icon

Máte plnit stravovací zvyky kamarádů vašich dětí?

3. říj 2022

Syn má kamaráda. Občas si s jeho maminkou vypomahame, že je vyzvedneme ze družiny jedna nebo druhá a pak si je u sebe vyzvedáváme. Problém je, že obě rodiny máme odlišné stravovací návyky. Nedělám z nas svaté, prostor na zlepšení máme.
Teď mi volala maminka, že od nás chodí kluk hladový, ať s tím něco udělám. Prý je z domova zvyklý mít odpoledne buchty nebo koláče. My máme teď štrůdl, ale to kamarád nejí. Prý mu mám koupit koblihy nebo Donuty, ale ne jeden, ale aspoň 2-3 a k tomu nejlépe kakao.
Syn u nich posledně dostal čokoládový pudink, který nejí. Nemám s tím problém. Najedl se doma. Nikdy bych si neřekla, že mu má nakupovat a dělat k jídlu to nebo ono.
Nebo je běžné si říct a vyhovět?

Strana
z3
malinkata
3. říj 2022

Tak to bych maminku hnala

irmamala
3. říj 2022

Není to běžné, naopak mi to připadá celkem drzé. Když si s kamarádkami hlídáme, jsme za tu pomoc vděčné a já bych si na nic takového nikdy nestěžovala a kdyby si stěžovala kamarádka, tak jí hlídám naposledy. Občas dám dětem něco sebou, ale to spíš tak aby se rozdělily a nešly tam s prázdnou. A to moje děti rozhodně nesnědí všechno. Ale hlady neumřou, buď sní, co je, nebo smolík.

sinicka
3. říj 2022

Syn ma takhle kamaradku.. ta u nás bývala denne klidně na 2 jidla ( jeji maminka s mladsim na materske, takze doma) a taky ji vadilo, ze u nas pila sladkou stavu a jedla pizzu. Ale nas kluk u nich v zivote nic nedostal ani to piti. Snad jednou nejakou starsi buchtu, samozrejme to nejedl. Jen tim chci rict, ze bych nedelala nic extra. Proste u nas se ji tak a hotovo. Kdyz bych nahodou chtela neco upect, tak budiz, ale ne aby mi nekdo rozkazoval co a kdy :D nejak taktne bych mamince vysvetlila, ze to tak proste nebude.. nebo ji to odkyvat a jet si svoje. Nerada bych synovi slapala po kamaradstvi..
Ja jsem to hlidani uz ale uplne omezila, protoze kolikrat jsem se nekam chystala a najednou zvonek “ dobry den, mala nic nejedla, ja potrebuju s miminkem do mesta, ja ji tu necham na hodinu” 🤬🤬🤬🤬 samozrejme dosla za 2..

somalicats
3. říj 2022

Jednou tydne mam doma kamaradku dcery, vodim obe na krouzek a vyzvedavam, holka je u nas, dokud ji nevyzvedne jeji maminka, takze u nas kolikrat i veceri. Ja se teda ptala, co ji, ona je dost vybirava, ale rict mi nekdo timhle stylem, at neco udelam s tim, ze je dite hladove, tak ho zenu svinskym krokem. At mu da jeho mama s sebou vetsi svacinu a je vystarano.

konidana
3. říj 2022

Můj pohled z opačného konce, je , že pokud kluk dostane najíst, tak ok. Jestli mu nechutná, jeho problém. Můj kamarád si takhle stěžoval, že u nich náš kluk velmi málo jí. Co s tím má dělat. Moje odpověď byla že nic, že to je kluka problém. Když byli děti u nás, nabídnu z toho co máme, nemusí mít nutně stejné, ale aby ch něco extra sháněla, tak to smůla. Ještě tak beru ohled na alergie (pokud o nich vím). O jedné jsme se ovšem dozvěděli až na vlastní kůži, když syn našeho kamaráda se večer u nás složil, blbě, teploty... No měli jsme nějakou ořechovou buchtu. Druhý den už byl naštěstí ok, ale už nepečeme nic ořechového, když je u nás.

Když nejí štrůdl, nabídla bych třeba rohlík s něčím nebo jablko.

sorboni30
3. říj 2022

Bezne to neni. Je to spis drzé.. Jednou za cas budiz. A pokud neji to co mas doma napecene,ma smulu. Prece se nebudes ridit cizi domácnosti?! To ti pak kamaradka rekne, chci tvoji postel, spi si kde chces a udelas to?

dashyyy
3. říj 2022

Já se třeba dětí ptám, co mají kámoši rádi, když k nám někdo jde a podle toho se zařídím, ale tohle je opravdu drzost. Tak má nakoupit svačinu a je to.. ve finále milej donut stojí kolem 15kč? To je návštěva za všechny prachy teda

molindule
3. říj 2022

Nevím, jak dobré jste s tou maminkou dobré kamarádky, ale její požadavek mi přijde dost troufalý. Podobným způsobem si vypomáháme s mou kamarádkou, jejímu synovi, když je u nás, nabidnu k svačině něco z toho, co máme. Nic extra nekupuji, kamarádka by to po mě rozhodně nechtěla, já po ní také ne.

jako_mala_holka
3. říj 2022

Zkušenost nemám, dcera je malá, ale tohle mi přijde drzé, osobně bych si to nedovolila

autor
3. říj 2022

@konidana nejí ovoce a ani zeleninu, protože je oboje hnusné. Doma ho nekupují, takže podle mě není zvyklý.
On je takový oplacanejsi, tak podle toho to vypadá.

konidana
3. říj 2022

takže za odpoledne hlady neumře😉

martinka_33
3. říj 2022

Ve tvém případě bych synpvi v den kdy pujde ke kamarádovi dávala větší svačinu do školy, aby neměl hlad. Totéž bych řekla mamince kamaráda.

autor
3. říj 2022

@martinka_33 syna neřeším. On hlady neumře. Kdyby měl hlad, sní i ten pudink.

martinka_33
3. říj 2022

Tak mamince řekni ať dá klukovi větši svačinu, že vy takové věci nekupujete a nechceš to kvuli němu měnit, na tom nic špatného nevidím.

jjasmina
3. říj 2022

Přestala bych si s maminkou vypomahat a hotovo nebo ať mu svaciby kupuje sama

betelgeuzz
3. říj 2022

Doma jez co máš, na návštěvě, co ti dají - to učili mě a učím to i své děti. Požadavek maminky mi příjde drzý, pokud má problém, ať mu nabalí jídlo z domu.

autor
3. říj 2022

@martinka_33 on už to prý nema kam dát. To už jsme řešily. Má krabičku na dopoledne, druhou na odpoledne a další se mu nevejde.

@jjasmina nechci synovi ničit kamarádství. Ona je to jedna z mála šancí, kdy si mohou pohrát mimo školu.
Ptala jsem se jen na to, jak moc to je běžné.

dashyyy
3. říj 2022

rozhodně není běžně, že si maminka diktuje, co bude dítě jíst na návštěvě.. to se mi ještě nestalo.. stalo se mi, že jsem dostala echo, co dítě nejí, ale opačně nikdy

biciklissie
3. říj 2022

Ta je teda voprsklá. Babička vždycky říkala, doma jez, co máš, jinde, co ti dají. A to učím i svoje děti. A i tak by mi bylo blbe někde někoho vyjídat. Takže buď ať chlapec ji, co máte nebo ať má sebou z domu nebo ať je hladem. Žádná jiná možnost pro mě není. Mamince bych to takhle řekla. Když se urazi, tak kamarádství kazí dětem ona, ne vy. Fakt někteří lidi jsou neuveritelni.

te_reza
3. říj 2022

Poslala bych ji do prdele. Chceš nebo nechceš, u cizích bych nedělala výjimky. Za odpoledne hlady ještě nikdo neumřel.

jjasmina
3. říj 2022

Rozhodně není běžné si diktovat svačiny pro malého

radkazenklava
3. říj 2022

Nevím...mám ještě malé dítě...ale 2-3koblihy a ještě kakao...to bych svému dítěti nedala a nedala bych to ani cizímu..jako jeden koblizek ok..ale takové množství ne 🙈..dělala bych svačinu/večeři oběma stejnou...pokud by měl klučina hlad, tak se nají, případně bych se zeptala na co má chuť...ale zase ze surovin co jsou doma...Přece když jedu na návštěvu taky si nediktuju co mi mají připravit...

autor
3. říj 2022

@radkazenklava kluk váží dvojnásobek toho, co náš. Maminka si byla stěžovat i v jídelně na malé porce, že nechtějí přidávat...

hanafaustyna
3. říj 2022

Mě by teda hanba fackovala,kdybych někomu řekla,ať dá memu dítě donuty. Tolik stojí jeden-15kc? A hned 3?

martinka_33
3. říj 2022

A že by mu teda nakoupila nějaké trvanlivé svačinky a dala ti je? Brumíky, croissanty atd. Vadil by mi už jen fakt, že bych kvuli jejímu klukovi musela do obchodu a kupovat mu čerstvé donuty, nehledě na finanční stránku věci. Být mámou vybíravého dítěte, snažila bych se aby s tím rodiče kamarádů měli co nejméně starostí, říct že mu máš koupit to a to a ani nenabídnout peníze na to, je drzost podle mě.

pampeklec
3. říj 2022

Já bych to řešila hlavně osobně, po smskách se stávají zbytečná nedorozumění 🙂 Záleží, jak je to hlídání často, ale osobně bych se asi snažila vyjít vstříc ve smyslu "máme obvykle na svačiny (seznam třeba 5-10 možností), co z toho myslíš, že by mohl rád jíst?" "nestihnu nakoupit cestou z práce a koblihy doma běžně nemáme, můžu mu ale udělat kakao a nakrájet ovoce / namazat rohlík, to by šlo?" Prostě projevit zájem a snahu, slušně a vstřícně, ale nepřekročit svoje hranice (jsou to ty koblihy, cukr, množství, zmlsanost, peníze...?). Já bych si teda užila společné vyrábění koblih nebo nějaké jiné buchty jednou za čas s oběma dětma, ale to věřím, že není zrovna to, co jsi chtěla slyšet 🙂 Ostatně možná už by to kluci zvládli sami, ne? Třeba palačinky, pudink nebo perník, pozdějc klidně ovocný salát... nebo aspoň obložený chleba (můžou si tam poskládat obličeje nebo něco). Když si to sami udělají, bude mu to mnohem víc chutnat. Jen je namotivovat k té práci.

izz76
3. říj 2022

Ráda dcery kamarádkám nabidnu co jim chutná,ale aby mi někdo diktoval,že mám koupit koblihy,to tedy ne. Je to neslušné,když na návštěvě nechutná nají se doma. Některé matky opravdu nemají soudnost.

vineta
3. říj 2022

No, jako sdělení je to hodně drzý.
Na druhou stranu bych zvážila i to, jestli tvůj syn, když je u nich, ty dva tři donuty taky nespořádá 😁. Obecně bych byla pro, aby jedli to, co kde mají, když ne, smůla, ale nechtěla bych, aby kamarád mého dítěte od nás chodil domů hladový, takže kdyby mi to jeho máma naznačila (!), asi bych se nějak přizpůsobila (ale spíš tím pečením než kupováním donutil). Na druhou stranu ten způsob, kterým to bylo sděleno, byl dost drzej, tomu by se mi podvolovat nechtělo.

hojda
3. říj 2022

Proč mu nedá svačinu k vám????

autor
3. říj 2022

@pampeklec volala mi. Žádné SMS se nekonaly.
Nabídla jsem štrůdl, mazané pečivo, ovoce, kompot.
Osobně nepecu, protože to doma nikdo nejí. Maximum je ten štrůdl, co dostaneme jednou měsíčně od babičky a stejně půlku ještě vyhazujeme, protože chytne plíseň.
Kluci běhají venku a přijde mi lepší, aby litali po zahradě, než aby tvořili v kuchyni.

@martinka_33 on není vybíravý. Ale zmlsany.
Ale to, že si má nakoupit a dát mi to, zkusím navrhnout.

@vineta ne, můj syn nesni ani půl donutu. On je nejí. U nich nejí nic, protože nabízí jen sladkosti a on na sladké není.

Strana
z3