icon

Neumím uspat své 7týdenní dítě

dockysbazar
3. črc 2017

Maminky už jsem úplně zoufalá. Mám 7 týdenní miminko a vůbec nevím jak ho uspat. Usne u prsa, ale jakmile ho přendám do postýlky, je do minuty vzhůru. Když ho dám odkrknout, tak je vzhůru okamžitě a řve. Když ho chovám (je potřeba dlouhý nošení), občas usne, ale po položení do postýlky opět to samé. Nepomáhá ani zavinutí (to pouze občas v noci, když už je hodně unavenej), bilej šum, v kočárku nespí vůbec. Jde o to, že jsem totálně vyčerpaná. Nemám se kdy najíst natož uvařit, takže hubnu (47 kg), denně mám jen 4 h spánku a to ani ne v kuse. Malej usne jen v šátku, ale i když ho mám dobře uvázanýho (nechala jsem si i zkontrolovat), tak ho neunesu dýl jak 15 min. Už mám totál odrovnaný záda. Někdy už jsem vyčerpáním úplně vzteklá. Vůbec nevím už co dělat...

Strana
z4
xdrak102
3. črc 2017

@dockysbazar uvidíte, když to nepůjde tak to přece nemusíte lámat přes koleno. U nás žádná hysterie nebyla, pobrečela si, ale tím že jsem chodila často, tak k hysterii nedošlo. Dávala jsem nejprve jen večer ale pak i přes den. Jak jsem psala, zkusila jsem 2x (2 večery) a hned pochopila že postýlka, šššš znamená spinkání a další den už usnula naprosto v pohodě. Ale chápu že to u každého může být jiné. Chápu že útlocitné matky to možná odsuzují, ale já bych se zbláznila a možná ublížila buď sobě nebo jí. Byla jsem v hrozném stavu a na pokraji poporodní deprese. Jednou jsem dokonce chodila jak idiot asi 4 hodiny a pokaždé když jsem ji položila do postýlky se probudila, nevím už ani kolikrát to bylo a já už prostě nemohla. Dokonce jsem si říkala, že ji snad budu muset položit do té postýlky a aspoň na hodinu se v obýváku prospat ikdyž bude vedle řvát. Naštěstí usnula, jinak fakt nevím co jsem dělala. Tohle mě fakt zachránilo a jsme spokojené obě.
Jo ale chce to vychytat kdy je takový ten čas kdy obvykle usíná, abyste ji nedávala moc brzy a už se jí fakt chtělo spát...

hojda
3. črc 2017

@dockysbazar Teď už se ta Estvillovka moc nedoporučuje.

anazuzzuzana
3. črc 2017

neeee, Estvilla fakt ne, představte si, že by vás něco trápilo, třeba ztráta milované osoby a váš manžel by k vám přišel, udělal na vás ššš a zase odešel, nechal vás 15min brečet a pak zase jen přišel se svým ššš...nikdy nepochopím, jak to někdo může svému miminku udělat.... to, že kojíte pořád a dlouho je úplně normální. Já kojila až do příkrmů přes den každou hodinu, samotné kojení se začalo zkracovat až když byl větší a už ho zajímalo, co se děje kolem, pak mu stačilo si 5min srknout, hodinku čučel a pak zase panáčka 🙂 ... není nutné dávat po každém kojení odkrkávat, zejména, pokud vám mimčo u psa vytuhne, kdyby si potřebovalo krknout, tak se vzbudí, nebojte....kojte v leže, když jste unavená, tak si lehněte do poslete, mimčo na hruď a šlofíkujte (nebojte se, nezalehnete ho ani se nezačne dusit), pokud potřebujete něco nutně udělat, tak mimčo do šátku. Záda vás bolí, protože je máte ochablá... takže si zkuste najít každej den alespoň 10min na posilování core a protahování (kočičí hřeb, pěkně prokřupat v částečné kolíbce na zádech, podsazovat vleže pánev s pokrčenýma nohama, silou zvedat pánev s pokrčenýma nohama nahoře), mimčo můžete dát vedle sebe na deku, procvičí si pasení a bude mít oči navrch hlavy, co se to kolem něj děje...miminko je na světě ani ne čtvrtinu toho, co strávilo u vás v děloze. Jste pro něj vším, potřebuje jen vás. Ne nadarmo se tomu říká 4. trimestr, teď opravdu není nic důležitějšího než být s ním

xdrak102
3. črc 2017

@tanak chápu že každý na to má jiný náhled a názor a někomu to nemusí sedět. U nás se žádná hysterie nekonala, byla jsem s ní v ložnici a pochopila to velmi rychle. Mě to zachránilo a ona je taky spokojené veselé dítě.

nafuka
3. črc 2017

@anazuzzuzana tohle taky neuznávám, je to nejhorší zlo pro děti.

chimneysweeper1
3. črc 2017

Syn ma 3 mesice a tyden a krom dvou tydnu po porodu,ktere prospal,zbytek do 3 mesicu prorval. Ja zhubla 18kg(v tehu jsem pribrala 10), jsem kost a kuze, cas na jidlo take nebyl. V postylce ani kocaru neusnul. Zachranil me satek, kde spal i 4 hodiny a zvladla jsem uklid a vareni. Nejvetsi pomoc je od partnera, ktery maleho uspi a prinese az na dalsi kojeni. Nejdriv po 3 pak 4 hodinach, kolem dvou mesicu spal 6 a ted i 8 v kuse. Vecer veme prcka na hodinu ven a ja si oddechnu. Takze zapojte partnera! A satek nezatracujte...naopak! Bude to lepsi, vydrzte!

kamste
3. črc 2017

sžít se s mimčem je náročné a navíc mimčo se vyvíjí a svoje návyky mění (takže sotva něco začlo fungovat, tak už zas byla změna a já "hledala" znova)
co mi pomohlo:
- po kojení nechat odříhnout - podudat malíček (jako při dokrmování po prstu) - jinak se mi děti budily krátce po odložení
- šátkovat - když jsem byla unavená, tak uvázat do šátku a houpat na gymnastickým balónu
- někdy jsem spala v polosedě obklopená polštáři s mimčem u prsa (lepší nějakej spánek než žádnej)
- na uspávání stáhnout mimču čepičku přes oči a "vypnout mu svět" - bylo poznat, že chce usnout, ale nemohlo se přestat dívat
- na každý kojení k ruce lahev vody a svačinu (předem třeba připravit do zásoby krabičky do ledničky - může pomoct muž; zamrazit hotovky i vývarový polívky - sama jen ohřívat) - nebo jíst s dítětem v šátku
- odkládat dítě již zavinuté/ve spacáčku..., aby nebyla výrazná změna prostředí
- do pelíšku moje tričko, aby mě cítilo

nezbývá než vyzkoušet a vydržet

PS: kolikrát jsem si říkala, že "na to nemám" - a nyní mám děti 3
Čím víc jsem byla unavená, tím to bylo horší a viděla jsem vše "černě".
Využít muže, až bude doma, ať zajistí full-servis, a zůstat s mimčem v posteli a o nic se nestarat - i 1 den dělá divy!

dockysbazar
autor
3. črc 2017

Šátek mám kvůli psovi, ale jak jsem psala, dýl jak 15 min ho nosit nezvládnu (i přes dobrou techniku úvazu). Záda určitě jsou ochablé, dřív jsem cvičila, ale od 6 měsíce už jsem nemohla. Teď jsem po císaři tak a mám rozestup břišních svalů, tak musím opatrně, ještě je to citlivé.
S malým spát jsem zkoušela několikrát, ale prostě mi to nejde. Byla jsem pak unavenější ještě víc. On tu bradavku nepustí a žužlá ji i ve spánku u čehož mi prostě spát nejde. A i když vím, že bych ho nezalehla, tak jsem nikdy nezvládla pořádně usnout, abych se vyspala. Zatím to děláme tak, že večer po práci hlídá partner v obýváku vždy cca do 10 - 11 h a pak mě vzbudí, nakojím a to už většinou malej usne. Pak převezeme kolébku do ložnice v mé posteli. Jen díky němu mám aspoň ty 4 5 hodinek.

plksv
3. črc 2017

Já nekojit tak nevím 🙂.

kamste
3. črc 2017

@dockysbazar Chápu, že to tělo dostalo zabrat...
A nešlo by mít mimčo v šátku a přitom s ním sedět? Jsou pak aspoň volný ruce na jídlo... (já se tak aspoň najedla, a nebo pak houpala na balónu či v houpacím křesle - byla jsem občas tak unavená, že jsem se bála, že by mi mohlo mimčo spadnout, tak to šátek "jistil")
Když se mimčo nechtělo pustit prsa a stále dudlalo, tak nechat podudat malíček byl supr nápad (nekazí to techniku kojení - poradili mi to v porodnici u 2. dítěte - kéž bych to znala už u prvorozený!) - pamatuju si, že jsem párkrát spala s malíčkem v puse mimča

přeju mnoho sil

chimneysweeper1
3. črc 2017

@dockysbazar taky jsem po cisari a nosim od 12.dne jeho zivota. Ted uz musim jen satkovat, ma 6,4kg a v rukou uz ho neunesu. Satek me fakt zachranil.

luj89
3. črc 2017

@xdrak102 Muzu poprosit o odkaz na to video?

dockysbazar
autor
3. črc 2017

Když sedím v tom šátku tak mi tlačí právě na tu jizvu a dost to bolí. Asi se mi to pomaleji hoji.
Ten malíček určitě zkusím 🙂

xdrak102
3. črc 2017

@luj89 najdete zde ale je i spousta dalších kde to je vidět možná lépe, ty jsem teď narychlo nenašla.

https://www.youtube.com/watch?v=-erpc0vLbm4
chimneysweeper1
3. črc 2017

@dockysbazar zrovna mám malého v šátku a sedím u pc, na jizvu mi to nemůže tlačit, protože je podstatně níž. Jste si opravdu jistá, že to máte navázané správně? Synův zadeček je tak 10 čísel nad jizvou, nikdy mě nebolela, když byl v šátku. Dobrý úvaz poznáte tak, že při lehkém předklonu vaší hlavy, políbíte miminko na hlavičku. Chci Vám jen pomoct, protože vím, jaké to je, mně dítě za 3 měsíce neusnulo doma jinak než v šátku. A že jsem to zkoušela...s pláčem, ukolebávkami, v tmavé místnosti, s dudlíkem...když náhodou usnul, za 10 minut byl vzhůru s ještě větším řevem.

dockysbazar
autor
3. črc 2017

@chimneysweeper1 ano děkuji, ja mám právě ještě citlivé břicho na dotek od pupíku dolů. Nemůžu si dát malého ani na břicho.

elinkal
3. črc 2017

Ahoj, ja jsem to delala tak, ze jsem kojila vleze, na nasi velke posteli a vzdy u toho vytuhnul, tak jsem ho tam nechala nebo si zdrimla rovnou s nim. Odkrkavat jsem nenechavala. A nikdy nam to zadne problemy nepusobilo. Na zacatku to u nas taky moc ruzove nebylo, zkouseli jsme uspavat houpanim na ruce, obcas se pres den povedlo, ale nesmela jsem jej odlozit. Ale nevadilo mi to. Sedela jsem s nim, pohupovala uz jen trosku, spal a ja si treba cetla. Varit jsem taky zezacatku nestihala.

panickatlamicka
3. črc 2017

@xdrak102 tuto metodu rozhodne ne. Je velmi skodliva a zvrdit, ze se tim miminku neublizi muze snad jen ten, kdo si to nechce pripustit nebo komu je to fuk. ☹

dora13
3. črc 2017

Vim presne, jak se citis, zazila jsem to same s prvnim synkem, bylo to strasny. X hodin noseni, usinal az kolem pulnoci totalnim vycerpanim, pres den neodlozitelny, po par tydnech se pridaly koliky. Tri mesice pekla, uplne jsem to vytesnila, abych mohla mit druhe dite, Dobra zprava je, ze se to zlepsi! Fakt, jak poroste a bude pohyblivejsi, tak poroste i mira jeho samostatnosti, i to uspavani se aspon trochu zlepsi. U nas hodne pomohlo spolecne spani (pripadne prirazit postylku bez bocnice k posteli, to je vyborny kompromis), zavinovani, kojeni v leze. Je treba zkouset, na kazde dite plati neco jineho.
Ale hlavne -- nesrovnavej s jinymi detmi, k nicemu to nevede. Za ta leta na materskych webech jsem si vsimla, ze maminky hodnych a spavych deti maji casto tendence si myslet, ze je to nejaka jejich zasluha. Neni. Kazde dite je jine a nektere veci ovlivnit nejde.
Z moji zkusenosti: jak pisu, starsi syn byl narocne ditko, to uspavani bylo narocne jeste pomerne dlouho, i v roce jsme meli jeste obdobi, kdy usinal i hodinu a vic, bylo to o nervy. On proste neumel poznat, kdy je unaveny, takze se vzdycky pretahl, pak nemohl zabrat, rval. I ted, ve trech letech ma obcas problem usnout, lezi, je na nem videt, ze chce spat, ma zavrene oci, ale proste ne a ne zabrat. Estivilla ani nic podobneho jsem na neho nikdy nezkousela, je to mimo me vychovne principy a nemela bych na to srdce, ale jsem si jista, ze by se z toho pominul -- jednou jedinkrat jsem ho nechala rvat v postylce, abych se sla do vedlejsi mistnosti uklidnit, uz jsem vzteky uplne vibrovala. Mohla jsem byt pryc minutu, maximalne dve a po navratu on byl uplne rozlozeny, strasne se chvel, uplne uzlicek nestesti. Proste to neni pro kazde dite, pokud ma to miminko s usinanim potize, tak ho tim clovek akorat uplne vydepta. (plus teda nevyhoda, o ktere se nemluvi je to, ze u spousty deti to funguje a pak staci blbost -- zmena mista, rostouci zuby, nemoc -- a dite to zapomene a muze se zacit ucit znovu od zacatku).
No, a ted mam mladsiho synka. Byla jsem smirena s tim, ze si zase zaziju rok hodinovych uspavani a narodilo se mi dite, ktere od cca sesti tydnu je schopne bez problemu rozpoznat, kdy je unavene a vylozene si rekne, ze chce jit spat. Jako maly usinal po par zhoupnutich v hacce, ted si lehne, nakoji se, pak se prituli k dece, chvilku kouka a pak usne (ne vzdycky, jsou dny, kdy spolu bojujeme, ale byva to velika vyjimka). Podotykam, ze jsem nic nedelala jinak nez u starsiho, proste to ma v sobe, stejne jako starsi mel v sobe problematicke uspavani (btw, ted je to velmi samostatne dite, v pohode zvlada pobyty u babicek, chodi do skolky, velkej pohodar).
Neboj, fakt to prejde. Ted se to zda nekonecne, ale je to fakt strasne kratka doba a uvidis, ze uz za chvili uvidis, ze se situace zlepsuje. Pokud je to jen trochu mozne, zapoj maminku a tchyni, manzela, at se muzes co nejvic prospat a odpocinout si a fakt se nesrovnavej s jinymi matkami a jinymi detmi. Ver tomu, ze urvanych narocnych mimin je strasne strasne moc, jen lidi se radsi chlubi tema spicima miminama 🙂 (A taky bych doporucila zkusit hacku, u nas fungovala na uspavani uplne zazracne)

panickatlamicka
3. črc 2017

@dockysbazar ahoj, odrihnuti neni potreba, akorat si tim proberes mimco. Urcite nenechavej plakat, ani ted a ani pozdeni- zadna z techto metod neni vhodna . miminko muzes mit u sebe v posteli, kdyz usne u prsa, chvku pockas a bud usnes s nim, nebo se po chvilce „vytratis", dle libosti.

zuzurox
3. črc 2017

Měla jsem to podobně a nakonec nám nejvíce vyhovuje spaní spolu. Takže kojím na boku a není třeba dávat brknout. Laktační říkala dát na pravý bok a vzduchová bublina se sama uvolni a vyjde. Určitě nenechává vyrvat, je to velmi poškozujici metoda.

chris_n
3. črc 2017

rozhodne neschvaluju vybrečení miminka, obzvlast takhle maleho. Ale zkousela si to miminko nechat v postylce lezet? jestli naopak nema problem s nosenim, atd... nektere deti potrebuji usinat sami? jen takovy napad...

panickatlamicka
3. črc 2017

A nebo udelat z postylky balkonek, pokud ti spolspani nevyhovuje.

karlajasmine
3. črc 2017

@dockysbazar Zlepsilo se to v tom, ze v noci spal lip a dele a pres den zacalo byt mozne ho po kojeni prenest do postylky nebo ho nechat spat v kocarku.
Jinak neboj, bic si na sebe tim uspavanim fakt nepletes, dite se nauci samo usinat az k tomu samo dozraje.. muj syn krasne usina od nejakych 15ti mesicu bez jakykokoliv kojeni atd, proste si vedle nej lehnu do postele (mame jednoluzko prirazene k jeho postylce) a on po nejake chvili usne.
Nejaky metody vyplakavani bych fakt nedelala, je to zbytecny, ten cas strasne rychle utece, fakt neskutecne rychle, a zpetne ma clovek nejkrasnejsi vzpominky prave na to, jak drzel sve spokojene miminko v naruci. Nema smysl to hrotit a snazit se nasilim vypestovat samostatneho jedince.. dite bude nejsamostatnejsi prave tim, ze vyciti jistotu z rodicu, ne tim, ze to vzda a vycerpanim usne po dlouhem breku.

luciebx
3. črc 2017

Holky reknu vam to asi takhle. Muj prvni syn po narozeni proste u me neusnul. Ja ho kolibala a on jen koukal uz sem z toho byla spatna. Moji mamce usnul do 20 minut. Uplne sem si pripadla neschopna ze ani svyho syna neumim uspat. Ono se to casem zlepsilo. Drzim palce.

modrakarkulka
3. črc 2017

@dockysbazar mám úplně deja vu, přesně tím samým jsme si prošli a procházíme, syn je taky nespavec a uplakanek. Pomoc z nebes byla hacka, doporučuju ti ji koupit nebo půjčit co nejdřív, velmi pravděpodobně miminko začne usínat mnohem lépe a rychleji. nám taky pomohlo zavinovani ručiček a bílý šum, ale bylo potřeba přečíst si vyloženě tu knihu od Dr. Karpa a postupovat přesně podle něj. Tzn. pevně zavinout, položit na bok, houpat, šumět a sat. Některým miminkům staci jen něco z toho, jiná potřebují komplet menu 🙂

A v jiné knize jsem našla super trik na to dudlani ve spani. Když miminko usne u kojeni, opatrně ho odpojis pomocí malíčku v koutku úst a pak mu pridrzis bradicku, aby dal nedumlalo na prázdno. Nám to funguje perfektně, syn si pak jen povzdeche a spí dál.

Hodně štěstí a trpělivosti, ty začátky jsou strašný. Neni to tvá chyba, některá miminka jsou takhle náročná a potřebují spoustu kontaktu. Synovi jsou už čtyři měsíce, nespí moc dobře doteď a koji se tak nějak pořád, ale už aspoň vím, jak na něj. Večerní uspávání probíhá výhradně u kojeni vleže na boku v posteli, spíme společně a už se ani nesnazim přesunovat ho do postýlky. Přes den ho uspavam v hacce nebo kočárku, ale musí mít zavinuté ručičky plenou a někdy puštěný i šum.

hani007
3. črc 2017

@dockysbazar To je uplne normalni. Ja 1.jidlo uvarila az kdyz malymu bylo vic jak 2 mesice. Ted jsou mu 3 a pul a ja konecne umyla okna 😁 Me pomohlo kojeni vleze. Usnul u toho a nemusela sem ho prenaset. A ja vetsinou usnula s nim. Vim, ze tahle rada uz je takovy klise, ale je to 100% pravda: kdyz je maminka psychicky v pohode tak je i dite. Ja byla v sestinedeli totalne v haj*lu. Ale jako fakt hodne. Nekolikrat sem mela zbaleno a stala u dveri, ze koncim 😂 a malej co? Porad brecel. Ted uz to beru tak, ze je to preci mimco a to proste nekdy breci. A ze spat muzu prece pak az vyroste klidne cely dny. Ale to, jak se k nemu budu chovat ted v sobe bude mit uz celej zivot. Takze kaslu na uklid, na teply vecere a na podobny malichernosti, ktery za to ted nestoji a radeji budu malyho cely dny nosit v manduce, kdyz tam bude spokojenej. I za cenu bolesti zad. Ty mame urcite kazda, ne?
😅 A kupodivu je od ty doby, co sem si takhle urcila priority malej v klidu 😊

hani007
3. črc 2017

Jo a pokud u kojeni usne zasadne neodkrkavam. To by se akorat vzbudil. Je pravda, ze si nekdy ublinkne, ale pokud mimco ma misto vzdycky u toho tu hlavu otoci na stranu. To je proste reflex. Takze pokud ti ani normalne nezvraci proudy tak klidne neodkrkavej.

karlajasmine
3. črc 2017

jo a taky jsem nikdy nedavala odkrknout kdyz usnul.. nikdy nezvracel.

dockysbazar
autor
3. črc 2017

Nedáte mi prosím odkaz na tu hacku?

Strana
z4