icon

Jak zacházíte s nízkými příjmy?

penelope87
1. srp 2019

Od té doby, co jsem doma s dětmi (přes 3,5 roku), mi razantně klesly příjmy, přestože se snažím pracovat, když mám příležitost. Teď už dva roky mi chodí rodičák o 2 tisíce nižší, než jsou moje pravidelné měsíční výdaje (příspěvek manželovi na nájem, energie, pojištění, poplatky, telefon). O tyto výdaje se dělíme rovným dílem, domluvili jsme se na tom. On pak platí jídlo, drogerii, když je potřeba cokoli do domácnosti. Peru, vařím, uklízím a co k tomu potřebuju a řeknu si, koupí. Výdaje na oblečení pro děti většinou hradím já (nakupuju z druhé ruky), ale není problém se s ním domluvit, kdybych zrovna neměla...
Na ty 2 tisíce, které potřebuju navíc měsíčně, si většinou vydělám, ale nějakou větší rezervu nemám. Nekouřím, nepiju. Šminky a kosmetiku v podstatě nekupuju, v tomhle jsem byla vždy minimalistická. Oblečení je trochu problém; mám plnou skříň věcí, které mi jsou malé, velké nebo těhotenské a od toho, co můžu nosit mám tak 3 kousky na sezónu (pořád doufám, že se mi podaří zhubnout těch pár kil, které se mě drží, takže skoro nic nekupuju nové). Mám pět párů bot. Ke kadeřnici chodím jednou ročně. Cvičím doma jógu. Jediný pravidelný výdaj, který bych opravdu mohla ušetřit je 300 Kč měsíčně za fyzioterapii, ale vážně mi pomáhá s bolavými zády.
Ale o co tedy jde.
Včera mi přišly nějaké peníze navíc, se kterými jsem tak úplně nepočítala. Asi 6 tisíc. Dneska jsem si na procházce s klukama koupila dvě knihy v antikvariátu za 100 Kč a po cestě jsem vzala koláče. A odpoledne jsem u kávy svému muži zasněně řekla, že jsem viděla parádní vlnu na pletení. A on mi řekl, že když dostanu peníze, že začínám být rozhazovačná...
Nemyslel to zle, ale mě to upřímně mrzí. Je pravda, že jak si nic nekupuju a nedopřávám navíc (když dostanu něco od rodičů k narozeninám, jde to skoro vždy na děti), tak když dostanu peníze, začnu přemýšlet, co by se mi hodilo, co bych potřebovala nebo chtěla, i když vím, že si to všechno nemůžu dovolit a ani si to nakonec nekoupím... Ale myslím si, že to není od něj úplně fér. Po něm jsem na tyhle věci nikdy peníze nechtěla. (Pracuju většinou v noci, takže ani nepotřebuju od něj nějaké hlídání navíc...)

Vím, že některé z vás jste na tom o mnoho hůře - jste třeba samy - a že to má každý trochu jinak, ale chci se zeptat, co si dopřáváte vy? Pravidelně nebo když je to možné? A co už vám připadá jako vyhazování peněz?

jsem úplně nepočítala. Asi 6 tisíc. Dneska jsem si koupila na procházce s dětma

Strana
z5
atisa
Autor odpověď smazal
atisa
2. srp 2019

Vaše situace na mě působí, jako by jste si ty děti přinesla z předešlého vztahu. A Vy se bála aby Vás partner neopustil, tak mu tolerovala vše jak chce on. Když si člověk nemůže dopřát ani tak drobné radosti, je to celkem smutné a deprimující.

Uplatňuje Váš muž v práci slevu na manželku? (Lze čerpat, pokud příjmy ženy nepřesáhnou 68 tis za rok, tuším. Rodičák se do toho nepočítá). Možná je zbytečné to psát, ale my to třeba nevěděli... Jde to i zpětně snad za tři roky. Taky nechápu, že tohle nedělají v práci automaticky, když ví, že muž má dítě a manželku na mateřské bez dalších příjmů.

Máme oddělené účty. Muž platí komplet byt, energie, velkou část jídla a drogerie. Já nakupuji také jídlo. Oblečení a boty pro dcerku kupujeme také oba. Když se mi něco líbí, tak si to koupím, ale ne hned, po dlouhé úvaze, zda to opravdu potřebuji. Když je to drobnost, nepřemýšlím. Nemám fin. tíseň, díky úsporám. Ale na druhou stranu, snažím se udržovat poměr výdajů a příjmů... Neutrácet našetřené peníze za blbiny.

Co se týče dopřávání... Mám minimalistický přístup k životu, mě úplně vyhovuje mít pár kousků oblečení, pár bot. Ale zato kvalitní. Dává mi to pocit klidu. Jsem asi divná, ale pokaždé, když mám něco vyhodit, mám z toho téměř blažený pocit. Oproti tomu ale dopřávám dcerce a to mi dělá radost. Dopřávám jí krásné hračky a oblečení. Nemám potřebu kupovat kosmetiku jako šminky, laky na vlasy, apod. Ke kadeřnici 2x za rok. Mně stačí tužka a řasenka, balzám na rty... Zážitky - opět mi udělá radost když koupíme zážitek dítěti - zábavný park, zoo, zmrzliny... Pro mě je největší zážitek jít do přírody a ta je zdarma. 🙂 Cestování a zahraniční jsem si užila až až. Po tom také já ani muž neprahneme.

zelenaesmolda
2. srp 2019

@atisa
uplne chapu to utraceni za zazitky,mam to stejne

elu
2. srp 2019

@penelope87 chpapu, ze jste se na rozdeleni dohodli... Ale ctu vetu, prispivam manzelovi na najem, tak se ve me misi pocity smutku, nasranosti a ja nevim, co jeste.... Takze rozumim, tvemu smutku, kdyz sis udelala radost uplne banalni veci za smesnou castku, ze ti to manzel vycetl.... Pripada mi to uz z jeho strany jako vada charakteru a jestli si nemuzes koupit za sve penize drobnost a radost sdilet s manzelem, je to fak smutny.....trosku bych ho za to vytrestala!!!

gracinka7
2. srp 2019

Mě nepřijde vaše domácí uspořádání v pořádku. To, že jsi v podstatě služka, chůva, všechno jedete tak nějak každý sám za sebe a ne jako rodina a ještě ti bude vyčítat, když si chceš něco koupit? Za chvíli se ho budeš muset prosit o svolení jít čůrat, protože se mu zrovna nebude hodit 'hlidat' děti? 🤦

ivuska1986
2. srp 2019

@penelope87 vás by můj muž miloval. Jste velmi skromná a šetrná, to já tedy neumím. Jsem marnotratna snad už od narození, mám to v DNA

sdu
2. srp 2019

@elu já jen jestli víte co stojí vlna. Dnes to fakt není moc banální částka 😁

kolibricek36
3. srp 2019

@sdu male klubko vlny na tvoreni - to se vejdes do 50 kuruny. Chce-li plest musi mit 3-4 jestli 100g ty stoji vic chce neco z toho mit.....
Ja osobne bych na tvoreni s ditetem pouzila vlnu ze stareho svetru.
A na knizky chodim do knihovny - nemam kde knihy skladovat - uz tak jich mame plno.

elu
3. srp 2019

@sdu tak 300 ne?... Nemam paru, to je fakt 😂

dolfina
3. srp 2019

Žiješ úplně asketicky život, snad dobře víš, že i manžel je na tom stejně. Znám případ, kdy žena žila taky podobně tvým stylem a muž měl po rozvodu na nový byt. Pozor na to, aby nešetřil tisíce bokem.

nazka
3. srp 2019

@sdu moje máma má být plný vlny z dob, kdy ji bavilo plést. Je všude.. Na skříních, ve skříních, v postelích.. A je stále vdaná a to rozhodně nejsou nějací boháči 😁 ano, není nejlevnější, ale i kdyby si ji nakoupila a udělala radost, tak co.

Jinak mne napadlo, že kdyby zakladatelka chtěla, mohla bych ji nějakou vlnu od mámy poslat. Fakt toho má mraky. Kdyztak napiš do zprávy 😊

evaamy
3. srp 2019

snit o tom, ze si koupim vlnu.. jeste vidim, ze zijete v Praze. no, zvlastni.

superkousky
4. srp 2019

Manžela bych zaúkolovala ať 3x do týdne hlídá a šla bych na brigádu třeba do obchodu a hned budete mít víc jak 10tis. k dobru (pro sebe) . Pokud bude pindat, tak ať si najde ještě jednu práci , když není schopný zajistit rodinu, kterou si pořídil. Co jako z toho života máte, když si nemůžete koupit ani vlnu? Tohle fakt nechápu. Já si dopřávám každé tři týdny nehty, 2-3x do měsíce jdu pařit, na léto si kupuji 5x šaty (spíš víc), 4x plavky, 4x boty. Na zimu mám asi 5 bund a na přechodové období taktéž. Kalhoty, trika atd. ani nepočítám. Minulý měsíc jsem byla s dětmi na výletě zhruba za 4tis., tento měsíc jedu na travesti show a na konci měsíčně jedu s dětmi do ZOO. Přští měsíc jedu s kamarádkou na Karlštejn a Křivoklát. Nepíšu, abych se vytahovala (tak ono taky nemí s čím), ale aby jste to dala přečíst tomu svému a on se probral do reality. Já bych mu dala takový příspěvek na nájem, že by koukal, ale každý to máme jinak. Pamatujete, že jaký si to uděláte, takový to budete mít. Že já sem vůbec lezu. Když tohle čtu, tak mi stoupá tlak a otvírá se mi kudla v kapse.

fire85
4. srp 2019

@makronka222 trochu drsný ne? Ty budeš pěkné rozmazlena... na rodicaku ma myslim kazdej problem s penězi, když byl dřív z prace zvykly na jiné peníze

fire85
4. srp 2019

@penelope87 kolik ty výdaje jsou ?

dora13
4. srp 2019

Cele to vase nastaveni je uplne absurdni. Ty jsi na rodicovske, a i tak jedete napul a ty musis po nocich pracovat, abys dostala svym zavazkum? Prijde ti takova situace v poradku? Vzdyt je to sileny, tvuj muz je bud naprosty sobec nebo sileny lakomec, vzdyt je prece naprosto prirozene, ze v obdobi, kdy je zena doma s detmi, muz prevezme z velke casti financni zodpovednost.
Je v poradku byt setrny, osobne to povazuji za dobrou vlastnost, kterou ja bohuzel do vinku nedostala, ale u vas podle me neni problem v setreni, ale ve velice neferovem nastaveni financi.

priefi
4. srp 2019

@superkousky no nevim... z Tveho prispevku mam hodne smisene pocity. Tohle u normalnich rodin vazne moc nejde, nekdy ani ne kdyz oba pracuji. Takze myslim, ze Tvuj pohled je ponekud zkresleny a rozmlsany penezi.

zelenaesmolda
4. srp 2019

@priefi
taky si myslim i kdyz chapu co tim chtela rict,ze zivot je treba si taky uzivat a ze chlap by se mel postarat o rodinu ale tohle je na me uz moc velke rozhazovani 🙂

priefi
4. srp 2019

@zelenaesmolda no to ja chapu taky, ale lze to napsat i jinak 😉 tohle mi prijde zcestne 😉

zelenaesmolda
4. srp 2019

@priefi
tak kazdy jsme zvykly na neco jineho,me taky prijde zcestne mit pet bund na zimu ale tak proc ne 🙂

fire85
4. srp 2019

@priefi asi tak , hlavne to vůbec nepíše aby se vytahovala😂

priefi
4. srp 2019

@zelenaesmolda kdyby 5 bund, ale 5 bund kazdym rokem 😅

zelenaesmolda
4. srp 2019

@fire85
tak me to neprislo nejak vytahovacne,pro ni je to normalka 🙂

@priefi
tak to je mega rozmazlenost,ja zacinam posledni dobou hodne premyslet nad tim jak trosku ulevit zivotnimu prostredi a rozhazovacnost nas Evropanu mi zacina lezt krkem

superkousky
4. srp 2019

@priefi To bych neřekla, všechno jde, když se chce a to jsem s dětmi sama již několik let. Mmch. k těm penězům z brigády může paní čerpat i daňový bonus, takže další peníze pro ni, aby si mohla dojít třeba s kamarádkou na večeři či oběd.

superkousky
4. srp 2019

@zelenaesmolda Kdo nechce , nepochopí.

zelenaesmolda
4. srp 2019

@superkousky
proc by ale mela chodit na brigadu kdyz je na materske?to je prece postavene na hlavu,starost o deti je celodenni prace na plny uvazek

superkousky
4. srp 2019

@zelenaesmolda Já taky při RP pracovala, ale je pravda, že já byla sama. Pokud bych měla chlapa, u kterého bych se musela "doprošovat " o peníze a nemohla si nic koupit, tak bych mu nechala děti a šla bych do práce. Sama mám tři děti a neřekla bych, že to je takový záhul, aby to chlap 3dni v týdnu nezvládl. Věřím, že paní by se peníze navíc hodily.

marketa11112
4. srp 2019

Holky,ale nemoci si koupit vubec nic pro radost, je strasne tezke a smutne. My s manzelem setrime, ale abych nekoupila dobroty detem ci drobnou hracku , nebo sobe neco na siti, manzelovi treba nejake naradi, to si neumim predstavit. Nejde treba o drahe veci, ale z neceho se clovek potrebuje tesit. Vetsi veci si davame k vanocum,narozeninam,drobnejsi k svatku.
Nekdo treba opravdu financne vic neda a musi setrit hodne. Chapu to. Nekdy bez hlidani a se spatnou pracovni dobou partnera ani nemuze hledat brigadu. V praze co byva jednodussi, ale tady u nas nic moc. A nekdo radeji setri nez aby sel od deti.
To financni rozvrzeni,kdyz jeden prijem ma a druhy je na rodicaku s detma,byva casto nestastne. Casto nechapu,jak na takovou dohodu mohou zeny pristoupit. Pokud to zvladaji a vyhovuje jim to,ok. Ale pokud ne? Ono se o penezich casto spatne mluvi. Muzi se jich neradi vzdavaji,kdyz jsou zvykli,ze je maji pro sebe. Zalezi na jejich povaze,pohodlnosti,obetavosti. Mozna zde ani pan nevi,ze pani je lito,ze si nemuze nic koupit, mozna nechape tu zenskou potrebu,mozna ji sam nema a fakt po par stovkach mesicne setri na neco pro vsechny,mozna jen sam pro sebe. Asi bych s nim dala vaznou rec, ze takto to uz nechci. Chce to probrat financni moznosti, dat prachy na jednu hromadu, rict si zda neco zbyva ci ne,co se s tim zbyvajicim delo do ted a co se s tim bude delat dal. Ikdyby slo o tri stovky,maji o tom rozhodovat oba.
Pro me jsou tyhle situace nepochopitelne.mame to jinak. asi obdobne jako to meli nasi rodice. Mame jednu hromadku prijmu,poplati se vse potrebne,neco se setri, neco frkne do bydleni, neco se utrati za radosti. Rozhodujeme o tom ale spolecne.

zelenaesmolda
4. srp 2019

@superkousky
no myslim,ze pro toho chlapa by bylo dobre videt kolik prace ta zena za den vlastne udela,treba by si ji vice vazil

priefi
4. srp 2019

@superkousky no nevim, zijes asi v pohadkovem svete a o realite normalnich lidi nemas asi ani potuchu.... jinde totiz to je tak, ze mzda pokud nejsi manager, neni nijak zavratna a pozic typu manager neni zas tolik a pokud chces byt manager, musis mit stesti a casto i znamosti, jako ano, nekdo to bere i pres postel, o tom zadna, kazdopadne tzv. poctive roky driny si clovek kolikrat muze schovat za klobouk, protoze se objevi nejaky znamy,.nebo rozdvojnozka. No.. je fakt, ze v Praze je mzda taky o necem jinem, ale Praha taky neni nafukovaci, abychom se tam prestehovali vsichni, ze... A mimochodem, jeste bych chtela videt tu super brigadu, diky ktere za 3 dny v tydnu budes mit vic 10tis.cisteho, mozna v Praze... a jsme zase u toho...

@zelenaesmolda taky to tak mam... marnotratnost je hrozna... jenze dnesni pohled je takovy, ze kdyz na to mam, tak proc ne.

Strana
z5