icon

Co dělat, když poloviční úvazek nesplnil očekávání?

moni_12
21. zář 2024

Holky, skončila mi rodičovska a nastoupila jsem na puluvazek do jedne super firmy s tím, že to bude super, než se mladší zajede ve školce atd...no, od nového roku mi úvazek o něco málo zvednou, ale bylo mi řečeno, že to tak zůstane dalsi cc 2-3roky. No, to mě trošku vykolejilo, protoze jsem s tím nepočítala, měla jsem slíbeno, že zvýší úvazek víc, než jaká je realita. A teď nevím, co s tím...manželovi se to moc nelíbí, že přeci skoro ve 40 nebudu pracovat tak málo, že peníze potřebujeme, ale současně je ta práce dobrá, firma taky, to bych nerada opouštěla. Co byste dělali, vydrželi a čekali, co bude dál? Nebo si k tomu našli něco dalšího? Ja jsem pracant, já se nechci flákat doma, ale samozřejmě budu ráda, že budu stíhat vše s detmi-vyzvedavat včas, vodit na kroužky..ale za cenu nižší výplaty no. Je to tak půl na půl no

Strana
z3
me_druhe_ja
21. zář 2024

@95newmommy2020 tady s tím přístupem moc neuspějes. 🙈 Ale já tě chápu. Ani nevíš, jak jí chybí práce. :( vůbec by mi nevadilo, kdyby dítě ve školce vyzvedával někdo jiný. 😀 ale zase besídky jsou kolikrát, 2-3x ročně? To bych si zas určitě zařídila, tam bych chtěla být. Teda tady mají děti jen v červnu před prázdninami a začínají 18:30 😀 školka, škola 19😀
Jenže já mám nulové možnosti pomoci a navíc ta nemoc u M. Naprd...Teď jdu v úterý do jedné agentury, tak třeba se něco zadaři. Aspoň pár hodin. Cokoliv. Už jsem rezignovala na to, že v nejbližší době budu dělat něco, co jsem dělala celý život a kde bych využila své 4 jazyky....No, prostě život.....🤷

merope
21. zář 2024

@95newmommy2020 Ale tak zase vystoupení dítěte je párkrát do roka.

ninive211
21. zář 2024

@95newmommy2020 Tedy asi bych nikdy nemohla pracovat v korporátu. Nine-to-five job po-pá...eée. Radši přijít dřív a dřív vypadnout. My máme core time 9-13h, v pátek 9-12 (v tu dobu v práci být musíš, s výjimkou obědové pauzy), přijít můžeme nejdřív na 6 a odejít nejpozději ve 20, jinak je to na nás. Jeden den ťreba 10 hodin, další jen 6...sice peníze nic moc (státní správa, i kdyz pořád je na tom většina úredníků i hůř, na nižších pozicích), ale tahle flexibilita mi teda vyhovuje.

veroniquecz
21. zář 2024

@95newmommy2020 neříkej mi, že třeba na besídku co je dvakrát, třikrát do roka si nedokážeš udělat volno. Navíc tedy pohovory zrovna není problém udělat i dopo.

95newmommy2020
21. zář 2024

@veroniquecz Uvidíme jak letos, loni to nešlo. Školka to oznamuje dost pozdě. A vždy mi tam něco vlezlo.

ai30
21. zář 2024

@moni_12 A jak ma manzel vymyslene obstaravani deti, kdyz bys byla v praci na plny uvazek?

andelka
21. zář 2024

Kdysi jsem zkoušela 9-18 ( byla v tom hodina pauza na oběd a 30 minut v průběhu pracovní doby) a vydržela jsem to přesně týden.
Dva roky jsem pracovala na směny, týden ranní a týden odpolední, po rozvodu. Dva dny v týdnu měl děti otec a zbytek mi pomáhala babička. Ranní byla dobrá, babička je odvedla ráno do školky a já jsem je vyzvedávala 14:30-15h. Při odpolední jsem je viděla jen ráno. Potom jsem byla naštěstí 3,5 roku na mateřské a RD, a pak už zkrácený úvazek.

zmrzlinka
21. zář 2024

@95newmommy2020 tak my co nám dítě ve školce nevyzvedava babi ,děda a otec hold musíme pracovat na skraceny úvazek ....

evik19
21. zář 2024

@moni_12 Rozhodně bych zůstala v současné práci. ..Manžel by si měl uvědomit, co všechno by to obnášelo, kdybys šla na plnej- že byste se opravdu museli dělit o povinnosti doma a s dětmi tak nějak na půl, což si většina chlapů prostě připustit nechce a pak jsou strašně překvapení.
@95newmommy2020 Je to hlavně o prioritách…Já bych nezůstala v práci, kde by mi neumožnili 2x do roka jít dítěti na besídku. To by mi fakt nevynahradily ani všechny peníze světa. Ale když to bereš jako fakt, kterej vlastně ani tobě ani nikomu v tvé rodině nevadí, tak proč něco měnit, je to tvůj život…

megi89
21. zář 2024

Při rodicaku jsem začala pracovat na 4 hodiny a letos jsem si úvazek navýšila o trochu. Dělám 5h15min. Od 8-13,15h. A jsem spokojená. Neměnila bych. 🙂

korin
21. zář 2024

Pracuju na zkrácený už několik let a jsem tomu velmi ráda. Dokud nebude nejmladší dítě na druhém stupni, tak nikam nespěchám. Peníze holt domů nosí manžel. Zatím to pro nás není problém.

andelka
21. zář 2024

Taky si říkám, a ze zkušenosti vím ( nemám jen toho předškoláka,ale ještě dvě děti dnes na 2. stupni), že budu potřebovat čas a prostor teď,i až bude v 1. třídě, až tak do 4. třídy, než bude moci být sám doma nebo jít sám na kroužky nebo z družiny domů. Jeden týden vidíme tátu jen ráno,když vstáváme a jinak je celý den všechno na mně. Babičce už bude 76, zatím hlídá a pomáhá,ale čas nezastavíte a sil ubývá.

martinka_33
22. zář 2024

@95newmommy2020 jsem v menšine s tebou, skolní besídky nejsou pro me duvodem brát si v práci volno, buď ho mam a jdu nebo volni nemam a nejdu. Posedlost besídkami ani nechápu, nastesti detem to nevadi, kdyz nejsem pokazde... Na velkych akcich jako pasování na skoláka, slavbostni zahajeni školy nebo naopak opekani burtu jako rozlučku s ucitelkou, tak tam jsem si i to volno vzala.

angelinie
22. zář 2024

@martinka_33 ono asi dost záleží i na tom, jak to prožívá to konkrétní dítě. Zažila jsem na školkové besídce děťátko, kterému maminka nepřišla (i když mám dojem, že se tam mluvilo o tom, že mu to říkala dopředu, že nepřijde) a bylo z toho celou dobu úplně vykolejené, když vidělo, že spousta ostatních maminek tam je. Toho mi bylo fakt líto 🥺

chemisterka
22. zář 2024

@martinka_33 ad skolkove besídky... Ani jedno z mých dětí by nezvládlo, kdybych na jejich vystoupení nebyla. Já teda většinou volno mám a manžel se taky snaží si to volno zajistit, ve většině případů si to naddelava. V 95% jdeme oba.

martinka_33
22. zář 2024

@angelinie
@chemisterka dicela me školí moje nejmladsi dite, takze uz si nehraju na vsevedouci matku 😅 Na ni je nejen v obliceji videt, ze nema stejneho tátu jako sourozenci, je uplne jiná 😀 Brácha a ségra neřeší, ale oni nikdy nemeli problem jit k babicce, tete, strejdovi, do skolky... Nejmladsi je mamánek.

mourovatakocka
22. zář 2024

@moni_12 Já pevně doufám, že mi zkrácený úvazek zůstane co nejdéle. Děti jsou malé jen jednou, další věc jsou nemoce, kroužky, společný čas. Jestli nutně sháníte peníze, co nárazové brigády? Taky honím koruny, kde se dá, ale v první řadě chci být máma.

aneta15
22. zář 2024

@moni_12 když jsem měla malé starsi děti pracovala jsem na plný úvazek na 16 hodinove směny, teď mám třetí dítě a pracují na 0,6. Zpětně nechápu proč jsem to tenkrát dělala, jejich dětství mi proteklo mezi prsty. Teď mám v plánu pracovat na zkrácený úvazek dokud mě syn bude potřebovat. Manžel má hodně náročnou práci ale dobře placenou, takže peníze neresime a manžel je rád, že obstaram deti a on tohle může vypustit. Pokud bych pracovala na plný musel by se zapojit a rychle by si to rozmyslel 😁

felis
24. zář 2024

@moni_12 ahoj, pracuju na částečný úvazek (27 hodin týdně) a to mam dceru už velkou, ale je to bozi. Patky nepracuju, mam cas na odpocinek, realizaci i domacnost. Když byla malá, tak jsem pracovala na celý. Byla jsem samoživitelka a neměla jsem jinou možnost. Manželovi dej na výběr, jestli chce mít spokojenou ženu, co stíhá děti a domácnost anebo urvanou, nevyspalou kreaturu. Děti jsou malé jen jednou. Peníze nejsou všechno. Co se týče Tve prace, tak jestli se Ti líbí, tak bych neodchazela. Dej si v sobě nějaký termín, do kdy to chceš mít takto zkrácené a pokud ani po té době se ze strany vedení nic nezmění, tak si hledej práci jinou. Doporučuju být transparentní a hned od teď jim říkat, že se o tom budeš chtít bavit dal.

fouskovi
24. zář 2024

@moni_12 já bych to brala hned ale bohužel nemůžu najít nic vhodného

teate
24. zář 2024

@moni_12 Závidím, taky bych chtěla 2-3 roky dělat na částečný úvazek. U nás to bohužel nenabízí.

lovemusicsun
24. zář 2024

@95newmommy2020 Já to mám stejně. Také mám plný úvazek. Naštěstí ale mám ale flexibilitu a neomezené HO, takže na besídky chodím poctivě. Abych řekla pravdu, pro mé děti je to důležité, stejně jako to bylo kdysi důležité pro mě. Zatím jsem jedinou nevynechala. Ale jinak pracuju a děti vidí, že pracuju. Buď z kanceláře nebo z domu. Moji rodiče také pracovali, máma měla občas pěknou honičku, aby všechno zvládla a zařídila. A já to mám po ní. Zas ale chci, aby moje děti viděli, že práce k životu také patří, že je důležitá a pokud člověka baví, tak má vyhráno. A přijde mi lepší jim dát tenhle příklad než "já teda víc jak 6 hodin pracovat nebudu a ve dvě odpoledne pápá".. A navíc většinou když tohle udělá maminka, tak se pak musí otáčet tatínek, takže ten je pro děti pak vzácný. A když se neotáčí ani tatínek, tak je to už na jiné povídání. Takže já Ti fandím a podle mě je dobře, že si práci držíš a pokud máš o děti postaráno, tak úplně skvělý.

suzanna123
24. zář 2024

Tohle si musíš rozhodnout sama, nicméně nebrala bych v potaz jen to, jestli si to teď finančně můžete dovolit, ale i to, že se od toho bude jednou odvíjet i tvůj důchod.

swan42
24. zář 2024

@suzanna123 vazne tu jeste nekdo (ve veku, kdy mu do duchodu zbyva 30 a vic let) veri, ze bude mit od statu nejaky solidni duchod? 😆

ninive211
24. zář 2024

@swan42 Tak důchod asi nějaký bude, otázka je, jaký, že 🙂 Stejně se to bez spoření a investic bokem neobejde. A třeba pár let na zkráceném úvazku (když to nebude celý život) si myslím, že se na té výši důchodu projeví jen málo (samozřejmě tím nemyslím strávit třeba deset let na polovičním úvazku, ale třeba 3 roky na úvazku 0,8) -protože tak jako tak bude nízký. O to víc si třeba pak žena musí máknout, jakmile děti odrostou a může pracovat na plný. A další otázka, zda se toho důchodu vůbec spousta lidí dožije...

swan42
24. zář 2024

@ninive211 Tak nejak. Proto pisu "solidni'.
Vyse duchodu, by pro mne nebyla argument. Bude se to lisit o par stovek. A vzhledem k tomu, ze uz budu polomrtva a rozhodne na tom nebudu jak moje prarodice "v duchodu konecne zacnem cestovat a uzivat si", tak mi to na ty polohovaci posteli v LDNce bude docela putna 😆

fatal_error
24. zář 2024

@suzanna123 lol, odvijet duchod. to snad ne. takze tyhle super roky, co se tyce kondice a zivotni energie, plus s malejma detma, ktery jsou maly jen jednou, radsi ztravit od rana do vecera v praci kvuli par stovkam rozdilu v 70. tak ta me tohle teda ne. 🙂

suzanna123
24. zář 2024

@swan42 tak s tímhle přístupem bych se aspoň snažila na ten důchod zabezpečit - což se z míň peněz dělá taky hůř.

suzanna123
24. zář 2024

@fatal_error v pořádku - však píšu, že si to každý musí rozhodnout sám

fatal_error
24. zář 2024

@suzanna123 ja to tema prave taky resim, ale mam cas, nejmladsimu je rok a mam uvazek na 40 hodin mesicne (z domova pro sveho zamestnavatele), realne si ale vykazuju okolo 30, protoze vic proste se 3 detma (1, 4 a 6) nedam a vlastne ani nechci. to je dulezity, nechci. treba na ukor spanku. a vetsina matek s rocnim ditetem nedela dost mozna vubec nic. 🙂

ale teda k tematu, jakmile nejmladsi nastoupi do skolky, tak se chci vratit na 0,5 uvazek, vic ne a asi nez pujde na zakladku, tak to zvysovat nebudu. protoze stejne k tomu jeste neco vzdycky mam, at uz treba vybor SVJ nebo komisi na urade nasi MC.
ale argument vysi duchodu, to si myslim, ze nasi generaci fakt nevytrhne. jestlize my budeme mit prumerny duchod dle odhadu na urovni 25% prumerne mzdy, tak to by pro predstavu na dnesni penize znamenalo PRUMERNY duchod 8100. ehm, my fakt budem mit duchod jenom jako takovej prispevek. 🙂 cili jestli by to dneska na dlesni penize bylo 8 nebo 6000, tak to je plivnuti do more a kvuli tomu rozdilu dneska padat na drzku a nevidet svoje deti? za me ne.
ale jestli nekdo na smrtelny posteli bude litovat, ze travil malo casu v praci, jeho vec. ja bych si spis vycitala, ze jsem upozadila svoje deti a prosvihla cas s nima, kdyz byly deti.

Strana
z3