Jen líná 4měsíční holčička?
Ahoj maminky,
potřebovala bych trochu uklidnit, zda je to normalni ci ne.
Mam 4 mesicni holcicku, ktera je usmevava. Je na UM, spi skoro celou noc. Co me trapi je jeji fyzicky vyvoj.
Detska doktorka nas poslala k detskemu neurologovi, ktery dcerku vysetril. Klepala ji kladivkem po tele. Rikala, ze tam jsou reflexy, ale hranicni. Potom ji delala takovej ten cvik kdy ji tahala za ruce dopredu a misto toho, aby hlavu davala na hrud, tak hlavu zaklanela dozadu. Poslala nas tedy na rehabilitace. Doktorka jeste rikala, ze jde videt, ze jeji mozek chce neco delat, ale telo moc ne. Ma pry slabe svaly na zadech. Vzali ji krev na testy (jaterni testy atd.) Krev v poradku. Jeste pristi tyden jdeme na sono mozku.
Doktorka na rehabilitace je uzasna. Cvicime vojtovku a nektere cviky, kdy se ma ke konci rozbrecet se mi necvici dobre. I kvuli tomu, ze jako kazda matka nechci sve dite plakat, tak i kvuli tomu, ze se mi to doma s nizkym stolem necvici dobre.
Davam malou na brisko casteji. Ma rozestup na mezi jidli 3 hodiny. 45 minut po jidle odpociva (ublinkava), 45 az 50 minut spinka a zbytek je na brisku nebo na hraci dece. Kdyz paseme konicky, tak ma vetsinou celou dobu hlavu nahore.
Kdyz lezi na zadech, tak si kope nozkama, hybe rukama, strka si rucicky do pusy. Usmiva se. Sem tam se snazi dostat na bok. Kdyz ji ukazuji hracky, tak mam pocit spis, ze se jich boji… Ale ta hlava ne a ne spolupracovat. Ani kdyz ji beru na ruce a chovam… ani to ze by se snazila. Jinak ma radsi pravou stranu, ale otaci se a spi tak ruzne.
Jsem kvuli te hlavicce zoufala☹
Nemate s timto nektera zkusenost? Diky
@lajla To pak na takove navsteve slysis vety jako:
*Nesahej na nej, pak to bude chtit ode me.
*Nemluv na nej, je zvyklej potichu koukat.
*Ten dudlik mu nedavej, nema ho plivat.
Po opatrnem upozorneni, ze ma dite plnou plenu (pomocenou), mi bylo sdeleno, ze dokud to netece ven, novou nepotrebuje, jen at si pekne zvyka vydrzet v tom byt, atd.
To je skutecne realita v nekterych rodinach.
@evulina77 to uz je na subjektivnim pocitu.Ja jsem spokojena ze nestresuje me ani syna zbytecnym cvicenim a ja citim ze je me dite naprosto v poradku,jen linejsi a to ma po rodicich.😁 Prijde mi ze ted se pisou rehabky temer kazdemu diteti a spousta zdravych deti cvici Vojtovku ikdyz to je puvodne pro postizene pokud vim.Moc se resi tabulky.Ale pokud je nekdo klidnejsi kdyz cvici tak je to v poradku.Jen jsem napsala svou zkusenost ze jina pediatra ma jiny nazor.🙂
Dnes se moje mala laska pretocila ze zad na bok a potom na brisko a sama pasla konicky🙂)
@evulina77 nase mala nošení v šátku či nositku nenávidí a rozhodne to neni ditko které by leželo cely den v postýlce nebo v kočárku. Od mala je akční a všechno ji zajímá a ja se ohanim abych ji zabavila 🙂 od te doby co zjistila ze když sedí tak vidi nejradši by na me jen seděla a koukala a když s ni jdu ven tak uz jsem musela vytáhnout sportak protože jak slečna nevidí do okolí je zle 🙂 ale mas pravdu v tom ze některé matky nechají dítě v postýlce cely den a jeste se chlubí jak jim mimco vydrží cely den potichu koukat do stropu hrozny!
@tahejhula počkej to si děláš srandu s tou plenkou! No chudák dítě!
Ahoj, tak nase mala Eliska ma uz 5 mesicu a tyden. Uz skoro mesic se prevaluje sama na bok i brisko. Pred 14 dny zacala se i jakoby rucickama zvedat. Krasne papa prikrmy a zajima se vic o lidi i hracky... porad cvicime Vojtovku. Chodime na rehabilitace, ale hlava porad nedrzi stabilne☹
@hihi25 Moje dcera začala chodit ve třech měsících na vojtovku kvůli tomu, že se prohýbala k jedné straně, ne jen hlavičku, ale celá. Pořád tam ta disproporce mírně je (pozná se to podle rýhy pod zadečkem), nicméně, když jsem tam přišla, zkusila ji sestřička vytáhnout za ručičky do sedu, a dcera samozřejmě hlavu prověsila dozadu jako by místo krku měla jen provázek. Sestřička mi řekla, ať ji takhle zkusím za ručičky zvedat do sedu při každém přebalení. A poradila mi, ať ji na bříško přetáčím, nepokládám. Tj. za nožičky otočím tak, že tu spodní při přetáčení má nataženou a tu horní pokrčenou (za tu ji otáčíš). Po přetočení by si mimi samo mělo vytáhnout ručičky, ale suverénně to malá dělá až teď, v půl roce. Doktorka mi tedy napsala do očkováku mírnou motorickou retardaci (ptala se, jestli se malá přetáčí na bříško, řekla jsem popravdě, že ne, ale nějak jsem nestihla dodat, že nechce, protože ví, že na bříšku se jí nelíbí - dvakrát se tam při přetočení ocitla, a od té doby si prostě dává bacha, aby se zarazila včas na boku... Njn), ale takhle nějak by to mělo prostě fungovat. Zkus hlavně zkoušet to zvedání za ručičky do sedu, i ta moje líná a pohodlná buchta se to naučila za dva týdny (!) a krásně hlavu drží fakt od půlky čtvrtého měsíce.
@tahejhula Panebože... Jako jo, já taky buzeruju tchýni, ať zbytečně malou nemá na ruce (když si ji vezme a něco jí ukazuje, a není to celej den, proč ne, ale když jí měla na ruce, a jednou rukou lovila katalog z pod stolu, a pak v něm nešikovně listovala, aby mi něco ukázala, fakt jsem se na ní obořila, proč tu holku proboha nepoloží, že nechápu, proč by nemohla ležet a věnovat se sama sobě, že jí nemusí mít přilepenou furt na ruce jako opičátko; tchýně se samozřejmě urazila, ale přede mnou už to tedy nedělá), ale tohle... Jako základ přece je, aby miminko bylo v suchu, bylo najedené a napité... Ach jo ☹
@hihi25 Hele, upřímně... Já bych to tak nedramatizovala... Naše maminky to dělaly se všemi dětmi, což samozřejmě není důvod, dělala se spousta věcí, co se dnes nedoporučuje, ale tohle mi ukazovala přímo sestřička na rehabce. Hlavně zdůrazňovala, ať malá nemá zapřené nožičky o něco, ať se zvedá jako z klubíčka. Neboj se toho, když jí nebudeš v tom sedu nechávat, nebo jí zvedat výš, nemáš jí co udělat.
Ahoj,
už jsem zde psala, že má dcerka musela cvicit Vojtovu metodu, protoze sama nedrzela hlavicku. Cvicila jsem s ni, ale ne 6x denne... Hlavicku zacala drzet po 6tem mesici a fyzioterapeutka byla rada s tim, ze Vojtovku kvuli hlavicce cvicit nemusime.
Teď ale mame cvicit Vojtovku kvuli tomu, ze ma pry oslabene zada dole (do te doby o tom nikdo nemluvil)
Jde mi o to, ze doktorka rikala, ze si mala sedne az v roce nebo spis az v roce a pul... a kdyz jsme odchazeli, tak dodala, ze kdyz nas videla poprve, tak si myslela, ze to bude horsi...
Mala 27.1. bude mit 8 mesicu. Prevaluje se ze zad na brisko, toci se kolem sve osy, dokaze se jakoby odrazet dozadu, drzi uz hlavicku, dela paci paci, krasne ji prikrmy a spi celou noc, ikdyz nekdy neklidne.
Jen me desi to co rikala fyzioterapeutka, ze si mala sedne az v 18 mesicich mozna...
Neni zde maminka, ktera zazila to same? Diky
K cemu je vlastne to sezeni tak potrebne? @hihi25 stane se něco, když bude sedět v tech 18 měsících? Kamaradcin kluk sedel hned. Posazovali ho. A dlouho nelezl, furt jen sedel, kam ho dala, tam sedel a nehnul se z místa. Chodit začal roce a pul a to ho vodíli s rukama nad hlavou. Ani jedno se nemá. A tento chlapeček do toho roku a pul ani nelezl. A doktorka je nikam neposilala.
@hihi25 ahoj, resim neco podobneho.Mala ma 11 mesicu, pred mesicem jsme byli na doporuceni pediatricky u fyzioterapeutky, protoze prcek nesedi.Respektive zatim nesedi s nozickama dopredu ale na patach.Fyzioterapeutka taky rikala, ze dole ma ta zadika oslabena.Mame cvicit jeden cvik 2 x denne a za mesic se prijit ukazat,pry bude do te doby sedet..no nevypada to tak..jinak ale fyzioterapeutka rikala, ze sed ji zajima u deti az jako posledni.Dulezite je lezeni, kdy posiluji stred tela a nasledna chuze.
@hihi25 to jsme měli stejně. Neustálý stres místo radosti z naprosto zdravého dítěte. Do roka vas budou chtít vest na RhB v evidenci i když něbude mít potíže. Prý sledují, zda nemají zkráceně krční svaly mi řekla ta jejich hlavni doktorka. Přitom je neměl zkracene už ve 3 měsících kdy se k nim dostal. počkej na to lezení a pak se teprve uvidí jak si bude sedat.
@z_u_z_a_n_a_1988
Ahoj, diky za reakci. A cvicis s malou poctive a pravidelně? Ja se snazim, ale.ne vzdy nam to jde...
@hihi25 ahoj, mam syna, se kterým se cvičila vojtova metoda- cvičili jsme 4xdenne, víckrát to po něm nikdo nechtěl, byl to boj, ale jsem vděčná a tak trochu pyšná sama na sebe, ze jsem to vydržela a nevzdala, ono slyšet a dívat se, jak se mimino "bráni" a pláče fakt neni to pravý ořechový. Vojtik se začal plazit az ve svém 1.korigovanem roce a ještě spatne, sedl si mnohem později, ale jak si zvládl kleknout na 4 a lézt, tak to šlo fakt rychle. Dneska, korigo 2roky, litá jako drak, ale i tak, ze jsme to vydreli, zadá jsou slabší a bojím se, aby jednou nebyly problémy... pokud nemáš důvěru k vojtovce, najdi si, kdo v okolí cvičí bobatha, ale rehabilitaci bych nepodcenovala. nejde o to, aby byla dcera podle tabulek, ale byt mimo také neni dobre.

@tahejhula
@evulina77 ok