Jak se stát ženou? Poradíme, jak změnit sebevnímání
Dobrý večer. Je to pro mne celkem choulostivé, proto se předem omlouvám za anonym. Stydím se. Hrozně ráda se inspiruji ženami ( jsem samozřejmě na muže😄) ale koukám na styl, jak se vyjadřují, oblékají atd. a u mě je to kámen úrazu. Mám dcerku a chci už být taková ta maminka, aby mě i třeba moje máti brala jako dospělou ženu a ne malou dceru. Je to jedno s druhém, ženy jsou takové čisté, hezké nehty, milé, klidné i s dětmi, hezky a čistě vyzařují a jsou i tak oblečené. No to já nejsem. Nehty si jak trdlo koušu z nervů, obličej mám lehce osypaný od akné, vlasy si třeba jen hodím do culíku, nemám ráda rozpuštěné. Jsem cholerická, od pohledu nepříjemná.. nevím proč ale řeklo mi to dost lidí, nervní, u ničeho nevydrzim, knížky nečtu, nemedituji, občas sprostá..ráda se oblekam a miluji styl, ale občas mám i žmolečky na kabátě, prostě mám pocit a vím, že já prostě tak klidně a čistě nevyzařuji a strašně ale strašně moc si to přeji změnit. Hezky se namalovat, být milá, hrát si s dcerkou a být v klidu když dělá blbosti, nalakovat si nehty, atd.. u mě je problém, že od té doby co jsem máma se nemám ráda. Jsem bez chlapa (zájem mají, já ne) nevím proč prostě.. Vadí mi na mě úplně vse.. připadám si šeredná, prostě nemám se vůbec ráda.. a v tom je ta chyba. Ráno bych v klidu chtěla vstát dát si kávu, odpočívat ale ne, já vstanu hned uklizim, hudruju za bordel, kafe piju studený, nebaví mě nic… prosím prosím.. poraďte mi, jak toho docílit? 😔
Tahle doba je pořád velmi, velmi nenáročná, žijeme v časech hojnosti a lidé si vyrábí pseudo problémy, tak to zkrátka je.
Zde se muzu taky pripichnout 😃 ..... Chtela jsem najit zakladatelce clanek, co jsem kdysi cetla, ale ne a ne ho najit 😃 bylo to o tom, ze ne vsechno vypada tak jako na fotkach a ze za jednou fotkou, prave toho, co popisuje, je x dalsich nepovedenych, pravdivych a nekdy skryvaji nestastnou zenu, spatny vztah a podovne.....
Myslím, že vše je o sebevedomi. My aktuálně snídame perník ( který se mi nepovedl a uprostřed není hotový, takže jíme jen ty okraje 🤣) pod stolem zvládli tak nadrobit, že bych uživila i 3 slepice, dobíhají od stolu a furt se tlemi a prskají ten perník 🤦chvíli jsem je okrikovala, teď mám nohu na stole a piju TEPLE kafe. Ještě jsem se neumyla a vlasy mám v culíku. a víš co, pořád jsem žena...nejsem nejkrásnější, někdy mám doma bordel, křičím na děti a tečou mi nervy, ALE! Když jdu do práce, snažím se vypadat jako člověk, jezdím s dětma na bobech, ač to nesnáším, tak s nima peču, tvoříme hnusný věci, ale baví nás to. Jak řekla liška 🦊 Malemu princi:" Správně vidíme jen srdcem." Zkus se na sebe dívat laskavě 😘
@orchidis No jo, ale proč si říkat, že to vždycky musí být na úkor něčeho? Nebo to zázemí - asi máš pravdu, ale je to špatně? Nelíbí se mi ten negativní přístup (nemyslím tebe, I když na tebe reaguju, myslím celou tu diskusi tady), tím si akorát sám sobě člověk zhorší náladu. Mám kamarádku, která dobře vari a s každým jídlem si vyhraje a má to nacancany jak v restauraci. Já to tak nikdy mít nebudu, i když bych se třeba jednou jedinkrát kvůli návštěvě extra snažila. Ale nemusím si hned myslet, že má kvůli tomu určitě v celým bytu bordel a nestará se o děti (jídlo je priklad). Řeknu si akorát, že je dobrá. Ja sama nafotím skoro vůbec, ale u jiných se mi na ty fotky hrzky kouká. Nikdo by asi nechtěl koukat na film s tlustou ošklivou herečkou ve vybydlenym bytě s osklivyma urvanyma detma. To samý instagram, jasný, že kdo se chce vyfotit, tak se namaluje, aby tam nevystavoval svoje bedary, je to stylizace. Pro mě jsou to prostě hezky obrázky, na který se hezky kouká. Kdyby zo ty ženský nefotily, tak nemám svoji ranní chvilku u kafe 🙂
Je tu spousta super odpovědí ;) Mě při čtení článku bilo do očí, že problém bude v hlavě, v sebepřijetí. Odpověz si na otázku, proč to které věci chceš, co od nich očekáváš a co pro to můžeš udělat. Protože jak už tu stojí, ono to dost často vypadá jinak, než jak se to tváří.
Za mě je problém obecný tlak na výkon a dokonalost. Chyba se ve společnosti nevnímá jako prostředek ke zlepšení, ale spíš je to totální selhání a nemluví se o tom. Spousta maminek chce být dokonalá a nad věcí. Ale i matka je člověk a má právo být naštvaná a vybouchnout. A klidně kvůli blbosti. Ale taková autentická máma dá dětem víc ne falešná dokonalost.
Já třeba nesplňuju asi nic z tebou vypsaného... Žiju ve stopadesátileté hospodářské usedlosti, chováme zvířata, dneska jsem si joo pospala, vstávala jsem až v 6.20. Nemám čas si lakovat nehty a kolikrát ani umýt vlasy, občas v nich mám seno a za nehtama hlínu 😉 Čekám třetí svoje dítě a k tomu jsme přijali dvě do pěstounské péče, časem se ukázalo, že mají ještě víc problémů a hendikepů než se zdálo... Takže jo, kdybych žila v bytě s dvěma dětičkama, možná bych byla vystajlovaná a působila cool. Ale šťastná jsem takhle, tohle mi dává smysl. A myslím, že na tom by měl každý stavět - co mu přináší štěstí, co on od života čeká... A ne se ohlížet, jak to mají jiní. Protože dokonalý make-up není záruka, že ten kdo ho nosí, je šťastný.
Holky vše jsem pročetla a moc Vám děkuji za odpovědi, jsou inspirativní a opravdu mi zvedly lehce sebevědomí. Nečekala jsem tak hezké ohlasy, opravdu si toho vážím.
Děkuji ještě jednou moc a krasnou adventní neděli ☺️🌸
Jádro pudla je v tom, že se nemáš ráda. Na tom bych začala pracovat.
A já nemam ani insta, ani fb. Jsem jen tady. A jsem za to ráda, protože i když jsou tu taky fotky ala insta, tak je tu pořád víc normálních maminek, co se nebojí ukázat bordel a mastný vlasy 🤣. Takovej je život, nikdo není pořád dokonalý. A nehty si nekousej, to je fakt hnus. Nech si udělat krátké gelové. Uvidíš jak se hned budeš cítit žensky. Klasika červene, nebo bílá Francie. Neskutečně to dodá sebevedomi
Podívej se na instagram - nasrana máma - to je realita většiny žen, tak to prostě je. Ty ženy, které popisujes mají mnohdy jinou situaci, mají hlídání, nechají si vozit obědy, mají paní na úklid aspoň 1x týdně a muže, který jim pohlídá zatím co se nalíčí. Ty jsi žena, sama, bez muže a máš to těžší prostě...
Jinak já teď po 2 porodech (2020,2021), a cítím se úplně stejně, ale vím, že bude líp. Rodičovství je prostě o nějakém sebezapření, ale je to jen na chvíli, děti brzy vyrostou a bude zase čas se věnovat sobě samotné.
@felixfelicis Jasně, chápu, mně to taky nevadí, sama na IG koukám, ale pečlivě si vybírám, sleduju cca 15 účtů. Spíš mám pocit, že autorka je zatím ve fázi, kdy se v tom utápí a škodí jí to. Proto daná slova. IG je dneska hrozná zlatá kráva, lidi, kteří jsou v citlivé fázi, nebo nejsou dost kritičtí to dost ničí, mám ten pocit. To máš jako s chlastem. Zdravému dospělákovi, co má život pevně v ruce sklenička kvalitního vína může i prospět, jinému (výše zmíněnému) to zničí postupně život.
To je taková zaprdenost, shodit toho druhyho, ona se namaluje a já ne, tak ji určitě mezitím celá familie hlida a je vnitřně nešťastná a něco tím maskuje 🙂 Zase se to tu otaci opacne a kdo je zanedbanejsi, je lepší. Všechno je to akorát v přístupu s v hlavě. Nepotřebuješ ostatní lidi a jejich souhlas s tím, že to děláš "spravne". Když se tak cítíš pohodlne a nechceš si na nic hrát, tak klidně chod doma ve starým triku a celý den na nic nesahni, nepořádek neuteče a ty si odpocines. Někdo jinej se potřebuje citit dobře a k tomu mu pomůže, že se ráno nastajluje a namaluje, než půjde s košem. No stress. Hlavní je to dělat kvůli sobě, abych já byla spokojená, pak mi může být jedno, co dělají ostatní.
Moc moc dekuju ☺️☺️💕
První, co mě napadlo, ještěže nemám instagram a podobné nesmysly, nesleduju YouTube matky, mám radši seriály a dobré víno 😁 prostě to, co píšeš, je realita, možná kdybys takové dokonalé matky viděla ve skutečnosti, ne 10 minut na videu nebo na fotkách, tak bys to viděla jinak... Jak tady někdo psal, rozdíl je mít normální rodinu, nedělat vše pro reklamu, mít paní na úklid apod, třeba chodit normálně do práce... Všechno souvisí se vším... Já nemám spoustu věcí, ale máme se fajn, zrovna čekám, až dcerka přijde s taťkou domů, nachystala jsem ji Mikuláše a těším se, co ona na to 😁 taky mám super kámošku se stejně starou holčičkou, a to je taky hned veselejší, když řešíme podobné věci, dokážeme si poradit, vyslechnout se navzájem... To dělá hodně, a pro mě tohle všechno je mnohem víc, než nablýskaný barák a "dokonalý" život... Nic není dokonalé 😉
Jeeee, tak to asi nejsem ženská 🤣 cholericka krava, co věčné rve. Z toho ve vteřině milius, doma bordel a nejradej oblečená ve vytahanym tričku a teplakach, samozřejmě bez podprsenky 🤣 co je to líčení ani netuším už asi 15 let, kdo by taky vstával o půlnoci, aby se namaloval do prace a tem kravkam je to asi jedno 🤣
Instagram nemám, takže nevím, jak vypadají ty instagramové matky, ale: opravdu krásně uklizeno tu bylo včera večer poté, co odjela úklidová firma 😀. Po 5 dětech mám postavu nic moc, no a? Vlasy jsem si nestihla umýt už týden, protože dělám do noci a v 11 večer už se mi vlasy mýt a foukat nechtějí. Ráno si čaj teplý vypiju, bordel počká. Abych fotila děti spořádaně obědvající u stolu, tak to je sci-fi, procházky u nás vypadají tak, že děcka zdrhají na hřiště, tam se rozprchnou, blbnou, nebo si společně zakopeme fotbálek, takže u toho fakt nefotím 😀. Vařit se snažím pestře, ale preferuju rychlejší jídla, na nějaké půldenní stání u plotny nemám čas. Lososa máme rádi, stejně jako jiné ryby, tam jsem schopná si vyhrát s omáčkami, a vyhraju si i se svíčkovou, když na to přijde. Ale nefotím to a necpu to nikde na FB, spíš dám fotku, jak děti pečou cukroví i s tím vším bordelem okolo 😀. Vykašli se na to, jak to mají jiní, v jejich botách nechodíš a oni nechodí ve Tvých.
Holky děkuji, tohle mi tak strašně pomohlo, hrozně jste mě nakoply a jsem vám moc vdecna ! Děkuji ❤️
Doporucuji knizku Miluj svuj zivot od Louise Hay a jeji dalsi knizky. Ja tedy vidim a potkavam perfektne upravene a krasne zeny/mamy i kdyz vyzvedavam dceru ze skoly nebo ji vodim na krouzky. Ja se hodne upravuji, krasne oblekam a licim pouze do prace, manzel rika, ze by me kolegove ani nespoznali, kdyby me videli jak vypadam doma a proto si nikdy nezapinam kameru pri skype callech kdyz pracuji z domu .-)
Možná zkus oslovit nějakou stylistiku, která by ti poradila, jak se oblékat a líčit ❤️
Možná by pomohlo mít nějakou kamarádku, se kterou by jste se navzájem podporovali, chodili spolu ke kadeřnici, na nehty, do kavárny apod
@felixfelicis Přesně 😉 To aby se jeden bál hezky se obléknout a udělat si k jídlu lososa, protože to pro některé znamená, že si doma válí šunky, má paní na úklid a hlídání.
Jinak za mě - dělej věci tak, aby ti přinášeli radost, oblékej a maluj se tak, aby si připadala hezká a přitažlivá, vař to, co máš ráda, ať už to znamená cokoliv 🙂 Mně přijde fajn mít inspiraci - na insta nejsem, na FB nikoho nesleduju, ale zrovna tady jsem našla pár pro mě inspirativních maminek a něco pozitivního si od nich beru. Pokud se s tím člověkem dobře neznáš, vždy uvidíš jen věci na povrchu a ne uvnitř, tak se to musí brát.
Diskuzi jsem necetla. Odpovidam primo. Pred lety jsem byla v podobne situaci. Pripadala jsem si oskliva, nemozna, nezenska, neupravena. Cesta ven z toho byla jednak se prestat srovnavat s ostatnimi (od ostatních se nyni inspiruji, ale uz se s nimi nesrovnavam) a dale zacit si delat radost ve zcela "povrchnich" vecech. Mas treba zanedbane vlasy? Zajdi ke kadeřnici a nakup si veci, ktere budes potrebovat na jejich kazdodenni udrzbu. Mas osklive nehty? Zacni o ne pecovat. Staci si mazat ruce kremem a přestat kousat, jem tato drobna zmena bude obrovska. Me tenkrat nakopnul nakup noveho obleceni. Sla jsem kousek po kousku. Davala si male cile. Vysledkem systematicke prace je uplne jiny pocit sama ze sebe, uplne jine sebe-vedomi, citim se i vypadam o 100 % jinak. A to nejdulezitejsi na zaver - mej se rada takova, jaka jsi. Se vsemi svymi vlastnostmi ❤️
Zacetla jsem se do diskuze. Jezis zenske, ty insta matky na tom vydelavaji. X hodin casu trva, nez nafoti nejakou rozumnou fotku. Nechtejte vedet, co za tim je a kolik lidi jim s tim pomaha. Kamoska bydli presne naproti jedne IG nanynky a jednou nemela zatahnute zaluzie, kdyz fotila post na IG. Kolem milion svetel a softboxu (nevim,jak se vsi te technice rika). Nakrucovala se tam pry hodinu, kamoska s manzelem se dost bavili. Jeste ten vecer na IG vysla jedna jeji fotka 😃 Rozumim tomu, ze ve vas tyto zenske muzou vyvolavat komplexy. I ja na to byla senzitivni. Jenze jsem se rozhodla zablokovat vsechny ucty, ktere ve mne vyvolavaji negativni pocity. Sleduji jen par zen, ktere me inspiruji, a pak veci o rukodelnych vecech, ktere mam rada. Vysledkem je mensi mira frustrace a nesrovnatelne smysluplneji vyuzity cas. K cemu vam je sledovat nekoho, kdo ve vas vyvolava pocit menecennosti. Sledujte takove, ktere vas motivuji a inspiruji.
Když se "nemáš ráda" taková jaká jsi...tak to bude těžké...
Instagram mám, jen z toho důvodu, že dcera má cukrovku a já tam sleduju spoustu dalších lidí a třeba jejich dětí s cukrovkou, opravdu tam nestylizuju naše fotky, rozhodně si tam nepotřebuji dělat reklamu na šťastnou rodinku u snídaně, obědu či večeře, prostě jsme jací jsme...koukám na low carb zase třeba pro dceru, hubnout nepotřebuji jsem od přírody ultraštíhlá, nepřIberu ani deko, maximálně jako těhotná 😀 jinak jsem malá, s větším nosem, prsa nic moc...komplex z toho jsem mívala možná jako dospívající, jsem šťastná vdaná, máma 2 dětí,rozhodně nemám ambice ze sebe dělat někoho jiného...
Holky moc moc děkuji!❤️
Hele, já jsem se docela dlouho snažila bejt jakože... ženská. Chodit v satickach, sukýnkach, čančat byt blablabla.... jenže já prostě sukně a šaty nenávidím, nejlíp se cejtim v maskacovych barvách a kalhotech. Na vánoce jakž takž rozvesim světýlka, nikdy jsem treba nepochopila vytváření podzimních, zimních aranžmá v květináčích a na balkonech. ...( ne že by se mi to nelíbilo) takže jsem se dopracovala k tomu, že nemá cenu si hrát a tlačit se do něčeho co nejsem a spíš si užívat a objevovat to co jsem - @jana_zofie a @cilkat to napsaly skvěle, myslím že je to jádro pudla a není potřeba to opisovat. Tož tak ;)
@felixfelicis přesně 👏
Já ti taky trochu přispěju. Mám období, kdy se cítím přesně, jak popisuješ, a období královského sebevědomí. Spousta různých pohledů a tipů už tu padla. Za mě pomáhá toto:
Nehty si upravím a nalakuju a denně namažu, přesně jak padlo výš. Jakmile se objeví prasklina v laku, tak je sežeru do krve. Když jsou hezký, jsou v poho. Stačí se jim pověnovat cca jednou za týden-10 dní.
U kojení a uspávání místo sjíždění FB koukám na seriály nebo čtu knížky. Na psychice to dělá divy a z nepohodlného zabíjení času se stává čas pro MĚ. Před pár dny jsem objevila seriál Workin' moms. Umírám u toho :D
Nikdy jsem se ráda neupravovala, džíny a triko byly moje. Teď si užívám, když jdu nakoupit nebo do práce a oblíknu se tak, abych si připadala hezká. Sukně, šaty a někdy džíny a metalový triko, pohoda. Ani jsem oblečení nekupovala, jen jsem vyhodila 3/4 skříně. Je tam pár použitelných věcí. Je to skvělý.
Jestli to chceš s někým sdílet, klidně napiš SZ, ráda si popovídám.
@orchidis a ty nebud tak vztahovacna. Já to píšu přece jako obrazně receno, abych ji podpořila, že si nemá chtít zoufat, že má na talíři její dítě něco jiného. Pokud jde o mě, my ryby zerem hodně, ale zároveň nepohrdnou dobrou českou kuchyni. A co servíruje doma je přece její věc a nevidím důvod, proč by se měla cítit blbě. Někdo třeba ryby nejí vůbec a ji jen řízky...... A jestli zavede ryby nebo ne je pak jeho problém, není to povinnost (a nemyslím tím zdravotní aspekt teď)
@orisek56 Já jsem ten příspěvek od tebe pochopila ❤️
Ryby máme rádi, malá taky, to třeba se svickovou byl příklad, nebudu do ni cpát řízky každý den😂
Ja teda instagram nemám a na FB nesleduji žádnou super matku. Nějak mě to nezajímá. Spíš sleduji motivační videa, cvičení a zdravé recepty. Nejsem žádná hubená žena, ale tohle mě motivuje jít trochu dopředu a neutápět se v těch mých kilech. Ale mám taky den, kdy mám totální propad a nejradši bych nebyla. A domácnost o tom ani nemluvím. Na insta matky se vykašli a půjde vše lépe 😉

@orisek56 Nebuď ale, prosím, tak bojovná! 🙂 Já mám málo omega 3, takže moje "nebohá rodina" toho lososa jíst musí a vy byste volně žijící čerstvou rybu měli taky zařadit! Svíčkovou by mi doma nikdo nejedl, možná jen já. Knedle u nás ne-e. Od malička, nikdo. Z řízku je nám s manželem blbě a kluci z toho prdí, takže to by zas jedly jen holky. No, zkrátka v tvým vidění světa jsme naprostí chudáci 🙂.