Jak se vyrovnat s potratem?
Ahoj maminky, mám za sebou zamlklý potrat s jednovaječnými dvojčátky v 10 tt. Před čtrnácti dny mě přijali do nemocnice kvůli extrémnímu zvracení, dostávala jsem kapačky a děti byly v pořádku. Po týdnu mě chtěli propustit, ale na ultrazvuku se zjistilo, že oběma přestala bít srdíčka. Neví se, proč. Jestli bylo něco špatně u nich nebo kvůli nedostatku živin. Strašně jsem to obrečela, jsem nešťastná, vyčítám si, jestli to nebyla moje chyba. Jediné, co mě drží nad vodou, je můj malý syn. Připadá mi, že jen přežívám, jsem v neustálém stresu, napětí, nemůžu spát, neraduju se. Nechci, aby tím můj chlapeček trpěl... Pomohlo některé z vás něco jiného než jen čas? Jak se s tím vyrovnat? Děkuji.
Ahoj holky, 14dni zpět jsem sem dávala fotky pozitivního testu,dnes jsem začala krvácet,šla jsem na gynekologii a paní doktorka řekla že je to Zamlkly potrat,nevěřila jsem tomu,nejdřív nevěděli co se děje a po 4h čekání na výsledky se to zjistilo,neposlední chvíli jsem se modlila ať je vše v pořádku, bohužel :( a to jsem před 3mi dnema prodělala zánět močového měchýře, tak jsem šla na pohotovost a ani antibiotika mě nedali nic,jsem z toho špatná,.. Obávám se toho jestli paní doktorka z pohotovosti neměla nasadit antibiotika.. Co myslíte? :( děkuji..
@oplatecka ahoj, i já mám za sebou nevydařené těhotenství. Co mi pomohlo nejvíc je prostě se na to neupínat. Události se na člověka valí jako voda v řece a nejlepší je plout s tou vodou, nebojovat s tím. Stalo se? Stalo. Další nepříjemná zkušenost na kontě, ale jede se dál. Teď s tříletým odstupem to vidím vlastně jako dobrou věc, věřím tomu, že si Jáchym (celkově druhé dítě, ale třetí těhotenství) si chtěl prostě ještě chvilku počkat, určitě to od něj bylo chytrý, protože kdyby se býval narodil o pouze cca 4 měsíce dřív (což byl TP toho předchozího těhu), měl by život trochu míň veselejší, díky určitým zkušenostem, kterými jsem prošla a které ze mě udělaly takovou mámu, jakou sem. Takže si naopak říkám, že je to fakt chytrej kluk 😉
Jiné vysvětlení fakt asi není, nebo mě aspoň nenapadá.
@oplatecka vůbec se neboj a věř že to miminko zvládne. Je pravda,že ty první měsíce jsem se hrozně bála,každé kontroly a pořád se těch kontrol bojím,ale věřím že prcek je bojovník a zvládne to.A to přeji i tobě,až budeš zase těhotná budeš opět šťastná.
Teď se sama sebe ptám jestli jsem já neudělala nějakou chybu :(
@marietriskova22 určitě jsi žádnou chybu neudělala. Zdravé miminko by se udrželo. Víše jsem dávala odkaz na článek, přečti si ho ;)
Ahoj vcera mi lekar oznamil zamlkly potrat v 9tt a ve stredu jdu na zakrok. Nyni mam pocit ze pro me svet prestal existovat a tak hledam cestu z pekla ven. Precetla jsem si vasi diskuzi a trochu se mi ulevilo jak hodne z vas po zakroku zas otehotnela a docela rychle. Zakroku se strasne bojim. Nikdy sem nebyla v nemocnici a ted jeste s timto problemem. Chci se zeptat za jak dlouho vas pustili domu? A preji vsem at se brzy dockaji vytouzeneho miminka. My cekali prvni, snad by mi bylo lepe kdyby jeden capartik po byte uz chodil :(
@guicklik Ahojky, jak si výše četla - já jsem potratila na začátku těhotenství a naštěstí jsem do špitálu nemusela - tělo se o to postaralo samo. Potratila jsem 9. 4. a 24. 6. jsem měla poslední MS a nyní začínám čtvrtý měsíc a jsem spokojená. Ve čtvrtek jdeme na první screening, tak doufám, že je vše ok. V každým případě chápu jak se cítíš. Taky jsem si užila. Prvních pár dní jsem jen brečela. Celý svět se mi zhroutil. Časem to přebolí. Musíš se s tím nějak vyrovnat sama. Najít si zalíbení třeba v práci - já nastoupila do nové práce - v mém oboru je to to nejvíc luxus, co jsem mohla mít a už jsem na neschopence. Měla jsem pocit, že teď to přišlo tak trochu nevhod - dobrá / luxusní práce + si dodělávám maturitu - za rok a kousek maturuji na škole, kde se chce hlavně judo a karate - čili teď už začínám zaostávat. Ale nakonec jsme se s manželem shodli, že dítě je nejdůležitější... Neboj, za chvíli to zase přijde....
Ahoj, moc mě to mrzí. Opravdu jsi to nemohla nijak ovlivnit, věz, že vše již bylo rozhodnuto, když se spojilo vajíčko se spermií. Doporučuji přečíst si tento článek bartak-alexandr.webnode.cz/news/proc-se-nektera-tehotenstvi-potraceji/. Moc držím palce, aby ses z toho oklepala co nejdříve, nejen kvůli synovi, ale hlavně i kvůli sobě 🙂
Pro všechny: pokud se cítíte psychicky na dně, je dobré vyhledat centrum krizové intervence, v Praze je například v areálu Bohnické léčebny. Zní to sice jako by jste z toho dělaly bůhví co, ale tam nikomu nebude připadat váš problém malý a je tam celý tým odborníků k tomu aby vám pomohli vyrovnat se s vašimi problémy. Já tam byla odeslána praktickou lékařkou v souvislosti s rozvodem, ale není na to potřeba žádanka nic. Průběh je takový, že vás vyšetří, zařadí do léčby a pak tam docházíte na různé terapie s odborníky (například meditace, pohovory s psychology, skupinové i individuální terapie). A léčí se tam lidé, kteří mají kolikrát znánlivě "banální" problém, ale nic co někoho trápí není banální! V souvislosti s potratem pokud jste ztratily radost ze života určitě doporučuji, mě to pomohlo opravdu hodně.
@guicklik ahoj,je mi líto,co te potkalo,zakroku se neboj,je to rychlepro doktory az banalni,ja mela jeden ambulantne a dva na 3 dny,ale pokud nemas komplikace nebo nejakou lecbu,pusti te brzo. Nebudu ti sem davat fotecku,ted by ti nepomohla,ale po trech zamlklych potratech tu ted koukam na 4mesicni nadhernou,sikovnou holcicku,kterou bych nemela nebyt tech potratu,ac ti to prijde jako klise,vse ma svuj duvod,nemohla jsi to nijak ovlivnit,tohle miminko proste byt nemelo a to dalsi treba uz ano. Drž se

Dekuji vsem za podporu. V nemocnici si me nakonec nechali do zitrka. Mozna ted budu znit az moc silne(mozna za to muzou leky co mi davaji) ale dnes mam pocit kdyz je to za mnou(operace),jako ze se tim uzavrela cela kapitola a nyni je cas jit dal. Byt silna. Nerikam ze si to jeste nekolik dni neobrecim i kdyz si to zakazuji nicmene si rikam ze dalsi pokus muze byt jen kdyz budu v pohode i psychicky. Mam uzasneho manzela,ktery je tu pro me a SPOLU vsechno urcite zvladnem. Moc jste my pomohli i vy co sem pisete, najednou si neprijdu jako ,,ta,, kterou to potkalo. A dodali jste mi hodne sil ze i kdyz to mate za sebou preci jen uz mate nebo cekate mimco. Rikala jsem si kdyby bylo aspon jedno dite ze by clovek nemel pocit takove prazdnoty ale i tak se stim musime poprat. Jsme silne zeny. Jeste jednou vsem moc dekuji a drzim palce vsem co jsou na tom stejne. Ale holky....MY TO DAME!
Ono to tak opravdu je,revize to uzavre a prvni menzes startuje daldi etapu 😉
Ahoj já jsem taky přišla o miminko byla jsem v 7tydnu ve středu bylo vše ok a ve čtvrtek se my obrátil život naruby začala sem krvácet z mojí 8letou dcerou sem musela na pohotovost a modlila se že moje druhé vymodlene miminko bude v pořádku ale ono nebylo na ultrazvuku už tam nebylo nic vidět potratila jsem měla sem zamlkli potrat nevěděla jsem co dělat brečela jsem vše si vyčítala nevím jak se stim vyrovnat
@simulinek čas pomůže. Zažila jsem to taky. Ale až později. V 11tt kontrola a odběr krve a vše ok. Ve 12tt když jsem šla na screening tak nic. Byl to hrozný šok. Nekrvacela jsem, neměla jsem bolesti. Musela jsem na revizi. Časem to nebolelo tolik
@lachtanice86 já jsem neměla žádný bolesti jen sem krvacela v Pondělí jdu znova na krev a ultrazvuk tak jsem zvědavá
@simulinek vím, že to říká každý, ale čas opravdu pomůže. Já to bohužel zažila už dvakrát. První a druhé těhotenství dopadlo špatně. První už v 10.týdnu, zamlklé, druhé bohužel až ve 23.týdnu, kdy lékaři zjistili, že miminko má rozsáhlý rozštěp páteře a bylo by moc postižené jak fyzicky tak psychicky, a já ho musela porodit ☹ když se to stalo poprvé v tom 10. týdnu, myslela jsem si, že to je konec a že to opravdu nedám, ty strašné pocity, jestli jsem něco nezanedbala atd. ale nakonec jsem se s tím srovnala tak, že příroda veděla co dělá a než aby mělo miminko nějaké problémy v budoucnu, že to bylo radši zařízeno takto, že odešlo samo. Pak podruhé v tom 23. týdnu jsem si už říkala, že proč to radši nedopadlo jako s tím prvním, že jsme se radovali 6 měsíců z miminka a těšili se všichni na něj a že by bylo lepší kdyby to skončilo dřív. Nikdy v životě jsem nezažila nic horšího a doufám, že už nikdy nezažiju. Chtěla jsem tím říct, že možná je tedy lepší, pokud to dopadnout dobře nemělo, že to nemělo dlouhého trvání... Já jsem se pak hrozně bála, že už mít tedy asi děti nebudu, když už to dvakrát nevyšlo. Ale nakonec to vyšlo potřetí a máme skoro dvouletého chlapečka a jsem opět těhotná. Bojím se moc, ale prostě člověk musí stále doufat, že to dobře dopadne. Věřím, že když už máte dcerku, určitě se podaří brzy znovu otěhotnět a dopadne vše tak jak má. Držím pěsti. Důležité je jít dál. Odtruchlit si to, ale pak se prostě znovu postavit a jít tomu naproti. Nic jiného ani nejde udělat, pokud si to moc přejete. Dělejte, co Vás těší, nebo aspoň to, při čem se zaměstnáte třeba nějak fyzicky a psychika se zlepší taky. Přeji Vám hodně štěstí, ať je to co nejdřív za Vámi a ať se zase brzy radujete ze života, věřím, že budete.
@simulinek já ani nekrvacela.

@sedlackovak Ahoj, děkuji za příspěvek. Jsem ráda, že se ti to zase podařilo a brzy se budeš těšit z dalšího miminka 🙂 Vím, že se to děje často. Než se mi narodil syn, tak jsem potratila dvakrát. Říkám si, že když jsem to jednou zvládla až do konce, tak snad se to ještě podaří. Na jednu stranu bych si miminko přála co nejdříve, ale ten strach z dalšího potratu je dost velký. Potřebuju se pohnout z místa, ale pořád to ve mně je...