icon

Mimi nemusí nikdy přijít - dá se s tím vyrovnat?

trefulka
31. kvě 2015

Ahoj, o dítě se s přítelem snažíme již šestým rokem. Vyjma jednoho biochemického těhotenství po 2. IVF bez jiných dalších dílčích "úspěchů". IVF jsme vyzkoušeli celkem 3x + předtím 5 IUI. Máme za sebou genetiku, imunologii, já i laparku a psychoterapii - dodnes nevíme, proč se nám nedaří, což je asi to nejhorší, když netušíte proti čemu bojujete. Holky mladší než já, které začaly po mně, mají už 2 děti. Dneska jsem ve stavu, kdy si postupně připouštím, že to opravdu nemusí nikdy vyjít a přesto vždy ke konci cyklu znovu a znovu doufám, že třeba už to konečně vyšlo. Úplně rezignovat se mi zatím nepodařilo, spíž se mi podařily minimalizovat projevy každoměsíčního zklamání, kdy už s každým 1.DC neprořvu celý den.

elvira
9. srp 2015

No jo, holky, nejlíp se radí těm, co otěhotněly, jen co na to pomyslely... stejně tak se říká, že nejlíp se vychovávají cizí děti...
Mě v poslední době zaujal rozhovor s doktorkou, nevím už jak se jmenovala, je věřící, odmítá dělat potraty a předepisovat antikoncepci.
Tvrdí, že antikoncepce je jeden veliký byznys, takže není poptávka po průzkumech ohledně škodlivosti antikoncepce - té hormonální.
A tak žena v podstatě přebírá na sebe zdravotní rizika, aby měl chlap pohodlný sex bez následků... ano, je to kontroverzní názor, ale přemýšlím nad tím...

dzungala
Autor odpověď smazal
ratatooy
10. srp 2015

@elvira tak to už je zcela znama věc a už by ji ani nedavala do kontroverznich temat že antiko je pro ženu celkem nebezpečná.ale stejně jako řada dalších a dalších léků.
Kdo zkoumá přijde na to že vláda je tu od toho aby dělala byznys se životem a smrtí.a je to nekonečný kolotoč.

smallinka
10. srp 2015

@dzungala no nevím jak to měly ostatní ale ja i po 8 letech užívací ANT mám po podrobném vyšetření velmi dobrou zásobu vajíček, prý se nemusím bát že bych ve 40 letech byla neplodná 😀 Stále si myslím že psychika dělá moc. To užívání ANT spíš způsobuje menší chuť na sex - aspoň u mě to tak bylo. A taky to, že žena je dočasně bez ovulace tudíž neplodná a její hnízdící reflex založit rodinu tedy odsunut....na pozdější věk se kterým klesá plodnost.....takže za mě ANT je určitě proti přírodě a je to určitě byznys. Co by z toho stát měl, kdyby jsme spoléhaly na metodu neplodných dnů. Jenže mě v těch 20 letech dobře posloužila.

smallinka
10. srp 2015

Jinak tu ještě nepadla řeč o cvičení Mojžíšové. Jsem příkladem toho že funguje nehledě o větším prožívání sexu. Když máte bloklé pánevní svalstvo těžko jsem si sexu pořádně užila a otěhotněla. A to jsem ani nemusela k doktorovi, sama jsem to nějak vypozorovala a na rehabce mi to potvrdili.Celá jsem byla tak nějak v křeči. A to jsem zjistila až po odblokování kostrče a následného cvičení fakt bomba 😉

merope
10. srp 2015

O cvičení jsem četla, ale nikde jsem ho nenašla nějak lépe popsané.

smallinka
11. srp 2015

@merope tak já ho třeba našla na netu, ukázky cviků jsem si sama sepsala, protože jsem to hodně chtěla zkusit......pak jsem se ale dočetla, že je lepší aby se nejdříve odblokovala ta kostrč a pak následně rehab sestra ukáže cviky......tak mi je ukázala, dala mi papírek a bylo jich podstatně méně než jsem si sama cvičila doma tak jsem byla i ráda 😉

nov777
11. srp 2015

@merope Da se to koupit na dvd. Cvicila jsem sama doma. Ale funguje to pry tak, ze odblokovani rehab sestrou je podstatnou soucasti, to doma nezvladnes. Kazdopadne jsem cvicila par mesicu a dalsi pokus ivf mel luxusni vysledky, ale v primou sou islost neverim. Mohlo to souviset a taky vubec ne.

sikulik
11. srp 2015

ahoj holky, omlouvám se, že vám sem lezu 🙂, ale také jsme měli několik neúspěšných pokusů IVF (nakonec jsme se dočkali) a byla jsem schopná už zkusit všechno možné i nemožné. Mojžíšovku jsem zkoušela nejdřív doma, ale jak tu píšete, bez odborného odblokování kostrče rehabilitační sestrou to není účinné. Takže mě odblokovala (našla jsem si ji na netu) a pak jsem dostala seznam 10 cviků, které jsem měla každý den cvičit. Má to účinek až po delší době, minimálně 3 měsíce. Vždy cca jednou za měsíc jsem za ní přišla a ona mě pořádně uvolnila páteř masáží a řekla mi, jestli se můžeme snažit sami doma. A ještě jedna ohromná věc, kterou jsem taky zkusila - břišní tance. Chodila jsem na ně každý týden cca půl roku. Úžasně se tím uvolní a prohýbe zatuhlá bederní část zad a prokrví se oblast pánevního dna. Držím vám všem pěsti!!!

smallinka
11. srp 2015

@sikulik a taky jóga je dobrá na uvolnění psychiky a fyzičky ale ta mi k otěhotnětí asi přímo nepomohla, ale psychicky moc

merope
11. srp 2015

Co znamená "odblokovat kostrč"? To mi přijde jak nějaká alchymie - proto jsem i koukala po cvicích, abych pak nezjistila, že je to jen nějaká módní vlna, ale jinak něco notoricky známého, ale na netu jsem to nikde právě pořádně nenašla (asi jsem špatně hledala).

smallinka
11. srp 2015

@merope odlokování kostrče se dělá buď jen zvenku (což jsem měla na první návštěvě), v podstatě mi na kostrč mačkala z každé strany, jedna strana mě bolela fakt hodně, druhá ne - tak mi říkala že ta co bolí je špatná. No a dělá se taky odblokování zevnitř přes konečník a to už je asi nepříjemné....ale pokud bych musela docházet nadále, šla bych do toho. Říká se tomu mobilizace kostrče. Mě kostrč dost bolela, mám sedavé zaměstnání a už jsem nevěděla co dělat, jak sedět, aby to nebolelo. Každopádně to uvolnění potom bylo ohromné a to cvičení bylo super, při tom cvičení také posiluješ pánevní dno. Nějak jsem při tom cvičení úplně zapomněla, že to dělám hlavně kvůli tomu, abych otěhotněla.....a další měsíc se zadařilo. Takže za mě je to určitě super a znám spoustu dalších příběhu žen, kterým Mojžíšovka pomohla.

dzungala
Autor odpověď smazal
sikulik
11. srp 2015

@merope ano, jak píše @smallinka přesně, mě teda dělali i to odblokování přes konečník (může to jen rehab sestra, která je na to speciálně proškolená), je to dost nepříjemné, ale pro mimi jsem byla schopná udělat vše, a když to vydrželi ostatní......trvá to jen minutku nebo dvě, nebolí to, jen prostě blbej pocit. Také jsem měla sedavé zaměstnání a páteř pořádně ztuhlou.

sikulik
11. srp 2015

@smallinka říká se, že psychika je 50% úspěchu, u mě asi byla psychika 90% 🙂

merope
11. srp 2015

No, já taky doufám v psychiku - je léto, málo práce, klídek a pohoda. Ale zase ty vedra...

sajmona33
12. srp 2015

@elvira Cauky, ta antikoncepce u me zrejme z fyzicky stranky zpusobila 6,5 letou neplodnost, pred HA jsem mela ckylus 28-30 dni, krvyceni tyden, pak 9let brani HA bez prestavky a po ni 6,5let cyklus po 24 dnech, predtim 5 dni spineni a krvaceni trva max dva dny. Otehotneni ani pres 2IVF a 3 NIVF nikde. Nikoho muj cyklus ani v CARU nikdy nezajimal, az ted to zacinam resit s Cinankou na Narodni neb konecne to se mnou rozebrala a rekla ze mam uplne utlumenou fukni vajecniku a nevyzivenou delohu a to prave dlouhodobou HA (probirala to se mnou vse asi dve hodky, detailne zapisovala , kreslila, vysvetlovala). Uz na ni sice nespoleham po tech letech chozeni po doktorech, leciotelich a vsem moznym a nemoznym, ale presto zacnu pit jeji silne odvary, treba s tim cyklem trosku pohne. Nicmene tohle je jen jedna cast, mnohem dulezitejsi je, ze makam, jak uz tu padlo, na PRIJETI neplodnosti, protoze me to jeste nedavno dostalo do regulerni depky. Nastesti jsem natrefila na uzasnou pomoc pana Zahradnik a hodne mi pomahaji nastroje, ktery k prijeti sebe sama a moji neplodnosti, prispivaji a me zacina byt dobre a dokonce se mi rysuje i novy smer, cemu se chci venovat kdyz zustanu bez deti. Jinak, kdo si neprosel timhle peklem, nikdy to poradne nepochopi, o tom zadna. Nevim, co bude dal, ale divam se uz na svet zase jinak. Co se tyka adopce, tak zadost mame podanou, jsme v cekacce, ale rozhodli jsme se to zatim prerusit, protoze jsme si uvedomili (a i manzel mi to priznal), ze to bylo jen proto abychom si psychicky oddechli, zatim ale cizi dite nechceme.Je mi 34 a pul. Nebudu psat abyste verili, protoze v tomhle pripade je velka vira kazdy mesic na skodu, ale drzim vam palce, abyste se co nejdriv dusevne osvobodili tak, aby se vam zilo co nejlip.

yukinkaa
12. srp 2015

@sajmona33 Ahojky, jestli jeste muzu dat tip, vyzkoušej hormonální jógu u Adély Vaculíkové, děla s tělem a hlavou divy 🙂

hahebu
12. srp 2015

@sajmona33 ahoj! Mám to s tím cyklem hodně podobné, ale nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že by to mohl být takový problém... Ovulaci jsi mívala, podle ultrazvuku a tak při IVF? Můžeš k tomuto tématu bližší informace? Děkuji 🙂

sajmona33
12. srp 2015

@yukinkaa Yuki, dekuju, ale i Horm jogou jsem si prosla, tri mesice na kurzu a pak dva mesice cviceni doma..nepomohlo, ale vim, ze nekterym holkam z kurzu ano, hlavne na nastartovani ovulace, takze na nekoho asi zabira 😉

yukinkaa
12. srp 2015

@sajmona33 Aha, tak to mě mrzí... No drž se

sajmona33
12. srp 2015

@hahebu No, rikam, si, ze to byl asi u me kamen urazu, ze jsme to driv poradne neresila, resp vsichni pokyvovali hlavou vcetne dr, ale dockala jsme se akorat vesmes vyroku..kratka, slaba MS? budte rada ze ji mate...jako chapu, ze kdyz to ma takto nekdo od zacatku tak v poho, al eme se takto rapidne zmenila po HA, takze je evidentni, ze duvod je jasny.
Co se tyka ovulace, tak jsem 5 apul roku zila v domeni, ze ovuluju a to kazdy mesic, protoze pokazde!, kdyz jsem byla u gyndare nebo v CAR na UZvuku, tak jsme mela folikul, ovulacni priznaky v tele taky, bolest, hlen, NICMENE az u Nativů u odberu folikulu se ukazalo, ze je mam kolikrat prazdny a za posledni rok jsem z 9 odberu folikulu v nativu mela jen 3x vajicko! Doslo pak k ET, ale dvakrat s enechytlo embryjko a potreti se dokonce spatne delilo, takze k ET ani nedoslo. Predtim u klasickych IVF cyklu jsme mela dve blastocysty pokazde ale nechytly se.
Takze suma sumarum, slaba kratka MS po HA, malo vajicek a pravdep nekvalitnich , a nedostatecne prokrvena deloha (nesouvisi s vyskou sliznice), takze se mimi neuhnizduje... k tomu nocni poceni pred MS a 6lety stres a ja se pak divim, proc to nejde. Takze makam na psychice a telo ted zkousim sverit Cinance. Momentalne jsem sice 9. den po ET v nativu,ale neprikladam tomu nadeje. Byliny zacnu pit az v novem cyklu.

hahebu
13. srp 2015

@sajmona33 Děkuju za odpověď 🙂 No jak je to s "naplněností" folikulů, to je otázka, když se dělá jen ultrazvuk... Já teda při IVF měla folikulů přiměřené množství, ale vždy skoro všechny s kvalitním vajíčkem, takžeddoufám, že tomu tak je i v normálním cyklu 🙂
Jinak já už vyzkoušela snad všechno tady zmíněné nebo obdobu toho a taky nic...
Tak teď zkouším NIC, jen sexovat. Vysadila jsem všechny vitamíny já i manžel, necvičím, nerehabilituju, nepočítám plodné dny, prostě nic 🙂
Na další IVF nemám ani pomyšlení. Máme nějaké mražáčky, ale na ty teď taky nemám odvahu.
Tak dej vědět, jestli to teď klapne ;)

merope
13. srp 2015

Teda koukám, co tak čtu, že ještě že jsem HA brala tak asi rok max dva v minulosti, protože nejdřív nebylo moc s kým a po třicítce razím heslo, že žena má beztak spát jen s tím, s kým si umí představit, že by měla dítě a tudíž je HA nesmysl.

karja
13. srp 2015

@sajmona33 Cvičila jsem hormonální jógu snad rok. Výsledek - rozhozená menstruace i psychika. Takže nějaký vliv určitě má... U mně bohužel negativní...

barmarks
16. srp 2015

@trefulka Čekali jsme na mimčo 4 roky,když jsme před devíti lety kupovali domek počítali jsme s tím že možná zůstanem sami.Nakonec se nám po ivf zadařilo,těhu bylo dlouhé a stresující,čekali jsme dvojčata,při porodu jsme o jedno přišli.Zařekli jsme se že už do toho nepůjdem,po pár letech začal manžel mluvit o dalším mimču,před půl rokem jsme si z KÚ přivezli krásného chlapečka a uvažujeme o třetím. 🙂

niklaus
30. srp 2015

Snažení o miminko byly pro mě nejhorší roky života. 4 potraty, z toho 2 s následnou revizí. Všechna možná vyšetření v pořádku, nikdo nepřišel na příčinu, proč nemůžu miminko donosit. To, že otěhotnění u nás není problém, ale donošení ano, byl hrozný nápor na psychiku, protože chyba byla evidentně na mojí straně. Pořád jsem myslela na to, že s jinou by manžel už dítě dávno měl.
Téměř všichni moji a manželovi kamarádi už postupně měli děti, jen my pořád nic. Strašně špatně jsem se s tím vyrovnávala, každé další oznámení těhotenství vedlo jen k dalším proplakaným nocím. Nejhorší pro mě bylo, když moje kamárádky otěhotněly v podstatě ve stejnou dobu, když mi to řekly, těžko jsem jim na to mohla říct, gratuluji, já zrovna minulý týden potřetí potratila ☹ Takhle jsem se postupně s kamarádkami vídala stále méně, nemohla jsem vidět jejich břicha a pak se s nimi bez závisti a zoufalství radovat z narození dětí.
Všichni jen říkali, že když se budeme dál snažit, tak to prostě vyjde. Nikdo nemohl pochopit, že se s manželem už proti těhotenství chráníme a že já už se znovu ani snažit nechci, že bych další potrat psychicky nezvládla a hlavně co kdyby další revize dělohy vedla k tomu, že už ani nebudu moct otěhotnět. Myslím, že ani manžel by už další nevydařený pokus neustál. Prostě jsme o tom přestali mluvit a sex byl zásadně s ochranou. V naší situaci umělé oplodnění nepřicházelo v úvahu, jen bychom platili za to, že během pár týdnů stejně potratím. Nebyl den, kdy bych na miminko nemyslela, jen jsem o tom s nikým nemluvila. V okolí nemám nikoho, kdo by prožíval něco podobného a kdo nezažil opravdu nepochopí.
Když poslední kamarádka oznámila těhotenství, už jsem ani nebrečela. Rozhodla jsem se pro poslední pokus. Když jsem po 14-ti dnech manželovi říkala, že jsem opět těhotná, brečela jsem, ne štěstím, spíš z obavy, co zase přijde. Nicméně i když v těhotenství byl jeden problém za druhým, máme vytoužené miminko 😵 Celé těhotenství byl jeden velký stres, první měsíce jsme se o miminku radši nebavili ani s manželem, abychom to snad nezakřikli.
Jen chci napsat, že v mém případě všechny rady, jak na to nemyslet, že to přijde samo, byly naprosto k ničemu. Co v našem případě pomohlo, netuším, jen jsem vděčná za našeho drobečka. Vzhledem ke všem komplikacím se už o další miminko pokoušet nebudeme. Jen opravdu nechápu okolí, už teď se množí netaktní dotazy, kdy že budeme mít druhé.

jahodi
Autor odpověď smazal
karja
1. zář 2015

@niklaus Vždycky mě neuvěřitelně povzbudí, když čtu podobné příběhy! Hodně radosti a lásky přeji! A lidi to možná i myslí dobře. Ale pokud nezažili, nepochopí, jak moc podobné dotazy bolí...

martiina_k
7. zář 2015

Já si taky myslím, že ty lidi to myslí dobře, že v tom nehledají žádný problém. U nás většina mých známých ví, jak na tom jsme, takže hloupé dotazy pokládá akorát tchýně. Manžel jí naše problémy nechtěl vysvětlovat - prý by to nepochopila, tak to tam došlo tak daleko, že jsme se domluvili, že jí řekneme, že to je on, kdo dítě nechce, aby veškerou svojí snahu směřovala na něj a né na mě. Ulevilo se mi dost. Jo a k těm "hloupým" dotazům... nedávno jsem asi taky takový hloupý (i když ve vší dobré víře) položila mamince před porodem - jen jsem se podivila, že má tak malé bříško... nepovažovala jsem to za nic divného, ale na jiné diskuzi tady na MK jsem zjistila, že to je jeden z dotazů, které těhule uráží. Takže je možné, že jsem ji taky naštvala, ale vůbec mě to nenapadlo, že by to mohlo někoho urazit.

Strana