icon

Jsem špatný člověk kvůli opakovanému potratu?

vysopro
8. pro 2023

Je pro mě těžké o tom psát, protože jsem o potratu nikdy moc nepřemýšlela, postoj byl takový, že s dítětem to tak nějak vždycky funguje.

Před několika lety jsem velmi brzy ukončila těhotenství. Byla to výjimečná situace, situace a už se nebude opakovat řekla jsem si.
A co se stalo teď? Partnerství se rozpadlo, Jsem tak zaneprázdněna prací a dětmi, že jsem si začala románek s bývalým přítelem, dvakrát do měsíce... haha! A s kondomem a hups....

Je to pro mě těžké, ale půjdu na potrat. Problém je, že o tom řekl svým rodičům. A teď čistý chaos! Nechtějí, abych to dítě potratila! Teror na telefonu! Můj milenec dělá, co chtějí jeho rodiče a uráží mě! Že jsem vrah! Už se mnou tak zmanipulovali, že jsem zrušila první termín na zákrok!

Jsem tak špatný člověk? Že se mi to stalo znovu, že jsem v této situaci?

Strana
z4
vysopro
autor
8. pro 2023

@levandule_k Upřímně, můžete se na to zeptat. Byla jsem single se dvěma dětmi. A prace na 100 procent. Není čas na dlouhé hledání partnera. A řeknu to rovnou, ano, měli jsme dobrý sex. Tak jsem se ozval a párkrát do měsíce jsme se potkali a měli sex.

merope
8. pro 2023

@ai30 Já použila slovo "připraví o vnouče". Víš - zažili jsme to v rodině - rodičům přes 60, 3 děti a pořád žádná vnoučata. Pořád nic. První vnouče, celá rodina se těšila, čekala, nakupovala... a potrat... neplánovaný, prostě tam byla vada neslučitelná se životem a dítěti přestalo bít srdíčko. Vlastně tohle ani nedokážu napsat bez slz v očích, ač to je už víc jak 13 let. Uvědomuji si, že to neskutečně ovlivnilo celou širokou rodinu na hodně dlouho.

A tady bezdětný chlap má DLOUHODOBOU partnerku (sex 2x do měsíce je už prostě nějaká forma vztahu, navíc spolu dříve i chodili, takže ji možná i rodina zná a možná čekali na dítě už v minulosti). Podaří se, že tato partnerka otěhotní. Jenže chlap je chlap, dítě je v těle ženy. A ona ho prostě nechce - ač celá rodina by ho milovala a touží po něm. Takže šup, dáme to pryč...

Vlastně nevím, co tu po nás tazatelka chce. Já jí doporučím prostě oznámit rodině, že si dítě nechá, ale po porodu se budou starat oni, domluvit s chlapem, že půjde na mateřskou on.

A co se tu řeší "páky jak přinutit chlapa se o dítě starat" - a jaké páky má chlap k tomu, aby se staral o dítě, pokud ho matka nechce? Asi tak stejné. Případně prostě hodit dítě na krk babičce (může jít babička na mateřskou? - ona případně existuje příbuzenská pěstounská péče). Klidně bych rovnou chlapa vytáhla na matriku, ať vyplní přiznání otcovství (jinak potrat) a klidně skočila za právníkem a sepsala s ním rovnou dohodu na péči o (budoucí) dítě - že ho bude mít v péči otec. Pokud na to nepřistoupí, tak potrat.

levandule_k
8. pro 2023

@vysopro To jsou otázky hlavně pro tebe. Každopádně držím ti palce a nevyčítej si to.

drakenn
8. pro 2023

@vysopro tak můžeš jim tvrdit, žes upadla na náledí a prisla jsi o to

ai30
8. pro 2023

@odula Ne ty, do vrahu ji nadava rodina toho otce.

vysopro
autor
8. pro 2023

@ai30 Ano, nikdo vás z toho neobviňuje. Je to jeho rodina, která je tak zvláštní. Jeho bývalá partnerka nesměla navštívit jeho rodiče, protože nebyla očkována proti Covidu, Křičeli na ni, že ohrožuje jejich život, nějak spadli na hlavu

ai30
8. pro 2023

@merope Ja chapu, ze chteji vnouce. Ale neni nici povinnost jim ho rodit, jeste kdyz se chovaji takto. Oni jsou milenci, ne dlouhodobi partneri. Nic mu nebrani si hledat dlouhodobou partnerku, se kterou bude mit dite. Ale nemuze to chtit po zene, se kterou se schazi dvakrat mesicne na sex. To neni zadny partnersky vztah.
Ona nemusi chlapa tahat nikam. Jestli on opravdu to dite chce, ma s resenim prevzeti pece prijit on. Ne ji jenom nadavat do vrahu, protoze ona nechce jeho rodicum udelat radost.

odula
8. pro 2023

@ai30 aha. Nečetla jsem to celý. To je ovšem mazec no. Takovyhle jednání je humus - a opravdu primeje kohokoliv změnit jakejkoliv názor. 🤦🏼‍♀️🥺

martinka_33
8. pro 2023

@odula no jasne, ty by ses vzdala sveho ditete? Ja ne..

ai30
8. pro 2023

@merope A mozna se mylim, ale u nas to prevzeti pece pravne neni mozne. To je jako u nahradniho materstvi, ten pripad nebyl tak davno, kdy par zaplatil zene za odnoseni ditete a kdyz se narodilo postizene, rekli, ze ho nechcou a jejich dite zustalo te zene, ktera ho porodila. To je kvuli ochrane matek, aby je nekdo v tehotenstvi nedonutil se ditete vzdat, maji tam ochrannou lhutu, kdy se muzou po porodu rozhodnout. To ale znamena, ze zase na druhou stranu ten zavazek neni tesany do kamene a i ten otec muze rict, ze vlastne ne a ona s tim nic neudela, musela by dite jedine dat do adopce uplne pryc.

cherie24
8. pro 2023

@ai30 však @merope psala, že to lze pořešit právní smlouvou ještě v době těhotenství. To je ale jedno, autorka se neptala na to, jak naložit s dítětem, je rozhodnutá pro potrat a je to její rozhodnutí. Ale ptala se, jestli je špatný člověk, že jde po druhé na potrat a je fakt, že nic moc neudělala proto, aby se situace neopakovala... A vy se tu poplácáváte po ramenou a přesvědčujete se navzájem o tom, že je zcela v pořádku jít po druhé na potrat, protože to se úplně běžně stává a za chvíli tady bude příspěvek - jdu na potrat po třetí. 🙂

ai30
8. pro 2023

@cherie24 Tak ja si zcela bez poplacani po ramenou troufam tvrdit, ze je zcela v poradku jit podruhe na potrat. A nemyslim si, ze by z toho autorka mela takovou prcu, ze uz se nemuze dockat, az pujde potreti.

sahrazad1
8. pro 2023

Jojo, je zcela v pořádku jít na potrat , když je v 11 tt.

ai30
8. pro 2023

@sahrazad1 A neni?

trdelnik234
8. pro 2023

@vysopro
Ahoj, nie si ta z tej diskusie o dvoch detoch,manzelovi a milencovi nahodou ?

mourovatakocka
8. pro 2023

@vysopro Já jsem ve své podstatě proti potratům. Ale myslím, že jsou situace, kdy bych potrat pochopila. Pro mě osobně je přijatelnější varianta babyboxu. Ty jsi v nezáviděníhodné situaci, snažila ses chránit (kecy jak kondom je málo jsou kecy) a nevyšlo to. Ten mamlas je mamlas a jeho rodina je pošahaná. To je vůbec teda ideální rodinka, aby se postarali o dítě... Je to tvoje tělo. Doporučuju tvrdit cosi o náledí, samovolném potratu apod. a nejlépe je úplně odstřihnout. Je to tvoje tělo a tvoje rozhodnutí, díky Bohu žijeme zatím v natolik svobodné zemi. Nesmíš si nic vyčítat, ať se rozhodneš jakkoliv 🍀, absolutně nikdo nemá právo ti do toho kecat!

sahrazad1
9. pro 2023

@ai30 ne , není . V 11tt je dítě hotové , bude už jen růst .

cherie24
9. pro 2023

@ai30 v 11. týdnů už se chodí na screening. Miminko je hotové a v době, kdy doktoři kontrolují, jestli je miminko zdravé, ona jde na potrat. V pořádku to není a v pořádku nejsou ani tvé názory. Potrat není druh antikoncepce. 🤦🏼‍♀️

ai30
9. pro 2023

@cherie24 'Je hotove' je teda docela stretch. 🤦‍♀️ Interrupce dvakrat za zivot opravdu ukazuje na to, ze ji pouziva jako antikoncepci. 🤦‍♀️
Interrupce podle volby zeny je u nas povolena do 12tt a tak trochu predpokladam, ze o tom rozhodoval nekdo fundovanejsi nez mistni mravokarna komise. 🤷‍♀️

vysopro
autor
9. pro 2023

@cherie24 Ja se nezlobím, když to tak píšeš. Osobně, kdyby před 4 letí někdo řekl, že jde na druhou interrupci bych jsem taky řekla: vole, nevíš co je antikoncepce? A je pravda, že kdybych jsem užívala prášky nebo měla tělísko nebo bych jsme trochu důkladněji diskutovali o tom, jaká velikosti kondomů by se to nestalo. Ale stalo se to. Na druhé straně, je to správné nastavení říct, jeden potrat v životě okay, víc ne? Nebo má žena po morální stránce nárok na 1 potrat/10 roku? Nevím, nemyslím si to. Taký je pravda že u prvního UPT jsem si dost vysvětlovala že je to brzy a je to ještě úplně malé. Paradoxní je, že v aktuální situaci jsem mohla si například v 5tt vzít potratovou pilulku a hotovo. Ale právě protože jsem o tom déle přemýšlela jsem už tak daleko. Je to paradoxní volba: jít hned v 5tt na potrat nebo si dát přes měsíc více času na rozmyšlenou a když půjdu, tak jsem už dost blízko legální hranici?

freemind87
2. led 2024

Pokud stoprocentně víš že miminko nechceš a nebudeš litovat, bývalému můžeš říct, že jsi samovolně potratila a nazdar ,do tvé zdravotní dokumentace přístup nemá.

swan42
4. led 2024

@vysopro tak jak to dopadlo?

maminkaoddvou
4. led 2024

@cherie24 já mám první dite přes antikoncepci, tak prosimte tohle moralizování si nechej🫠

vysopro
autor
4. led 2024

@swan42 šla jsem na potrat

oveckaluky
4. led 2024

A co chceš slyšet? Očividně jsi rozhodnutá. Mělas mlčet a nic mu neříkat, když další dítě nechceš. Naprosto ho chápu, že když ještě dítě nemá a chtěl by ho, bere to jako vraždu. Ano, je to tvoje tělo a ty můžeš rozhodovat, ale udělalas chybu - ne že jsi se dostatečně nechránila, to asi ani nejde, ale když jsi mu to řekla, přesto, že víš, že děti nemá. Teď to holt budeš muset přežít.

oveckaluky
4. led 2024

@merope Naprostý souhlas.

swan42
4. led 2024

@vysopro to bylo asi rozumne. I tak preju hodne sil, nekdy to s clovekem zamava 🙈🙏

22hanah
4. led 2024

@cherie24 seš přechytračená husa a píšeš to hnusně vulgárním způsobem, dost to o Tobě vypovídá a pokud chceš psát věci jen, abys rejpala, nepiš raději nic a jdi si chrápat zase s někým sama, proč Ty máš dítě přes antikoncepci, když jsi tak moudrá🤮

22hanah
4. led 2024

@merope A Ty bys porodila svoje dítě a odevzdala ho rodině, o které ani netušíš, jestli by Ti ho pak ještě někdy vůbec ukázala a trpěla tím celej život a dítě se ptalo, proč ho máma nechtěla a babička kdovíjaká mu navykládala tunu nesmyslů - seš prdlá, protože toto by normálně smýšlející ženská nemohla udělat, zrovna tak se postarat sama o víc dětí a chlap? Když půjde na mateřskou, tak živit jeho a dítě bude kdo🤦🏼‍♀️

ai30
4. led 2024

@22hanah Off topic k otazce, kdo by zivil otce: Ja ti nechci kazit iluze, ale ne kazdeho rodice, ktery je na rodicovske, zivi partner. Slysela uz jsi nekdy o matkach samozivitelkach? Tak stejne jako se protloukaji ony, protloukal by se otec. Mezi tim neni zadny rozdil.

Strana
z4