Rizika a zdravotní problémy po potratu. Co očekávat?
Ahoj, jsem osmnáctiletá holčina na začátku těhotenství, přítel už si dlouho přeje miminko. No já si myslím, že mám na to času dost. Chtěla bych jít na potrat, tak aby to on nezjistil. Vím, že to je hnusný, ale nechci se do toho nechat tlačit. Hrozně se toho bojím, zdravotních problémů mám dost a nechci si připsat na seznam další. Můžete mi někdo říct, jaký jsou přesný rizika a zdravotní problémy po potratu? Předem děkuji 😁
@pavlina6018 To je hrozné co psala🤔 Jednej podle svých pocitů.
@martinka_33 celkově nevím jak je to vlastně s následným otěhotněním a otěhotněním, když standardně jsou tady maminky střídavě potrat, porod, potrat porod, potrat, porod. ...
říct - neříct, to je čistě na tobě. Pokud jsi rozhodnutá to udělat, tak tím, že mu to řekneš, to komplikuješ sobě i jemu, takže chápu, že by sis to radši nechala pro sebe. Pokud to někomu přijde nemorální, já jim to neberu, ale to je jejich přístup, ty se tím řídit nemusíš. Pokud ty jsi schopná se s tím srovnat, tak to hoď za hlavu. Po potratu se zpravidla doporučuje 4 týdny dodržovat tzv. šestinedělí, ale to hádám po jakékoliv operaci tohoto typu, tak si můžeš pro přítele vymyslet nějakou jinou gynekologickou diagnózu.
@pavlina6018 Když to stihneš rychle, dostaneš pilulku a potratíš v klidu, doma. Riziko je vždy a všude. Ale tady relativně málo. Záněty a tak. Samozřejmě vždy může být nějaká extrémní situace, jako otrava krve, vykrvácení...
Když to stihneš později, je třeba kyretáž. A tam je pak samozřejmě riziko u anestezie.
Ale pokud s otcem dítěte nechceš žít, tak bych to brala jako správné rozhodnutí.

@pavlina6018 pokud máš takového přítele, u kterého nikdy nevíš, co čekat a který se nedokáže o nic postarat, tak není třeba na čase díky tomuto zážitku přemýšlet spíš o tom, že než tajit a lhát o takové zásadní věci, tak by bylo nejlepší s takovým ani nebýt? Já si to vážně nějak nedovedu představit, že bych lhala, tajila nebo převracela pravdu o potratu na revizi dělohy před někým, s kým plánuji život. Buď mu věříš a svěříš se mu s touto nemilou situací a vyřešíte to spolu jako pár nebo to není partner do života. Vážně chceš žít s vědomím potratu a ještě takové lži? 🙂 Jsi ještě mladá a máš život před sebou, nemáš za potřebí dělat takové zoufalé věci.