icon

Manžel nesouhlasí s cestováním. Měla bych ustoupit?

19. srp 2024

Hezký den. Jdu si k vám pro radu. Jestli jsem sobecká já nebo můj manžel, nebo prostě co je na tom tak špatného. Každý rok jsem alespoň jeden týden v roce cestovala po světě. Vždy mě to doma stálo hodně přemlouvání, k posledním cestě jsem řekla, že je opravdu poslední, protože manžel byl vždy neskutečně naštvaný, že vůbec někam jedu. Vždy jsem všechno zařídila, hlídání maminkou, zkrátka vše tak, aby bylo vše v pořádku, než se vrátím a manžel neměl žádné starosti navíc. Dva roky jsem s bratrem nikde nebyla. Teď navrhnul zas, abych na týden někam vyrazili. Ale manžel je proti. Já bych jela tak moc ráda, je to tak úžasné si na týden odpočinout od všech starostí a každodenní domácnosti. Ale to nechápe. Chodím do práce, starám se o děti, domácnost. Nemám žádné koníčky, na víno s kamarádkami chodím tak jednou za čtvrt roku. Jinak jsem v neustálém kolečku rodina a domácnost.Ten týden na cestách mě neskutečně dobije energií. Jenomže pochopení od manžela nemám. Od čeho si potřebují odpočinout. Řekla jsem, že to je naposledy. Jen se zmíním, že bych jela, už je oheň na střeše. Tak nevím, zda z toho mám pokorně vycouvat nebo si stát za svým. Chci toho opravdu tolik?

Strana
z9
candat
19. srp 2024

Pořád si pamatuju, jak jsme s mamkou jezdily na tajňáka třeba za tetou ap.jen aby to táta nevěděl. Super bylo, když jsme chytly stejné místo na zaparkování. Protože pak bylo štěkání kde byla a proč. Jako holka jsem si říkala, že toto nikdy nechci.
Už jak byli synové malí, nezakazovala jsem muži jet na týden na ryby. Odpočinul si on i já od něj. Poslední roky jezdívá do Norska na ryby a nenapadlo by mě mu to zakazovat. Syny už máme velké, tak teď si to užiju tuplem i já 😀. Předloni mě manžel "vyhnal" s kamarádkou do Egyptu. Syn měl po rakovině, náročné léčbě a operaci a já pořád pocit, že je doma nemůžu nechat. Nakonec jsem si to užila, ale raději bych tam byla s ním. Ale že bych mu zakazovala jeho cesty? Ani náhodou. Vím, že on nemá problém pustit mě a já jeho. A to je dobře, nejsme ve vězení.

enoli
19. srp 2024

@natysnovec proč by měli jet všichni? To jako, že když se vdas a porodis děti, nemáš nárok na vlastní prostor?
A cekat až manžel někam pojede? To je jako pan tvorstva, či co, že si nesmí žena dovolit jet jako první?

klokanka31
19. srp 2024

Víte že se ani nedivím když někdy chlapi ještě vyhání svoje drahé polovičky pryč? 😄

kakba
19. srp 2024

Miluju sveho muze, svou rodinu, na dovoleny, vylety jezdime spolu. 1x za 2 mesice jezdim s partou holek na 4-5 dni po Evrope a opravdu manzela sebou nepotrebuju. Nevidim duvod proc bych ho mela mit stale za zadkem. Stejne jako on si muze jet tak ja taky. Manzestvim a rodinou to prece vsechno nekonci. Jako travit 365dni spolem. Ste se zblaznily ne?😀

autor
19. srp 2024

@anetka1701 Jeeeeee ❤️ Děkuju ... zkusím se brášky zeptat 🤭 On má v lásce hroznou smůlu 🥺

autor
19. srp 2024

@kamino Prvních pár let to nebyl problém ... ale každý rok protestoval víc a víc a tak, jako teď ještě nikdy ne 🥺 Snažím se s ním o tom mluvit v klidu, normálně, ale jen s tím začnu, vybouchne jako saze ... on to bere tak, jako bych snad opouštěla rodinu navždy 🙈

autor
19. srp 2024

@teate Tiše závidím ❤️

kamino
19. srp 2024

Hmm, bude muset trénovat a uvidí, že se vrátíš 🙂

alubif
20. srp 2024

Tak takového doma mít fakt nechceš. Je to normální manipulátor a žárlivec, vymýšlí pseudoduvody proč bys neměla jet. Sám chodí mezi lidi bez tebe a ty nemůžeš na týden mimo. Kdybys jela s cizím chlapem, ale s brachoum. Ještě si zařídis všechno, aby nemusel kolem děti hnout prstem.... Takže bych se ho už vůbec neptala, prostě mu to oznámila, že ses definitivně rozhodla, s tím, že má i on svoje chvíle kdy je bez rodiny a tohle je kompenzace za celý rok, navíc nemusí hnout doma prstem zatím, co budu pryc. A do nějaké diskuze se s ním neopouštěla. Pokud by začal prskat, navrhla bych mu manželskou a psychologickou poradnu a samozřejmě dělbu práce okolo domácnosti a děti pěkně půl napůl.

martiina_k
20. srp 2024

Já vloni jela s kamarádkama na týden k moři, hlídací babičky nemáme, celý týden se o děti staral manžel. Když jsem to doma prvně nadhodila, vůbec jsem nečekala, že mi řekne, ať jedu. Jeho první reakce byla "no jasně, jeď, však si to zasloužíš". Byl to neskutečný relax, kdy člověk může do moře kdy chce, do bazénu kdy chce, drink si koupí kdy chce, spát jde kdy chce.. nemusí řešit, že někdo chce čůrat, chce napít, má hlad, je mu horko, už ho to tu nebaví, potřebuje namazat a tisíc dalších drobností. Jela bych hned znovu. Jen tedy od okolí jsem si vyslechla, že "sami by nejeli, že by se jim stýskalo, že si to neumí představit, že .....".

enoli
20. srp 2024

Myslím, že už jsi to zkoušela dost. Hlídání jsi zaridila, už bych se nesnažila a jela....jen bych mu to oznámila.

lenka3p
20. srp 2024

Sobecký je manžel. Obzlášť pokud on sám někam chodí, jezdí a tebe chce mít uvázanou doma. Ale bude to chtít hodně práce...

brunetka11
20. srp 2024

@klokanka31 Loni jsem odjela na cca 10 dní po 16 letech sama - do U.K. Bylo to chvílemi náročnější na psychiku, protože jsem u toho ještě i dělala do práce a nebylo to zrovna nej období na pracovní vztahy.
Ale upřímně - neskutečně mne to nabilo energií, znovu jsem se nadechla.
Jednou nám děti vyletí z hnízda a spousta žen pak neumí fungovat sama za sebe, ztratí se samy sobě.
Doufám, že letos se mi to podaří znovu. Když ne sama, pak s kamarádkou.
Ta má "cestovatelská" ale přišla s tím, že co kdyby vzala syna. Mám ji fakt ráda. Ale pokud by trvala na tom, že pojede s ním, pak pojedu sama a ať si udělají nějaký hezký společný výlet.
Své děti a muže miluji. Ale také mám ráda sama sebe a je vlastně příjemné se na pár dní odstřihnout a zase se na ně začít těšit. Tu energii na každodenní rutinu a nával odpovědnosti je potřeba někde brát, není bezedná.

dashyyy
20. srp 2024

@brunetka11 naprostý souhlas, že spousta žen se nehne od rodiny a pak jen valí bulvy, když děti vyletí z hnízda a neví co se sebou.. to říkávám chlapovi, že nám vlastně vyletí z hnízda celkem záhy a co pak jako.. stejně jako je potřeba mít něco společného, je potřeba mít i něco svého a na to chci být připravená, abych se pak necítila jako nepotřebná, opuštěná apod.

lennus
20. srp 2024

Chápu tě a 1 týden za rok mi přijde naprosto v pořádku. Já manželovi dopřála už druhé léto pár dní pro sebe na kole, kdy si vyrazil. On zase bere děti párkrát za rok ke tchyni, kdy mám volný víkend. Zabalím je a vše nachystám. Přijde mi naprosto v pořádku si odpočinout a mít čas jen na sebe a vidím to i u našich kamarádů. Starší generace to tak neměla, ale je jiná doba. Pokud tě partner miluje, dopřeje ti to.

lennus
20. srp 2024

@klokanka31 Naprosto chápu, že to máte jinak a nejezdíte bez sebe, ale nechápu to nepochopení vůči ostatním. Každá rodina má jiné zvyky a i když je třeba máme jiné, nekritizuju to. Právě naše babičky jsou z jiné generace, nebyla zvykem spousta věcí, ani to, že by chlapi vařili, nosili dítě, chodili s kočárkem, prostě každá doba nese své a dnes jsou ženy samostatnější, nezávislejší. S tím souvisí samozřejmě i větší rozvodovost, dřív spolu zůstávali i z tohoto důvodu, žena by sebe ani děti neuživila.

me_druhe_ja
20. srp 2024

@lennus U ni často čteš v diskuzích podobné názory. Že ona to má takhle, takhle je to správně a ostatní, co to dělají jinak, to dělají špatně.
Já to taky nechápu. Však ji nikdo nenutí, aby jezdila na dovolenou sama. 😀 tohle pohoršení nad tím, že někdo má jiné potřeby, je směšné. 😀

llluckaaa
20. srp 2024

Vemte me s sebou! Ne, kecam, už mám zamluvene kamarádky na výlet na Tenerife 🙂 Letos jsme zvládli společne Madeiru 😍 Hele, taky jsem si to musela doma vyjasnit, ze nejsem žádna služka, která stráví život litanim kolem domacnosti s jejich členů, ze chci taky trávit čas, jak chci já, a ne se jen přizpůsobovat ostatním. Zvláštní, chlap si každý rok jezdí na chatu s kamarády a jen mi oznamuje termín, ale když jsem chtěla vyrazit já, tak to byl problem. Takže já už taky oznamuju, kdy nebudu doma a proč 😁 Tajovy týden vypadnuti z koletoce je úplný balzam na nervy, já tomu fandím!

klokanka31
20. srp 2024

@lennus Ale když se podíváš kam ta společnost spěje, pak by nebylo od věci si říct, jestli je to tak správně, že jsou lidi samostatnější, nezávislejší...

llluckaaa
20. srp 2024

@klokanka31 Prosím te, debatu o tom, ze za komunismu bylo lip, máme snad už za sebou, ne? Není potřeba to zatahovat i sem jen kvůli tomu, ze chce matka a manželka jet jednou za rok s bráchou na výlet ajeji manžel kvůli tomu nesmyslne vymrcuje 😊

somalicats
20. srp 2024

@klokanka31 Zase ten omezený pohled. Společnost se nějak vyvíjí už od doby kamenné. Ve středověku bych já, milovnice koček, už dávno plála na hranici jako čarodějnice a moje kočky se mnou. V 19. století bych nemohla studovat a pracovat dle mých představ - pokud bych se nenarodila jako chlap. Každá doba má svoje. Včetně určitých negativ.
Mimochodem chápu, že Tobě ta nezávislost a samostatnost vadí, protože sama o sebe by ses postarat nedovedla. Ale to je chyba částečně tvoje, částečně tvých rodičů, kteří tě nedokázali k té samostatnosti vést.

kaml24
20. srp 2024

Jela bych. Sama takhle občas jedu na pár dní pryč, manžel to samé. To, že jsem ve vztahu, neznamená, že se od něj nehnu. Naopak, poté se na sebe zase těšíme. Myslím, že je důležité mít i svůj čas, odráží se to i na náladě v rodině. V chlapem, který by mě takto omezoval, bych nemohla být.

drep
20. srp 2024

Já tě, autorko, naprosto chápu. Můj muž pro samostatné výlety nemá úplně moc pochopení, protože on tu potřebu vůbec nemá, on chce být prostě s námi, aniž by nás chtěl vlastnit, prostě jen chce trávit čas spolu. Já samozřejmě taky, ale to nijak nevylučuje, že bych občas ráda byla sama, u mě to nejvíc souvisí s koníčkem, který mám a který rozhodně nemá muž (jezdectví). Což ale rozhodně neznamená, že by mě na single výlet “nepustil”, koneckonců nežiju ve vězení. Sama jsem byla naposledy než se nám narodila dcera, od té doby ne, ale je to nejvíc tím, že mám 5 týdnů dovolené a to je málo i na rodinné dovolené, natož ještě na nějakou samostatnou. Ale jestli tu možnost máš, tak vyraž a nenech se deptat ani manželem, ani ženskýma bez vlastních zájmů a osobnosti, které by se samy nezabavily anebo musí hlídat manžela😉

klokanka31
20. srp 2024

@somalicats A proč si myslíš že bych se o sebe postarat nedovedla? 😃

mourovatakocka
20. srp 2024

Tak ty všechno zařídíš, aby neměl starosti navíc a on má problém? To je ale blbec.

llluckaaa
20. srp 2024

@klokanka31 Protože z tvých příspěvku to vypadá, ze zijes v nějaké specifické bubline mimo reálný svět? 😀

klokanka31
20. srp 2024

@llluckaaa Jen zastávám tradiční hodnoty, je mi bližší svět, ve kterém žili naši prapředci. Co je na tom špatného? 🙂

llluckaaa
20. srp 2024

@klokanka31 Špatného by na tom nebylo nic, kdyby sis z doby a hodnot nasich předků nevytahovala jen to, co se ti to zrovna hodi, a nedehostenovala ty, které to mají jinak 😊

lennus
20. srp 2024

@klokanka31 Rozumím ti, ale společnost se vyvíjí a je třeba s tím pracovat. Já si nemyslím, že jeden týden z roku mít pro sebe by měl rodinu nějak narušit, kor když ta žena jinak funguje, vše obstará. Za mě je u rodičů důležitá po této stránce i zdravà sobeckost - jako v letadle - nejdříve nasaďte masku sobě, pak dítěti. Musím pracovat i na sobě jako matka, ne se obětovat jen pro ostatní. Já ctím roli ženy, baví mě vařit, být s dětmi, ale jak rostou, potřebují mě méně. Neříkám odjet od miminka, ale čas muže s dětmi je pro ně také užitečný. Chce to asi balanc. My si nikdy nic nezakazovali, ale já třeba ty potřeby být mimo rodinu měla větší, proto tomu rozumím.

klokanka31
20. srp 2024

@llluckaaa A jak by tady vypadala diskuze, kdyby chlap nahlásil že jede sám na dovolenou, a ženská by se s tím musela smířit? Tohle prostě není moc partnerské chování. Protože jsou vlastně sobci oba. Jedna strana že nechce toho druhého pustit, a druhá strana že nemá ohledy na svého partnera. Je nutná diskuze, kompromis, ale myslím si že hodit partnera před hotovou věc i když s tím nesouhlasí, je blbý. Navíc co mají pak za vzor děti? Že je správné se na ostatní neohlížet?

Strana
z9