednost tomu, před tím aby rodina nezrala trávu před barákem. Bohužel varianta, že se na RD vystridame nehrozí, protože žena vydělává asi tolik kolik kolik by ani nepokrylo náklady na bydlení, které jsou na dnešní dobu opravdu malé...
Je to o tom, jak si to nastavíte vy dva. U nás muž chodil do práce a ve "volném" čase stavěl dům, já měla na starosti domácnost a děti. Nikdy jsem neměla potřebu po něm chtít, aby vařil, uklízel, pral, uspával děti, nakupoval nebo cokoliv takového. A vlastně jsem ani moc nechápala, když jedou třeba rodiče na preventivní kontrolu s dítětem společně. Sousedka to měla tak, jak píšeš ty, manžel na permanentním home office, stále jí za zadkem. Jí to asi vyhovovalo, protože nemusela nic moc dělat, jemu nevím, ale já bych se z toho asi zbláznila, dělat vše ve dvou 😀. Nehledě na to, že je to dost neefektivní, obzvlášť, pokud vydelas petinasobek toho, co ona... asi do toho musí být trochu hozená a naučit se ty věci dělat i sama. Jedinou nevýhodou jsem v našem nastavení viděla tu, že ten volný čas jsem vlastně neměla, děti všude s sebou, ale to mi nějak nevadilo, trávila jsem ho s kamarádkami se stejně starými dětmi...
Zkuste si normálně promluvit, ať to řekne kde je problém, ty ji řekni kde je problém.
Tady to trochu vypadá, že hledáš munici, kterou na no pak vystřílíš. Ale tak vztahy nefungují.
Tak jestli jsi na HO, pořád k dispozici, večer vaříš a uklizis, tak to divné je. Pokud to ovšem není jen tvoje subjektivní vnímání. Protože co si budeme vykládat, tak některé dámy si to umí zařídit. Na druhou stranu, někteří pánové zase pochovaji dítě po návratu domů, podají lahvičku a mají pocit, že se starají až moc. Do toho vám nikdo nevidí, jak to opravdu je. Ale ty musíš vidět, co dělá celý den a jak travi čas. Jinak tedy myslím, že dřív ženy vic opravdu makaly nonstop, vše jen pro rodinu. Otázka je, jestli je to to pravé, no.
Nevím, co všechno žena dělá/nedělá, jaké má nároky na úklid, jak hodně vaří atd... Já jsem celou dobu při MD a RD pracovala (byť jen pár hodin, postupně více), první dítě bylo extrémně uřvané a náročné, manžel téměř s ničím nepomáhal, jinou výpomoc jsme měli jen výjimečně. A jako bylo to náročné, ale neřekla bych, že jsem to nezvládala. Šlo to. Nakonec i samoživitelky to nějak zvládají... Řekla bych, že se spolupracujícím manželem by to byla vlastně pohoda 🙂 Možná špatná organizace práce/lpění na nepodstatných věcech..?
@patypresdevaty žena žádný nároky nemá, kdyby bylo po jejím tak se brodíme pomalu v odpadcích. Ona prostě bordel nevidí, vařit ji nebaví... A že prý já jsem předat, když mě vytočí dva dny nevydaná myčka...
Mno, nejsem odborník, v 90. jsem byla školčátko/první stupeň, ale domnívám se, že ty ženy lítaly, jak hadr na holi a taky se nezastavily. Rozhodně neměly tolik času, aby se věnovaly dětem víc, než nakrmit/přebalit. Děti trávily spousty času v postýlkách, později v ohrádkách. Že řvaly nikdo neřešil. Časem si zvykly a řvát přestaly. Stejně tak na uspávání. Kojení se moc nenosilo. Co si budem povídat, zrovna to kojení je poměrně časově na dlouho (aspoň já jsem to tak měla). Babičky/dědové vozili kočárky na procházky. To by ses divil, kolik se za hodinu doma stihne, když se ti nepletou dvě děti pod nohy. Naši třeba vzpomínají, jak nám vařívali krupicovou kaši na noc do lahvičky, že jsme to rychle vypili a usnuli. Dneska se dává kaše po lžičkách. I to je prostě na dýl. Myčku taky musíš nandat, vyndat. Samo se to neudělá. I s úklidem naší mini pidi kuchyně mi to zabere třeba půl hodiny. Když od toho odbíhám kolem starších dětí, batoláka na nočník a atd., co do toho zrovna vleze, tak je to taky někdy na dýl. Dneska se ten čas, co se věnoval domácnosti, ten který se ušetří, věnuje dětem. Jdeš s nimi třeba na plavaní nebo ven. To se dřív nedalo. Jestli máš pocit, že žena dělá doma celý den kulové, tak si to na víkend třeba zkus sám. Jako úplně sám. 👍
Já bych sem hodila i její verzi a pak teprve hodnotila 😁
Ja to rikam porad,jak to delali drive,kdyz vidim sebe,jak kmitam,nestiham a to mam pracku,susicku,mycku...Proste je jina doba. Kdyz jsme byly mimina,tak vim,ze jsem byla v ohradce a mamka si delala,co musela. Byly jesle. Nebyly internety,TV a takovy zrouti casu. Neexistovalo,ze by mamka nekam chodila s kamoskou. Vlastne slo jit jen na prochazku a okolo domu. Nakoupit do jednoty,zadny obchodni domy. Pece o dite spocivala v nakrmit,prebalit. Nebylo tolik veci. Ted furt bezi pracka,protoze kazdy den si clovek bere ciste obleceni ( ja jako dite nosila az do doby,co fakt bylo obleceni spinave),kazdy den se koupe/sprchuje,uklizi se milion hracek. Ted si taky clovek vice venuje detem,ne jen domacnosti. Jako dite,jsem litala furt venku a neprudila doma. Neni to dlouho,co jsem rikala detem,ze rodice si se mnou nehraly tak jako my ted s nimi...Rodice byvavali mladsi,coz je taky znat. Jo a chlap na homeoficu me rozciluje. Neumim psychicky zpracovat,ze on pracuje a mam taky tendence rikat si o pomoc. Hrozne s tim bojuji. Me vyhovuje,kdyz jsem s detmi dama,udelam si vse podle sebe. Deti neotravuji tatu a ja vim,ze si musim poradit sama.
@sirthomas Asi bude spíš problém v tom, že ji bordel nevadí, tak se o to nestará a preferuje dělat něco jiného, třeba se věnovat dítěti nebo mít volný čas. A protože tobě to vadí, tak to uklidíš. Prostě má jiné preference. A v devadesátkách bych řekla, že se ženy tolik nevěnovaly dětem a neměly tolik jiných možností, tak se spíš věnovaly domacnosti. Ale ty které to nebralo, tak nejspíš taky neuklízely a raději se třeba vykecávaly se sousedka a musel to udělat manžel.
@sirthomas za mě je tohle o nastavení, ja byla sama s 9 letou a miminkem, do jeho roku a 4 měsíců. Jsem bez rodičů, litala jsem po brigádách i s límcem, děti vždy byly čisté, prádlo vypráno, naváreno, uklizeni. S otcem starší dcery jsem žila 10 let, na mateřské chodila taky na brigádu, její otec dělal dvanáctky a taky jsem vše stíhala. S mladším jsem se do své práce vracela když mu byl rok a 4 měsíce, dělám po až pa a vše šlo a jde. Za mě je jedno jaká je doba, každý jsme jiný a unesené jinaci tíži života.
A žena je na rodičáku nebo už v práci? Jak staré máte děti? Já jsem vyrůstala v devadesátkách a děti se prostě tolik neprožívaly. Každý měl doma tak nějak normálně uklizeno, žádné designové domácnosti, ale ani 3 dny neumyté nádobí. No ale to v překladu znamená, že se děti nevozily na žádné kroužky, zážitky, batole trávilo den doma v ohradce a na pískovišti za barákem, starší děti školka, škola do 5, doma nachystat večeři a tím to končilo, na výlet tak v neděli do lesa. To, co se s dětmi všechno dělá dneska, se logicky musí někde odrazit - neustále kroužky, herničky, program, zabavovat, vymýšlet aktivity...nedej bože, aby dítě brečelo, už se po tobě všichni ohlíží. 🤷♀️ Takže bych pochopila, že manželka nemá tolik času (ta domácnost totiž sežere neskutečně času a je to pořád dokola, prádlo, nádobí, jídlo, úklid, což s dětmi nevydrží ani půl hodinu) - nevidíš to zkresleně? Že ona dělá něco jiného důležitého a prostě nestihne myčku nebo teplou večeři? Na druhou stranu, ano, dá se to zvládat i bez chlapa neustále za zadkem a nedá se homeoffice zneužívat na to, že budeš půlden hlídat děti a ona si chodit někde po kamarádkách, k tomu evidentně homeoffice neslouží, že jo. To se nedá objektivně posoudit, když vás neznáme.
Je to pouze o nastaveni jak vsechno zvladnout. Pekne si to naplanovat. Pracuju 12hodin denne, hodne cestuju, uklizim za pochodu, pracku mam nastavenou tak, kdyz dojdu tak se mi zrovna vypere. Varim rychla jidla, svazim deti z treninku,mam i svuj cas pro sebe, nakup vozi rohlik, jezdim na par dni co mesic a pul mimo republiku. Vikendy nejsme nikdy doma. Zvladnout se to da, ale ne vsichni na to maji bunky si to naplanovat tak, aby to sedelo.
U nás se docela zapojovali prarodiče. U manžela tchýně vždy dala syna své matce na skoro celý víkend a šůrovala. Nikdy s ním nechodili na žádné koníčky nebo na výlety, byla maximálně chalupa, kde všichni makali. Nikdy s ním nehráli žádné hry nebo se mu víc nevěnovali, jen základ. Když byl větší, hrál si akorát na pc. Musel se vždy zabavit sám (jedináček).
Já bydlela s mámou a babičkou (naši rozvedení), takže babička přes den uklízela, občas vařila, máma přišla z práce a věnovala se mi (koníčky, hry, večeře, škola), pak udělala zbytek domácnosti (taky jsem jedináček), každý den nakupovala. Víkendy výlety, ostatní rodina, domácnost.
Dnes je tolik možností, že nás to zahlcuje. Vybíráme složitě oblečení (bazárky, obchody), kroužky (dcera má třeba 3, syn zatím jen ty školkové), vybíráme složitě hračky, hry, výlety, vzděláváme se, pořád něco hledáme a porovnáváme. Musím ale říct, že bych to bez manželovi pomoci zvládla, stejně toho dělám naprostou většinu, pracuji stejné hodiny jako on (oba napůl HO), musím dělat micromanagement úplně všeho kolem dětí, skoro celý úklid, kompletně celé vaření (on prostě neumí). Nemám domácnost bez smítka jako tchýně, ale už jsem viděla mnohem horší 😀 Radši dám energii do času s dětmi. Jsou škola/školka jim končí v 12:30, takže potom jsou s námi, pokud není kroužek.
Jinak jako nejlepší vychytávky moderní doby hodnotím nákupy do domu (když mi bylo 9, snila jsem o tom) a myčku. Mít lépe uspořádaný byt, i robotický vysavač by byl super.
Asi jako samoživitelky bez hlídacích babiček a tetiček. Děti byly víc samostatné a taky víc vydané naspospas samy sobě... A matky nesurfovaly na MK a FB 🙃
@sirthomas bych řekla, že to funguje tak, že když se podá prst, tak člověk, když se nechá, může přijít i o celou ruku, jsme prostě, počínaje našimi nejmenšími, nenasytní, navíc je těžké utahovat opasky, proto je nepředstavitelné, jak to zvládají jiní, jak to dělali dříve, když je člověk zvyklý, že..., ale ten, kdo neví, tak tomu to prostě funguje, protože nic jiného nezná a přijde mu normální tak jak to je. My třeba máme dětí 6 a nikdy jsme nedosáhli na HO, když zaměstnání, tak jedině od do na plný úvazek....
@sirthomas Chápu, takže ty vyděláváš a docela nadstandardně. Ona není zrovna typ hospodyně a to ti vlastně vadí, jestli jsem to dobře pochopila. Takovou sis ji už vzal... Co můžete udělat pro to, abyste byli oba spokojení? Ona cítí tlak na vaření a úklid jako nepříjemný, protože ji to nebaví. Předpokládám, že jinak se ale o dítě stará dobře a máš ji rád? Pokud ano, tak co kdybys jednoduše najal paní na pomoc s úklidem. Doma to bude vypadat lépe, budeš se tam cítit líp, ona nebude muset dělat to, co ji nebaví a bude spokojenější. Jídlo? Dá se nosit že školní jídelny, třeba. Upřímně, měla jsem takovou kamarádku. Na mateřské brala obědy z jídelny, chodila jí paní na úklid, bydleli v bytě na sídlišti. Jako trochu jsem si říkala, že to má holka dobře zařízené, ale mají spokojené manželství dodnes, děti už velké. Že to někdo stíhá a někoho to dokonce baví, to ještě neznamená, že to tak musí mít každý. Tvoje žena má zase jiné kvality... Ta moje kamarádka nakonec dostudovala na mateřské VŠ, děti jí hodně hlídala babička, teď má super místo a je za vodou. Nesrovnávej svou ženu s jinýma, máš ji rád, zkus to vymyslet tak, aby to fungovalo k oboustranné spokojenosti.
@alice180 přesně! A vodit za ruce, v lepším případě půl dne v chodítku. 👍 To sezení máme doma taky zdokumentované na fotce. Dítko na nočníku, obklopené polštáři a na gauči. Aby ten držkopád nebyl tak tvrdý asi. 🤷 Ale na to se zakladatel neptal. Zase chápu, že byl tlak na brzké odplenkování, právě kvůli těm látkovým plenám. A s tím jídlem je to taky pravda. Hlavně třeba se tolik nedbalo na pestrou a vyváženou stravu. Ono to v té kuchyni taky trvá něco vyrobit. Nedávno jsem se zamýšlela, proč má naše generace tolik problémů a intolerancí potravin a jinými nemocemi trávícího traktu. 🤔
Já .uslím, že odpověď už jsi dostal viz @aedos @uzivatelkaletra atp. Jsou na to mimochodem i sociologické výzkumy. Ano, v devadesátkách byla perfektně zvládnutá starost o domácnost, což jistě ocenili všichni muži...ale děti už méně. Dnes už se ví, že lecjaké tehdy hojně používané výchovné praktiky neměly pozitivní dopad na vývoj dítěte. Samo rodičovství je dnes daleko více vědomé, ženy ( a miži) se více vzdělávají a zajímají o výchovu a většinu času věnují výchově dítěte. Dnes jsou prostě preference jinde než byly v decadesátkách. Ženy dnes umí dělat věci víc tak, jak ony samy to cítí.
@sirthomas Ty děláš jak kdyby devadesátky byly nějaký středověk 😃 Prvni dceru jsem mela v roce 98, uz tehdy byly jednorázové pleny,pracka,vysavač,dokonce jsem mela myčku na nádobí a kameru, kupovaný příkrmy taky byly 😀Na mateřské,tedy na rodičáku jsem byla do 4let, u toho jsem di dálkově dodělávala vyšší odbornou školu. Pak jsem šla do práce na zkrácený úvazek.. Normálně pohoda,stejně jako v roce 2014 s mladší dcerou.. Jen chci dodat to,.že když má někdo HO neznamená,že nepracuje, ma volno a čas na všechno možné.
@sirthomas Od své mámy a tchýně vím toto: hodně se zapojovaly babičky, děti se přes den šouply klidně na řadu hodin do ohrádky nebo postýlky, aby mohla máma v klidu uklidit a uvařit. Děti se nechávaly vybrečet. Neexistovalo dítě hodinu uspávat nebo si s ním půl dne hrát. Na to nebyl čas. Jídlo se taky moc nehrotilo, frčela jídla jako knedlíky s vajíčkem, zapečené těstoviny apod. Nechodilo se s dětmi na cvičení, na plavání, do herniček apod., max na písek před domem a pak až do školky. Upřímně za mě je manžel na HO spíš přítěž, protože kromě dětí musím řešit aby měl něco pořádného k jídlu, aby děti doma nedělaly moc bordel a nerušily tatínka, a ještě poznámky o tom, že doma není uklizeno. Pokud ti vadí neuklizená myčka, tak jí ukliď.
Moje maminka byla doma - jen DOMA, žádný homeoffice - do dvou let ségry. Pak šla do práce na úvazek 7h denně. V 6 nás vytahla z postele, dovedla do školky, od sedmi pracovala, ve 14h šla z práce na nákup, 14 30 vyzvedávala ze školky, odpoledne všechny domácí práce. Táta chodol domu až vecer kdyz jsem já a ségra uz lezely v posteli, doma nedelal VŮBEC nic, ani v týdnu ani o víkendu.
@barulina A jak jsi bez rodičů a partnera lítala s ročním dítětem po brigádách? 🤔
Což v devadesátkách, ale v šedesátkách to musela být jízda. Žádné jednorázové pleny, v paneláku neměl nikdo pračku v bytě, byla jedna v každém vchodu dole v prádelně, klíč měl domovník a na nástěnce rozpis, kdy si může která rodina vyprat. Tak tam bych se nechtěla vrátit, znám to jen z vyprávění. Ale nebyl internet, telefon jen budce na ulici. Stejně nebylo komu volat, telefon mělo pár vyvolených. Ve čtvrtek se prý stála fronta na maso, ze kterého se vařilo až o víkendu. 2 druhy jogurtu, jeden s červenou, druhý s oranžovou marmeládou, od všeho byl velmi omezený výběr, v neděli zavřeno. A ženy to daly. Když nebude tvoje žena viset na sociálních sítích od rána do večera, tak to musí dát. 😅

@sirthomas když jsi pořád doma, tak vidíš zda žena něco dělá nebo ne.
Dnes se podle mě klade více důrazu na psychické zdraví maminek, tj kdysi musely držet pusu a být rády, ale určitě bylo taky spoustu věcí pro ně na hlavu. Dneska nikdo mamince nevyčte, když si chce občas odpočinout od dětí (ne fyzicky, ale psychicky).
Kdysi bylo víceméně běžné nechávat děti vyplakat do spánku, dnes se tohle nedělá a proto matky s dětmi stráví uspáváním mnohem více času. Kdysi si asi ani tolik s dětmi nehrály, protože makaly, ať je všechno doma hotové.
A v neposlední řadě se kdysi více scházeli sousedi, známí. Dneska mám pocit, že si každý hrabe jen ten svůj píseček a co je za plotem je už nezajímá.
PS: slova pomáhat a pohlídat už se dnes nepoužívají, otec od rodiny má stejné povinnosti jako matka a ta taky nepomáhá a nehlídá. 🙂