Nechce si mě vzít
Ahoj holky, potřebuju se asi jen vykecat 🤷🏻♀️
S přítelem jsme spolu 6,5 roku a máme 7m mimčo, které má jeho příjmení. Na začátku vztahu jsme si ujasnili, že děti budeme mít po svatbě. Jde o to, že mi snad celou dobu, co spolu co chodíme říká, jak se vezmeme a že to potřebuje vymyslet (zásnuby) a tak musím počkat. Otěhotněla jsem neplánovaně, ale všichni jsme měli velkou radost a jeho rodiče nás popichovali, že kdy bude svatba. Přítel na to samozřejmě, že se vezmeme ale potřebuje čas. V tu dobu jsme spolu byli už docela dlouho, takže jsem se těšila, že budu nevěsta a samozřejmě se chlubila zvědavým kámoškám. No, jenže těhotenství plynulo a stále nic 🤷🏻♀️ Přicházely otázky, kdy se teda vezmeme a on, že prej si nebudeme přidělávat teď starosti. Už mi to přišlo podezřelé, tak jsem chtěla dát mimču moje příjmení (v domnění, že se bude chtít jmenovat stejně a vezme si mě). No zlatý voči. Přemlouval mě, že dáme příjmení jeho když se stejně vezmeme. Ale furt nic a nic a nic. Teď má výmluvy, že zlatnictví mají zavřeno, je korona, bla bla bla.... A mě všichni oslovují jeho příjmením a mě to štve. Když s ním o tom mluvím, vypadá to, že svatbu vůbec nechce.
Nejlepší je, že mě má jistou a už se ani nesnaží. Po porodu mi ani pitomé díky neřekl, na výročí zapomněl, na Valentýna taky. Takže je mi jasné, že brát si mě taky nebude. Hrozně mě to trápí a ponižuje, jak mi může furt takhle něco slibovat a pak se na to vykašlat? Ještě když ví jak je to pro mě důležité🙄
@marcicek84 s těmi úlevami je to sice pravda, ale hodně věcí se dá v dnešní době pořešit a svatba k tomu není potřeba. My jsme se třeba bavili o tom, že se nechci hrnout do děti, když nemám jistotu, že bych je sama utáhla, kdyby něco, když jako přítelkyně nemám na nic práva a vyřešit se to dá i jinak. Chlap mi stejně na rovinu řekl, že i když bych byla jen manželka bez dětí, nedědila bych nic, ale že všechen majetek jinak sepíše pro děti 😀 a mě třeba dítě přijde jako dost velký závazek, o dost větší než svatba. Když budu "jen vdaná" ale bez dětí a manžel mě bude vysírat, spíš budu přemýšlet o rozvodu, než když budu mít partnera, ale budu s ním mít děti. Pro mě je větší motivace vztah udržet kvůli dětem než kvůli tomu, že by to bylo zbytečně papírování s rozvodem.
Tyjo, tak já se často divím (i tu), že je spousta chlapů, co si poridí deti, ale do svatby se nezenou, že je to pro ne moc velký závazek. Ale teda aby chlap kecal, že se Zenit chce a pak cukal a vymyslel výmluvy, tak to je zase další level. Pokud tomu tak opravdu je, tak bych se bála, v čem dalším mi neříká pravdu, mlží a manipuluje. Jinak tedy, pokud je někdo můj partner, porizuju si s ním dítě atd., tak mu věřím, tak to si nevyčítej, to jsi zřejmě nemohla vědět, že to na tebe hraje. To s tím příjmením dítěte je smula, to by mě fakt štvalo hodně.
@kesinka89 ahoj, já ti rozumím...já se vdávala po 10 letech vztahu... naštěstí děti jsme měli až po svatbě, ale kdyby přišlo dítě dřív, určitě bych dala příjmení svoje. Zkusila bych si s přítelem narovinu promluvit, třeba je to jen jeho pohodlnost, není akční typ. V tom případě si můžeš vzít celou svatbu na starost a vzít se klidně můžete na úřadě jen se svědky... V okolí vidím spoustu důvodů,proč se chlapi nežení a někdy to jsou fakt stupidity. A jak tu zaznělo, že dítě je větší závazek, což je nepopiratelná pravda, tak mi přijde, že chlapi to tak vůbec neberou! Jak kdyby měli nějak zafixováno že svatba=konec života. Můj manžel měl třeba rozhodně jasno, že děti se mnou chce, ale rozhoupat se ke svatbě mu teda fakt trvalo...jsme svoji 6 let a víš co se změnilo? VŮBEC NIC! I on se tomu teď už směje....a jsem fakt ráda, že jsme manželé, dcera (4roky) už hodně řeší jména a ví, že se jmenujeme stejně... Držím palce 😉
@elizsebik mám to podobne jako ty. Jsme spolu s partnerem 18 let, svatbu jsem nechtěla já...děti mají jeho příjmení a mně to opravdu divné nepřijde. Funguje nám to myslím i bez papiru. Já si říkám, že vdát se můžu klidně v padesáti, je to jedno. Ale každá / každý to má jinak. Co jeden považuje za důležité, jiný nikoliv 🙂...
@cherie24 a proc teda za ty svatby ted bojuji gayove a lesbicky,kdyz se da vsechno poresit?Asi uplne vsechno poresit nejde.Za me je divne slibovat svatbu a pak skutek utek.Jak jsem psala pokud chteji zit na psi knizku oba,tak to chapu,chapu to i u paru,ktere nemaji spolecne deti a kazdy ma ty sve. Tady v tomto pripade nejde jen o papir,ale o nedodrzeni mnoha slibu. Nicmene mne nikdy nevycte manzel,ze si me brat musel,bral si me,protoze chtel i kdyz zavazky zadne nebyly a to ani financni.
Při čtení mě napadá, že ta svatba je takové vykrystalizování problémů. Protože pokud to vnímáte takhle diametrálně odlišně, bude to třecí plocha vždy. A bála bych se, že přibudou další...
Jinak nepřikládejme těm příjmením takovou váhu 😉 (teď mluvím jen o příjmeních, ne o dalších benefitech svatby). Příjmení rodinu nedělá. U nás jich je několik, muž a naše děti mají jedno, pěstounské děti jiné, já jiné. Pravda, u lékařů na mě občas s tolika dětmi a jmény hledí všelijak, ale to je jejich boj, ne můj. Rodinu pro mne zkrátka dělají jiné věci 😊
Já jsem měla jasno, chtěla jsem se nejdřív vdát. I když je 21.století a nejsem žádná konzerva, stejně to na mě působí divné, když má někdo tři děti a říká můj přítel-moje přítelkyně 😀 Na druhou stranu, když už jste to nestihli, tak teď bych rozhodně nechvátala, protože s takhle malým prckem z té svatby nic mít stejně nebudeš. Pokud ale cítíš, že se mu do toho nechce, přestala bych to řešit a dožadovat se. Jsem romantička a svatba má být o klečení, šoku a dojetí a ne, že si to vydupeš, z toho bys ani nemohla mít přece radost. Spíš bych mě zajímaly ty důvody, proč nechce. Pokud mu to připadá jako zbytečná finanční zátěž, nebo prostě z principu nemá rád instituci manželství tak ok. V opačném případě bych byla asi hodně v pozoru.
@kesinka89 neboj tak my jsme dva roky zasnoubení skoro . A vzít si me taky nechce 🙄 takze takovy prstynek drz hubu nic moc 🙄😂 pritom jsem svatbu nechtela a nemluvila o ni ,,pozadal me o ruku sam ,, ze chtel . Ale svadba nikde 🤷🏻♀️ Ani bavit se o ni nechce, . Ze nejsou penize , ze je korona atd atd 🙄 .
Takze bych radeji aby me vubec nepozadal kdyz jsem to ani nepotrebovala ale kdyz to chtel sam tak jsem si rikala ze to bude pekne 🙈 ale taky mi vadi ze nase dcera ma jeho prijimeni
Ahojky, nečetla jsem komentáře holek ale napíšu ti jak to bylo u nás. Třeba se v tom najdeš 🙂 Plánovaně jsem otěhotněla a muž už dříve neměl nic proti svatbě. Jenže se mu do toho ženění nechtělo. Měl z toho obavu z toho předsvatebního procesu a samotné svatby. Já také, a proto jsem ho chápala. Nemám ráda být středem pozornosti a nerada něco zařizuju. A muž je na tom ještě 100 hůř než já 🙈 takže jsme se domluvili na pidi svatbě. Jen my a svědci a nesmírně se nám ulevilo😅 pak jsme si řekli, že aspoň rodiče bysme mohli pozvat, pak teda i sourozence ať jim to není líto, a tetu se strejdou a jejich děti... nějací kamarádi... No nakonec byla plná obřadní síň 🤣 ale byla to i tak malá svatba, na hostině 30 lidí, jen blízká rodina. Nějaký raut pak asi. Sestřenka se nechala slyšet, že to byla nuda a že by chtěla úplně jinou svatbu - do dneška není vdaná- je to 4 roky a zasnoubení byli dříve než my 😆 a zasnoubení proběhlo tak, že jsem mužovi řekla, že když naším jdeme oznámit těhotenství, bylo by dobré říct že jsme se zasnoubili. Ať nemá můj tata kecy, je staromódní. Tak muž mazal pro kytku pro nastávající tchýni a pro prstýnek 😁
@irmamala ty tři děti a přítele má kamarádka. A dost mi to trápí. A to ten její je takový vůl, že když poprvé otěhotněla a rodina prudila, že by se měli vzít, tak zaklekl a požádal ji o ruku. Jenže jí ke konci těhotenství začaly otékat ruce, takže prstýnek sundala, že si ho vezme zase až po porodu. A ten její chlap ho schoval a dodnes tvrdí, že ji o ruku nepožádal 🤦
Chápu tvoje trable. Mám to stejně, ačkoliv já od začátku vztahu věděla, že si mě můj muž vzít nechce a nikdy nevezme, respektive nemá rád svatby - je to pro něj jen papír, který nepotřebuje, prý mě má rád i bez něj. Pro mě je svatba důležitá, protože to považuji za bod, kdy vzniká opravdová rodina a myslela jsem, že věkem dojde do stavu, kdy uzná, že svatba není jen o papíru. Takže, co se týče tohoto tématu, neshodneme se.
Budeš si muset s mužem promluvit na toto téma, aby ti vysvětlil, proč nechce svatbu a ty mu na oplátku budeš muset vysvětlit, proč chceš svatbu.
Můj muž byl první chlap se kterým jsem svatbu chtěla, ještě v 25 jsem měla názor, svatbu nikdy, považovala jsem to za přežitek.
Partner svatbu moc nechtěl, na toto téma jsme měli několik rozhovorů, kdy jsem mu vysvětlovala, proč je to pro mě důležité. Líbí se mi na tom, že ten pár má odvahu říct si před svědky ano a že spolu chtějí zůstat do konce života, že jsou takový malý tým. Varianta svatby - chci pohodovou svatbu ne 150 her s organizovanou zábavou, kdy jsou oba na konci dne uštvaní jak dostihoví koně. Také jsem se ho ptala na důvody, chtěla znát jeho názor. (Říkala jsem mu, že žádný není špatný, jen ho chci znát.) Jedním z důvodů bylo, že do něj okolí pořád tlačilo stylem a co vy, kdy se konečně vezmete, kdy půjdeš do chomoutu a on chtěl mít pocit, že si to rozhoduje sám, ne podle tlaku okolí. Tak jsem se časem smířila, že asi budu ta žena, které muž v 50 řekne, už jsem konečně dozrál, chci svatbu😂 Téma svatbu jsem dala k ledu, akorát jednou jsem mu rezolutně řekla, že jestli někdy otěhotním před svatbou, tak dám dítěti svoje příjmení a opravdu nebudu řešit honem svatbu narychlo, aby to bylo vše dle tradice, že si ji chci užít a dát si i skleničku vína. Žádost přišla cca asi za 2-3 měsíce, i když to byla spíš domluva, že se vezeme, protože říkal, že uvažoval o svatbě moje reakce cože?? Neděláš si ze mě srandu? Kdy? A zásnubní prsten jsme vybírali společně. (On ví, že si šperky ráda vybírám sama :D a nemám ráda velká romantická gesta).
Jinak jeden známej dlouho váhal s žádostí o roku, protože chtěl speciální okamžik a dlouho nemohl přijít na to, jaký.
Za mě to chce probrat ze všech stran, proč ano, proč ne, co líbí, nelíbí, co je důležité. Někdo třeba má vůči svatbě nesmyslné předsudky, nebo má v okolí manželství, která nejsou hezká, tak má vůči tomu vnitřní odpor, nebo mu jen od malička říkali, hlavně si dej pozor, aby ses nemusel ženit a muž se ženit nechce, ale má už má 2 potomky a dům na hypotéku...
@nikjean A vadil by mu kompromis malinká svatba a ne nějaká přeromantizovaná šílenost jak z amerického filmu. Když je to pro něj jen papír, tak by mu přece mělo být jedno, že je ženatý, nebo ne? (Osobně by mě zajímala reakce, co by ti na to řekl...)
@moly001 Vdát se můžeš klidně v šedesáti, ale nevím jak bys vypadala jako babča v bílých šatech a se závojem ☺
@nnikola24 Tohle nepochopím, na co žádost o ruku když o svatbu zájem není...🤔
@klokanka31 tak to už je pak o soudnosti té paní, ne? V šedesáti asi bílé šaty se závojem nebude ideál, ale nějaký slušivý kostýmek, hezky kloboucek/fascinátor... muže to být krásná nevěsta i v šedesáti a bez šatů s vlečkou, stříbrem vyšivaných 😉
@nikjean A proč s ním jsi? Přece jen jsou důležité některé body života, ve kterých by se partneři měli shodnout...
@levandule_k Já na velké svatbě nelpím, právě naopak. Z pocitu, že budu středem pozornosti mám osypky. 😀 Několikrát jsem mu navrhla, že se vezmeme na úřadě, pouze za přítomnosti svědků a rodinu/přátelé můžeme pozvat třeba na večeři, kde jim oznámíme, že jsme již manželé.
Nicméně, on nemá problém se svatbou, jako takovou, ale má problém s manželstvím obecně, sám je z rozvedené rodiny, kdy rozvod rodičů asi nebyl příjemným zážitkem. A svatby, kterých se zúčastnil, skončily také nakonec rozvodem. Svatbu si prostě automaticky pojí se špatným koncem.
@klokanka31 Samozřejmě, jsou situace v životě, kdyby se partneři měli shodnout, ale není vše černobílé. Já do toho vztahu šla s tím, že si mě nevezme, znala jsem jeho názor na manželství, takže by bylo ode mě pokrytecké ho teď za jeho názor hanit, nebo mu dát sbohem.
@nikjen To je blbý, má v sobě blok, ale jsou i manželství, která jsou šťastná. Z mého pohledu není rozvod/rozchod, to nejhorší, mnohem horší je zůstávat nefunkčním vztahu/manželství a navzájem se ničit. Rozvod může být docela dospělé řešení, akorát někdy je to trochu víc na nože kvůli majetku a dětem...
@levandule_k Ano, jak říkáš, má v sobě blok, zažil pouze negativní zkušenosti. Já to mám naopak, všichni v mém okolí žijí desítky let ve spokojeném manželství, včetně mých rodičů, takže se na to koukám zase jinak, než on.
Jen bych ještě chtěla říct, že během let se jeho striktní NE změnilo na NĚKDY MOŽNÁ. Což je docela velký posun, no uvidíme, třeba se nakonec někdy taky dočkám. 🙂
@kesinka89 ahoj 🙂
Asi bych si s ním sedla a upřímně mu řekla, jak se cítíš a jak moc ti to vadí. Třeba se trochu probere, oni někteří chlapy jsou v některých ohledech dost nechápavý 😁 ono k svatbě ho moc nutit nemůžeš, protože pak to není ono, když tě požádá jen z donucení, pořád bys věděla, že on nechtěl... Ale co mi přijde blbé, tak jsou ty ostatní věci, co píšeš. Že se nesnaží atd. On to někdo třeba nepotřebuje, ale pokud ty se pak cítíš nepříjemně, měl by alespoň něco změnit. To bych s ním také probrala, zkusila ho donutit říct, jestli by si uměl představit nějaké změny atd.. pokud by se pak dlouho zase nic nedělo, tak bych zkusila třeba poradnu, možná by mu cizí pohled na věc pomohl. A pokud ani to nezabere, tak bych si vážně zkusila žít svůj život, najít si ty "zdroje" radosti jinde a jemu věnovat méně pozornosti. Třeba ho to pak trkne, a když ne, tak alespoň budeš spokojenější.
Já jsem tohle s manželem hodně řešila, byl z rodiny, kde se city neprojevují, vůbec mu to nepřišlo důležité ( třeba říkat, že mě miluje atd - vždyť už mi to jednou řekl a já to přeci vím 🤦😁). Hodně jsme o tom spolu mluvili, někdy se i hádali, a trvalo třeba dva tři roky, než jsme najeli na stejnou vlnu. Já jsem trochu slevila a on zase přidal. Prostě jsem pořád opakovala, že chápu jak to vnímá on, ale že ve mně to vyvolává takové a takové pocity.
@cikitkapb O co jde ženským? Tak kromě toho, že bude mít žena stejné příjmení jako otec její dětí, jsou zde i samozřejmě jiné důvody, řekněme jistota, kdyby se náhodou něco stalo jednomu z partnerů - sdělení zdravotního stavu, dědictví, sirotčí důchod, ale i další práva a povinnosti manželů, slevy na dani za manželku/manžela, vyšší finanční jistota manželů. Mělo by to být v zájmu obou, zejména když už partneři mají děti.
@cikitkapb Úplně stejně se dá zeptat, o co jde těm chlapům? (Pořídí si dítě/děti, bydlení na hypotéku, ale svatba je moc velký závazek...)

@klokanka31 no, dala jsem ultimátum do 10.výročí a to padlo v listopadu, takže na to dlabu a nechám se když tak mile překvapit. Brácha se švagrovou jsou na psí knížku už skoro 17let a mají 3holky, takže se to dá...