icon

Jak vypadá vaše ranní rutina s dětmi ve všední den?

95newmommy2020
24. říj 2022

Ahojky, napadla mě taková otázka, protože mě překvapuje moje sousedka. Má 3 děti. 2 školkový a 1 školní a je moc fajn, slušná a klidná, vyrovnaná. Normálně o ni nevíme, ale každé ráno ji slyším, jak se rozčiluje a asi maj ty rána pěkně hektický. Já je mám docela v pohodě, protože v 8 odcházím do práce a malej bud ještě spi a přebírá si ho manžel, nebo ho maximálně obleknu a vycistim zuby, dam jogurt a čekáme na manžela. Tak by mě zajímalo jak to maj ostatní. Každý mě strašil, jak to bude těžké v roli pracující matky a jediný, co je těžké je to vstavani. Ale to bylo před dítětem mnohem těžší. Diskuze spis jen pro volnej pokec, než nějaký rady 🙂

Strana
z6
patypresdevaty
25. říj 2022

Teda ale koukám tedy, že přestože u nás taky probíhá opakování věcí, popohaneni a občas i zvyšování hlasu, jsme ráno oproti většině časově velmi efektivní.
Mám budík na 6:45, to budim nejpozději všechny... a to je pak honička 🙂 v 95% případů mě ale mladší vzbudí dříve, typicky mezi 6 a 6:30, takže mám trochu náskok.
Deti vypravuju jenom já, manžel se odmítá zapojovat 😏 Hygiena, snídaně, obléct, zuby... a nejpozději 7:20 odcházíme směr školka a škola.
Aktpvku, svačinu a oblečení na ráno chystáme večer, aby to ráno slapalo co nejhladceji...

ninive211
25. říj 2022

@zizibou No jo, máš dvouleťáka, nemusíš kvaltovat do práce a máš ten luxus vstáání po semdé 😉 Na rodičáku jsem taky měla pohodičku, když jsme zuby čistili v 9, tak v 9, když po obědě, tak po obědě, žádná křeč...u snídaně si mohli klidně sedět hodinu, pokud se někam nespěchalo, tak co? Po nástupu do práce je to prostě jiná liga.

ninive211
25. říj 2022

@krtikkrtovaty Ségra má doma rohatý tři holky...Kozoroha, Býka a nakonec Berana 😀 Hlavně ta nejmladší, ta je nejtvrdohlavější, nejumanutější 😀

krtikkrtovaty
25. říj 2022

@ninive211 😁 To musí být velká radost...
Ano, Berani jsou úplně nejrohatější. 😂

orchidis
25. říj 2022

@95newmommy2020 Nesoudit, nezakládat diskuze. Až budeš mít tři a všechny budeš sama vypravovat do institucí, pochopíš sama 🙂. Naše děti jsou těžký romantici, časy mají na háku, důležitější je ranní rozmluva o smyslu věcí s lezoucím mravencem. Když máš jedno a vypravuje ho chlap, nediv se, že máš děsnou pohodičku. Sousedku nech na pokoji, někdy je neřvat nadlidskej výkon. Měli jsme svého času sousedy, kde bylo 1 dítě v domě s pěti dospělými (mladí, staří a babička ještě). 100% času byli k dispozici minimálně dva lidé, kteří mohli 100% své pozornosti upírat pouze a jen na kterékoli zamrčení onoho dítka. Já jsem prostě musela nachystat pro všechny bezmléčné svačiny, vypravit je a odjet do práce. A v tom je ten rozdíl, chápeme?

ilonne
25. říj 2022

@95newmommy2020 a ještě jedno dítko, spolkové a vypravuje manžel. Ty odchazis až v osm. To je lehké mít ráno pohodičku. Já sice učím od osmi, ale potrebuju být ve škole v 7.30, abych si stihla připravit. A to mám štěstí, že mám skolku, děti školu a svoji školu v okruhu 10-15 minut než všechno objedu.

20190418
25. říj 2022

Řadím se k těm, které to mají na pohodu... Ale občas, vlastně častěji než bych ráda, se to neobejde bez mého řvaní. Každopádně já se obyčejně vzbudím nejpozději v 6:45. Udělám příteli jídlo, pak v 7:15 budím syna a snídáme my. A pak většinou nastane meti 7:30 a 7:50 taková časová černá díra, kdy z Máme čas je Nestíháme. Blbý je, když musím také do práce a nejsem na HO. To pak řvu, protože syn je přilepený u TV a nechápe, že už to fakt hoří. Ale většinou se naštěstí podaří vyjít v cca 8:00 v klidu, škola je 10min cesty - to si povídáme, na rozcestí se rozloucime, kluk zahne do skoly a ja mažu na metro. Mají skolu od 8:30 naštěstí a já když jsem v kanclu, tak chodím na 9, takže u nás bez stresu. Mám kluka, sama se skoro nemaluji, takže tento požírač času taky odpadá.

vikinkav
25. říj 2022

Ja jen jak tady ctu o te TV, tak jsem syna taky nemohla dostat od telky a nechtel se prevlikat, na druhou stranu to bylo pohodlne “odlozeni” ditete a mohla jsem vse v klidu chystat. Ale ted od zari zkousim striktne ve vsedni dny rano bez televize a docela nam to slape 👍 doporucuju ☺️

maciceksta
25. říj 2022

Já mám rána skvělý, všichni spí a já v tichosti vypadnu z baráku 🙂 Za to ty večery, podrážděná jak prase jen lítám a řvu 🙂 Tvoji sousedku fakt max. chápu. Já když si ráno v práci dávám v klidu kávu, tak si říkám, jak jsem klidný, pozitivní a vyrovnaný člověk a pak příjde večer... no moje nervy 😀

makovice88
25. říj 2022

Ja mam tedy taky pohodicku, ale je to tim, ze mam jedno skolkove a jedno batole. Takze rano obstaravam starsi, oblekam, zuby, cesu. Nastesti nam dite nesnida, to by bylo na hodiny. 😂 Manzel obstarava hlavne sebe a jde s malou do skolky a pak do prace. Jen je vypravim, uz se mi budi batole. Takze vazne pohoda. 👍
Uvidime jednou, az budou obe deti v institucich a ja v praci. 🙈

20190418
25. říj 2022

@vikinkav no, mně se dost vymknul z ruky Youtube, takže je u nás aktuální tři týdny ban až do odvolání (rozuměj až do dospělosti 😂) a syn má odpoledne docela nabité, tak mu nechci úplně tu ranní pulhodinku s Netflixem taky zrušit. Ono je to hlavně o mně. Uvedomit si, že musím brát ohled na něj a když má rozkoukano, tak nevystřelí z nuly na sto aby byl za 5min ready vypadnout z domu. Když ho dostatečně dopředu upozorňuji, že brzy nastane čas vypnout TV a pak zuby a oblékání, tak je to ok.

gracinka7
25. říj 2022

@95newmommy2020 u nás docela dobrý. V půl 7 vstávám, nakrmím koně, udělám snídaně a svačiny. V 7 budím kluky, mladšímu obléknu ponožky a tričko, protože jinak by .u to trvalo asi hodinu a ještě s řevem. Pak si dáme závod, kdo bude dřív oblečený. 7:20 odjezd do ústavů. (Snídani si většinou berou na cestu)
Jinak se u nás po ránu řve vždy jen z toho důvodu, že hned po probuzení jsou schopní setrvat se jak koně kvůli tomu, že jeden řekl nebo neřekl dobré ráno tomu druhému 🙈

somalicats
25. říj 2022

@95newmommy2020 4 děti, z toho 2 školní, 2 chodí část týdne do dětské skupiny. Takže rána máme echt hektická - protože školní musí být ve škole včas a ranní zácpy tomu moc nepomáhají a v docházkové vzdálenosti od školy nebydlíme. A jo, občas i houknu, ne že ne 😀

zizibou
25. říj 2022

@ninive211 do práce chodím od synových 5 měsíců 😅

zizibou
25. říj 2022

@leymea Zatím jsme vyloženě nezaspali, mám prostě vnitřní budík. Ale co není, může klidně být. Kovbojku z toho dělat nebudu. Chci mít doma pohodu a ne stres. Už tak toho je kolem až až..😊.

drep
26. říj 2022

Já mám jedno dítě a přidávám se k těm, co nemají klidná rána. Vypravuju 4 dny já, jeden tatínek (když jsem ve službě). Vstáváme s předstihem, školka kousek, ale: dcera má svou hlavu a někdy odmítá čistit zuby, oblíkat se , cokoliv. Pak zdědila mou zbrklost (rozlité mlíko, rozsypané vločky a tak) a zároveň manželovu pomalost a absolutní neschopnost zrychlit (můj muž fakt nezrychlí ani na resuscitaci, na druhou stranu je fakt, že mu pak nepadají věci), což je vražedná kombinace. Plus je prostě malý mimoň žijící někde v oblacích, takže si občas vzpomene na cestě, že zapomněla plyšáka (ne, to fakt odmítám hlídat, hlídám vše ostatní), občas si nemůže vzpomenout, jak se obouvají boty. Taky občas zjistím, že je nemocná, takže ráno vysší manažerská s organizací hlídání. Občas křičím, občas je bublám, ale klid máme výjimečně.

barmil
26. říj 2022

@95newmommy2020 13leta se vypráví sama, stačí ji jen říct, ať už vyleze z postele. Když jedu do práce, kolem 6ranni přijde mamka, já jedu, syna chystá a odvádí k chůvě ona na 7:30, když jde sama do práce. Když není manžel ve službě, je doma se synem on, to je nejjednodušší varianta. 1x týdne jsem služebně pryč i přes noc, to se pak pytluje chuva/manzel/babičky.
3deti bych nezvládla ráno vypravit nikdy, jsem ráda, že zvládnu sama odejít včas se vším, co potřebuji.

mourovatakocka
26. říj 2022

@95newmommy2020 Možná už to tu někdo napsal, ale ty, když to zjednodušíme, nejsi pracující máma. Ty jsi v podstatě pracující táta, který odejde do práce a dítě, které nikam nemusí, přenechá druhému rodiči.

ninive211
26. říj 2022

@daasqua Moje babi Kozoroh byla taky ultra šetřivá, až nezdravě. A na druhou stranu děsnej křeček, což bylo částečně daný tím, že jako dítě zažila válku a pak samozřejmě socík, kdy kolikrát něco nebylo k sehnání, tak když se to sehnalo, tak teda rovnou ve velkém do zásoby, co by kdyby...ale zároveň to bylo dáno i povahou.

prochi
26. říj 2022

máme už středoškoláka a ještě dneska si snad každý ráno, kdy už mám na starosti jen sama sebe, užívám 😂 Bylo to strašnýýýýý, i když jsem se všechno snažila co nejvíc ujednodušit a taky si je ráno moc nenasrat. Svačiny jsem chystala zásadně večer, kupičky oblečení na ráno taky večer, každýmu na gauč, kde ráno seděli. Mladší jsem ještě v první třídě přenášela v náručí do obýváku, švihla s ní na gauč, v komatu ji oblékla a jeli jsme. Holky, ona ráno ani nečůrala, chodila až ve školce, potom ve družině. A stejně jsem kolikrát řvala jak hyena skvrnitá... Někdy jsem byla tak ze všeho unavená, neštastná a zničená, že jsem je samotný nechala stát (to už byly školní) v garáži, ať si počkají na tatínka, který se měl vracet z noční, že já už nemůžu 😀 No a dneska na to s láskou vzpomínám a děti nejsou ani nijak poznamenaný, pravda, spoustu toho naštěstí zapomněly 😀

konidana
26. říj 2022

@eviicka se školkáčema i předškolákama jsem to dělala stejně. 1. oblíkám a přitom teprve budím. Chtít po nich, aby v se probrali v 6 ráno a fungovali, to fakt nešlo. Ještě tak u starší dcery, co je skřivan, ale syn sova prostě před 7. nefunguje skoro nikdy. A budit o další půl hodinu nebo hodiniu dřív, by bylo fakt kontraproduktivní.

95newmommy2020
autor
26. říj 2022

@mourovatakocka 😂 Asi ano.

celaskon87
26. říj 2022

Já mám děti čtyři, 2 školáky, 1 školkandu a 15 měsíční batole. Jak jsem celkem mírumilovný a tolerantní člověk, tak po dětech ráno často ječím 😂 protože jeden hledá boty, druhý čepici, batole vytahuje věci z aktovek a školkanda se vzteká, protože chtěla jiné tričko/pít z jiného hrnku/učesat jiný účes/někdo ze sourozenců ji žduchnul/doplňte sami dalších xy variant. A ne, často nepomáhá vstát dříve, nachystat si věci večer ani obrnit se trpělivostí. Jsme jen lidi a nesnáším pozdní příchody. Takže se to u nás často neobejde běh zvýšeného hlasu.

zuzazidkova
26. říj 2022

Zajímavá diskuze, člověk alespoň zjistí, jak to probíhá jinde 🙃 Já mám jednu, 7mi letou dceru, která od malá vstává mezi půl 5- půl 6, takže u nás žádné buzení není, v klidu se obleče, nají, pustí TV, já připravím sebe a svačinu. Pracuji na HO od 6 do 15, s tím, že chodím odprovazet dceru do školy. Popravdě představa, že mám děti více, musím je budit, oblíkat atd. a ještě u toho pracovat, tak to by byla asi pěkná sranda 🙈😃

mourovatakocka
26. říj 2022

Pročetla jsem diskuzi, náhodou super. Pokud to bylo míněno jako sonda a ne jako plácání se po ramenou, tak je to super.
Já mám děti dvě, školkové a batole. Ideální stav je 6:15 vstávám já, 6:30 budím starší, v polobezvědomí jí oblékám, pak hygiena, dostane ranní hrnek vody a jdu pro mladšího. Nočník, hygiena. Snídani mají oba stejnou, dcera snídá totéž už od začátku a pro zjednodušení dávám i synovi. Takže ranní kaše, čiroková, kukuřičná, rýžová atd. plus nastrouhané jablko a já nemusím nic vymýšlet a ani se s nikým nemusím dohadovat. Pak opět hygiena, převlečení, je-li čas, ještě si pohrajou, pak jdeme do školky, kterou máme v ulici a která otevírá v 7:30. Tam obvykle býváme první, max se potkáme s jednou maminkou v šatničce.
Realita je někdy samozřejmě taková, že na mě synek kouká dřív než by musel a tudíž se to nebohé starší dítě musí vyprdelit z pelíšku samo, dcerunka vyje jako šakal, protože je tma/zima/světlo/tma a vůbec je to kyselo moc kyselý. Popohánět musím, jinak by nefungovalo nic a řve se u nás každé ráno. Ve školce se někdo usmívá, někdo mračí, ale kvaltují všichni, i ti, co mají mladší dítě, tak bych řekla, že hladký průběh zcela bez zádrhelů je málokde. Tatínek, když má noční, má přísný zákaz chodit domů dřív, než my odejdeme, aby pak v mezičase zmizel z dohledu a mladší o něm ani nevěděl. Protože všechno musí běžet jak na drátkách a jak ho zahlídnou děti, zapomínají, co mají dělat.
Co mi hodně pomáhá je udržovat režim, systém, dodržovat časy snídaně, koupelna, odchod. Ale já musím mít systém a režim na všechno, jinak je všechno na levačku.

andelka
26. říj 2022

U nás jsou dva školní a jeden skolkovy. Vstávám 6:20. Svačiny vyndám z lednice, dám do krabiček, napustim pití, ohřeju čaj, připravím snídani, léky.. Hygiena, oblékání, makeup, 6:40 pomalu probouzím malého. 6:50 je funkční, hygiena, oblékání, 7:00 buzení starších. 7:08 odchod na autobus, cestou malý sní tyčinku. 7:20-7:30 školka, 7:40 jsem v práci. Něco malého do sebe hodím nějak cestou,někdy doma, někdy až v práci. Kluci se vypravují sami, 7:35 musí jít z domu.
Když má manžel odpolední je to stejné, jen třeba ráno pomůže obléknout prcka a pak dohledne na starší. Občas vede do školky on, když musím být už na 7 v práci.

@mourovatakocka školka od 7:30 je masakr. To bych nestihla do práce. U nás otevírají v 6. Občas musí být malý ve školce v 6:30, když musím do práce dřív a manžel má ranní ( na 6).

ninive211
26. říj 2022

@mourovatakocka Co je to skolku, ze ma az 7:30? Nejaka soukroma? U na vsechny školky ve čtvrti 6:30-76:30, nase skolka dokonce do 17h

andelka
26. říj 2022

@ninive211 naše též, tedy do 16:45 reálně,aby se mohla v 17h zavřít. Ráno 6 - 8:15 ( 8:30 se zamyká).

trdelnik234
26. říj 2022

@95newmommy2020
Ahoj,skvela tema.
Tri deti vo veku 9,8 a 5.Zatial co baby su fajn,posledny kus je n'a infarkt.To je proste umucenie s nim.
Zacina to tym,ze sa nechce obliect alebo ist v letnom outfite.Akoze mozem mu ja nachystane veci d'en predtym.Vsetko mi odsuhlasi no a potom rano vstane zadkom hore a koniec....
Niekedy zacne aj jacat,to uz mam nerf a musim ho utisit a pomoct mu s oblecenim.
Takze potom,co tento 10 min cirkus zvladnem,ide sa n'a ranajky.
Starsie baby ùz oblecene a ucesane ranajkuju, len im pripomeniem,ze nech si vezmu pitié a desiaty.
Niektore dni ich mam rano ja,to vstanem skor a mam stres, niektore ich vyprevadza manzel a to sa tesim,az sa za nimi zabuchnu dvere,dam si hudbu a kavu a tesim sa jak Mala do prace.Lebo tu najtazsiu cast Rana mam za sebou (AK neratam,ze by v t'en d'en mohol byt strajk,covid,chybajuca pancelka a POD)

trdelnik234
26. říj 2022

@daasqua
Ci ja sa teraz hanbim napisat,ze som Blizenec

Strana
z6