Kočárky - kolébkové sezení
Pomaličku začínáme koukat na kočárky, ale všechny, které se mi líbí mají tzv. kolébkové sezení ve sporťáku. Většinou tento typ sedačky dělají dražší značky kočárků. Prosím o osobní zkušenosti s tímto typem sedaček. Od kdy v něm děti jezdily? Pokukuji po Bugaboo, možná i po Joolz, ale zatím moc nevím co si o tomto typu sezení mám myslet. Děkuju za vaše zkušenosti. Prosím hlavně o ty osobní 🙂
@prejeta_zaba Já jsem čekala kdo s tím přijde... ne, vůbec se nevyhýbám i negativům, ALE! už v úvodu jsem psala, že ocením hlavně vlastní zkušenost, než příspěvky typu: myslím si/domnívám se/přijde mi... Opravu ocením hlavně osobní zkušenosti a jestli jsi tu diskuzi pročítala, tak sis jistě všimla, že to je rozdělené na dva tábory - jeden typu myslím si/přijde mi - kočárek nechci, druhý tábor je skupina ano, mám, doporučuji jsem spokojená, popř. pořídím znovu. Komu věřit a kým se řídit? Samozřejmě, kočár se mi líbí, však to píšu už v úvodu, že je to jasný favorit, ale nepřijde mi, že bych negativní komentáře odmítala. Jen mi některé nepřijdou úplně k věci (kočár je velký, madlo může skřípnout prst, je drahý, případně opět škála domnívám se/myslím si).
Tak atest na materiál tu asi není to, o čem se tu bavíme, že? A co tedy, když tomu dávájí zalenou i fyzioterapeuti a doktoři? Proč tedy neřeknou ne, dítě do něj nedávejte, nebo minimálně ještě další 3 měsíce počkejte? Ani jednou se tu neobjevila zkušenost s tím, že by fyzio nebo dr. kočár úplně odmítl, doporučil jiný.
Jestli podle tebe vyhodím za kočár 40 tis. (nevím, kde to všechny berete) a k tomu koupím ještě jiný je asi čistě moje věc, která tu teď v diskuzi nehraje roli, nebo?!
Drobné dítě, samozřejmě, nevíme co se nám narodí, ale obra opravdu neočekáváme. Nečekám, že dítě bude drobné vždy, ale ty předpoklady tam jsou. Mimochodem - opět, holky které zkušenost mají zase říkají že dítě se vejde i větší i ve fusaku. Tak co si z toho mám vzít? To, že ty říkáš, že za rok se tam dítě nevejde, nebo mám věřit někomu, kdo v tom dítě opravdu má a říká jo, vozilo se až do jánevim kolika let...?
Chápeš co tím chci říct? Tři strany textu, a celkem tu čtu 2 (myslím) negativní zkušenosti z xx jiných. Opravdu jsem ráda, že každý příspěvek, ale musí být trochu věcný. Chápu zaujatost obou stran, ale zatím tu asi napadl argument, který by mě přesvědčil...:-/
@prejeta_zaba Pro tebe diskuze nemá cenu, pro mě ano, proto jsem jí založila 😉 však nikoho komentovat nenutím 🙂
@prejeta_zaba Jinak, zeptám se - jaký kočárek mi tedy doporučuješ za sebe? S jakým máš ty osobně zkušenost? Díky
@journals já mám podle tvého výběru dost opačný vkus, takže je zbytečné tady vypisovat nějaká jména, ale co doporučuju - nekupovat kombinaci, moc nepřeplácet hluboký - je to na pár měsíců a zainvestovat do lehkého a odolného sporťáku, stejně většina lidí po roce dítěte skončí u Valco snap, protože kombinovaný kočárek, co se jim tolik líbil je malý, těžký a neskladný a je jim pak líto, že do toho investovali (taky to tak mám, přestože mám trojkombinaci zhruba za třetinu, než jsem našla tvé vybrané). Ale rozumím ti, taky jsem si šla za svým vybraným a neviděla tu a tam negativum, tak to má totiž každý. 😀
@prejeta_zaba očividně dost opačný vkus máme, to ano 🙂 😀 Ano, samozřejmě, kdybych našla kočár za třetinu ceny, tak bych byla nadšená, ale zatím jsem neobjevila kočár, který by na mě nepůsobil levným, těžkým a obrovským dojmem. Ale vážně - s jakými kočáry máš zkušenost? Asi jich máš zažitých víc?
@journals Ok, už vidím, že mi napíšeš, že jsou to levné, těžké kočáry převážně z Polska. 😝 Roan marita, Maked lucky, Baby design, Espiro, pak Britax, Valco snap, Chicco - nedám dopustit na Valco, ten hluboký je za mě fakt jedno. Jen nevidím důvod, proč něco mnohonásobně přeplácet, když se mi to "jen" líbí. Každopádně to je každého volba, přeji dobrý výběr a hodně naježděných kilometrů. 😉
@prejeta_zaba Díky, já myslela že pošleš konkrétní modely 😎 - už to vidím...
Ta hmotnost, ovladatelnost, velikost a samozřejmě kvalita je pro mě opravdu zásadní. Takže ano, kvůli tomu jsem ochotná si připlatit.
@journals tak já ti přidám třetí negativní příspěvek od těch, co ho mají. U Alenky jsem měla klasickou trojkombinaci, když jsem pak čekala malýho, koupila jsem si coby sporťák Cybex balios. Dnes má jedine využití - malý mi v něm přes den spava. Na jízdu ho mám výjimečně, protože to kolébkové sezení má celkem mělký sed..a Ondra když v něm sedí, tak v něm spíše visí, protože je to kus chlapa, má 10,5kila a celkem velkej zadek.
A s tím drobným miminkem ..jasný, můžeš ho mít. Mně u Alenky lékaři předpovídali velké dítě, každý týden jsem chodila na prevazovani.. Nakonec se narodila 3240gr a 48cm. Byla a pořád je drobnější, v roce měla 8,7kg, teď ve třech letech má 12,5kg.
Ondřej byl lékaři hodnocen jako normalní miminko, přesně dle tabulek. Narodil se, měl 3400 a 51cm.
Po porodu přibíral půl kila týdne, byl děsnej cvalik, bála jsem se, že mi snad praskne, jak byl tlustej.. 😀 před půl rokem veku se to naštěstí zastavilo, v roce mel 10,4kg. Já mám 165cm a jsem silné postavy. Jedno dítě cvalik, druhé droboučké.
Takže zpět ke kočárkům, když hodnotím klasiku u Alky a kolébku u Ondry, tak klasický kočár je pro dítě mnohem pohodlnější. Dnes bych už balios znovu nekoupila. I když je to krásný kocar, dobře jezdí, tak pro jeho mělké kolébkové sezení už bych ho nechtela. Ondra ho má na spaní a spí v něm opravdu dobře..ale sedět se v něm nedá. Snad jen vážně nějaké drobné dítě.
@prejeta_zaba on ten bugac ma vyhodu ve vaze. I proto do nej dost lidi jde. Mam cameleon a hluboky i sportak vazi 8,5kg. Jsou sice skladnejsi kocarky do auta, to urcite, ale mame vetsi auto, tak to nas netrapi. Ale to jen takovy muj poznatek, chapu, ze ne kazdemu to sedi. Trh nastesti vychazi vstric vsem 😊
Pro me je jeste dulezity faktor kosik dole. Hodne kocaru tam ma neco (kosikem to nejde nazvat), do ceho vleze akorat plastenka a piti. Ja jezdim fakt hodne, mam nalitano tisice km. No a nakupy si vetsinou resim v ramci cesty domu. Musi uvezt fakt slusny nakup at to netahnu v rukach nebo nemusim resit zvlast.
...oproti uvedeným kočárkům (nekoukala jsem na vše, jen na některé) je třeba právě ten bugaboo lehčí o 5 kg, což je prostě hodně... Já chápu, když má třeba ženská 70 kg, tak je to kilo sem, kilo tam. Ale já fakt měla 48 a silně doufám, že se ke své váze zase vrátím. Já prostě musím řešit každé kilo, každý centimetr. A o tom to právě je...
@78marcela Koukám, že Ondra měl rok, to je teda blbý, protože je ještě prtě na to, aby byl bez kočáru. No, tak budu sledovat jak to vyřešíš, já mám ještě naštěstí čas 😀 ale případně kouknu i na hloubku sezení. Kdyby z toho dítě mělo klouzat dolů a v sedačce nedrželo - nebo jen za ty popruhy, tak pak je to samozřejmě velký argument proč kočár nepořizovat.
@jarmarca mamas and papas sola nedoporucuju,ten mela kamoska a je docela tezky,neda se slozit s korbou na konstrukci,ma maly kos a navic kratkou strisku takze male porad svitilo do oci
@journals co je to to kolibkove sezeni?
Ahoj. Máme bgb buffalo a musím říct, že nebyla chvíle, kdy bych litovala koupě. Co tu tak padlo za argumenty. Střecha v létě. Máme letní. U bgb je skutečně promyšlená do detailu. Malou skvěle ochrání, přitom je vzdušná. Určitě se nekoná efekt stanu. Když to tak porovnám, z kočárku ji ani v tomto počasí nevytahuji zpocenou. Z autosedačky v klimatizovaném autě je zlitá už během deseti minut. Kolebkové sezení. Máme za sebou rehabilitace a cvičení vojtovky. Na rehabky jsem jezdila kočárkem, fizio mi kočárek několikrát pochválila. Neshledala na něm nic závadného, naopak malá v něm velice pěkně držela tělo, nebyla zborcená na stranu (samostatně již seděla). Na rehabky jsme začaly chodit ještě před korýtkovým sezením (kdyby se tu objevil argument, že je to způsobeno tím) . Spaní v korýtku. Malá mi spala v kočárku zhruba do roku a nebyl problém. Pak už jsem ji dávala spinkat odpoledne do postýlky, čístě kvůli mé organizaci času. Velkou výhodou je velký nákupní koš, letní střecha a velká hluboká korba. Určitě nebudeš mít problém dostat tam dítě i s fusakem. My jsme přesedlaly na sportovní sezení zhruba v osmi měsicích. Místa měla dost, ale začala se mi dost kaskadersky vyklánět z kočárku. Rozhodně nepatří k nejmenším dětem. V roce měla 11 kg a 80 cm. Pro uplnost dodávám, že je zimní miminko. Takže ani při této váze neměla s fusekem v korýtku problém. Jinak k Valcu. Pořizovala jsem ho do letadla, jako skladné golfky. Váži šest kilo, složený nám ho vzali jako příruční zavazadlo. Tolik k plusum. Nechápu, proč je tak u maminek oblíbený. Pokud tam dám dnes již 13 kg dceru do lehu, kočárek se má tendeci převažovat. Do koše dám pláštěnku a deku. Vešlo by se možná i víc, ale je špatně přístupný. Pětibodové pásy jsou malý hlavolam. Jednou rukou těžce ovladatelný. A to je věc, kterou u běhajícího batolete hodně ocením. Jen pro představu Baffalo jsem vezla plně naložené (dítě plus nákup a taška) do prudkého kopce, v deseticentimetrovém rozbředlem sněhu, jednou rukou. V druhé jsem měla sáňky 🙂
Ještě k argumentu spaní s nožičkama nahoru. První co dcera udělá, když ji dám do valca, tak hodí nožky na madlo. Co jsem tak vypozorovala, dělá to hodně dětí a v této poloze i spí. Takže bych to zas tak nehrotila.
@tyhi tohle jsem vypozorovala i u sve 4m dcery,zatim mi tak nespala ale uz jsem ji videla z nohama o madlo oprenyma,ted ma obdobi zkoumani pesticek a nozicek tak na ne asi potrebovala videt :D
@zelenaesmolda Dcera je dává na madlo i v Buffalu, ale to už je extrém 🙂
@tyhi to bych musela videt,si to neumim predstavit,ja mam peg perego 🙂
@zelenaesmolda Nožky má až za ušima, ale je spokojená 🙂
@tyhi tak to je hlavni :D
treba z ni bude hadi zena :D
@zelenaesmolda Kolébkové sezení je typ sedačky, která se jakoby nenarovnává do lehu, ale zhoupne se celá tak, jak je - koukni na typy kočárků o kterých se tu píše, bude ti to jasné 🙂
@journals mrknu protoze to si neumim predstavit
@journals, nečetla jsem komentáře, odpovídám jen na úvodní příspěvek. Mam kočárek iSafe Marvel Travel System, jsem spokojena. Kočárek stejně jako bugaboo působí, ze je maličký, ale opak je pravdou. Maly má teď 6 měsícu, 9,5 kg a stále se vejde do hluboké korby. Sportak je také super, polohovatelny do 3 poloh, kočárek je velice lehký a skladny. Bez problému zvládá i polní cesty. Otázkou je, co od kočárku ocekavas, není to kočárek vhodný třeba na běhání, bruslení atd. Sice to není bugaboo nebo joolz, ale typ kočárku je to stejný.
@dominikaromanova Děkuju, kouknu na něj, asi jsem o něm nikdy neslyšela, tak se ráda mrknu. Máme připravený ještě Chariot, takže na sport, hory a do velkého terénu počítáme s tímhle.

@journals Ty ses prostě rozhodla pro určitý kočárek a teď jenom jednostranně přikyvuješ na klady a nechceš vidět zápory - v pořádku, dělá to tak prakticky každý (mě nevyjímaje), ale v tom případě už diskuze nemá smysl.
K některým argumentům zde - drahé kočárky jistě mají atest na to kolébkové sezení - no není atest jako atest, různá visítka, chodítka a podobné škodlivosti taky mají atest, třeba na materiál a přestože jsou škodlivá, úplně volně se mohou prodávat, to nic neříká o tom, jestli to páteři dítěte škodí nebo ne.
Dále pak, že je kočárek lehce ovladatelný jednou rukou - to je ale každý s aretací, to by mě tedy nepřesvědčilo, proč dávat za kočárek 40 tisíc + k tomu dokupovat terénní kočárek a po roce zjistit, že už tam dítě s fusakem nedám, tak kupovat další - jen proto, že se mi tento líbil, ale to už je každého věc...
A k tomu drobnému dítěti - odhad lékaře v xy. týdnu jednak nemusí vůbec o ničem vypovídat a pak, to, že si z porodnice odneseš dvoukilový uzlíček ještě nemusí nutně znamenat, že dítě bude drobné navždy. Také jsem drobná a syn se narodil čtyřkilový, v roce měl 9 kg, naopak známých holčička ani ne tříkilová a v roce měla 14 kilo - to není jenom o genetice, ale taky o pohybu, stravě apod.