Kdy jste zaváděly lepek?

lidka_hipp
26. dub 2015

I když je lepek běžnou součástí lidské výživy, v poslední době se kolem něj objevuje spoustu nepravd a mýtů. Jedním z nich je, že stačí lepek ve stravě úplně vynechat a dítě s ním nikdy nebude mít problémy. Podle doporučení Evropské společnosti pro pediatrii, gastroenterologii, hepatologii a dětskou výživu (ESPGHAN) je vhodné lepek zavádět v "okénku" mezi mezi ukončeným čtvrtým a ukončeným sedmým měsícem. Naopak příliš brzké zavádění lepku před čtvrtým měsícem nebo pozdní po sedmém měsíci se nedoporučuje. Když se dítě setká s lepkem v tomto "okénku", naučí se ho přijímat, což je důležité pro vývoj jeho imunitního systému.

Jak to bylo u vás, když jste zaváděly lepek? Nebo se teprve chystáte nabídnout dítěti lepek a máte k jeho zavádění nějaké otázky? Přemýšlíte, jak nejlépe začít? Budu ráda, když se s námi podělíte o své zkušenosti.

P.S.: Pozor na to, abyste jako první potravinu s lepkem nenabídly dětské piškoty, ta obsahují celá vejce, na které může být dítě alergické, a tak je lepší mu je nabídnout až ve chvíli, kdy bezpečně víte, že dítě bezpečně snáší vaječný žloutek v zeleninových příkrmech.

bizonka1
26. dub 2015

Lepek jsem zavedla v 7 měsících, dala jsem malé na ochutnání piškot + kaše s lepkem.

petit_grisu
26. dub 2015

Na radu že čím dřív, tím líp, jsem zavedla lepek hned na začátku 5. měsíce. Ovesné vločky a žužlání rohlíku. 🙂

adelka21
26. dub 2015

Mně MUDr doporučila lepek zavádět brzy, vlastně po ukončení plného kojeni, ze ma dítě byt "kryto" mateřským mlékem a tělo si neudělá alergie na lepek. Kamoska ma o par let starší dítě a ji MUDr doporučovala zavádět lepek co nejpozději, aby se zabránilo alergickým reakcím. Mne přijde, ze co rok, to v odborných kruzích jinej názor 😀

petit_grisu
26. dub 2015

@adelka21 Tak s tím souhlasím. 😀 Ono i názory doktorů se strašně liší. Jeden doktor řekne zavádět bílek rovnou se žloutkem klidně v 5. měsíci, další doktor téměř nakazuje začít s bílkem až po 1. roce, že se to dřív nesmí. 😀 Kdo se pak v tom má vyznat. To stejné je se zaváděním jogurtů. 😀

billi
26. dub 2015

U prvního syna jsem to hrozně prožívala řídila se doporučeními a dostal v 5 měsících kus dětského sucharu do ovoce. Tentokrát to opravdu netuším, nějak jsem jednoho dne zjistila, že jedeme lepkovou kaši a nic mu to nedělá 😀

lidka_hipp
autor
26. dub 2015

@bizonka1 A jak jí kaše poprvé chutnala?

@petit_grisu Ovesné vločky jsou perfektní pro začátek při zavádění lepku 🙂

@adelka21 Zavádět lepek ve chvíli, kdy je dítě ještě kojeno, je naprosto ideální 🙂 Máte plus 🙂 Jinak názor, že lepek je třeba zavádět co nejpozději, skutečně panoval, ale při dalších výzkumech se přišlo na to, že to nejen nechrání před rozvojem možných alergií, ale naopak může způsobit problém v tom, že si dětský organismus na lepek "nezvykne" v pravou chvíli.

@billi První dítě znamená první výchovné pokusy a s dalším přichází více rodičovské jistoty 😉

zo_ja
26. dub 2015

@adelka21 Ano ano, na názory nedej, dej na instinkt. Celiakie je vrozená a kdy se lepek zavede, nemá vliv.
Navíc lepek dostane v MM, pokud ho jí matka, takže...
Do 6-12 měs. je slušný % dětí kojených, takže jim nikdo lepek přímo ani necpe... např. krmit kojence na zač. je zbytečně brzo.
Žádný okénka mezi 4. a 7. měs. to nezmění. Jsou vždycky jen fáze, kdy co doktoři doporučují a co se lepku týče, vědí toho minimálně, celiakie se nedá ani kloudně diagnostikovat. Navíc to, že někdo s lepkem problém má se VŮBEC nemusí projevit! Nemusí být žádné symptomy a přesto ničí střeva. Takže je lepší počkat do věku, kdy je to na dítěti spolehlivě poznat a/nebo kdy dítě dokáže říct, že ho po něčem bolí bříško.
Alergenů jsou mraky: ryby, rajčata, citrusy, oříšky, kravský mlíko, vajíčka... Když tím v rodině nikdo netrpí, je velmi málo pravděpodobné, že dítě ano. A naopak - je-li problém s urč. potravinou v rodině, je na místě obezřetnost.

zulitvi
26. dub 2015

Začali jsme dávat Vendovi lepek v 5 měsícíchna doporučení doktorky a to při zuzlani rohlíku, dětské sušenky, piškoty rozdrobene do přesnídávky, nebo na snídani ovesnou kaši.

lidka_hipp
autor
26. dub 2015

@zo_ja Dovolím si upřesnit pár informací. Celiakie je autoimunitní onemocnění, ale představa, že stačí dítě "ochránit" před lepkem a nikdy neonemocní, je chybná. Pokud je naopak dlouho "chráněno" před tím, aby se setkalo s lepkem, třeba do jednoho roku nebo dvou let, je u něj pravděpodobnost rozvoje celiakie paradoxně vyšší.

Problematika lepku v lidské výživě je dlouho a podrobně zkoumaná mnoha vědeckými týmy po celém světě. Doporučení Evropské společnosti pro pediatrii, gastroenterologii, hepatologii a dětskou výživu (ESPGHAN) vzniklo na základě mnoha dlouhodobých vědeckých výzkumů a analýz, na kterých se podíleli přední odborníci na dětskou výživu, tedy jde o doporučení založené na solidních důkazech.

Potenciálním alergenem se může stát jakákoliv potravina a to bez ohledu na to, zda je na ni alergický někdo z rodiny. Proto je tak důležité zavádět jednotlivé složky potravy "krok za krokem". Tedy vždy nabízet jen jednu novou potravinu, sledovat reakce dítěte a až poté, co máte jistotu, že ji dobře toleruje, nabízet další. Konkrétně u lepku je vhodné začít pro začátek s malým množstvím, zhruba lžička ovesných vloček do ovocného nebo zeleninového příkrmu a po týdnu, kdy dítě lepek dobře přijímá, zvýšit jeho množství.

zo_ja
26. dub 2015

@lidka_hipp Ale tak to s lepkem právě vůbec nefunguje. Celiakie je onemocnění vrozené a geneticky podmíněné. Diagnostika je složitá a nejednoznačná. Ta doporučení jsou mimo a mění se každý rok.
Podle vašich doporučení by ji nikdo z min. generace nemohl mít, pže skoro všichni dostali Sunar a krupici do půlroku. To, že někdo trpí intolerancí lepku nepoznáte podle toho, když ho sní. A naopak, může reagovat i na potraviny bez lepku. S tím lepkem je to složité, viz statistiky: průměrná doba diagnostiky 10 let.
Znám dost lidí, co lepek přijímali 20-30 let, a nesnáší ho. Hmm? Takže poznáte velký prd. Jen někdy u někoho nastane symptomatická reakce poté, co ho sní.
A na druhou stranu jsou lidé, kteří jsou prokazatelně celiaci, a mají asymptomatickou formu. Hmm? Takže se to neprojeví, jen se pak třeba v 60 zjistí, že jim nefunguje střevo, mají taky mnohem větší pravděpodobnost výskytu specifických rakovinných onemocnění, která se však u ostatní populace vůbec nevyskytují.
Problém s lepkem nefunguje jako alergie na ostatní potraviny.

bizonka1
26. dub 2015

@lidka_hipp Ze začátku snědla jen trošičku, teď už večer sní plnou misku, nejradši má ovocnou🙂

lidka_hipp
autor
26. dub 2015

@zo_ja Ano, celiakie je autoimunitní onemocnění, přesněji geneticky podmíněná porucha slizniční imunity, která spočívá v abnormální reakci na lepek. Nepopírám, že diagnostika celiakie je obtížná a to zejména tehdy, když probíhá bezpříznakově. Mám mladší sestru s celiakií, takže jsem bohužel podrobně poznala, jak je těžké toto onemocnění odhalit a jaké může působit problémy.

To, co jsem napsala, je, že "preventivní" vyloučení lepku a jeho nasazení v pozdějším věku nezaručuje, že dítě nikdy neonemocní celiakií. Naopak pozdní nasazení lepku může být zdrojem problémů.

marssyy
26. dub 2015

Lepek jsem zaváděla po 6.měsíci a proběhlo to bez problémů 🙂

sonja01
26. dub 2015

My jsme lepek zaváděli kolem 5.měsíce a postupně zvyšovali množství lepku - syn měl 25% pravděpodobnost, že bude mít vrozenou celiakii. Naštěstí ani reakce na stravu, ani krevní odběry celiakii nepotvrdily 🙂

1velrybka
26. dub 2015

Maruška dostala první lepek v podobě ovesných vloček. Nevím přesně, kdy to bylo, ale myslím, že okolo 5. měsíce. Potom jsme dali piškoty - začali jsme jedním rozdrceným piškotem do přesnídávky a postupně jsme množství přidávali. V jednu dobu jsem se bála, že se u ní projevila alergie na lepek. Projevovalo se to především "olezlým" obličejem v okolí pusinky a na tvářičkách. Bylo to v době, kdy měla lepku najednou více - víc piškotů a ještě třeba těstoviny. Naštěstí jsem brzy zjistila, že to není alergie na lepek, ale že je to tím, že Maruška začala hodně slintat, všechno okusovala a olizovala.

cabo
26. dub 2015

Na doporuceni dr.jsem lepek malemu zavedla mezi 5.-6.mesicem a to v podobe kase. Snasel ji dobre a postupne jsem zavedla piskoty, rohlik a testoviny.

jbzirafa
26. dub 2015

asi v pěti měsících, na doporučení doktorky mpškot do přesnídávky. a bez problémů. pak něajké to obilí a těstovina.

twoangels
26. dub 2015

Taky jsem zkusili lepek v období kojení - na doporučení pediatričky. Docela jsem se toho bála, pže malý je alergický na kde co... naštěstí to dobře dopadlo 🙂

yvonneullmann
26. dub 2015

Na radu doktorky od 5mesice rohlik.... Testoviny později...

lv
27. dub 2015

@yvonneullmann lékařská rada - rohlík, no potěš. Možných alergenů hromada, kypřidla, látky zlešující mouhu..to samé piškoty atd..O zavádění vločkami asi neslyšela..

lenkaatom
27. dub 2015

Na doporučení pediatričky jsme lepek zaváděli mezi 5 -6 měsícem v podobě večerní kašičky a postupně jsme začala přidávat, piškoty nebo sušenky do přesnídávek a dále pak těstoviny. Malý to snášel dobře. 🙂 🙂

dasara
27. dub 2015

Já jsem zaváděla až asi v 8.měsíci. Měla jsem problémy s malou, že odmítala přijímat jakékoliv jídlo, vyjma večerní kaše. Asi si myslela, že celý život bude jen na MM 😉. Vzhledem k tomu, že jsem neměla moc možností, jak jí opatrně zavést lepek, musela jsem na to jít "tvrdě" a koupila jsem jí nějakou kaši s lepkem. U nás jiná možnost nebyla, protože mi nejedla nic jiného. Měla jsem strach, protože moje mamka má celiakii, tak snad se nám toto onemocnění vyhne...

yvonneullmann
27. dub 2015

@lv rekla mi ze mu mohu dát rohlik na zuzlani dostal rohlik..a žije! 🙂))

majavcelicka
27. dub 2015

Přiznám se, že se koukám na to co nabízejí na pultech jednotliví výrobci příkrmů, kaší atp. Ale zjistila jsem, že i co výrobce to jiný věk napsaný na krabici. Zatím postupně dávám jednotlivé příkrmy a kaše od Hippu. Kaše dávám s cca měsíčním zpožděním oproti tomu co se píše na krabici. A teď jsem koukala, že lepek je v obilno-ovesné kaši a kaši se suchary s banánem. Takže my jsme měli lepek někdy kolem 5. měsíce (do té doby byla jen rýžová)

lidka_hipp
autor
27. dub 2015

@marssyy Většinou zavádění lepku proběhne bez problémů 🙂

@sonja01 Krevní testy samy o sobě nejsou spolehlivé pro potvrzení celiakie, aby diagnóza byla skutečně potvrzená, musel by ten, komu krevní testy dopadnou "špatně", absolvovat ještě endoskopické vyšetření na gastroenterologii, to jen pro dovysvětlení 🙂 Pravděpodobnost, že dítě bude mít celiakii ještě není jistota. Naštěstí 🙂

@1velrybka Postupné zvyšování množství lepku krok za krokem je super. Jen pozor na piškoty, obsahují vajíčka, což může být potenciální alergen. Ale jak říkáte, někdy je vysvětlení toho, proč se objeví vyrážka, úplně jiné. Taky jsem měla dítě, co "ochutnalo" úplně všechno, od zdi přes psí granule 😉

@cabo Zavádění krok za krok je správně 🙂

@jbzirafa Zavádění lepku je většinou bez problémů jen je dobré sledovat, jak miminko reaguje a když je třeba, tak zasáhnout.

@twoangels Je skvělé, že jste zaváděla lepek ve chvíli, kdy jste ještě kojila. Kojení má velký význam a v okamžiku, kdy se dítě seznamuje s novými chutěmi, je to úplně ideální 🙂

@lenkaatom Pozdravujte malého jedlíka 🙂

@yvonneullmann Děti zvládnou hodně, i naši péči 😉

@dasara Pokud je u vás v rodině celiakie, nechte si udělat krevní testy. Stačí jednoduchý odběr krve a je jasné, zda je nutné absolvovat další vyšetření, které případně celiakii potvrdí. Jinak žádné dítě není nakonec jen na mléku 😉 Ale chápu, že je to vyčerpávající, když miminko nechce nic ☹

@majavcelicka Zkuste se orientovat podle složení, případně se poraďte se svým pediatrem, který zná vaše dítě nejlépe. U příkrmů HiPP vždy uvádíme vhodný věk od ukončeného měsíce. Na vývoji a výrobě našich příkrmů spolupracujeme s předními odborníky na dětskou výživu, a tak se na HiPP může spolehnout 🙂

andelka
27. dub 2015

Tak u nás se doporučení změnilo zrovna před narozením dětí. Ale i tak jsem na to šla pomalu a postupně. U staršího syna jsme zařadili občas do stravy trošku lepku od 8 měsíce (do ovoce přidané povařené jemné ovesné vločky).To už měl obědovou zeleninu a odpolední ovocnou svačinku. Začínali jsme pak i s dopolední svačinou. Jinak byl kojený. Potom od 9měsíce byl další příkrm kaše, a ty jsem dávala 3x týdně už s lepkem. Takže množství se zvyšovalo postupně od 8měsíce do roka, pak už jsem neřešila co je lepkové a kolik. Kojila jsem 13měsíců.
U mladšíhoj sme začali přikrmovat od 5,5měsíce,v 6m jsme zavedli lepek, testovací a zvykací množství, vždy jeden týden jedna obilovina, v postupně zvyšovaném množství půl lžičky až jedna lžíce. Měli jsme ovesné, žitné, ječné a špaldové vločky, zavařené do zeleniny a společně rozmixované.Od 8měsíců kaše, bezlepkové o lepkové. Kojila jsem 15měsíců.

sonja01
27. dub 2015

@lidka_hipp Mám celiakii, tak o ní vím hodně. Navíc pracuji ve zdravotnictví. Rozhodně jsme nic nepodcenili, situaci jsem konzultovala i se svým gastroenterologem i se synovou pediatričkou. Samozřejmě hodláme krevní testy zopakovat i v pozdějším věku. Kdo podstoupil gastroskopii a kolonoskopii pro diagnostiku celiakie, ví, jak je to nepříjemné - proto bych tomuto vyšetření syna ráda uchránila.

dasara
27. dub 2015

@lidka_hipp já jsem byla na gastru a u mě se nic nepotvrdilo.... když jsem se o to zajímala u malé, bylo mi Dr. řečeno, že přes koleno se to neřeší...

lidka_hipp
autor
27. dub 2015

@andelka Je skvělé, že jste mohla kojit a kojila jste dlouho. Kojení je při zavádění lepku ideální. Navíc je vidět, že jste postupovala přesně podle doporučení 🙂 Různé vločky jsou vůbec nejvhodnější při "zvykání" na lepek.

@sonja01 Omlouvám se, pokud se vás dotkla ☹ Nemyslím si, že jste cokoliv podcenila a taky chápu, proč chcete syna před tak nepříjemným vyšetřením uchránit, pokud nebude nezbytné.

@dasara Situace by byla jiná, kdybyste měla celiakii vy. Když se nemoc potvrdila u mé sestry, absolvovali jsme všichni krevní testy, které naštěstí u nikoho dalšího neukázaly, že bychom mohli mít celiakii také.

sonik1112
27. dub 2015

nám přímo na gastroenteorologii řekla paní primářka že se žužláním kůrky od chleba nebo cucáním rohlíku můžeme začít již od 4 měsíce, takže jsme dali na radu a od 4 měsíce jsme dávali kůrku a rohlík.