Jak správně krmit měsíční miminko na umělé výživě?
Ahoj holky,
máme měsíční miminko Honzíka plně na UM. Do dnes jsme budily po 4 hodinách ale v noci je na něm vidět že by spal klidně i déle. Dáváme každé 4 hodiny cca 120ml Nutrilonu. Nevím kolik mu dávat mlíčka když přes den bude spát 4 hodiny a v noci bude mít spánek třeba 6 hodin. Poradíte mi někdo? 🙂 Všichni nám radí ať ho necháváme spát, ale pak nevíme kolik toho mlíčka dát. 🙂

@megan25 dávku navyšovat nemusíš, nech ho normálně spinkat, vzbudí se na jídlo sám 😉 dcera je taky od porodnice na UM a v noci mi spala i šest hodin.
Pokud je to zdravé a přibývající miminko, tak nemusíš budit. Dávku bych vždy dávala o trochu víc než vypije.
@megan25 pokud vím, budí se kvůli laktaci. Pokud je na UM tak není důvod budit. Nechala bych aby se probudil sám a pak date mlíčko. Úplně obvyklou dávku. Naše dítě nikdy nevypilo celou lahev. Klidně mu můžete v noci dát o odmerku navíc. Ale neřešila bych to. Prostě až se vzbudí na jídlo, tak dostane jídlo.
Pokud dítě prospívá, není důvod budit, jen se mu naruší noc. Syn se narodil o dva měsíce dříve a budili ho co 3 hodiny, což chápu, ale ještě v roce se budil 5x za noc, byla jsem šíleně nevyspaná. Dcera donošená, nebudila jsem, jen v prvních dnech, kdy mě bolela prsa, jsem jí dala, než jsem šla spát před půlnocí, spí doteď krásně. Vlastně se od miminka probudila jen několikrát v noci, když ji něco trápilo, spočítala bych to na prstech jedné ruky.
@cilkat Už v porodnici jsme měli "povolení" v noci nebudit (a odcházeli jsme když měl mlaďoch něco kolem 2,3 kilo).
@goovana Ne každé, ale pokud dítě aspoň přiměřeně prospívá, tak noční krmení stačí i u maličkých klidně po 6 hodinách. Ale třeba my měli jednu dobu od doktorky vyloženě že pak přes den budit na krmení - protože neprospíval. Čili to je asi klíčové, nicméně první bych zkrátila intervaly přes den na 3 hodiny, než pak zasahovala do nočního krmení.
@megan25 Pediatrička mi vysvětlila, že nutnost budit dítě po 3 hodinách (či potom větších intervalech) na kojení či krmení UM je nutná jen u dětí, které nepřibírají nebo i hubnou. Nám právě syn stagnoval na váze, chvíli i hubnul, takže mně rázně doporučila budit i v noci po 3 hodinách, aby nedocházelo k dalšímu úbytku na váze.

@megan25 určitě nechte spát a Um dej úplně stejně jako bys dala normálně. Není důvod navyšovat, nebo nějak upravovat dávku.😉