icon

Pamatujete si na retro jídla z dětství?

klokanka31
30. kvě 2022

Vzpomínáte si na retro jídla, která jste v dětství jedly? Jíte je dodnes, nebo jen při pomyšlení se vám protáčí žaludek?

Strana
z4
hezz17
30. kvě 2022

@klokanka31 jasne

klokanka31
autor
30. kvě 2022

@hezz17 Fuj

michaela666
30. kvě 2022

Knedlík s vajíčkem to jsem nesnášela. Rozpečené rohlíky v troubě s kečupem a sýrem bylo nejlepší jídlo. Smaženky s tvarohem mňam, ty jsem nejedla snad 10 let. Rohlíky ve vajíčku, obalené v cukru a granku 😃, pomazánka z krabích tyčinek... Všechno jídla, na kterých jsme přežívali u babičky letní prázdniny. Vařila vždycky to, co jsme se sestřenicí a bratránkem chtěli. Když si to teď vezmu z pohledu rodiče asi bych tak nadšená nebyla. 😃

felixfelicis
30. kvě 2022

Vetsinu prispevku tady jsem nepochopila, jakoze klasicka ceska kuchyne je retro?😂
Pro me jsou retro ruzne nahrazky a smakulady, ktere dnes nemam zapotrebi jist ze zdravotnich, financnich ani chutovych duvodu 🙂

michaela666
30. kvě 2022

Býčí žlázy 🤮 nikdy jsem to nejedla a už jen z představy, že to babička vařila dvakrát do měsíce mi bylo zle.

kamino
30. kvě 2022

Miluji všechna retrojídla - jediné co nedám je drožďová polévka, pomazánka a mléková polévka s nudelmi 🙂 Jinak snad není nic, co bych nejedla - já zas nemám ráda v ničem balsamico, nemusím sushi, avokádo, většinu ryb.. jsem taková retro žena 🙂

jane46
30. kvě 2022

@hezz17 Já na dušenou mrkev s tím rozpekem, mňam 🙂 Nebo žemlovku už jsem neměla asi sto let, rýžový nákyp...

jane46
30. kvě 2022

@veraakubik Chleba se sádlem (a cibulí či česnekem)... no taky jsem to jedla v dětství... Holt na statku byl vždycky kýbl se sádlem 🤐 A co bydlím sama, tak mi nesmí do domu. Děsně mi sádlo smrdí.

konidana
30. kvě 2022

asi nemám retro jídlo, jím furt všecko. Akorát teda doma máma občas vařila polívky z pytlíku (vitana) , a dodělávala(vylepšovala) je teda - to už fakt ne. Doma bych si to neudělala, pod stanem to občas zkousnu

konidana
30. kvě 2022

@klokanka31 nedokážu posoudit, co se dneska už nejí, když já (my doma) to furt jíme😂. Viz. všechny ostatní komentáře - nemám s těmi jídly problém...

jane46
30. kvě 2022

@felixfelicis To já si zase pod retro představuji třeba pořádný špekáček či párek, kvalitní gothaj z masa (jo už tehdy nám babička, co pracovala v masokombinátu vyprávěla, že kvůli myšce se stroj nezastavuje... ale dnes se šulí co jde).
Nu možná to tak nebylo a mám jen růžové brýle, ale dřív ty normy přeci jen byly tvrdší a nestačilo to jen ze špekáčku přejmenovat na buřtík. Dnes když máme jednou za rok chuť na párek, tak je to pomalu delikatesa, protože koupit kvalitní párky je už pěkná pálka pro čtyři lidi, aby se všichni normálně najedli a nemuseli sníst bochník chleba. Jinak je to děs to složení.

mon_88017
30. kvě 2022

@michaela666 jééé, takovej "kuláš", jakože guláš z koulí, to je žrádlo, škoda že už žlázy maj málokdy a málokde 🙂

novamamina
30. kvě 2022

@klokanka31 no tak to je strašný 🤣🤣🤣.

hojda
30. kvě 2022

Já nedávám koňský salám.

veraakubik
30. kvě 2022

@klokanka31 Jo presne-chleba s čerstvou cibuli,to jedl tata,my deti bez cibule..Dnes bych to do pusy nedala.
@jane46 u nas tedy cibule,cesnek ne..A presne-dlouho mi sádlo do baraku nesmělo,smrdelo mi stejne jako tobe..Az kdyz jsem zacala bydlet s chlapem-byl zvykly na sadle mít temer cokoliv a jeho rodice maji prasata a sami si je zabijí tak jsem se musela trochu zaprit a zase se vratit ,,do minulosti,,..Ale jako chleba se sadlem?? To radeji bez vecere..🙈😂

konidana
30. kvě 2022

@mon_88017 tak to nevim já nejedla nikdy žádný vnitřnosti (a zabijačkovej guláš speciálně, si chlap musí vařit někde jinde, doma bych ho hnala - to je strašnej smrad😅) , ale nechápu co tu holky maj např. proti chlebu se sádlem a cibulí nebo proti knedlíkům s vajíčkem, bramborám na loupačku apod. ..

zanett
30. kvě 2022

@konidana Dovolim si polemizovat a odpovedet, co maji dotycne proti chlebu se sadlem, bramboram na loupacku atd. Vseobecne mineni kaze, ze dnes je moderni jist to, co je udajne zdrave a idealne z ciziny. Tedy vsechny ty avokada, asijske kuchyne a vsechny jine exoticke (a udajne velmi zdrave) pochutiny. V kontrastu s tim se jevi sadlo nebo brambory na loupacku jako jidlo chudych a tedy velmi prizemni a neprogresivni.

Osobne, stejne jako ty, tohle nechapu - hovezi vyvar, sadlo a maslo mi pomohly prirozene otehotnet i v mem veku. Doporucila mi to celostni doktorka a naopak mi kladla na srdce, at se vyhybam vsemu exotickemu (hlavne ovoci) a doporucila, at radeji oprasim moudrost nasich predku. Otehotnela jsem na prvni dobrou (po nekolika letech, kdy to 'neslo'). Takze ja mam doma v lednici sadlo permanentne....naopak zadne ty dnes velmi modni potraviny mi nesmi do lednice, ani do spize.

konidana
30. kvě 2022

@zanett jj jídlo chudých bývá kupodivu i zdravé, třeba zrovna brambory s kysaným zelím (naloženym doma v zelňáku). Sádlo nebo máslo je pod vaření lepší než olej, ale já z lenosti teda klidně sáhnu i po tom oleji (a chlap zuří) 😂. Jinak si klidně dám i avokádo, asii, ale prostě rozhodně nezatracuji staré dobré osvědčené.

elesse
30. kvě 2022

Co je retro jídlo... Jako mám jídla, která jím jen jako těhotná, jinak mě to nenapadne - rybí prsty s kaší, okurkový salát se sladkokyselou zálivkou, pomazánka z krabích tyčinek,... ale jsou retro buchtičky s krémem? Nesnáším koprovku, plněnou papriku. Ale třeba kuře na paprice je u nás velmi často

michaela666
30. kvě 2022

@konidana Každý rok si děláme na večeři brambory pečené v ohni a k tomu pijeme mléko přímo z kravína. Jasně, dřív jídlo chudých, teď úžasná vzpomínka na dětství.

veraakubik
30. kvě 2022

@konidana no ja proti tomu nemela nic-čerstvý chleba,krupavy a sádlo,nj,ale pak jsem jednou nevedela kdy mam dost a prejedla se,ne,neprejedla-primo prezrala a 🤮🤮 jsem po tom celou noc a od te doby radeji ten chleba suchej..🙈 Jinak treba knedle s vajíčkem miluju do dnes-kdyz zbydou knedliky tak si je prave s vajíčkem udelam a zapijim to studenym mlikem..Treba deti to milujou s kecupem,ale ja mam zažité mléko..

konidana
30. kvě 2022

@veraakubik chapu, ja sem jako dite jedla slehacku a jednou mi pak bylo blbe, ze jsem ji nekolik let vubec nemohla. Ani nevim zda ta nevolnost vubec s tou slehackou souvisela😂

jako_mala_holka
30. kvě 2022

Nudle s vajíčkem, špagety s vajíčkem a kečupem, koprovka, mňam... Ve škole jsem asi jako jediná milovala mléčnou polévku 😀 chodila jsem si i přidávat... Už jsem ji neměla x let, kdoví, jestli by mi to ještě chutnalo... Ještě mám ráda rajskou s kolínkama, ale nesmí tam být cibule 😁

jako_mala_holka
30. kvě 2022

Jo a ještě chleba s máslem a tvarůžky, špekáčky na ohni... A ještě mě napadá prejt, ten taky miluju... Ach jo 😀

mirin89
30. kvě 2022

Asi jsem divná, ale drozdovou pomazanku miluju uz od skolky a me i strasne voní 😂🤣

izz76
30. kvě 2022

Jako retro vnímam mlékovou polévku,fuj nikdy jsem ji nejedla. Smradlavé pomazánky, máslo smíchané s marmeládou, to bývalo ve školce. Z domova jediné jídlo které si nedělám jsou špagety z godhajem, ne že by mi tenkrát nechutnaly,ale dělám jiné. Taky pamatuju,že asi se víc jedly vnitřnosti,ledvinky,plíčky, nebo se pekl bůček,bylo to levné,ale to bývalo spíš u kamarádek u nás doma se to nejedlo.

bbn
30. kvě 2022

@mirin89 já taky 🙈 dělám ji pro sebe a muže pravidelně 😁

hojda
30. kvě 2022

@klokanka31 ano, chleba s cibulí, mňam🙂, ale to kupované není ono (to docela smrdí)

klokanka31
autor
30. kvě 2022

Já zas jedla chleba s máslem a rozinkami 😄 nedávno jsem to vyzkoušela znova a to se nedá 🤢

felixfelicis
30. kvě 2022

Lidi, prosim, je to GoThaj 🙂

Strana
z4