Všem snažilkám: znáte symptotermální metodu?

sonjuletka
25. kvě 2015

Ahoj holky,
možná budu působit "přemoudřele" a trapně. Ale nedá mi to a chci se zeptat, nebo spíš doporučit tuto stránku: http://www.rodina.cz/clanek3633.htm - obecně tuto "metodu". Osobně knihu vlastním, před 2 lety kdy jsem po 7 letech vysazovala HA (s cílem NEotěhotnět, ale bez chemie) jsem si ji objednala a celou rychle sjela (bohužel je jen anglicky, článek nabízí i pro neangličtináře velmi přehledné a přesné shrnutí). Dost mi změnila život - i náhled na sebe sama. Takže 2 roky jsem úspěšně neotěhotněla, v momentě kdy jsem to "pustila" a chtěla, tak se tak stalo. A to jsem vlastně jen dodržovala dvě věci ze tří uvedených (hlen, čípek sporadicky, teplotu jsem si měila asi tak 2 měsíce). Budou mezi vámi jistě odbornice, které tuto knihu/znalosti velmi dobře znají a přesto se nedaří, a tak by mi to omlátily o hlavu, protože problém je ještě někde jinde (zdraví jejich/partnera). ale bohužel vím, že jsou mezi námi ženy, které jsou vlastní anatomií úplně nepolíbené, a spoléhají se na jakýsi výpočet plodných dnů na internetu, otrockým počítáním "14 dnů", nebo o tom neví vůbec nic. A pak naříkají "nemůžu otěhotnět", přitom jsou úplně zdravé, a až pak se jejich tělo zablokuje.

Klidně tuto diskuzi někdo smažte, ale mě opravdu rve srdce když slyším v reálu/zde na foru že se nedaří, a přitom stěžovatelky opravdu neznají základní věci..

Děkuji pěkně, já si srdíčko vylila 😀

Přeji všem hodně zdaru 🙂

malenka3
26. kvě 2015

Tak já ti můžu s klidem říct, že u mě je to blbost. Ovu mám už několik měsíců sledovanou přes ultrazvuk, takže můžu s jistotou říct, že na sobě ji fakt nepoznám. Ani přes žádný hlen, ani přes čípek, ani přes měření teploty - ta nefunguje ani zpětně, neb hodnoty jsou ovlivněny kdejakou blbostí, kterou ne vždy ovlivním. Dokonce ani Ovu testy nesedí, ani nemívám projevy typu bolest v podbřišku atd. Takže tyhle "blbosti " už mě dávno pustily. Někomu to možná funguje, někdo tomu chce spíš jenom věřit, někdo má pocit, že příznaky má, i když jen špatně vyhodnocuje (jako moje kamarádka, která otěhotněla v době, kdy "stoprocentně " neměla Ovu.

nattan
26. kvě 2015

Rekla bych,ze je to individualni - Ovu jsem mela sledovanou UTZ od srpna do listopadu minuleho roku a Ovu jsem na sobe vubec nepoznala - napr.teplota se u me lisila v dny Ovu asi o 0,1 stupne..Nakonec se zadarilo tak,ze Ovu prichazela kazdy mesic dle UTZ priblizne ve stejny den,tak jsme se kolem tech dni snazili..

alubif
26. kvě 2015

I můj gynekolog řekl ať se na věci jako sledování teploty, hlenu, ošahávání čípku či občurávání ovutestů vykašlu, že to akorát zvyšuje stres a snižuje schopnost počít - z odborného hlediska zvyšuje hladinu prolaktinu, čímž brání dozrávání vajíček ... Takže asi tak 😀

karlajasmine
26. kvě 2015

Je to opravdu hodne individualni.. Treba u me mereni teploty krasne funguje, vychazi mi toho ucebnicovy graf, ale naopak hlidani si hlen nebo cipek nefunguje vubec.. podle hlenu jsem nepoznala vubec nic. Ovulacni testy u me taky vubec nefungovaly. Takze ja osobne poznala ovulaci jednak podle toho, ze mi nasledujici den pak stoupla teplota (ale uz je pak pozde na zkouzeni.. ) a jednak pak podle toho, ze me vzdycky pri ovulaci pichlo v pravem nebo levem podbrisku.
Ale ono je to strasne individualni i v tom, ze nekdo si muze krasne nacasovat sex na ovulaci treba 2 roky, a ne musi z toho vubec vzniknout tehotenstvi. Znam 2 pary, kteri to casovali fakt perfektne a hrozne dlouho nic. Ono zalezi totiz i na partnerovi, na poloze delohy, na tom, jak zijeme a jak se stravujeme a hlavne jak jsme vybaveni geneticky. Treba jedna znama po dvou letech snazeni otehotnela tak, ze si pod zadek dala polstar.

Abych to shrnula, ano, je dobre znat svoje telo, je dobre tyhle metody vyzkouset a zjistit, jestli zrovna u vas spolehlive funguji,ale zaroven to proste fakt neznamena, ze jakmile bude nekdo dodrzovat presne to, co ma, tak hned otehotni a ze ty, kterym to trva, delaji chybu... tohle vubec neni pravda..

karlajasmine
26. kvě 2015

Ale jinak souhlasim ze je urcite dobre vedet ruzne tyhle veci, napr. to ze lutealni faze by mela byt u zdrave zeny 12-16 dni a ze kratsi muze znamenat problemy s pocetim, a delsi zase treba nejake cysty nebo jine zdravotni obtize.. Takze souhlasim ze je dobre se informovat o tom jak nase tela funguji, ale zaroven to bohuzel nejak neznamena, ze ten, kdo to zna, hned otehotni, a ten, kdo to nezna, neotehotni.. ze sveho okoli mi to pripada spis o nahode.

andelka
26. kvě 2015

Dodržovala jsem dvě,hlen a teplotu. Stejně jako ty,když jsem otěhotnět nechtěla,nebylo,když jsem chtěla,bylo na první pokus. Věděla jsem že fungují,ovuluju,lf je dost dlouhá.. Nicméně ani znalost tohoto a přesné trefeni do plodného období nezaručuje úspěch. Je to mnohem komplikovanější, než jen znát své tělo.
Na druhou stranu nad základními neznalostmi se taky občas pozastavuju.

merilinka
26. kvě 2015

Taky myslím,že to není pravda,každé tělo je jiné a nevyzpytatelné,je dobře ho znát,to určitě,ale přesně mi dr.řekla nesledovat se tak,nechat tomu volný průběh,teplota a hlen může být i mimo ovulaci z docela jiných důvodů a vím,o čem mluvím. Měla jsem hodně anovulačních cyklů,které mi zjistil až dr,sama jsem nebyla schopna doma to zjistit,jak mi řekl. Čekala jsem na pvní miminko 6 let . Děti mám z IUI a i když bylo vše stoprocentně nastavené,správně píchnutá injekce na jasný čas,aby vajíčko prasklo,přesně na čas vložené spermie, ne vždy se zadařilo napoprvé. Malá,co mám teď v bříšku je bez sledování teplot a hlenu přirozeně a na konci cyklu 🙂

verunka_korunka
26. kvě 2015

Teplota šla měřit a sledovat, hlen už byl problém... Někdy byl a někdy ne. Čípek, problém největší, to prostě nešlo ani náhodou, asi ho mám divný 😉
Ovulační testy fungovaly, ale v mém případě absolutně rozházené a různě dlouhého cyklu dost dráha sranda.
Vzala jsem u mamky doma ovulační mikroskop a ten mi taky pěkně fungoval. Podle něj jsem věděla, že se ovulace blíží, což se u měření teploty říct nedá. Tam se to zjistí až po... No a povedlo se nám otěhotnět ve třetím snažení, z toho první bylo na prd (při cestování a preletech jsme ovu tak trochu prosvihli), druhé proste nevyšlo a třetí vyšlo (kombinace teplota a mikroskop).
Jo a bez sledování bych byla dost namydlena. S nepravidelným cyklem, příchodem z práce v 7 večer, vyčerpaná a absolutně bez chuti na sex opravdu nejde souložit ob den. Stačí když jsem musela chodit dřív v době kolem ovulace a skoro se nutit do chuti na sex... Ano, na dovolené to šlo samo, ale bohužel se ovulace posunula na 2 dny přeletu a cestování, takže chuť nulová a ani se nedalo měřit, takže jsem to vlastně zjistila až po ovu že proběhla. Takže asi tak.

ninive211
26. kvě 2015

Sledovala jsem pouze jednu z uvedených věcí, a to poševní hlen. Vzhledem k tomu, že jsem měla relativně pravidelný cyklu (+-1-2 dny), vždy uprostřed jsem měla občas pocit, jako bych si do kalhotek cvrkla s prominutím, jak ten hlen byl tekutý. Občas jsem pozorovala i lehkou bolest v podbřišku na boku (na vaječníku), vždy jen na jedné straně, většinou ob měsíc (tzn. asi jedna ovulace byla bolestivější a druhá vůbec), nicméně kdybych se na to nesoustředila, ani si toho asi nevšimnu. Čípek jsem se snažila zkoumat asi 2x, ale mám krátké prsty a tam "uvnitř" jsem se v sobě nevyznala, jestli vůbec sahám na to správné místo. Na měření teploty bych neměla čas ani nervy, chce to měřit pokud možno ve stejný čas a za stejných podmínek a je strašně moc faktorů, které tu teplotu ovlivňují, navíc ono to tu ovulaci fakt zobrazí, až když je PO ("prudký" vzestup teploty, což u někoho může být třeba jen o 0,3 st.), já bych se v tom prostě nevyznala, podle mě se to dá pak vyhodnocovat až časem, kdy má žena možnosti srovnání s předchozími grafy, umí v tom číst a vidí tam nějaké to srovnání v čase. Mě osobně by to teda akorát extrémně stresovalo.
Jinak já otěhotněla 5.měsíc snažení, ono to ovlivňuje hodně i stres (manžel měl ty měsíce předtím v práci stresu docela hodně) a taky jsme se snažili na holku, tak jsme to zkoušeli pár dní před ovulací...a nic. Poslední měsíc, kdy se nakonec i zadařilo, byl pokus den nebo jen půlden před ovu a stejně je to holka (snažila jsem se to ovlivnit i stravou - hodně vápníku a hořčíku ve stravě, málo sodíku a draslíku, nevím, zda to funguje obecně,ale u mě to zabralo.)
Jinak to, že někdo otěhotnění někdo na 1.pokus i při cíleném sledování ovulace, je šance nějak kolem 30% na otěhotnění.A ještě funguje jedna pravda - když se "nesnažíte", tak to vyje hned, když se snažíte až moc a příliš se k tomu upínáte, někdy to trvá (ségra jen vysadila HA po snad 6 letech, vůbec nečekala, že by mohla hnedka otěhotnět a bum, ihned byla v tom)

linee
26. kvě 2015

Myslim,ze je dobře tyto věci vedet, ale myslim, ze všechno co je tam uvedene popira jednu zasadni zasadu při otehotneni, a to "prilis se nesnazit" nebo "nemyslet na to". Uz v momente, když všechno vyse uvedene sleduješ mimo MS cyklus všechny věci a to je všechno jiné nez se uvolnit a nemyslet na to.
Navíc, jak pisou holky, je to individualni. Ja jsem po revizi ovu na sebe nepoznala, cipek se meril tezko a vytok jsem nemela zadny.

elvira
26. kvě 2015

No jo, teorie je jedna věc, praxe bývá jiná...
Po roce neúspěšného snažení jsem najela na kolečko vyšetření já, i manžel - všechno, až na drobnosti, které se pořešily, bylo v pořádku.
Začala jsem měřit teplotu - takže jsem přesně věděla, kdy ovuluju, poznala jsem to i podle čípku a hlenu, měla jsem ovulaci potvrzenou i ultrazvukem od doktora.
A bylo to k prdu...
Podstoupila jsem dvě IUI - nevyšly...
Tak kde je problém? 😀
Po 3 letech těhotenství, které nevyšlo... Až po 4 letech jsem otěhotněla.
Ona ta teorie je šedá a zelený strom života, jak se říká.
A rada nemyslet na to je na zabití... To nejde říct si to a dodržovat. Člověku se v hlavě mele milion věcí, mě nejvíc strašilo to, že nebudu mít děti nikdy. Kdyby mi někdo zaručil, že děti přijdou později, tak bych se hodila do klidu snáz.
K tomu "nemyslet na to" musí každá dojít sama. Někomu to trvá krátce, někdo k tomu nedojde nikdy. Ale je blbost to nadiktovat a přikázat. Obzvlášť od holek, co nikdy podobné problémy neřešily, je ta rada nanic. 🙂

sonjuletka
autor
26. kvě 2015

Všem mooooc děkuji za reakce! Jste skvělé.
Naprosto souhlasím s tím, že i když má žena vše "ukázkové" vstupují do toho další faktory (nemoci, stres, partner, měsíc, poloha při spaní a já nevím co vše - včetně stravy, jak se kdo choval před tím - zda byl nemocný, zda bral často léky, zda neprodělal nějakou nemoc... no prostě milion faktorů, fakt souhlasím).

Ale nesouhlasím s tím jak píšete některé - "tohle vše mě stresovalo" - (to nezpochybňuju) ale chyba je v tom že člověk tohle objeví až když to fakt potřebuje (nedaří se otěhotnět, tak si to nastuduje např. po pár měsících a logicky ten stres vzroste, protože už je v té fázi "snažení se"). Kdyby tohle znala každá žena, tak nějak přirozeně, např. v době kdy dostává první MS, a tak nějak průběžně to sledovala, dejme tomu těch 10 let (od první MS - do doby kdy chce otěhotnět), tak jsme někde úplně jinde... nemyslíte? Jsem proti HA (ač jsem ji sama, brala, nebo možná právě proto) - je to sice super - neotěhotním když jsem mladá a blbá - ale tělo je po X let naprosto zmatené, nefunguje jak má, nevytvoří se přirozený cyklus, já nevím co - a pak ženská vysadí, chce dítě hned, tělo je v šoku, žena ve stresu, a šup a nejde to.... jak taky když to to tělo neumí, nebylo naučené... (ano, jsou výjimky, chronická onemocnění a anovulatický cyklus i bez toho apod.).

Prostě pokud se mi narodí dcera, budu se snažit aby tohle všechno znala dřív (a používala, aktivně sledovala) než "bude chtít otěhotnět", aby právě se vyhla těmto stresům s měřením a sledováním, jak píšete.

karlajasmine
26. kvě 2015

@sonjuletka Tak ja jsem napr.tohle vsechno znala uz odedavna a presto jsme otehotneli az po 7.mesicich snazeni.. ovulaci jsem na sobe bezpecne poznala uplne kazdy mesic a z nejakeho duvodu to proste vyslo az po tech 7 mesicich... Fakt si nemyslim, ze maji zeny problem s otehotnenim kvuli tomu, ze se dostatecne neinformuji... proste tobe se tohle lehko rekne, protoze jsi otehotnela napoprve 🙂 Ale clovek muze udelat uplne vsechno ucebnicove spravne a z nejakeho duvodu to jeden mesic nevyjde a dalsi jo.. nebo to jeden rok nevyjde a dalsi jo.. proste je to o tom jak ma kdo nastavene telo a jak se tam zrovna sperma dostane, atd, atd...
Proste nejde rict ze pokud budu zit 10 let ucebnicove zdrave a poznam ovulaci s 100% presnosti tak otehotnim prvni mesic... to tak proste nefunguje.

A HA jsem brala 6 mesicu v dospivajicim veku a pak uz nikdy..takze jsem svuj cyklus znala fakt dobre.

alubif
26. kvě 2015

@sonjuletka to zní trochu jak ze středověku, hned co dívka začne menstruovat je připravená na roli matky.... Představa, že mě moje máma nutí sledovat tyhle věci v pubertě nebo v době kdy o dítě nestojím je dost strašná!! Žena k tomu aby měla dítě musí dospět hlavně psychicky, myslím si že ji to může dost poznamenat a taky se může stát, že to bude mit naprosto opačný efekt. Udělat z početí a vlastně i celého sexuálního života hromadu grafů a zápisků ... no asi bych si to moc neužila a celé by mě to stresovalo.
Netvrdím, že o těchto věcech neměly být dívky informované, ale používat by je měly až to bude plnit svůj účel.

sonjuletka
autor
26. kvě 2015

Jéj, tak já netvrdím že budu s dcerou sedět a měřit jí teplotu 😀 to fakt ne 😀 ale prostě že osvěta je fakt hrozná, holky o tom nic neví a berou HA jen proto že mají nepravidelnou MS.... to mi přijde jako největší zvěrstvo.
A je super že se vás objevilo tolik informovaných, já zatím totiž jen četla na forech/slyšela osobně že ženy plácaly opravdu s prominutím nesmysly typu "nechápu proč to nevyšlo podle týhle kalkulačky jsem měla mít plodný dny tehdy a tehdy" (kalkulačka na netu pracující jen s délkou cyklu apod.). Tak super že je tolik vzdělaných 🙂 palec nahoru.

elvira
26. kvě 2015

@sonjuletka - no vidíš, a další věc - já jsem za celý život brala antiko pouze půl roku - neseděla mi, tak jsme se s partnerem - teď už manželem dohodli na jiné ochraně...
Tak a teď mudruj - cykly OK, antiko prakticky žádná, vyšetření OK, ovulace vysledovaná, naměřená, ověřená... 😉
Prostě někdy je ještě "něco" nad náma - prostě to nejde a můžete se třeba pos...
Ono se to radí a kecá, když nemám problém...

sonjuletka
autor
26. kvě 2015

@elvira já se tě určutě nechtěla dotknout 🙂 a jak jsem zmiňovala už dříve - je zde spoustu informovaných a také, že neříkám že je tohle jediný klíč k úspěchu - je tam milion dalších faktorů, o kterých jsem psala výše, což absolutně nezpochybňuju 🙂

karlajasmine
26. kvě 2015

@sonjuletka Jo, jako v tomhle mas zase pravdu.. mam kamaradku, ktera mi rikala, ze ''je urcite tehotna, protoze ma tedka 37den cyklu a nedostala to''... a pritom vubec netusila kdy ma ovulaci ani co to je lutealni faze a zkratka vubec ani neutsila, kdy to ma dostat.. dostala to pak 38 den..

drakenn
28. kvě 2015

Já sama na sobě poznám, kdy mám ovu. A to podle chuti v ústech, jinak voním a někdy mě i břicho bolí... A to bez měření čehokoliv. U mě přesné! Myslím si, že citlivější ženy to na sobě určitě také poznají, chce to jen pozorovat chování vlastního těla.. Všem snažilkám hodně zdaru

eorien
28. kvě 2015

Z vlastní zkušenosti musím říct, že symptotermální metoda je fajn věc na to, aby člověk poznal své tělo. Z počátku snažení jsem byla skálopevně přesvědčená, že přesně poznám, kdy mám ovulaci. No, nepoznala jsem. Po čtyřech měsících jsem začala sledovat čípek a hlen a všechno přesně odpovídalo tomu, co jsem si myslela, že je ovlulace -nezadařilo se. Tak jsem pátý měsíc začala měřit a zjistila, že se mi všechny příznaky předcházejí o dva dny a hned první měsíc, kdy jsem vše zkombinovala se zadařilo. Není to samospásná metoda, to vůbec ne. Jen mám kolem sebe spoustu žen, které tuto metodu nikdy nezkoušely a hned po pár měsících si vynucují kompletní vyšetření na gynekologii i urologii pro partnera. Myslím si, že nejprve by každý měl začít u sebe a zkusit vše, co je možné, a to bez zásahu. Jinak souhlasím i s tím, že by o téhle metodě měly být informovány i mladé dívky svými matkami - bezuzdné užívání HA a její účinky koneckonců vidíme kolem sebe. Já osobně už se k ní nikdy nevrátím, protože mi přijde ohleduplnější dobře znát své tělo. A jen bych se ráda trochu zastala autorky - sama od začátku tvdí, že tahle metoda by mohla pomoci "zdravým" ženám, kterým se z jakéhokoli důvodu nedaří. Pokud se nedaří ani takto, tak už je jasný čas na vyhledání odborné konzultace. Ale za mě rozhodně ano, za těch pár vteřin teploměru v puse to určitě stojí.

drakenn
28. kvě 2015

@ eorien - já jsem malinko odbočila od tématu. Ale vaše vyjádření k tématu je dle mě velmi trefné.. Já jsem neměla nikdy problém otěhotnět, prostě jsem věděla kdy a vyšlo to.. až k mému překvapení velmi brzy.. Takže k měření apod. nemohu nic řici.