Strach z porodu + strach z lékařů

bibi15
11. črc 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se vyrovnat se strachem z porodu (předem informuji, že jsem nechtěně otěhotněla a mimi nechci), mám za 10 dní termín a celá se klepu. Den odedne se citím hůř a hůře to citím jak psychicky tak fyzicky.
Byla jsem i u psychologa, který mi řekl, že by mi doporučil cisařský řez, abych to měla rychle za sebou - přišla jsem mu dost emočně vyčerpaná. Psychiatr na to mi řekl, že jsem prý psychicky naprosto v pořádku a pouze všechno dramatizuju (na sezení mě ani nenechal domluvil, jak to mám celou dobu těhu).
Můj gynekolog je ignorant, nechce nic řešit a když přijdu s problémem řekne mi, že je to normální v těhu (nevím zda je normální, když při každém pohybu mimi se mi zvedá žaludek, mám křeče do zad který mi zasahují po celém břiše, nemohu si pořádně dojít na záchod a další...). Jediný s čím mi byl ochotný pomoct bylo, když jsem zjistila, že jsem těhotná, poslal mě na potrat, ale sekl se o týden a dával mi falešnou naději - od sestry jsem se pak dozvěděla, že je to normální u nich v ordinaci.
K tomuhle se váže můj strach z doktorů - chtěla jsem dochodit to těhotenství, aby aspoň mimi bylo zdravé - ale čím více jsem u nich byla tím víc mi narostl strach z doktorů a nemocnic. Můj gynekolog mi na vše tvrdí spousta času, to je běžné..
To že jsem se měla registrovat k porodu po 3 měsíci těhu, jsem se dozvěděla až v nemocnici, když mě kamarád tam dovezl, že jsem se nemohla hýbat.. Ptali se, kde jsem registrovaná a v jakém jsem týdnu.. Nic jsem nevěděla. moje těh. průkazka je téměř prázdná (jsou tam 2 zápisy a pak zprávy na papíře od lékařů, co tam mám založené).
A teď jak se mi blíží termín denně mě to nutí brečet, minimálně dvě hodiny probrečím. Ležím v křečíš v posteli a snažím se uklidnit. Už se nemůžu pořádně nadechnout, že mě začne bolet břicho. Kontrakce nic, ale je mi špatně ze všeho.. Nemám ani chuť jíst, jím jen protože mě kamarád nutí.
U porodu budu muset být sama, kamarádky, co o tom ví to mají strašně daleko nebo strašně dlouho. Otec tam být nechce. Bojím se tam být sama, všechno se na mě kupí - rodina o tom neví, musela jsem kvůli tomuto utnout všechen kontakt.
Teď se i bojím nejen porodu a bolestech, toho že budu sama, že budu mezi lékaři čehož se bojím.. Mám strach už sad ze všeho co následuje anebo je spojeno s těhotenstvím. Tohle je spíše taková vzpověď, abych se měla kam vyvzpovídat.

vitezove
Autor odpověď smazal
Zobraz
journals
11. črc 2019

Ach jo. Z tehle zpravy je mi opravdu smutno 😢

bibi15
autor
11. črc 2019

@vitezove Mimi půjde k adopci - nejsem zas taková, abyh ho někam prostě "odhodila". Otěhotněla jsem přes antikoncepci a pak jsem normálně fungovala, zjistila jsem to až na poslední chvíli a ještě před svátky - k mé smůle si doktor vždycky vybral dovolenou a jeho zástup jsem měla bohužel před dvě hodiny cesty z místa bydliště. Vím že se tomuhle dá těžce věřit, ale bohužel to tak je. Já si dítě nepřála, a vím, že je spousta žen, co by si mimi přáli - jedna z nich je mou známou.
Gynekologa na změnu řeším už nějakou dobu, ale to že mě nikde jinde vzít nechtějí, že mají plno to neovlivním.
Na porodnici, kde by mi udělali cisařský řez jsem zkoušela, nejsem zase tak nevzdělaná, abych nevěděla že to jde i takto. Byla jsem ve dvou, řeklli mi že nespadám do místa bydliště kolem aby mě mohli vzít, i když jsem jim jasně vysvětlila situaci.
K té čáti s psychologem jen chci říct že psycholog mi papír na cisařský napsat nemůžu, to dělají psychiatři.. Už jsem to zkoušela a zjišťovala si.

ttm
11. črc 2019

@vitezove To fakt? Někomu, kdo je úplně v prdeli, napíšeš tohle? Je pod šíleným koktejlem hormonů, má strach, navíc prostě nevěří doktorům (a já ji úplně chápu...)...
Ty jo, po prvním porodu jsem se na druhý těšila a zdravotnický personál porodnice může za to, že mám trauma jako prase. Teď jsem nejspíš těhotná potřetí a už teď, úplně na začátku, mi v hlavě všechno bije na poplach, jak se bojím dalšího porodu. A to si to miminko moc přejeme!
Pěkně jsi jí to nandala, můžeš si zatleskat.

@bibi15 Asi už je na to pozdě, ale co nějaká soukromá PA nebo dula, abys tam alespoň nebyla sama? Zkus jiného psychologa, psychiatra, třeba ti ten posudek někdo napíše. Díky, že jsi tomu miminku dala šanci a přeji ti, ať všechno dobře dopadne. Porod nemusí být hrozný, opravdu ne 😉

lastovenka
11. črc 2019

@bibi15 neboj se porodu! Určitě to proběhne v pořádku!

pavca1982
11. črc 2019

@bibi15 To je teda situace. Kdybych mohla klidně bych s Tebou k porodu šla a byla Ti oporou. Jenže mám 4 děti a časově bych se neuvolnila. Nenajde se tu nějaká schopná duše která by tý holce pomohla???!Myslim ale reálně jít tam s ní. To by jí myslím pomohlo nejvíc než rady tady.

moxha
11. črc 2019

@bibi15 mohu se tedy zeptat kde budeš rodit,když nemáš registraci? Možná by stálo za to rodit mimo Prahu,kde je víc soukromí a víc se ti budou věnovat.Každopádně hned při příjmu je nutné uvést,že jde dítě k adopci.Ty pak jen dostaneš léky na zástavu laktace a pokud bude vše ok,pustí tě brzo domů.

pipi_puncocha
11. črc 2019

Odkud jsi?? Asi Praha podle té registrace, že?? Zkus co nejdříve kontaktovat nějakou porodní asistentka nebo dulu, aby ti poradila kontakt na doprovod zadarmo (spousta studentek či začínajících dul toto nabízí), ať tam máš ženskou oporu a zkus se s ní sejít i do porodu aspoň 1x, to ještě určitě stihneš. Je mi líto čím si procházíš.😔

verace81
11. črc 2019

V dnešní době je hodně žen co nemohou mít děti a jenom díky takovým holkám jako jsi Ty je jejich život naplněn. Nemám pochyb, že by si nezvládla porod, když nosíš miminko, které nechceš. Jsi statečná a podle mě i zodpovědná, že když už se stalo tak to řešíš a dáváš tomu dítěti šanci na hezký život. Děkuji Ti, že nejsi mrcha která to miminko zabalí do tašky a vyhodí. Přeji Ti aby jsi u porodu měla příjemný tým lékařů a sester, kteří Tě podpoří a napraví tak reputaci doktorům, které jsi potkala. Každý porod bolí, ale bolesti se dají zmírnit epiduralem nebo jinými léky. Hodně štěstí

bayt
11. črc 2019

@bibi15 Je mi to moc líto. Zatlačila bych, našla bych si psychiatra či klinického psychologa, který ti dodá dobré podklady a posudek, a vyběhala bych si toho císaře.

moxha
11. črc 2019

@bibi15 ono ani císařský řez tě nemusí spasit.Uvědom si,že pokud porodíš spont.,tak vše se zhoji a půjdeš brzo domů.Císař je břišní operace a na gynekologii můžeš zůstat až 5 dní,nemluvě o tom,že ti na tuto " situaci" zůstane jizva jako vzpomínka. A chceš to ?

bibi15
autor
11. črc 2019

Moc děkuju, že se mě snažíte uklidnit. Termín mám 21.7 a jsem registrovaná na Bulovce, kde byli jako jediní ochotní - nebo spíše doktorky, která mě asi o půl 11 v noci ošetřovala a mluvila se mnou.
Jiného psychologa nebo psychiatra už nestihnu - od ledna jsem sháněla někoho, ke komu bych mohla pravidelně docházet, ale buď to bylo příliš drahé za jedno sezení nebo mi řekli že musím počkat tak 3 měsíce než se na mě dostane řada. Mám jednu zprávu, kterou mohu zkusit doložit svému doktorovi a poprosit ho, zda by na tom nestavěl žádost na císařský řez. Každopádně kdyby jste některá věděla o nemocnici, kde jde zažádat o cisařský řez ( klidně i s příplatkem za něj) byla bych ráda - co vím jde ještě změnit porodnice dokud to nepřijde.
Situaci s otcem dítěte chápu - nemůžeme si ho ani sami dovolit momentálně nehledě na to, že náš vztah se touto situací horší (dalo by se říct, že máme pauzu). Přátele bohužel by dorazili nejdříve za hodinu do nemocnice za mnou a to už by je ke mě ani nepustili - ptala jsem se v porodnici a bylo mi řečeno že buď člen rodiny co přijede anebo ten co semnou přijede což by byl právě otec dítěte.
Abych odpověděla i na možnost císaře tak ano vím že můžu být v nemocnici dlouho, že můžu mít komplikace, že mě to může zdravotně ovlivnit a že budu mít jizvu..? S tím jsem smířená, buď jizva na břiše nebo na duši s tím, že to musím tajit před rodinou. Jizvy na břiše by si aspoň všimli a dalo by se to vysvětlit - svým způsobem důkaz, že jsem se bála jejich reakce a jak by na to zareagovali.
Pro shrnutí - registrovaná jsem na Bulovce, termín mám 21.7 a byla bych ráda, kdyby jste věděli o nemocnici v Praze, kde by byli ochotní mě vzít na císařský. A všem děkuji, jediná věc co mě uklidňuje je že vím, že tohle dítě bude v rodině, která své mít nemůže. A že jim aspoň udělám radost.

hani1234
11. črc 2019

@bibi15 Kdybych Ti mohla nějak pomoct, tak klidně napiš do zprávy. Třeba někam doprovodit, popovídat, zvednout náladu .. Cokoliv.

karlajasmine
11. črc 2019

@bibi15 zkus Krč. Jsou tam velmi milí doktoři i sestry. Zkus si tam zajet na zeptat se osobně na recepci?

sudylichozrout
11. črc 2019

@bibi15 Na Bulovce jsem rodila dvakrat. Jsou tam moc fajn, neboj. Profici se srdcem na spravnem miste. Pokud dite nechces, je dobre, ze ho das k adopci, bude mit moznost dostat se k rodicum, kteri mu daji to, co ty bys treba nemohla. A splnis jim sen.

karlajasmine
11. črc 2019

Jsi opravdu statecna a jsi úžasná matka toho dítěte, že tohle všechno pro něj absolvujes i přesto, že si ho nechceš nechat, že ho dáš k adopci a splnís někomu sen. Zvládneš to, a neboj se se lidem svěřit, ti, které v životě potřebuješ, tě podpoří a pomohou ti a ten zbytek hod za hlavu. Pokud neklapne císař tak se určitě zkus obrátit na nějakou dulu.

karlajasmine
11. črc 2019

Vis, co bych ti vlastne dopourcila nejvic? Zajed si na Bulovku, rekni, ze mas bolesti, ze to asi nejsou kontrakce, ale ze si nejsi jista, ze ti je fakt spatne. Popros je, at zkontroluji miminko a rekni jim ve zkratce, jak se veci maji- ze mas neskutecne uzkosti, miminko pujde k adopci a ze mas sileny strach z porodu, a zeptej se jak se da docilit toho, ze porodis cisarskym rezem. Neptej se, jestli je to mozne, zeptej se rovnou, jak se to da zaridit. Miminalne docilis toho, ze ti tam napisou do dokumentace, jak se veci maji, a ze az tam pak prijedes s kontrakcemi, tak budou vice nakloneni k tomu ti udelat ''akutni cisar'' rovnou.

bayt
11. črc 2019

@bibi15 Ano, jsi uzasna a statecna. Je skvele, ze to miminko muze byt diky tobe na svete. Prosim, napis mi SZ. Znam nekolik psychiatru osobne, muzu neco zkusit.

elu
11. črc 2019

A nemuze tam s tebou jit ta matka, ktere ho chces dat?

bibi15
autor
11. črc 2019

Mluvila semnou jedna doktorka předtím na Bulovce o utajeném porodu tak nevím zda počítají rovnou s touto možnosti. Snažím se jen když už já nejsem připravená a nemůžu momentálně si mimi nechat tak aby někdo mohl být šťastný. Nechci se dostat do stadia kdy pro mě dítě v budoucnu bude překážka a bude pro mě jen zátěž, to nechci aby někdy nastalo.

sudylichozrout
11. črc 2019

@bibi15 Koukáš se na to racionálně a je to dobře. Věřím, že i pro tebe je to hodně těžké, ale na druhou stranu, nejsi ani první a ani poslední, které se tohle stalo. Není se zač stydět. Nelze, tak prostě nelze, nikomu se nemusíš zodpovídat. Ani své rodině. Pořád lepší, když dáš miminko k adopci a umožníš mu žít důstojný život, než kdybys udělala nějakou pitominu.

malenka3
11. črc 2019

Nevím, jestli je to reálné, ale máš kontakt na ty adoptivní rodiče? Že by budoucí maminka byla s tebou? Nevím, jestli to není ustřelený, ale abys na to nebyla sama.

lery92
11. črc 2019

Zkusila bych si o tvé sociální anamnéze promluvit s praktickým lékařem .I ten může doporučit císaře .Pokud není zbytí , zašla bych si přes den na kliniku( většinou FN) .Na psychiatrickou příjmovou ambulanci a pořádně pod palbou všech tvých emocí (které popisujete )bych jim vylíčila , jak moc se mi nechce rodit ...a vůbec se neboj projevit ...brec , křič .Tohle je holka fakt těžká situace ...A stejně si neodpustim si rejpnout , žes to měla řešit dřív! ( Teď abych nebyla blbě pochopena - myslím tu indikaci císaře )

merope
11. črc 2019

Rodila jsem na Bulovce a co tam holky rodily přirozeně, tak si to neskutečně pochvalovaly. Pokud se bojíš porodu jen protože se bojíš doktorů, tak bych na tvém místě opravdu zkusila ten přirozený porod. Dokonce bych se zkusila ptát, zda bys v případě bezproblémového porodu mohla rovnou po něm domů (v cizině jsou ambulantní porody běžné).

Co se týče císaře, tak na Bulovce císař absolutní pohoda (jako operace sama), pobyt na JIP pak taky pohodička (cca 24 hodin), ale oddělení kam jdeš potom po JIP je dosti šílené (matky s dítětem jdou na normální šestinedělí, pokud jsi bez dítěte, zůstáváš na pooperační gynekologii, kde je chaos z principu fungování oddělení - já tam byla, protože jsem měla dítě na neonatologické JIP a nechodit relaxovat na tu neonatologickou JIP tak mě z toho asi kleplo - a nebyla jsem sama). Přitom po císaři jsi druhý den ráda, že se dokážeš přesunout na vozík, na kterém tě odvezou na normální pokoj - a pak jsi ráda, že se dokážeš doplazit do koupelny. A pokud nemáš extrémní motivaci, že se potřebuješ dohrabat za dítětem, tak takových 48 hodin prostě nebudeš schopná se hnout.

Takže závěr - pokud Bulovka, vol přirozený porod, na porodním jsou neskutečně fajn lidi, příjemní, suproví (nepotkala jsi tam náhodou Jekatěrinu Kraft? ta dávala "dokupy" mě, když jsem se tam totálně skládala při komplikacích v těhotenství). Hlavně pokud není žádný problém, tak můžeš mít porod s porodní asistentkou bez zásahu lékaře - a naopak pokud problémy jsou, tak dle všeho jsou fakt absolutně absolutně pohodoví.

Každopádně držím pěsti, ať je všechno v pohodě a ať máš porod takový, že z toho nebudeš mít trauma do budoucna.

sudylichozrout
11. črc 2019

@merope Jojo, Bulovka je v Praze fakt top. Budu se tam registrovat i potreti, nesla bych jinam. Skvely personal a skvely servis. K dispozici jsme mely plenky, podlozky, obleceni pro sebe i miminko. Proste vsechno. Jen vlhcene ubrousky byly vlastni.

merope
11. črc 2019

@sudylichozrout Vada na kráse je právě ta pooperační gynekologie, kde skončíš po císaři, pokud u sebe nemáš dítě. Všechny holky z ní byly nešťastné (aspoň teda všechny, co jsme se potkávali na neonatologii). Ideál tam rodit přirozeně 🙂. Já dostala mimochodem i balík vlhčených ubrousků (při nástupu jsem neměla pro dítě vůbec nic) a jelikož se mi oprudil, tak jsem dostávala na mytí pak perlany (a vlhčené ubrousky, co jsem si nechala donést do porodnice, jsem si zase odnesla domů).

sudylichozrout
11. črc 2019

@merope Kdyz jsem tam rodila prvni dcerku, nebylo pro me misto na sestinedeli a na noc (mala se narodila pred 23:00) me dali taky na gyndu a bez dcerky. Ale prislo mi to ok i tam, sestry vedely, ze jsem rodicka a byly moc prijemne. A dopoledne uz jsem se stehovala dolu na sestinedeli. Jinak fakt jinde rodit nehodlam 🙂 Tak snad me to nechytne nekde na vylete uplne na deuhe strane Cech 😀

merope
11. črc 2019

@sudylichozrout Jestli píšeš, že ses stěhovala dolů na šestinedělí, tak to jsi pak byla nahoře na rizikovém - tam jsou taky neskutečně v pohodě. Pooperační gynda je ve 3. patře.

sudylichozrout
11. črc 2019

@merope Aha, tak to bylo asi ono. Uz si bohuzel nepamatuji, jake patro ta gynda byla, ale stopro jsem sla pak na sestinedelko "dolu". Jojo, byly tam skvele sestricky.

bibi15
autor
12. črc 2019

@merope moc děkuji za podporu. Právě že jsem četla hodně dobré věci o Bulovce. A je mi jasné že po císaři to není hračka, přeci jen svali a celé tělo se dala dohromady a vše se zotavuje z operace. Je mi jasné že to budou muka a že min 5 dní bych tam byla.
Nevím co za doktorku mi pomáhalo, ale byla mladší černovláska a od pohledu velice úsměvná a přívětivá. Právě s ní jsem mluvila o tomhle všem a řekla mi že císaře dělají ale jen na podloženém papíru.
@lery92 chápu vás. Také bych si rypla být na Vašem místě. Císaře řeším už delší dobu, ale nikde mi bohužel nevyhověli. A teď jak je to už pár dní mě to víc a víc trápí. Podle psychologa jsem psychicky slabá osoba a že chápe že denně kvůli tomu brecim a mám problém to ovládnout. Uvidím jak mi to vše dopadne ale musím uznat že kdybych neměla takovouto situaci asi bych měla strach také, z bolesti ale ne z toho ostatního - přeci jen to ostatní by nebylo když by to bylo plánované a za jiných okolností.
@sudylichozrout budu vám držet palce ať máte dobrý porod. To čím si procházím ne přeju vůbec nikomu, ani nepříteli bych to nepřála. Hlavně se opatrujte a budu doufat že tentokrát s mimi půjdete rovnou na šestinedělí 🙂
Moc všem děkuji. Chápu že budu mít jizvu, když mi vyjde císař na poslední chvíli. Chápu že budu umírat v bolestech a že to nebude lehké. S tímto bych byla smirena jelikož vím že po operaci nelze nic jiného čekat než bolest jak se tělo zotavuje. Děkuji všem za podporu a všem přeju aby měli krásné těhotenství a super porodní personál. Toto co prožívám bych nikomu nikdy nemohla přát, je to strašně a nezaslouží si to podle mě nikdo. Ještě jednou vám všem moc děkuji

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru