Brzo rodím - mám strach

16. bře 2021

Ahoj maminy, jsem ve 33 tt, porod se blíží. Už teď jsem z toho na nervy. Přestávám spát. A když tak mám hrůzný sny o porodu, jsem jak paralyzovana strachem. Bojím se ty hrozný bolesti co mě čeká. bojím se kontrakci,klystyru,že tam chytnu covida a ze to nerozdejcham,protože jsem tlustá a beru léky na tlak. Bojím se že to přitáhnu domu a nedostaneme se z toho. Bojím se toho přesunu do porodnice až to na mě přijde. Že tu zrovna nebude chlap a budu si muset volat sanitu a ze to do porodnice nestihne, protože to má daleko. Pomoc. Mám strach.

ema90
16. bře 2021

😀 To zni az vtipne.
No... jsem rada, ze takhle to v hlave nastaveny nemam a to cekam dvojcata. Jsem v 29tt.

Uvedomte si, ze porod zvladlo hromadu jinych zen a zvladnete to i vy.
Nemusite zrovna meditovat, ale opravdu by to chtelo se hodit do nejake pohody a nenervovat se necim, co nemate moc sanci ovlivnit.
Na druhou stranu pokud mate tak obrovsky strach, je plno kurzu (v tehle dobe online), ktere se tykaji porodu, nebo muzete cvicit s Aniballem a delat plno veci pro to, abyste mela pocit, ze jste na porod pripravena.
Za me je to ale neco, na co se pripravit moc neda, protoze je kazdy porod jiny a muzou nastat komplikace a pak je vam spravny dychani asi k ho*nu.
Ale kdybych mela takovy cerny myslenky jako vy, asi bych uvazovala nad vsim moznym, co by mi mohlo pomoct.
Jinak nevim, jak daleko mate partnera, ale termin porodu jeste predpokladam nemate, mate jeste cas a tak by bylo vhodne aby se do te doby nejak priblizil k vam a byl vam nablizku tak, aby to pripadne stihal.
No a covid neovlivnite. Asi zadna z nas nechce rodit v tehle blbe dobe, ale bohuzel 🤷🏼‍♀️

Zkuste se na miminko tesit a myslet vic pozitivne, pak pujde vse lip 🙂

autor
16. bře 2021

@ema90 no tak já to vtipně opravdu nemyslela, ale děkuju za povzbuzení

ema90
16. bře 2021

Asi vse vidite moc negativne, chce to trosku nadhled 🙃

margriet
16. bře 2021

Zkus na to všechno nemyslet tolik černě. Vím, že se dobře radí, ale síla myšlenky je mocná čarodějka. Zkus si naopak představit, jak by sis přála, aby to všechno proběhlo. Zkus si představit, že když ti začne porod, tak u toho bude partner. Řekni i miminku, že si to tak přeješ. Zkus porodní bolesti nebrát jako něco negativního, ale že je to cesta, jak se dostat k miminku. Pokud se bolesti doopravdy tolik bojíš, můžeš se přece v nemocnici domluvit na epidurál. Možná by ti pomohlo si sepsat porodní plán. Vypsat si tam svoje představy, přání,... Neříkám, že ho musíš u porodu použít, ale jen tak pro sebe. Pomůže ti to srovnat myšlenky a třeba líp identifikuješ, čeho se přesně bojíš a budou se podle toho dát udělat další kroky k tomu, abys byla víc v pohodě.

merope
17. bře 2021

Mé doporučení - sežeň si nějakou psycholožku, dulu, kohokoli, kdo s tebou ty obavy probere. 33tt je ještě moc brzo na to se takto hroutit a kdyby se fakt něco kazilo, tě to položí. Mluvím z vlastní zkušenosti - pokud se dostaneš do nemocnice, tak tím stresem "natočíš" ještě horší tlak a tím spíše se z toho budeš stresovat.

veru181
17. bře 2021

Tak mně to tedy tak divné nepřijde 🙂. Na mě tedy padl hrozný strach naštěstí až v momentě, kdy jsem začala rodit, a po příjezdu do porodnice jsem zjistila, že nejsem jediná. Ale opravdu, zvládlo to tolik ostatních a zvládneš to taky 🙂. Bolest je to fakt hrozná (ale taky být nemusí, znám případy, které skoro nevěděly, že rodí, ale asi je lepší počítat s tou horší variantou 🙂 ), ale platí i to, že jakmile dostaneš mimčo do náruče, je ti úplně jedno, co jsi pro to absolvovala. Pokud můžeš, dopručuju si vybrat porodnici s lidským přístupem, to taky hodně pomůže. Odborná pomoc je samozřejmě taky na místě, pokud jsi na tom tak špatně. S covidem, je to bohužel strašná doba, ale "nečíhá všude" a znám naštěstí i lidi z rizikové skupiny, kteří to zvládli dobře. Jinak taky hodně lidí říká, že už se ke konci na porod naopak těšily, jak už je břicho obtěžovalo, tak třeba k tomu také dozraješ 🙂. Moc držím palce.

kikca88
17. bře 2021

Na bolesti existuji leky..., epidural, klystyr neni tak hrozny, da se prezit..., covid se da chytit vsude a navic personal je ockovany a za 7 tydnu situace s covidem zas bude lepši,
Jestli jste prvorodicka ,tak porod trva nekolik hodin a to manzel urcite stihne prijet, pokud nebude na druhe strane republiky. Nebo se s nim domluvit, at byva nekde bliz domovu🙂 . Porod dopadne dobře a vse vyjde jak ma, jsme baby a nase telo je na porod pripravene 🙂 .Hlavne doporucuji necist si ty hruzy na netu a spis si zacit cist nejakou peknou knizku nebo jit na prochazku, nez myslet na blbiny, nejak to proste dopadne...

jjasmina
17. bře 2021

Já se naopak na porod vcelku těšila a určitě to není tak hrozné, jak si myslíš, hlavně výsledek stojí za to.Ale mám pocit, jestli by sis neměla promluvit aspoň s psychlogem, když máš takové záchvaty paniky. Asi si musela vědět už když ste planovali mimi, že porodit budeš muset. Sorry , ale bezbolestny porod ještě není 🙂 a je fakt zbytečné se takhle stresovat, chtěla si dítě, tak hold trochu té bolesti budeš muset snést. A věř , že porod je banalita oproti tomu, co přijde pak, tak se hoď do klidu , neprospívá to tobě ani dítěti, ať si ještě neprivolas předčasný porod

crejzy
17. bře 2021

Já se ve 33tt taky bála porodu a je to normální, ve 40tt už jsem se ale nemohla dočkat a když jsem rodila měla jsem vyloženě radost ze je to konečně tu. Takže predpokladam že v tom mají prsty i hormony a chce to ještě čas. Nakonec porod vůbec nebyl taková hrůza jak mě všichni strašili, takže určitě to zvládneš, porodní asistentka ti pomůže ( dýchat, třeba i něco na bolest atd) budeš v dobrých rukou protože naše zdravotnictví je velmi kvalitní a vzdát tě to tam nikdo nenechá. Covid je bohužel jiná situace a nezbývá než doufat i ze o to mají podchycené a snažit se být pozitivní.

michaela666
17. bře 2021

Tímhle myšlením si zbytečně ubližuješ. Vždycky jsme se bála doktorů a všeho s tím spojeného. Představa porodu a 3 dnů v porodnici byla na začátku těhotenství něco šíleného...Zkus to brát z té druhé strany ta bolest ti dá nejkrásnější lásku tvého života. Partner to určitě stihne a u porodu bude s tebou. Sama jsem byla překvapená jak při porodu tělo funguje instinktivně. Když to přišlo, tak jako prvorodička jsem dělala to co mi v tu chvíli přišlo nejlepší a fungovalo to. Porod od prasknutí vody trval necelých 10 hodin, ALE i bez léků mi nepřišla ta bolest nijak nesnesitelná. A kdyby mají hromadu způsobů jak ti ulevit a nenechat tě zbytečně trpět. Nesmíš si připustit myšlenku, že to nezvládneš a vzdávat to ( jestli se díváš na Malé lásky, tam je to snad u každého porodu- asi kvůli sledovanosti- na to vůbec nekoukej!). Projdi si stránky porodnice a recenze na ni. Teď nemyslím personál, ten může mít blbý den všude. Spíš co všechno ti můžou nabídnout. Informuj se ( s rozumem) co všechno si napsat do porodního přání. Prostě aby pro tebe byl porod co nejpříjemnější a připravila jsi se na varianty co můžou nastat a nebyla z toho vyděšená.

zelenaesmolda
17. bře 2021

Klystyr neni povinny,muzes ho odmitnout.Ten zbytek sis mela asi rozmyslet nez jsi otehotnela,ted uz nemas jinou moznost nez to dite porodit

aniea
17. bře 2021

Porod je samozřejmě bolestivý, ty kontrakce jsou hrozný, nebudu lhát ale dá se to přežít. Zvládli to všichni, zvládneš to taky. Za mě oba porody v,, pohodě"😂šla bych znovu ale třetí dítko už ne. 😀 A nic jsem necvicila.. A neboj určitě to stihneš tam dojet, tak rychlý to není, pokud ovšem nebudeš doma půl dne.

levandule_k
17. bře 2021

Určitý strach je normální, když nevíš, co tě čeká, ale budu upřímná tvoje reakce není normální. Máš 2 možnosti, buď se budeš až do porodu stresovat a strachovat, nebo si to zpracuješ a bude ti lépe a bude se ti i lépe rodit. Kontrakce nejsou zlé mrchy, co ti chtějí ublížit, ale fyziologická součást. Navíc tělo je tak chytré, že nás dokáže od bolesti chránit, umí produkovat hormony, díky kterým je to snesitelné 😉 Dneska máš spoustu informací, tak bys mohla vědět, že není klystýr povinný, není povinný ani nástřih. Navíc se ukazuje, že má smysl kontaminace bakteriemi. Nějak se přece musí osídlit trávící trakt. Pokud se bojíš, že to neudýcháš, nenech si vnutit roušku během porodu, prostě je ignoruj a soustřeď se na dech. Mrkni se tady na porodní příběhy holek, co prošly kurzem jemného zrození. https://jemnezrozeni.cz/pribehy/ Ty porod popisují jako dojemnou záležitost, teda mě to to vždycky dojme ❤ a ne zážitek jako z hororu.

rickym
17. bře 2021

Nejdůležitější je pozitivní přístup, fakt se zkus na tom zapracovat. Já se na první porod fakt těšila a jela jsem úplně s úsměvem.
Klystýr je úplně v pohodě, toho se bát vůbec nemusíš..
Bolesti jsou velké, ale opravdu, ve chvíli co budeš mít miminko v náručí, na všechno zapomeneš..
Kdybys měla ještě možnost teď sehnat placenou PA, tak bych ti ji doporučila. Určitě by tě to uklidnilo..
Pro mě i pro manžela byl porod krásný zážitek.. Teď jsem 28tt a věřím, že obava taky bude.. ale zvládneš to, uvidíš.. Zkus se opravdu naladit na pozitivní vlnu.

ondul
17. bře 2021

Ja mam hodne daleko do ezo alternativnim pristupum ohlrdne tehotenstvi i materstvi, nicmene myslim, ze klic k zbaveni se hruzy z porodu podle me lezi v tom, oprostit se te fobie bolesti. Zapadni kultura bolest vnima jako naprosty zlo a vsechno spatne, ale tak to neni. Bolest proste jen neco znamena, je znakem neceho, a v tomto pripade ma dobry a dulezity vyznam. Zkus si v hlave prenastavit, co tato bolest znamena a co z ni vzejde. Ja se na porod fakt tesila, tesila sem se na svoje dite, na tu novou zkusenost. Jasne, parada to nebyla, ale bavilo me to, prozila jsem to a mam za to velky stesti.

klokanka31
17. bře 2021

Neboj se, ono to není tak hrozný jak se říká 🙂 já se teda taky porodu strašně bála, ale čím víc se to blížilo, tím víc jsem byla v pohodě. Dokonce jsem pak dělala vše pro to, abych to urychlila ☺ A pak mě překvapilo, jaké to ve skutečnosti bylo, většinu času jsem ani nevěděla že rodím. Klystýru se neboj, mně ho nedávali, protože nevěděli jestli by se to stihlo. A dokonce ho můžeš i sama odmítnout. A když se bojíš covidu, co zvolit ambulantní porod? Pokud bude vše v pořádku.

nazka
17. bře 2021

Já ty obavy chápu, je to něco neznámého plus ještě ten blbej covid do toho. Řeči, že to zvládlo spousta žen, taky moc nepomůže. Ano zvladlo, ale jsou i takové, co ne. Co si budem namlouvat ☺️
Víš co pomáhalo nejvíc mě? Porovnání s mojí sestrou. Je hrozný bebicko a vscehno je problém a rodila hned 2x. Nemáš někoho takovýho, s kým by ses mohla porovnat a jsi "lepší"? Ještě chci říct, že já se taky dost bála kolem tohohle týdne a naopak čím víc se to blížilo, tím jsem byla klidnější. Chtěla jsem to už mít za sebou a žít bez strachu. Ty teď máš ještě obavy o ten covid. Toho se bojím taky a to nemusím rodit. Prostě musíme doufat, že se nám to vyhne. Teď v téhle době rodilý 2 kamarádky a ani jedna ho v nemocnici nechytla.
Myslím, že ten strach bude postupně slabnout.. Kdyby ne, klidně napiš ☺️

nazka
17. bře 2021

Jo a chci rict, aby ses klystyru nebála, je teď nějaká jemnější forma. Ani jsem nevěděla, že mi ho dělají ☺️

barussska1
17. bře 2021

Klystyr mi byl celkem prijemnej 🙂 toho se urcite neboj. Za dva mesice uz snad bude covid trosku v utlumu. Boli to, ale da se to prezit, prezily to miliony pred nama a za par hodin po porodu fungujes normalne a za par tydnu o tom ani nebudes vedet.

emamaira
17. bře 2021

Jsem v 31tt, taky se už začínám připravovat. Beru to tak, že v porovnáním s tím, že dítě budu mít až do smrti, tak porod je jen pár hodin, tak to přece přežiju😀 připravujes se nějak? Kurzy, cvičení s aniballem, těhotenská jóga... Jasně, krásnej porod to nezaručí, ale každá malinká pomoc se počítá 🙂 chlap to stihne, neboj, předpokládám, že rodis poprve, chvíli to trvat bude.

amazonkajanik
17. bře 2021

Já měla akorát obavy,abych poznala, že rodím, abych nelitala do porodnice jak trubka a ony poslíčci. Neměla jsem je ani jednou a když to přišlo, tak mi doma rovnou praskla voda (zpětně jsem si uvědomila, že jsem měla bolesti několik hodin, ale ignorovala je 😊) a bylo to tak rychlé a v pohodě, že než jsem se stačila rozkoukat,už jsem tlačila syna v postýlce na pokoj 😁
Takže je důležité, si to nepřipouštět a až to přijde,tak to přijde 😉

jjasmina
17. bře 2021

@nazka napodobne, taky jsem se bála

amazonkajanik
17. bře 2021

@emamaira 😁to mě jako prvorodičce taky tvrdili, že to potrvá. Měla jsem překotný porod...😂

zdenda9
17. bře 2021

Taky jsem před porodem a snažím se myslet na to krásné až budu mimi držet v náručí, až uslyším jeho pláč..... ten první okamžik je nádherný a bolesti člověk hned zapomene. Zkus myslet jen na to hezké.

emamaira
17. bře 2021

@amazonkajanik já vím, že můžou být i první porody prekotne, ale zas tak časté to nastesti neni😀

klokanka31
17. bře 2021

Podle mě je každý porod originál 🙂 a někdo má jiný práh bolesti, někomu je špatně a omdlívá (co říkala kámoška), někdo zas ze sálu vystřelí jako by ani nerodil (zas jako já). Nemá cenu se zbytečně děsit a stresovat 🙂

amazonkajanik
17. bře 2021

@emamaira mno,u mě štěstí,že sestra na porodním zná moji rodinu, tudíž ji to nepřekvapilo 😂 ale než jsem šla na sál,měla mě na starost jiná a ta si myslela,že je času dost ...

gramar
17. bře 2021

@ema90 S covidem neporadím, to asi záleží na tom jak k tomu přistupuješ, ale asi bych se ho nebála.
K bolesti, inu i zde jsem asi "divná", ale já bych klidně rodila na kšeft, kdyby někdo byl těhotný místo mě, nebylo to žádné drámo...
Klystýru jsem se z porodu bála nejvíc, nakonec jsem ho neměla ani jednou, i kdybych chtěla nebylo kdy...
No a když to do porodnice nestihneš, tak porodíš doma, nebo cestou, nebudeš první ani poslední. Jedna sousedka volala rychlou když začala mít pravidelné kontrakce po třech minutách. Sanitka dorazila za patnáct minut proto aby zkontrolovali placentu, pač dítě už se kojilo a to byla doma úplně sama, tedy tříleté dítě nepočítám 😎

Porod není konec světa, není čeho se bát, stejně je každý jiný 😉

ema90
17. bře 2021

@gramar Dekuju, ale ja nejsem ta, co se boji 😂
Chapu, ze je to pro tazatelku 😉😀

gracinka7
17. bře 2021

To jsem měla taky.
Dokonce jsem se bála, že tam umřu 😀
Neboj, to bude dobrý 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru