Vánoce bez Ježíška? Jak to máte vy?
Dobré ráno holky,
zajímá mě jak to máte doma s malými dětmi a vírou v Ježíška.
Včera jsme měli s manželem rozhovor o plánování Vánoc a z něj vypadlo, že nechce našemu dítěti cpát do hlavy bludy o tom jak dárky nosí Ježíšek. Rád by mu od začátku řekl, že dárky kupují rodiče, protože mu nechce lhát. Je spíš člověk, který pracuje s reálnými a ověřený informacemi. Za mě některé věci bere až moc pragmaticky. Je pravda, že v jeho rodině Vánoce moc pěkné asi neměli. Bere v tom i ten náboženský význam, kdy ani jeden věřící nejsme a proto mu nepřijde důležitý nějaký Betlém a Jezulátko v jesličkách,...
Já je naopak mám moc ráda a přijde mi, že říct něco takového malému dítěti je zkažení sváteční atmosféry a těšení se na dárky. Měla jsem představu jak budeme kreslit dopis Ježíškovi, dávat ho za okno a čekat až si ho vezme. V koupelně čekat, až dá Ježíšek pod stromeček dárky, které si půjdeme rozbalit, když uslyšíme zvonění zvonečku atd.
Jsou mezi námi maminky, které mají Vánoce bez „Ježíška“ ? Vymysleli jste něco jiného, aby malé děti nevěděli, že dárky vybírají rodiče? Chtěla bych znát nějaký pohled, kde a jak to funguje.
Mezi sebou bereme Vánoce jako čas strávený s rodinou, dárky k tomu moc nepotřebujeme. Převážně je to o návštěvách, dobrotách a pohodě. S dětmi se ty svátky prožívají trochu jinak.
P. S. Na konci mi řekl, že jestli chci lhát dítěti, tak že klidně, ale on by se na tom nechtěl podílet. Zatím mám ještě pár let čas vymyslet nějaký kompromis, třeba poradíte 🙂
@michaela666 dcera to bere úplně racionálně. Prostě dříve pred křesťanstvím se slavil zimni slunovrat, vrchol zimy, nejdelší noc, která přináší naději a zlom, ze se dny zase budou prodluzovat, a zase se budeme přibližovat k jaru.
Souhlasím s @elencze. U nás dárky Ježíšek nenosil nikdy, pojetí svátků bylo takové, že lidé si chtějí vzájemně udělat radost a tak se obdarovávají. Od mala jsem tak vyráběla dárky pro všechny. Nevnímala jsem to a nevnímám jako újmu. U mých dětí to máme tak napůl - část dárků nosí Ježíšek a část si dáváme my mezi sebou, protože jsem děti nechtěla připravit o tu vyráběcí část, a asi mi nějak přišlo správné, aby se taky podílely...
Ja to od rodičů jako lhaní brala, videla jsem to jako pretvarku. Jsem nevěřící, manžel též, jesle, betlém vubec a oba jsme pragmatici. Lhat nechceme
Já jsem nevěřící, spíš se mi líbí všechno kolem Santy (tak nějak reálnější starý děda, než malé mimčo nosící dárky 😀), ale s příchodem dětí jsme najeli na klasické Vánoce se vším všudy. Přece jen, děti vyrůstají v určitém kolektivu, kde se Vánoce řeší, povídají si o tom, tvoří společně ve školkách, školách přání, ozdoby, výzdoby, vypráví si o zvycích atd. Za mne není lež dětem předložit hezkou pohádkovou verzi Vánoc, myslím, že o tom vlastně to dětsví má být 🙂 Plné hezkých chvilek a trochu i kouzel 🙂
Přijde mi to od něj smutný a sobecky.. Pokud všechno bere jako lhaní, nechci vidět až se ho ve 3 letech zeptaji, co bude až někdo zemre...dcera má 7 Let. kdybych ji řekla, že není nic, jen ji spálí a dají do urny, asi by měla hrozný blok do života... Dítě musí do téhle věci dospět samo, potřebuje jiné zacházení než dospělí a určité lži jsou pro jejich dobro..
@orisek56 jak pisete s tim, ze Jezisek nazdobil v noci stromeček jsem si jednou dobře nabehla, udelala jsem to tak a druhy den ráno jsme si volali s rodiči, byl u nich na Vanoce synovec a ten prohlasil, že stromek zdobit nebude, že to v noci udělá Jezisek 🤣 mamka byla naštvaná protoze se tesila, ze budou zdobit spolu...
@michaela666 my říkáme že dárky sice kupujeme my, ale že v Ježíška věříme.. A můžete se pobavit o tom jak si jej třeba představujete vy, jak dítě...
@eleanora84 svatá pravda, mě takhle máma v 4-5 letech rekla, že když člověk zemře, nestane se nic dalšího, a já si představovala hnusnou děsivou tmu a měla jsem z toho fakt hrůzu... Někdy je lhát lepší
S manželem máme úplně ten samy názor, jako má tvůj manžel. Když jsme ještě neměli dítě kolikrát jsme se na cely Vánoce úplně vybodli a odletěli do tepla pít drinky a valet se. Teď Vánoce chceme zachovat, ale vymyslet si Ježíška to opravdu ne. Chceme to pojmout jako oslavu v rodině, ze jde o to potěšit ostatní a být spolu.
@eleanora84
@inkheart Tak to je hodně drsné...Přijdou horší otázky než Ježíšek, to je pravda. Počítám s tím, že bude hodně věcí, které budu vysvětlovat já. Zrovna v tomhle by si asi taky něco vymyslel než stresovat dítě.
@michaela666 nezastavam nazor,ze detem se ma lhat ale Jezisek je vyjimka.Vzdyt to je to nejkrasnejsi na tech Vanocich,to teseni se a napeti.Proc ho o to okradat?
@michaela666 Máš divného chlapa. Promiň. Sám měl vánoce na pytel, teď to chce kazit dětem. Ježíška lze pojmout různě, ale zrušit kouzlo může chtít jen divný člověk.
Je to každého věc, to je pravda. Ale brát dětem fantazii a predstavivost se dle mě šeredně nevyplatí. Doba je zlá, uspěchaná, už dlouho js neslyšela dobrý vtip. Kam se podívám, tam krimi, krize, vražda.... Smutné. Děti by měly znát dobro, radost a taky tak trochu kouzlo, a to přeci je v době vánoční. Když "zrušíme" Ježíška, další generace zruší večeři, další stromeček a rodina a kouzelná atmosféra bude tatam. Před pár dny jsem četla zajímavý článek tady: https://m.maminka.cz/clanek/jezisek-kdo-nosi-da... myslím, že propojuje všechny ty názory tady.. mám děti 8,7 a 2 roky. Starší už přišel s otázkou zda-li náhodou dárky nedáváme my. Tuší, ale zatím se více neptá. Moje odpověď "vždyť jsme přeci s vámi" ho uspokojila. A lež to není. Jen ne celá pravda.
@wendie Já bych řekla, že kouzlo Vánoc je v něčem jiném. V tom, že je rodina spolu, že si užívá vzájemnou blízkost, že dokáží ten čas strávit bez přehnaného presu s nervení, zda je všechno dokonalé. Jak jsem psala, neexistence Ježíška mi nevadila, vadilo mi, když se naši (dost pravidelně) na Štědrý den hádali, když táta trucoval a máma šílela, že není všechno ťip ťop... jinak se dají obě varianty podat tak, aby byly Vánoce krásné.
@michaela666 podivej, je i cesta uprostred. My jsme velmi liberalni rodina, vychovavame i deti tak, aby pro ne byla dulezita osobni zodpovednost, davame jim vsechny nastroje, aby se mohly rozhodovat samy a co nejlip. My kvuli smrti v rodine (dedecek) museli i tu smrt vysvetlit malemu diteti driv, nez bych to jinak delala. A udelala jsem to stejne, jak s Vanoci. Rekla mu, ze existuji tradice, legendy a hezky povypravovala, v co kdo veri. A ze krasa je v tom, ze kazdy muze verit v to, co chce. K smrti si vymyslel vlastni viru, ze mrtvi leti v letadle a treba za sto let se vrati. Anebo se sejdeme v tom letaadle. Vanoce jsem mu povykladala ten pribeh o narozeni, rekla, ze pro krestany je to dulezity milnik a ze nase kultura, ac nejsme verici, ma v krestanstvi koreny a je dobre je znat.
Ono diky tomu,, ze vi, ze jsou ruzne legendy, nema problem s tim, ze v kazde zemi je jiny zvyk (Santa, deda Mraz, Papa Noel...). A vi, ze na vanoce se dostavaji darky a vychazi to z techto tradic. Vic jsme nerikali a funguje. Takze nelzeme, ale zaroven neochuzujeme o kouzlo vanoc.
@95newmommy2020 nevysvetlovat detem historii a rict jenom, ze je to rodinna oslava je stejne lhani, jako druhy extrem. Nejsem krestan katolik, ale k historii to patri
@wendie Brát dětem fantazii a představivost tím, že jim předložíme hotovou legendu o Ježíškovi? Na Vánocích je krásné, že jsme spolu, vidíme se s lidmi, které tak často nevidame, jsme k sobě hodní a třeba si dáme i ten dárek - to je, myslím, krásný příklad lidskosti pro dítě, ne vymyšlená postava, kvůli které seká dítě měsíc latinu, aby dostalo, o co si napsalo. Každá rodina, ať si udělá ty nejkrásnější Vánoce podle sebe, samozřejmě. My jsme pohani! ❤️
@janedv To je něco jinyho. To patří ke všeobecnému přehledu a navíc naše kultura z křesťanství vychází. Ale říkat dítěti, ze mu přinese dárky Ježíšek to nechceme.
@95newmommy2020 jasne, to se nevylucuje, to mas pravdu. Taky to explicitne nerikam, ale uz chodi do skolky, tam se to tak rika smahem, tak mu to ani nevyvracim. Proste jsem to uvedla jako legendu, vychazejici z tradic nasi kultury a tim to konci. On ma pocit, ze v tom ma jasno, tak ty detaily nejak neresi. Rekla jsem mu to, kdyz mu bylo 2,5, od te doby to ma v hlave ulozene a je to pro nej vyresena zalezitost. Takze win win pro vsechny. Tesi se, nelzeme, tradice ctime (koledy si poustime), ale zaroven ho nerozhazi, ze Peppa pig si o darky rika Santovi a franzouzske deti Papa Noel-i. Takze za me ideal.
Objektivně řečeno, rodičovství je plné lží: Mňam, mňam, mňam, toj e výborná zmrzlinka ( na pískovišti), Ty jsi běžel tak rychle! (cestou domů), Nezdržuj, jdeme pozdě (ne, další berušku už si prostě prohlížet nechci), Ve dne svítí sluníčko a v noci hvězdičky, Když se budeš snažit, dokážeš všecko na světě, Už nemáme žádnou čokoládu, To nevadí, vždyť je to jenom talíř, sklenička, vím, že jsi to neudělal schválně (byla po babičce a večer ji obrečím!). A taky stavění domečků pro skřítky, pohádky o světluškách s lucerničkou a podobně. Pravda vítězí a zlo bude potrestáno.
Samozřejmě, že jde slavit Vánoce bez Ježíška. Ale cítit se morálně na výši, že dětem nelžu... Každý dětem občas zalže, každý. A děti, narozdíl od děsně morálních dospěláků, chápou rozdíl mezi lží a hrou, pohádkou, nadsázkou nebo kouzlem.
Ježíška bych svým dětem nikdy neupřela, na co se pak budou těšit? Až jim rodiče nakoupí dárky? Který teba dostávají i v průběhu roku, to fakt neee
Děkuju za Vaše příspěvky. 🙂 Vzala jsem si z toho nějaké informace pro případný kompromis v budoucnu. Tak nějak doufám, že sám manžel změní názor až bude Vánoce prožívat hlavně pro dítě. Asi jsem se na něj nemusela dívat jako by spadl z višně, když vidím jak jste z toho některé "vybruslily" a i tak zachovali kouzlo Vánoc.
@michaela666 ono to stejně vyplyne samo. Dítě půjde do školky, uslyší jiné deti. Aby to pak nedopadlo tak, že mu bude líto, že k ostatním dětem Ježíšek chodí a k Vám ne. My si na Ježíška hrajeme. Píšeme dopisy, stromek zdobim tajné v noci a můj syn si myslí, že Ježíšek je ježek, co nosí dárky na bodlinách místo jablek. Nevyvracim mu to. Je to jeho pojetí a jeho představa. Dceři už je 12 a stejně pořád každé Vánoce píše Ježíškovi i když už nevěří. Píšeme mu celá rodina, máme to jako tradici. Každý si napíše 3 dárky. Je to praktické aspoň manžel ví, co si přeju 😁. Myslím, že je budeme psát i když budou plnoletí 😁.Nevnucuju svým dětem, že Ježíšek je baculate mimino, co noší dárky oknem. Mám sestřenici, která si vzala araba a hraje si na arabskou ženu. Taky dětem vypráví, že Ježíšek neexistuje a měla potřebu to cpat i mým dětem. Pak jsme se dlouho neviděli. My Vánoce vlastně nebereme jako křesťanský svátek, spíš takový pohádkový nadpřirozeno. Teď mám miminko a už se těším až bude zase 100% upřímně věřit.
@rebe Ja si na téhle zajímavé diskusi uvědomila, ze to, ze jsem věřící, ze věřím, je vlastně velký dar. 🙂 Nemusím se trapit tím, čím většinová společnost. A ne, neberu to tak, ze dětem lzu. Nedělám stopy ani složité konstrukty, nepopisuju Ježíška jako baculate miminko, i tak si o nem a celé podstatě Vánoc povídáme. Co zbude, když tomu to duchovno vezmeme? Nic moc... Čímž chci říct, ze s tebou souhlasím. Opět 🙂
@urtica
@trlik Ale ty děti nevnímají kouzlo Vánoc v tom, že je rodina pohromadě. Oni se těší primárně na ty dárky, ať chceme nebo ne.
Ježíšek je prostě malé vánoční kouzlo, tajemno, svět fantazie a pohádek. Čekání, jestli mi ten dáreček Ježíšek dá nebo ne. My rodiče jim dárky dáváme během roku, takže bych se na Vánoce podívala očima dětí. V tom je obrovský rozdíl. Pro nás je důležitá pohoda a rodina. Oni to mají jinak....
@bramarfi Jestli si o víře povídáte i normálně a třeba navštěvujete kostel i mimo Vánoce, neměli z toho děti trošku zmatek? Baculaté miminko X Ježíš na kříži x nadělování dárků?
Můj bratranec měl hodně věřící babičku a ta ho brala každou neděli do kostela. Když mu byli asi 4 roky tak se začal vyptávat jak je možné, že ten Ježíšek co má babička nad vchodem do kuchyně může na Vánoce slézt dolů a dát mu dárky pod stromeček. Vlastně ani nevím jak mu to rodiče vysvětlili, ale bylo to na dlouho než si to jeho malá hlavička přebrala.
To je dobře ujetý
@michaela666 Syn je maličký, tam ho asi zmatek teprve čeká, dcerce jsou 4 a pochopitelně se ptá. Na druhou stranu asi ten rozpor necítí tak velký, nepřijde jí zvláštní ten koloběh, že se Spasitel narodí, pak se za nás obětuje, zemře na kříži, pak se zase narodí... Uvědomuju si, že pochyby přijdou. Vždycky přijdou. I já to tak jako dítě měla. A stejně jako jsem se s tím vyrovnala já, vyrovnají se i naše děti – možná se od víry odchýlí, možná mi za dvacet let oznámí, že oni slavit Vánoce nebudou vůbec, a možná taky ne... Já věřím, ctím tu duchovní podstatu, Vánoce pro mě nejsou jenom o rodinném setkání (byť je příjemné a důležité). A takové Vánoce si přeju pro své děti.
Mame ctyri deti, nejstarsimu je sest a Jeziska nemame. Deti vedi,ze si davame darky my mezi sebou a ze je zaroven hodne dospelych a deti, kteri na Jeziska veri. Nicmene nezda se mi, ze by byli ochuzeni o kouzlo vanoc. Dodrzujeme nektre vanocni zvyky a tradice, peceme cukrovi, zapalujeme adventni svicky, zdobime stromecek, mame svetylka...vyhlizime z okna a tesime se na stedry vecer. Deti se totiz rozhodly, ze chteji vanoce s jeziskem, tak s nimi hrajeme.na jeziska. Soucasne vanoce mi neprijdou o nic mene kouzelne nez jsem je mela ja jako dite.

My říkáme,že Ježíšek nosí dárky.Ale od malička je dcerka zvyklá,že u nás ve městě máme stromek Splněných přání,tak si tam chodíme pro lístečky s přáním dárků a nějakej malej vždy jdeme koupit,zabalit a podat, vysvětluji jí,že ne všichni můžou být s rodiči nebo s rodinou doma u stromečku,že by pod ním neměli žádné dárky a takhle jim uděláme radost, že dostanou něco co si přejí. Dcerce teď bude 5 let a dobrý. Vzhledem k tomu,že je narozena 23.12, tak toho dne má oslavu narozenin a stromeček zdobíme toho 24.12 ráno a večer chodí Ježíšek.Nejsme věřící,ale toto jsou věci které je potřeba zachovat.Teď jsem koupila pěknou knížku kde jsou popsány zvyky, i postup na výrobu dárků pro babičky a dědečky,protože nevíme zda si něco napsali Ježíškovi, tak letos budeme i vyrábět. Ta nevědomost je super, ale až přijde čas a zjistí,že dárky kupujeme,tak vysvětlím,že je hodně dětí a Ježíšek by to sám nestihl všem rozdat,tak mu pomáhají rodiče, ty dají dárky větším dětem a těm malinkým je stihne rozdat sám...