Čekám miminko a jsem mladá. Jaké kroky podniknout?
Ahoj, je mi 16 a v době porodu mi bude už 17. Těhotenství nebylo plánované, ale i přes všechen strach jsem při pozitivním testu nebyla nešťastná. Bohužel můj přítel o dítě nechce vůbec nic vědět a nechal mě v tom samotnou. Na svou mámu se také nemůžu moc spolehnout.
Teď jsem teprve v 10. týdnu. Vím, že mi časem poroste břicho a nejspíš budu muset na nějakou dobu přerušit školu. Mám z toho všeho spoustu obav a nevím úplně, kde začít.
Co byste mi doporučili jako takový postupný seznam věcí, které bych měla zařídit nebo řešit, aby všechno co nejlépe dopadlo? Budu ráda za jakékoli rady, zkušenosti nebo tipy, na co nezapomenout a co řešit už teď a co třeba až později. Děkuju. ❤️
A tvoje mamka už to ví? A taťka? Je potřeba vymyslet, kde budete případně bydlet, jestli ti bude někdo ochoten pomoci, abys mohla chodit do školy. Je hezké, že příteli se to nehodí, ale jestli si dítě necháš, otcem bude, u výroby byl též. Co jeho rodiče? Máš na prázdniny nějakou brigádu, aby sis našetřila aspoň na nějaké základní potřeby?
A tvoje mamka už to ví? A taťka? Je potřeba vymyslet, kde budete případně bydlet, jestli ti bude někdo ochoten pomoci, abys mohla chodit do školy. Je hezké, že příteli se to nehodí, ale jestli si dítě necháš, otcem bude, u výroby byl též. Co jeho rodiče? Máš na prázdniny nějakou brigádu, aby sis našetřila aspoň na nějaké základní potřeby?
@zuzkasim Mamka ma nového partnera a malé dítě. Jsem nic neřekla protože ten vztah k tomu chlapovi je problematický. Rodiče od Ex jsou dost hovada, jeho máma křičela že jsem k....a snad ani nevím od koho jsem těhotná.....v tom nemi vůbec šance.
@zuzkasim Mamka ma nového partnera a malé dítě. Jsem nic neřekla protože ten vztah k tomu chlapovi je problematický. Rodiče od Ex jsou dost hovada, jeho máma křičela že jsem k....a snad ani nevím od koho jsem těhotná.....v tom nemi vůbec šance.
@klarka19000 tak bez vědomí mámy to nepůjde, i když bude asi virvál, než to zkousne. S pravdou ven stejně musíš, tak vydrž. Malý sourozenec? Nemá máma věci po něm?
@klarka19000 "Snad ani nevím, od koho jsem těhotná " Jako že ty nevíš , s kým to máš ? Protože ty můžeš zadat pak alimenty a pokud je otec nezletilý,tak od jeho rodičů. Máš na to nárok.
@klarka19000 "Snad ani nevím, od koho jsem těhotná " Jako že ty nevíš , s kým to máš ? Protože ty můžeš zadat pak alimenty a pokud je otec nezletilý,tak od jeho rodičů. Máš na to nárok.
@prosincovemimi to rekly rodice budouciho otce, rekla bych
@klarka19000 volila bych potrat
@anonym_1ad8a2
Na miniinterrupci už je pozdě a před velkou bych měla strach že b budoucno nebudu moc mít dite
Tak za mě jsi hodně odvážná...v tehle situaci bych volila přerušení,pokud nemáš zázemí ve své vlastní rodině,tak to bude ipravdu náročné..bydlení, jidlo,potreby pro dite...nemas dostudovanou skolu,jak ji dodelas? Kdo Ti bude hlidat atd ...
Tak za mě jsi hodně odvážná...v tehle situaci bych volila přerušení,pokud nemáš zázemí ve své vlastní rodině,tak to bude ipravdu náročné..bydlení, jidlo,potreby pro dite...nemas dostudovanou skolu,jak ji dodelas? Kdo Ti bude hlidat atd ...
@hlukacz Mam strach že když bych jsem tsl pozde nechala přerušit tak že možná budu mit problém později otěhotnět
@hlukacz Mam strach že když bych jsem tsl pozde nechala přerušit tak že možná budu mit problém později otěhotnět
@klarka19000 to si nemyslim
Rizika jsou malinko vyšší, avšak ne nějak zásadně (při interrupci dříve vs. později). Pokud dítě chceš, jdi za matkou a řešte co dál, ať se rozhodneš, jestli budeš uvádět otce do rodného listu, co pořešit ve škole, na sociálce atp. A na gynekologii už jsi byla?
Ptecti si co pises o tve a druhe rodine. Vazne chces privest v 17.letech dite na tento svet do takoveho zivota a bez pomoci?
Jste statečná a i když jste se dostala do nepříjemné a opravdu náročné situace, je dobře, že nechcete riskovat své zdraví a stavíte se k tomu zodpovědně. Znám mnoho skvělých manželství, kterým ke štěstí chybí jen ten drobeček, kterého by mohli milovat a hýčkat. Promyslete I tuto variantu. I když jste teď hodně nešťastná, tak se toto vše může ještě otočit a můžete udělat skvělou věc pro své děťátko i pro pár lidí.
@klarka19000 Bude potřeba se co nejdřív svěřit tvé mamce. Bez toho to nepůjde. Ptala jsem se taky na tvého taťku... Nejsi zletilá, rodiče by tě měli živit, proto taky potřebují vědět, co a jak. Rozumím tomu, že nového partnera mamky moc nemusíš, ale situaci nijak nepomůžeš, pokud budeš zatajovat těhotenství. Interrupce je vždy riziková, jako každý zásah do těla, ale kupodivu ne až tak hrozně. Nenabádám tě k ní, jen informuji. Toto vše bys měla rozhodovat a informace získávat za pomoci svých rodičů. Jestli máš malého sourozence, možná by se dalo vymyslet, jak vše skloubit dohromady. Připrav se na to, že ze začátku svěření bude asi křik, nadávky, je to normální. Ale jestli to budeš zatajovat, ztratíš její důvěru, to je do života horší. Možná bych zkusila za maminkou přijít s tím, že máš velký strach, že se bude zlobit, ale že bys jí potřebovala svěřit zásadní věc, protože ji máš ráda a nechceš, aby v tebe ztratila důvěru. Poprosit ji, ať se zkusí ovládnout, že se opravdu bojíž její reakce.
Holky tu taky píší o možnosti dítě donosit a dát do adopce. I toto jde. Je to psychicky extrémně těžké, jako varianta se to počítat samozřejmě dá taky.
I když se ti do toho nechce, řekni to mamce. Nadšená asi nebude, ale každá bouře se přežene.
Obvykle se chodí na gynekologii v 7. - 8. týdnu, kontrola srdeční akce a mezi 11. - 14. týdnem se chodí na první screening.
Jestli si dítě chceš nechat, tak si kup kyselinu listovou v lékárně, bere se jako prevence proti vývojovým vadám.
Jestli zvažuješ i potrat tak, do toho jdi co nejdřív, dá se provést do 12. tt, ale řekněme si na to na rovinu, čím později, tím je to složitější.
Vzhledem k tomu, že nejsi zletilá a nebudeš ani v době porodu, bude ustanoven poručík dítěte - asi tvoje máma, ale může to být i babička, ale to tě nezbavuje povinnosti se o dítě starat.
Bylo by dobré, kdybys dokončila školu. Tam by se to řešilo asi přerušením, nebo individuálním plánem. Což bude hodně náročné dokončit s dítětem, ale některé ženy si dodělávaly vzdělání během rodičovské.
Když uvedeš do rodného listu dítěte jeho biologického otce tak, kromě povinností platit alimenty - jednou vydělávat bude, příspěvek na výbavu, má i povinnosti. Což je někdy neuvěřitelného sraní, protože si expartneři dělají naschvály, ale zase dítě má právo vědět, kdo je jeho otec.
Potencionální tchýně holt musí vychladnout. Holt byla trochu v nervech a šoku z toho, že její synátor ji udělal možná babičkou, ale to ji neomlouvá. Komunikovat to mohla slušně.
I když se ti do toho nechce, řekni to mamce. Nadšená asi nebude, ale každá bouře se přežene.
Obvykle se chodí na gynekologii v 7. - 8. týdnu, kontrola srdeční akce a mezi 11. - 14. týdnem se chodí na první screening.
Jestli si dítě chceš nechat, tak si kup kyselinu listovou v lékárně, bere se jako prevence proti vývojovým vadám.
Jestli zvažuješ i potrat tak, do toho jdi co nejdřív, dá se provést do 12. tt, ale řekněme si na to na rovinu, čím později, tím je to složitější.
Vzhledem k tomu, že nejsi zletilá a nebudeš ani v době porodu, bude ustanoven poručík dítěte - asi tvoje máma, ale může to být i babička, ale to tě nezbavuje povinnosti se o dítě starat.
Bylo by dobré, kdybys dokončila školu. Tam by se to řešilo asi přerušením, nebo individuálním plánem. Což bude hodně náročné dokončit s dítětem, ale některé ženy si dodělávaly vzdělání během rodičovské.
Když uvedeš do rodného listu dítěte jeho biologického otce tak, kromě povinností platit alimenty - jednou vydělávat bude, příspěvek na výbavu, má i povinnosti. Což je někdy neuvěřitelného sraní, protože si expartneři dělají naschvály, ale zase dítě má právo vědět, kdo je jeho otec.
Potencionální tchýně holt musí vychladnout. Holt byla trochu v nervech a šoku z toho, že její synátor ji udělal možná babičkou, ale to ji neomlouvá. Komunikovat to mohla slušně.
@levandule_k
Už jsem byla dvakrát u gynekologa; ted včera na posled a řekl že podle ultrazvuku jaem 10+1, tak deset týdnů a jeden den. Oslovujete možnost potratu. Ano, nějak jsem na tu variantu ani tal nemyslela. Tak kdyby tak než půjdou ještě jednou k doktorovi a než byvh jsem dostala termín v nemocnici na vyšetření a potom až termín na potrat tak asi když vůbec tal ve dvanáctém týdnu to stíhám. Teď opravdu nevím jestli tu možnost vam řešit když bs konec už zo časově nepůjde
@levandule_k
Už jsem byla dvakrát u gynekologa; ted včera na posled a řekl že podle ultrazvuku jaem 10+1, tak deset týdnů a jeden den. Oslovujete možnost potratu. Ano, nějak jsem na tu variantu ani tal nemyslela. Tak kdyby tak než půjdou ještě jednou k doktorovi a než byvh jsem dostala termín v nemocnici na vyšetření a potom až termín na potrat tak asi když vůbec tal ve dvanáctém týdnu to stíhám. Teď opravdu nevím jestli tu možnost vam řešit když bs konec už zo časově nepůjde
@klarka19000 Musela bys zítra ke svému gynekologovi pro žádanku na potrat, tedy stihnout se to dá.
@levandule_k
@klarka19000 V případě potratu se to dá vyřídit během 2, max 3 dnů. Tvoji rodiče to mají právo vědět, pokud jim to neřekneš, je to od tebe podraz. To, že jsi nezodpovědná, to pravda je, tak si to zkrátka vyslechneš, budeš na to připravná. Reagovala bych taky tak. Ale kdyby mi to děti zatajovaly, to by byla absolutní ztráta důvěry a dost by omezila mou snahu jakkoliv jim pomoct. Mám 2 z dětí o trošku starší jak ty, takže si tu situaci umím představit. Jedině spolu budete mít možnost promyslet všechny možnosti, dohodnout se na řešení, začít plánovat a jednat. Na dotaz o brigádě na léto jsi nereagovala... Seber odvahu a zajdi za mamkou, jestli je doma.
@klarka19000 Musela bys zítra ke svému gynekologovi pro žádanku na potrat, tedy stihnout se to dá.
@levandule_k už jde šla jednou ns potrat? Během jaké doby ae to da vyřešit?
@klarka19000 V případě potratu se to dá vyřídit během 2, max 3 dnů. Tvoji rodiče to mají právo vědět, pokud jim to neřekneš, je to od tebe podraz. To, že jsi nezodpovědná, to pravda je, tak si to zkrátka vyslechneš, budeš na to připravná. Reagovala bych taky tak. Ale kdyby mi to děti zatajovaly, to by byla absolutní ztráta důvěry a dost by omezila mou snahu jakkoliv jim pomoct. Mám 2 z dětí o trošku starší jak ty, takže si tu situaci umím představit. Jedině spolu budete mít možnost promyslet všechny možnosti, dohodnout se na řešení, začít plánovat a jednat. Na dotaz o brigádě na léto jsi nereagovala... Seber odvahu a zajdi za mamkou, jestli je doma.
@zuzkasim Díky, to jsem nevěděla že to jde tak rychlé. Ano, jistě bych to řekla ji když jasně že hezké to nebude m.
@levandule_k už jde šla jednou ns potrat? Během jaké doby ae to da vyřešit?
@klarka19000 ne nebyla jsem na potratu.
@klarka19000 ne nebyla jsem na potratu.
@levandule_k jednou se zítra doktorát zeptam, diky
Ja jsem potrat podstoupila,nic příjemného ale mam normálně dvě děti.. pokud nechce potrat tak bych ho dala alespoň k adopci at ma hezky život
Ja jsem potrat podstoupila,nic příjemného ale mam normálně dvě děti.. pokud nechce potrat tak bych ho dala alespoň k adopci at ma hezky život
@anonym_1ad8a2 Ahoj.zaplatila jsem dnes u doktora žádanku a poslal mě hned do nemocnice
@anonym_1ad8a2 Ahoj.zaplatila jsem dnes u doktora žádanku a poslal mě hned do nemocnice
@klarka19000 Už jsi to probrala s mamkou, nebo s někým nestranným?
Napřed jsi byla rozhodnutá dítě si nechat, po některých komentářích jsi nakloněná k interrupci.
Není ani jedno správně, nebo špatně, je to etické dilema a ať se rozhodneš jakkoliv následky poneseš vždy ty.
@klarka19000 Už jsi to probrala s mamkou, nebo s někým nestranným?
Napřed jsi byla rozhodnutá dítě si nechat, po některých komentářích jsi nakloněná k interrupci.
Není ani jedno správně, nebo špatně, je to etické dilema a ať se rozhodneš jakkoliv následky poneseš vždy ty.
@levandule_k ne, chtěla jsem dnes to říct mamce, ale ted jsem na cestě do nemocnice a ne domu. Uvidim jak dál. Jsem četla komentáře a nevím, asi by to bylo opravdu nezodpovědné si dítě nechat
Ty asi doma nemáš moc podporu že?
@levandule_k nemám, situace není skvělá, vztah k mámě a k jejho partnerovi dost nároční

V první řadě bych řešila ,zda budu mít s miminkem kde bydlet. Pak bych sháněla postýlku, oblečení a kočárek.