Neadekvátní rodičovský příspěvek
Zajímal by mě váš názor...když jsem před 9 lety čekala dceru, byla výše tříletého rodičovského příspěvku cca 7600. Od té doby šly ceny pochopitelně nahoru, zvýšil se průměrný plat, minimální mzda, apod., ale tříletý rodičák místo toho klesl na cca 7100. Trochu marné že?
@mili_ilim_ilmi máš dost no😉 hlavně taková moudra nepřenášej na děti, mohly by to špatně vyhodnotit, protože je to naprosté nepochopení systému 😕
@bayt - ale to jsou extremy,prave dusevne nemocne ma podporovat stat a tam je to v poradku,ty deti co nemohly studova umi prave remeslo,takze to zase mohli dokazat tim,ze z nich budou sikovnj remealnici,konkretne mam kamarada,ktery byl v nepriznive situci a od 19 se musel zivit sam,bydlel na ubytovne a jedl cinske polivky a hle vystudoval stredni a je ucitelem hudebk na zakladce a uci v hudebni skole,vypracoval se...
Btw nepohrdam lidmi co se nevypracovali jen se mi nelibi lidi kteri se nechaji vydrzovat statem a jeste jsou na to pysni ze se prece huntovat nebudou a jiste k tomu vedou i sve deti
@angelinie njn. někdo s dětmi ale nezvládne jet ani na výlet vlakem. jiný zas s dětmi nezvládne pracovat 😀
@blahova_andrea Tak my patrime k tem, co zvladaji vse s detma a sami, hlidani nemame zadne a okoli se kvuli tomu na nas tvari divne. Nicmene to neni o tom, jestli to jde zvladat, ale jestli clovek chce.
@blahova_andrea No, ale to, že něco nezvládám není důvodem pro nadávání na výši sociálních dávek... Byla bych pro dávky pro zdravotně postižené a pro ty co o ně pečují a zbytek výrazně omezit a šlus. Ony se ty peníze na dávky nerodí na stromech, ale musí je někdo odvést (a kdo jiný to je, než ten, kdo pracuje, že) a tedy pokud se omezí dávky, tak se mohou omezit i odvody a bez zbytečného přerozdělování zbude těm pracujícícm víc a to i těm na horších pozicích. A stejně tak bych u nepracujících omezila počet dětí, který se bude pro dávky započítávat - pokud chci víc dětí, tak je musím být schopna živit a ne abych si děti pořizovala jako zdroj obživy.
@angelinie já si fakt nemyslím, že to vždy lze. pokud je tatínek od nevidím do nevidím v práci a maminka neumí nic, co by mohla dělat doma nebo v noci, tak prostě na brigádu nebo do práce nemůže, protože nemá hlídání a nemůže do té práce tudíž odjet. na vás se divně lidi dívají kvůli tomu, že nemáte hlídání? takových rodin je přece čím dál víc
@j.a.n.i s tím naprosto souhlasím
@blahova_andrea Ne, spis kvuli tomu, ze sebou deti vsude "tahame", kdyz sportujeme, kdyz jdeme na akci, kdyz je akce v praci apod. Podle me to jde vzdy nejak udelat, znam dokonce lidi, kde oba pracuji na smeny, hlidani nemaji a presto nejakym stylem pracuji uz od 2 let ditete...
Já se přidávám pro me to byla spíš otázka k zamyšlení se synem jsem též pobírala 7600 a o dva roky déle s dcerou už je 7100 takže v reálu ó jedno dítě víc a ó 500kc míň. Bylo to hodně úsměvné. A pak si myslíte že vám aspoň vyjdou přídavky na děti a ono vám to uteče ó 50kč. Takže kdybych brala 7050 tak bych měla ještě 1000 přídavky a byla bych na tom ještě líp. 😂😂😂
@mlynkova85 vy jste asi mezi rodičákama nenastupovala do práce že?

@zuzana_ka neee. Já to brala jako životní lekcí člověk se něčemu přiučí. Děti jsou necelé 2 roky od sebe. Ale klobouk dolů před zaměstnavatelem. Platil mi dovolenou i druhý nástup na mateřskou. Nic jsem nemusela hlídat. Účetní úplně super.
@mlynkova85 No vidíte, aspon jste nemusla řešit práci, školku či hlídání...🙂
@angelinie ano, ale to musí oba chtít, oba musí zvládnout na té úrovni fungovat. což je častý problém, že tatínci tak úplně nemají děti jako priority a úplně v tomto směru nefungují 😉 a teda tahat děti na akce v práci, to bych se teda dívala divně taky. ty obvykle nebývají v dopo nebo odpo hodinách, nebývá to prostředí vhodné ani zábavné pro děti :-/ ono je to fakt i o tom, jakou kdo má práci a jaké se tam pořádají ty akce 😀
@mlynkova85 takto to měli moji rodiče celý život. vždy jim vše uteklo o pár korun. podle tabulek už bohatí. kvůli 20,- přišli třeba o 1000,- co se dá dělat. někde ta hranice být prostě musí a kdo se pohybuje úzce kolem ní, tak má smůlu
@blahova_andrea Tema pracovnima akcema jsem myslela akce, co jsou poradany i pro partnery a deti (sportovni odpoledne, vikendovy teambuilding atd.), to byl jen priklad 🙂 Proste jsme zvykli travit opravdu temer veskery volny cas spolecne jako rodina. Ale je to dnes uz silne nemoderni...
@angelinie aha, tak neznám. nikdy jsem nebyla někde, kde se dělali akce pro celé rodiny, partnery. vždy jen zaměstnanci
@blahova_andrea taky mame v praci akci pro cele rodiny i s detmi. Hold pochopili ze lidi nechodi jen do prace ale maji i rodiny.
Ja jsem s Rodicakem i PPM spokohena. Vlastne jsem spokojena se svym zivotem uplne a to jeste ani poradne nezacal 🙂
@angelinie Nepochopím, jak někdo může v dnešní době nadávat na to, že se "stát nepostará" - rodičák - jeho aktuální výše je luxusní. Navíc je možné si při něm neomezeně vydělávat, dokonce i podnikat (kde je matka navíc zvýhodněna, že nemusí platit zálohové zdravotní a sociální).
Kdo chce brečet, vždy si najde důvod.
Já nechápu zakladatelku. V původním příspěvku si stěžuje na výši rodičovského příspěvku a tady na konci vypadá, že je spokojená, tak jak je a s dětma může dělat cokoli. Něco mi v průběhu diskuze uteklo?
@zuzana_ka tehdy ne no. To přišlo až když jsem nastoupila do práce. Každá změna mě dala něco do života. Počítala jsem s tím. Uskromnila jsem se a jsem za nehrozne ráda nemenila bych.
@zuzineckah podla ma si @mili_ilim_ilmi vobec nepochopila ty. Stavim sa, ze robi neaku pomahaciu profesiu (sestricka, lekarka, statna sprava, ucitelka) a tym spoliehanim na stat myslela matersku, rodicovsky prispevok, dochodok, pripadne invalidny, mozno aj neake prilepsenie na byvanie, lebo s tymito odbormi si poriadne neusetri nikto. Radsej nech to robia takyto nadsenci, co aj vedia do coho idu, ako ufrflane sestricky, lekarka, ucitelky, ...ktore potom zatrpknu a zlost si vybijaju na detoch, pacientoch, navstevnikoch uradov,..
@mlynkova85 Taky se budeme muset uskromnit. Člověk je rozmlsanej dostávat dva platy a pak mít jen jeden plat a k tomu něco přes sedm tisíc - to prostě člověk pocítí. Zase na druhou stranu mám zkušenost, že at má člověk kolik chce, tak má pořád málo.
@marcicek84 Dobře, já na to téma nechtěla vést nekonečnou debatu, ale uvědomuješ si, že třeba zhruba 80-90 % bezdomovců je duševně nemocných? Oni stejné šance neměli a nemají a prostá rada jdi makat tam už prostě nefunguje. Prostě se mi nelíbí, jak se to zjednodušuje, a neříkám, že nejsou lidi, kteří ty dávky nezneužívají, ale je jich asi méně, než si tak lidi myslí. Mimochodem, pokud mám právo na nějakou dávku, mám právo to využít a ne že mi za to budou ostatní nadávat.
@gita17 Tipuješ správně, patřím mezi pomáhající profese. A tak nějak vystihuješ, jak jsem to myslela. Mám práci, která je docela dost psychicky náročná. Teď teda chodím do práce, se kterou bych se, kdybych žila sama, uživila. Bylo by to těsné, ale šlo by to. Ale určitě by se mi nepodařilo nějak víc naspořit. Z výplaty z předcházejícího zaměstnání bych o pár stovek nevyšla, i kdybych se hodně snažila. Ale měla bych nárok na příspěvek na bydlení přibližně ve stejné výši, která mi scházela k tomu, abych měsíčně vyšla. Nevidím důvod, proč bych o ten příspěvek v takovém případě nezažádala. Dovedu si představit, že bych ten deficit řešila i brigádou. Ale ne prostě jen kvůli penězům, když je možnost to řešit jinak. Šla bych třeba roznášet noviny nebo letáky, protože bych měla na sebe nějaký bič, proč jít na procházku, kterou vidím jako přínosnou. Ale určitě bych nešla třeba uklízet, protože to prostě nesnáším nebo někam mezi spoustu lidí - těch mám v práci dost a potřebuju si od nich odpočinout. Za prvé považuji za zodpovědné chodit do práce co nejvíce připravená - tj. odpočatá, vyspalá, soustředěná, psychicky odolná atd. Za druhé jsem toho názoru, že člověk má zodpovědnost především sám k sobě. Krom jiného to znamená sama sebe zbytečně neničit. Také jsem si zažila období, kdy jsem jela práce na celý úvazek a k tomu několik brigád. Ale spala jsem tak 4 hodiny denně, abych vše zvládala a jen jsem přežívala s tím, že jsem si říkala, že užívat si teprve jednou budu. Většinu těch brigád jsem si tenkrát držela s tím, že je sice aktuálně nepotřebuji, ale bylo by dobré si je udržet, abych měla příjem, až budu jednou na rodičáku, kdybychom to náhodou z toho rodičáku dnes z již expřítelových peněz nedávali. Plus jsem měla takovej ten pocit, že si musím strašně moc našetřit, abych měla z čeho žít během toho rodičáku. Dneska to vidím jinak. Našetřené peníze pravděpodobně z velké části padnou na vlastní bydlení, takže budeme muset žít z aktuálního příjmu. Nedělá mi to starosti. Zároveň ale vím, že ten rodičák pravděpodobně nebude přilepšení, spíš to budou peníze, které budeme potřebovat. Takže kdyby ho najednou někdo zrušil, udělalo by mi to dost čáru přes rozpočet. A naštvalo by mě to. Na tom, že by mne to naštvalo nevidím nic divného, je to běžná reakce člověka, pokud nejsou plány podle jeho představ. V případě, že bychom nevycházeli, zkusila bych zažádat o příspěvek na bydlení. Má nějaká pravidla a pokud bychom je splňovali, nevidím důvod o něj nezažádat, pokud bychom potřebovali více peněz. Pokud má člověk malé děti, musí se o ně hlavně dobře postarat, teprve až potom může řešit, jestli využívá nebo nevyužívá společnost. Takže já bych raději zkusila ten příspěvek na bydlení, než abych kvůli práci zanedbávala děti. Nebo vzala něco, co mě bude vyloženě štvát a byla potom doma protivná nebo unavená. Nebo si toho vzala moc a zničila si zdraví. Na druhou stranu si dokážu představit, že bych během rodičáku vzala brigádu, která by mne bavila, prostě abych si odpočinula od stereotypu, dostala se mezi lidi. Ale kdyby to mělo být třeba úklidXpříspěvek na bydlení, beru příspěvek na bydlení, protože je mi jasné, že bych byla pěkně protivná.
@marcicek84 Nestudijní typ se nerovná manuálně zručný člověk. Takže ne ze všech nestudijních typů budou šikovní řemeslníci. U spousty lidí se bohužel nestudijní typ pojí s nešikovností a často s dalšími mínusy jako je nízká sociální a emoční inteligence, roztěkanost atd. Vypracování těchto lidí někam výš je často nemožné. Pro spoustu lidí je úspěch se vůbec zapojit do pracovního procesu na pozici nekvalifikovaného dělníka. Museli se vypracovat, aby byli vůbec schopní do té práce jít když mají, vydržet tam po celou pracovní dobu a naučit se v ní vycházet s lidmi. A nemají schopnosti se vypracovat dál, jejich hranice je prostě nízko.
Poslední odstavec je asi narážka ne mne. Ale já se nenechávám vydržovat státem, od státu neberu vůbec nic. Jen jsem psala, že pokud bych neměla peníze a měla nárok na příspěvek na bydlení, tak bych ho upřednostnila před brigádou. Na ten ale momentálně nárok nemám a nikdy jsem ho ani nebrala. A to, že počítám s rodičákem, protože to pravděpodobně nebude jen jakési přilepšení. Ale až budu mít dítě, tak vyberu ten samý (plus mínus podle jeho momentální výše) rodičák jako vy. Jen pro mě bude asi zásadní a pro vás bonus. Pokud jste se teda nerozhodla o rodičák nezažádat.
@orchidis Ne, není to nikde výše v diskuzi uvedeno. Pracuji v sociálních službách.

@marcinek No vidis. Ja taky zastavam nazor, ze s detma se da delat temer vse 🙂 A je to super!