Jak řešit opakované zamlklé těhotenství?
Dobrý den,
ráda bych poprosila o radu zde, kde by mohl být někdo kdo si prošel třeba něčím podobným 😔. S manželem se snažíme o miminko už rok a půl. Poprvé jsme otěhotněli hned druhý měsíc snažení. Bohužel zamlklé těhotenství (7tt) a revize. Na další těhotenství jsme si počkali třičtvrtě roku. Čárky na testech silné, mimi mělo srdíčko, chviličku se to zdálo být ok, ale ve 12tt opět zamlklé těhotenství. Dvakrát podané potratové pilulky, a nakonec stejně akutní revize v silných kontrakcích a za masivního krvácení 😔. Poté jsme byli odesláni na imunologii. Udělali nám základní vyšetření a manželovi spermiogram, dle doktora imunologická vyšetření v pořádku, spermipgram nižší počet morfologicky zdravých spermií, ale jejich celkový počet hodně nadprůměrný a ten to prý vyváží... 🤔🤷♀️, a taky tedy dle něj v pořádku (výsledky černé na bílém jsme ale nikdy neviděli, měli jsme si o ně jen volat). Možnosti nám nabídl 3, 1) rovnou IVF, 2) odeslání do centra asistované reprodukce, a kdybychom nechtěli IVF, tak nám mohou udělat jen více testů. 3) počkat na další přirozené těhotenství a nasadit hned léky na podporu - Godasal a Progesteron. Za pár dní jsem zjistila další těhotenství, nasazeny tedy léky. V 9tt opět zjištěno zamlklé těhotenství odpovídající jen 4-5tt, takže v nemocnici nařízeno vysadit Godasal a Progesteron, potrat se poté rozjel samovolně. Chtěli jsme pak chvíli pauzu, ale plodné dny vyšly zrovna do termínu naší svatby, ihned další těhotenství - opět zatím označeno jako neprosperující, nejspíš tedy další zamlklé, ale velmi brzy, tak momentálně čekání zda se potrat rozjede sám, nebo opět nemocnice. (Takže máme skóre za rok a půl snažení 4 ZT 😔)
A co mě zajímá... pokud si někdo prošel něčím podobným? Jak se to u vás dále řešilo? Našla jsem na netu informace, že je dobré mít hematologické vyšetření, a tzv rozšířenou imunologii (prý expert MUDr. Malíčková - Černá v Praze...?)... mohu si pracoviště vyhledat a objednat se sama? Nebo musím mít nějaká doporučení? Od koho případně?
Jinak ten "náš" imunolog po tom druhém potratu řekl, že cesta pro nás je jen IVF, že vše ostatní je jen zbytečné chlácholení a nemá nic jiného smysl (pracoviště na Genetice v Plzni), (a jestli IVF nechceme tak, že pro nás nic udělat nemůže). S čímž jsme se neuměli ztotožnit, když problém s početím jako takovým asi úplně nemáme. Navíc jsem si o konkrétním lékaři poté hledala informace a našla, že spolupracuje s oběmi centry asistované reprodukce, které v Plzni jsou a obdobně se chová zřejmě většinou.
Jsme již opravdu zoufalí 😔, uměl by někdo prosím poradit jak bychom měli dále postupovat, abychom zjistili kde je problém? 😔🪻
Jsme již opravdu zoufalí, nešť dé mimi přestaneUměl by prosím někdo poradit jak bychom měli dále postupovat? 🪻
Ahoj moc mě to mrzí, taky mám za sebou zamlklé potraty a vím jak je to náročné. U mě se nakonec objevilo, že mám trombofilní mutaci, což mohlo mít vliv na potrácení ( nedostatečné prokrvení placenty i plodu atp. kvůli trombům). Teď si píchám heparin a jsem poprvé v 15tt 🥰
Základní genetika nám jinak vyšla perfektně, jenomže v podrobnějším genetické testu by se třeba něco už našlo. Ten jsme si zatím ale neudělali. Časově by ale u nás ten genetický důvod potratu seděl, vždy byly 8-11tt.
Plus tvého partnera spermie nejsou morfologicky ok, což samozřejmě může vést k následující potratovosti také.
Být vámi, ničeho se neobávám a neotálím a zaregistruje se v IVF klinice. Nechte si udělat
1) balíček imunologického vyšetření ( např na nk buňky atp.).
2) Dále trombofilní mutaci
3) aspoň tu základní genetiku.
4)Dále bych si možná zažádat o hysteroskopii aby zkontrolovalo, že máš v pořádku dělohy nemáš skrytou endometriózu, polyp nebo myom atp. Dále hormonální profil.
5) případně nějaké dovyšetření partnerovo spermií ale tam neporadím nemám zkušenost
Výše uvedené jsou taková za mě základní vyšetření a myslím že je lepší je udělat před samotným embryotransferem. Myslím, že klinika která se nežene jen za penězi vám nabídne vyšetření ještě před transferem.
My jsme takhle přišli o mimi v 9tt a až pak mě testovali na trombózu, kde byli nakonec pozitivní výsledky. Dodnes nevíme, jestli byl zp kvůli neléčené trombóze a nebo z jiných příčin. Nám bohužel na klinice vůbec nic nedoporučili, neinformovali nás, my jsme taky moc nevěděli a šlo se rovnou na odběr a transfer. Zpětně si myslím, že to zanedbali a to hodně.
Držím moc palečky a opravdu věř, že se jednou zadaří!! Jen má někdo tu cestu složitější 🙏🙏
Je to dost divná praktika nevidět výsledky a nemít zprávu z vyšetření.
Já bych se objednala na tu imunologii, kde jsme byli a chtěla znát výsledky. (Dostat je vytištěné na papíře.)
Pak bych se objednala do nějakého CARu, šla tam i s těmi výsledky z imunologie. Do CARu nepotřebuješ žádanku od gynekologa, můžeš se objednat sama.
Jinak nechápu, proč se napřed dělala imunologie. Mně v CARu bylo vysvětleno, že se postupuje od nejjednoduššího k nejsložitějšímu. Napřed hormonální profil, genetika, vejcovody máš průchozí, tak to není potřeba kontrolovat, očividně nemáš problém problém otěhotnět. A podle toho, jaké jsou výsledky se postupuje dál.
Nasazovat progesteron naslepo mi přijde jako laikovi jako blbost, problém může být úplně jinde, např. jak píše @reeeza v trombofilní mutaci.
Návštěva CARu nemusí skončit IVF a doporučuji ti návštěvu také, protože potřebuješ další vyšetření.
Co se týká psychiky, jestli jsi rozhozená, tak zkus psychologa, nějak se hýčkat, protože zažít 4 neprosperující těhotenství, je náročné.

Ahoj moc mě to mrzí, taky mám za sebou zamlklé potraty a vím jak je to náročné. U mě se nakonec objevilo, že mám trombofilní mutaci, což mohlo mít vliv na potrácení ( nedostatečné prokrvení placenty i plodu atp. kvůli trombům). Teď si píchám heparin a jsem poprvé v 15tt 🥰
Základní genetika nám jinak vyšla perfektně, jenomže v podrobnějším genetické testu by se třeba něco už našlo. Ten jsme si zatím ale neudělali. Časově by ale u nás ten genetický důvod potratu seděl, vždy byly 8-11tt.
Plus tvého partnera spermie nejsou morfologicky ok, což samozřejmě může vést k následující potratovosti také.
Být vámi, ničeho se neobávám a neotálím a zaregistruje se v IVF klinice. Nechte si udělat
1) balíček imunologického vyšetření ( např na nk buňky atp.).
2) Dále trombofilní mutaci
3) aspoň tu základní genetiku.
4)Dále bych si možná zažádat o hysteroskopii aby zkontrolovalo, že máš v pořádku dělohy nemáš skrytou endometriózu, polyp nebo myom atp. Dále hormonální profil.
5) případně nějaké dovyšetření partnerovo spermií ale tam neporadím nemám zkušenost
Výše uvedené jsou taková za mě základní vyšetření a myslím že je lepší je udělat před samotným embryotransferem. Myslím, že klinika která se nežene jen za penězi vám nabídne vyšetření ještě před transferem.
My jsme takhle přišli o mimi v 9tt a až pak mě testovali na trombózu, kde byli nakonec pozitivní výsledky. Dodnes nevíme, jestli byl zp kvůli neléčené trombóze a nebo z jiných příčin. Nám bohužel na klinice vůbec nic nedoporučili, neinformovali nás, my jsme taky moc nevěděli a šlo se rovnou na odběr a transfer. Zpětně si myslím, že to zanedbali a to hodně.
Držím moc palečky a opravdu věř, že se jednou zadaří!! Jen má někdo tu cestu složitější 🙏🙏