Jen líná 4měsíční holčička?
Ahoj maminky,
potřebovala bych trochu uklidnit, zda je to normalni ci ne.
Mam 4 mesicni holcicku, ktera je usmevava. Je na UM, spi skoro celou noc. Co me trapi je jeji fyzicky vyvoj.
Detska doktorka nas poslala k detskemu neurologovi, ktery dcerku vysetril. Klepala ji kladivkem po tele. Rikala, ze tam jsou reflexy, ale hranicni. Potom ji delala takovej ten cvik kdy ji tahala za ruce dopredu a misto toho, aby hlavu davala na hrud, tak hlavu zaklanela dozadu. Poslala nas tedy na rehabilitace. Doktorka jeste rikala, ze jde videt, ze jeji mozek chce neco delat, ale telo moc ne. Ma pry slabe svaly na zadech. Vzali ji krev na testy (jaterni testy atd.) Krev v poradku. Jeste pristi tyden jdeme na sono mozku.
Doktorka na rehabilitace je uzasna. Cvicime vojtovku a nektere cviky, kdy se ma ke konci rozbrecet se mi necvici dobre. I kvuli tomu, ze jako kazda matka nechci sve dite plakat, tak i kvuli tomu, ze se mi to doma s nizkym stolem necvici dobre.
Davam malou na brisko casteji. Ma rozestup na mezi jidli 3 hodiny. 45 minut po jidle odpociva (ublinkava), 45 az 50 minut spinka a zbytek je na brisku nebo na hraci dece. Kdyz paseme konicky, tak ma vetsinou celou dobu hlavu nahore.
Kdyz lezi na zadech, tak si kope nozkama, hybe rukama, strka si rucicky do pusy. Usmiva se. Sem tam se snazi dostat na bok. Kdyz ji ukazuji hracky, tak mam pocit spis, ze se jich boji… Ale ta hlava ne a ne spolupracovat. Ani kdyz ji beru na ruce a chovam… ani to ze by se snazila. Jinak ma radsi pravou stranu, ale otaci se a spi tak ruzne.
Jsem kvuli te hlavicce zoufala☹
Nemate s timto nektera zkusenost? Diky
@hihi25 ahoj, byla bych uplnev klidu, dcerka pasla koniky neco po 3 mesici celkem v pohode, ale pri pritahovani do sedu ji hlava visela dozadu jeste hodne dlouho cca skoro do sesteho mesice, synek je svalove zdatny a pri posazovani hlavu zacal sam pritahovat kolem pateho mesice, doktor mi nikdy nic nerekl a obe deti mam naprosto zdrave.... bud v klidu, chapu, ze u prvniho mimca se to rekne... 😉
cvičí to manžel pro posílení zádového svalstva, je vysoký a lehký, krátí se mu i šlachy, takže mu to doporučila fyzio, vypadá to takto (laicky popsáno):
- lehneš na břicho, zvedneš nohy i ruce do vzduchu a zkusíš se kolébat dopředu a dozadu. Ruce co nejvíc propnout, to samé nohy. Vlastně děláš jako by kolébku. První nácvik ukázali, aby to dělal správně, protože jak se sám nevidí, svádí to k chybám. Já jsem ho to viděla dělat jen asi 2x, ale vypadalo to tak nějak podobně, jak jsem popsala 😀
Moje Eminka se taky otáčela ve 4 měsících na jednu stranu. Na druhou až někdy 5,6 měsíc . Ted v 7 se plazi do zadu, otáčí jak hodiny a snaží dávat nozky pod sebe . Svaly ma pevný , to měl i první syn . Ale třeba segry holcicka ta byla jak hadrova panenka . O otáčení uz nevím jak měli ale začala se tak nějak plazit dlouho a lézt až tesne po roce a sedět taky a v roce a půl chodit . Já bych ji dala čas . A Změnila asi doktorku , popřípadě jen došla k jiné co na to řekne . Ale moje začala taky vnímat tak něco v těch 4 . Akorát té depta
@konik_mischel Já nevím, ale mě tvá reakce přijde přehnaná. Maminka nepsala, že nechce cvičit vojtovku. Ani že nevěří lékařům. Jen jako nemalá část z nás, která sem chodí si jde pro útěchu. Může do této diskuze nahlédnout maminka, které se trápila stejným problémem. Nebo jen podobným. Maminka, která jí napíše třeba to, že dodnes cvičí vojtovku, ale pokroky jsou znát. Nebo maminka, která napíše my jsme si prošli tím samým. Dokonce i na sonu mozečku jsme byly, dopadlo to dobře. Po pár měsících cvičení se vše srovnalo. Mám-li být upřímná, jsem asi přecitlivělá a mlátí se mnou hormony, ale fakt mi tvoje reakce hnula žaludkem.
Vysetreni krve a sono mozku je podle neurologa preventivni. Tak uvidime. Jdeme na nej v utery odpoledne, ale verim, ze vse bude v poradku. Presne jak pise velkavera. Chtela jsem jen zda tu neni maminka se stejnou zkusenosti a hledala jsem trochu podpory... ☹
@velkavera to nebyla reakce na zakladatelku, ale na některé komentáře taky, které jasně říkají, jak by necvičily atd... jak je to zbytečný trápení dětí aj. Taky tady byly reakce na to, že ta dr je divná, když dítě posílá cvičit vojtovku. Takže reakce mi přehnaná nepřijde, jen nebyla mířená na zakladatelku, v tomto smyslu, jak sis špatně vyložila, ale na některé striktní rádce, kteří ví víc než lékař a na maminku zakladatelku pouze v tom smyslu, že bych si zrovna v otázce diagnózy nenechala radit od maminek na MK nebo kdekoli na internetu, když mi dětský lékař řekl, že něco je jinak než má být, neurolog, rehabilitační sestra atd.. a že pokud má pochybnosti o posatupu, ověřila bych si to u jiného dr, ne na MK. Naopak fandím maminkám, které poctivě s dětmi i přes všechny útrapy a pocity s dětmi pravidelně cvičí a dokáží tak s dětmi dohnat to, co příroda nezvládla a všechny mají můj obdiv. A naprosto chápu a myslím, že je to účelem podobných fór sdílet své zkušenosti s jinými maminkami, které mají třeba podobný problém, nechat se inspirovat, co třeba zabralo atd...
@hihi25 Moje prostredni mela predilekci, hypertonii koncetin a hypotonii trupu. Chodila jsem s ni na rehabilitaci od dvou mesicu, poctive doma cvicila, v pul roce jsme uz cvicit nemusely, aby nebyla uz moc urychlena ve vyvoji. Mam teda vybornou rehabku, necvicily jsme komplet vojtovku, jen vybrane reflexni cviky. U nekterych mala taky plakala, ta manipulace se jim moc nelibi, ale bylo to cviceni vzdy jen na chvilku a hlavne byl videt pokrok. Pokud mas pochybnosti, poptej se jeste jinde, rozhodne bych ale neutnula cviceni proto, ze to tady nekterym prijde zbytecne. Zvlast jestli tam byl nejaky neuro nalez.
@hihi25 budu ti držet palce, aby sono a všechna další vyšetření dopadla dobře. Dr. ti řekla, že je to hraniční, tedy nic potvrzeného a může jít jen o dočasný "skok" ve vývoji. Hlavně se neboj, s malou bych dál cvičila, jak ti poradila dr, pokud máš problém cvičit s ní sama, zkus požádat o víc rehabilitací, abys třeba mohla chodit každý den a odpadlo alespoň to jedno cvičení denně, co budeš muset s malou cvičit ty. A věř tomu, že tím cvičením malé neublížíš i když se prokáže, že je vše v pořádku, určitě bych ale cvičení neukončovala na základě rad některých maminek tady. Možná jsem se vyjádřila nešikovně, nebyl to útok na tebe, věřím, že se moc bojíš, aby byla malá v pohodě, jen jsem tím příspěvkem chtěla říci to, že pokud máš od dr. daný postup a řešíš to, určitě bych ten postup nenarušovala radami maminek na MK, že máš s cvičením přestat atd.. neboj se, všechno bude v pořádku 😉
Divala jsem se do lekarske zpravy a mame tam napsano: velke dite (dcerka ma 4 mesice a 6 kg, 66cm) s ideomotorikou v pasmu sirsi normy, hypotonie vyrazna hlavne na sijo na korenech DK, na HK vcelku dobre.
@konik_mischel diky... budu s ni cvicit a doufat, ze se to zlepsi. Diky
@konik_mischel omlouvám se, nečetla jsem vše. Z toho co jsem četla, jsem získala dojem, že to je směřované právě k zakladatelce. Taky mám právě pocit, že maminka se, i přes to že se bojí snaží být poctivá. U lékařů zjišťovat a cvičit i přes pláč. Opravdu jsem to pochopila, jakože je to myšleno na maminku ,,zakladatelku,, Omlouvám se tedy 🙂
My také cvičili vojtovku když byl malý (také takto malinky v prvních měsících - ale už nevím od kolika do kolika) Syn preferoval jendu stranu a nechtěl moc otáčet halvu na druhou - měl i malinko spološtělou hlavičku.
Někdy plakal někdy ne. když plakal hodně mi pomolo se ,,odpoutat´´ říkala jsem si > jemu - dělám pro tebe to nejlepší, miluji tě .....
Sny má 18m a i když jsem si myslela že bude preferovat svojí levou stranu a bude tedy levák a tak teĎ bere vše do pravé ( i když dnes jedl levou 🙂) Je zdravý, živý (někd až moc) .
Někdy je lepší vše řešit a plašit než něco zanedbat. Ať vše dopadne dobře
Pokud jsou jakékoliv pochybnosti, vyhledala bych radu dalšího lékaře.
Já teda nevím, ale nedovolila bych si, pokud mi odborník řekne, že mám cvičit, necvičit. Mám dvojčata, se kterými jsem cvičila vojtovku 3/4 roku skutečně 4x denně. Sice to byla prevence kvůli nedonošenosti a možná by vývoj prorbíhal stejně, i kdybych necvičila, ale....jak bych dětem jednou vysvětlila, že mají problémy jen kvůli tomu, že jsem byla líná/pohodlná/přecitlivělá a necvičila s nimi???!!!
@hihi25 neboj, určitě ano, i kdyby byl nějaký drobný problém, cvičením a rehabilitací jde spravit hodně, určitě to budete mít za pár týdnů za sebou. 😉
@hihi25 Pořád lepší cvičit vojtovku, která je naprosto super, než pak pobývat s dítětem v nemocnici. Neměla jsem štěstí na doktory, když byl syn malý, tahali nás od čerta k ďáblu, až mi pomohla rehabilitace a vojtovka.Syn měl opožděný psychomotorický vývoj, cvičit jsme začali až v jeho 16 měsících.V té době nelezl, neseděl, nechodil, jen se plazil.Podotýkám, že pediatr to neřešil, ani další 4 doktoři, takže na to, že by se měla maminka vždy řídit radou doktora, jsem trochu skeptická...jsou to taky jen lidi a i mezi nimi se najdou ti špatní. ☹ Rehabilitaci jsem si našla sama, pak už to šlo ráz naráz, za 6 týdnů se syn postavil na nožky. Cvičili jsme 4x denně.To, že dítě pláče, není bolestí, ale tím, že se mu nelíbí, že je držené a fixované v pozicích, na které není zvyklé.Maminka si toto musí uvědomit a když je sama vyrovnaná a ví, že to dítěti pomůže a nijak mu neubližuje, přenese to i na dítě.Dítě tu chvíli nepohodlí pak taky snáší dobře.To, že maminka dobře cvičí si může ověřit na tom, že dítě při stlačení bodů vykoná jakýsi pohyb, který by mu měla ukázat reh. sestra, např stočí hlavičku, pokrčí prstíky apod.Opravdu je to super metoda, která pomáhá, stačí vytrvat a nebát se toho.Držím vám palce, ať to zvládnete v klidu a bez stresu, motivací by vám měly být pokroky u miminka 🙂
Když je dítě opožděné ve vývoji je jedna věc, ale když např. padá hlavička dozadu je druhá věc, to mi ve 4 měsících přijde opravdu podezřelé. Třeba se pletu, ale v žádném případě bych si nedovolila přestat cvičit bez porady s lékařem, jak už bylo někde psáno výše, lepší cvičit zbytečně, než necvičit a pak si něco vyčítat, zdraví tvé holčičky je ve tvých rukou, takže si pořádně promysli, jak se rozhodneš. 😉 @hihi25
@hihi25 ...a ještě ti dám jednu radu, ze zkušenosti...pokud není dítě naprosto ok a mezi to patří i psychomotorický vývoj, nenech dítě očkovat, pokud očkovat chceš, odlož to na dobu, až bude dítě v pořádku.A ani by tě do toho doktor neměl nutit, je prokázané, že očkování může vývoj zpomalit a pokud už nějaký problém je, tak o to víc je důležité tímto dítě nezatěžovat 🙂
Měla jsem sílu přečíst jen začátek, ale prosím kvůli toho dítěte cvičte ! Raději preventivně a zbytečně než to podcenit. Rady typu ,,pokud dítě pláče, tak to bych necvičila,, neposlouchejte. Dítěti při Vojtovce neubližujete, pláče, protože je pozice pro něj nepohodlná nikoliv bolestivá. Pokud je to pro vás až tak hrůzostrašné, poraďte se s lékařem a nahraďte Vojtu Bobathem. Nejde totiž jen o to, že to dítě přece do dvou let dožene, ale pokud si neprojde jednotlivými fázemi vývoje jak má, může mít problémy až v dospívání a dospělosti...vadné držení těla, skolióza, bolesti zad atd.
@hihi25 Mě neurolog řekl, že očkovat ano, dokonce po dotazu pediatra do očkovacího centra v Motole odpověděli to samé, že očkovat ano, ale šetřící vakcínou!! Odmítla jsem a syna neočkovala, pediatr se mnou pak i souhlasil.Řekla mi sice, že jako doktor mi musí očkování udělat, ale jako matka by to taky odmítla, je děsně fajn.Zeptala jsem se jí totiž, zda mi můžou zaručit, že po očkování bude dítě v pořádku.Odpověď zněla, že to mi nezaručí nikdo, zodpovědnost bych si pak nesla jen já a dítě, doktoři ne.Očkování ti nikdo nutit nemůže, aspoň do doby, pokud není dítě 100% ok a to tvoje není.Tímhle si to vždy obhájíš, očkování se dnes odkládá zcela běžně, tak neriskuj, vím, o čem mluvím a i Dr mi dnes dává kupodivu za pravdu. Dej na svůj selský rozum, že nezralé a ne zcela zdravé dítě očkování ještě víc zatíží.
moje dcera byla taky takovy "klidas" a vlastne jeste porad je, muj doktor vzdy udelal zakladni kontrolu a nikdy nic nedoporucoval, nic neresil, podotykam, ze ziju v zhranici a tady se to tolik neresi a jsem za to rada...v CR bysme asi taky chodily na rehabilitace a ja jsem fakt rada, ze jsme nemusely..moje mala ma proste svoje vlastni tempo, ale je to uplne zdrave dite, pokud se vylozene nevychyluje, tak ja bych to neresila...a ve 4mesicich, to moje mala neumela snad jeste nic, jeste ted se stane, ze kdyz ji polozim na prebalovak, tak tam lezi jak novorozene a ceka 🙂
@hihi25 Vůbec neřeš to, aby se něco stihlo, důležitější než nějaké schéma je to, že tvé dítě není OK a nikdo ti nezaručí, že po očkování může mít problémy a to nemalé, vývoj se může zpomalit či zastavit úplně a sama vidíš, že už teď jsi z vývoje vystrašená.Nenech se vystrašit řečmi doktora, že pokud nenaočkuješ, může se stát to a to, trvej na svém, že nezralé a ne 100% vyvíjející dítě je očkováním ohroženo mnohem víc než odkladem.Odklad může mít dnes i zdravé miminko, pokud si to maminka přeje a u nevyvíjejícího se dítěte už není vůbec co řešit.Zkus si na netu o tom něco najít, o očkování dětí, které mají zpožděný vývoj, je to důležitější než stihnout schéma.Držím ti moc palce, ať si to ustojíš, neboj se ničeho a věř, že jsi teď jediná, v kom má tvé dítě oporu,doktoři honí jen body a dělají jen to, co musí.To dáš, neboj 🙂
@hihi25 Sice píšeš, ze je "jen" opožděná s vývojem, ale právě ten vývoj je u dítěte v prvních měsících to nejdůležitější.Dítě, které se motoricky nevyvíjí, se nevyvíjí ani psychicky.Můj syn měl víc jak rok a tím, že jen ležel a nelezl, neseděl, tak byl stále psychicky na úrovni ležícího kojence.Tím, že se dítě zvedá, tak poznává svět a vyvíjí se i psychicky, tedy dělá , co má, úměrně vývoji.A tím, jak se začal zvedat, začal se posouvat i psychicky, tedy začal dělat v roce a půl to, co dělají děti např. v jednom roce, když se postaví.A to zpoždění se s ním pak táhlo dál,doháněl to pomalu, sice to dohnal, ale je zbytečné čekat a zatěžovat dítě něčím, co ho ještě může zpomalit....

@astyna jak se cvici letadlo?