icon

Domácí výroba potravin a péče. Jsem jediná?

barunka12345
6. říj 2025

Ahoj milé ženy 🌺
poslední roky ( od doby kdy se mi narodily děti) jsem nějak přirozeně začala všechno víc dělat po svém – z přírody a z domova.
Vyrábím si sýry, šunky, máslo, jogurty, smetanu, tvaroh, pečivo, marmelády, paštiky, bujóny, koření, čaje, mouky, masti, mýdla, šampony, kondicionér i prací a čistící prostředky. 🌾
Na zahradě pěstuju zeleninu a ovoce, suším bylinky a když se daří, skoro nic nemusím kupovat ( švagr má farmu takže mléko, vajíčka a maso máme taky domácí )

Mám z toho krásný pocit – vím, co jíme a čím pečuji o tělo i domov. 💚
Ale občas si říkám, jestli už to nepřeháním, jestli nejsem jediná „Lesana“ v okolí 😄
Máte to někdo podobně? Taky se vracíte k přírodě, k jednoduchosti, k sobě?
Budu moc ráda, když se podělíte o svoje rituály, tipy nebo o svůj názor 🌸✨

optimistic
6. říj 2025

Toto je můj sen, mám v plánu začít. Nemáme zahradu, takže ne vše mohu. Ale i tak možností je dost. Chystám se na domácí chléb. Zajímá mě šunka, sýr, paštika, bujón. Můžete se podělit o recept? 🙂

barunka12345
autor
6. říj 2025
@optimistic

Toto je můj sen, mám v plánu začít. Nemáme zahradu, takže ne vše mohu. Ale i tak možností je dost. Chystám se na domácí chléb. Zajímá mě šunka, sýr, paštika, bujón. Můžete se podělit o recept? 🙂

@optimistic To je krásné 💚 mám velkou radost, že tě to inspiruje!
Úplně souhlasím – i bez zahrady se dá dělat spousta věcí, stačí začít krok po kroku a ono to člověka samo vtáhne 🙂

Tady přidávám svoje oblíbené recepty – na domácí sýr typu eidam ( dělám i typu lučina, pokud chceš recept napiš ) šunku, paštiku z jater ( dělám asi 8 typů, tohle je ten klasický ) a masový bujón (dochucovací pastu) ( pokud chceš zeleninový tak nedávej maso a místo červeného dej bílé víno ) :

🧀 Domácí sýr typu eidam (polotvrdý)
• 5 l plnotučného mléka (nejlépe bio čerstvé, ne trvanlivé)
• 1/4 lžičky chloridu vápenatého (pouze pokud je mléko pasterované)
• 1/8 lžičky syřidla
• 1 lžička soli

👉 Postup:
1. Mléko zahřej na 32 °C, přidej chlorid vápenatý a poté syřidlo.
2. Nech stát 30–40 minut, dokud neztuhne.
3. Nakrájej sýřeninu na malé kostky a nech chvíli stát.
4. Zahřívej na 38–40 °C, občas jemně promíchej, až se oddělí syrovátka.
5. Přeceď přes plátno, vlož do formy a zatěž (cca 1 kg). Lisuj 8–12 hodin.
6. Vlož do 20% solného roztoku na 6–8 hodin.
7. Nakonec nech zrát v chladu několik dní až týdnů – čím déle, tím výraznější chuť.

🥩 Domácí šunka (bez dusitanů, jen maso a sůl)
• 1 kg vepřové kýty ( ideálně bio )
• 20 g soli
• 1–2 stroužky česneku, pepř, bylinky podle chuti

👉 Postup:
1. Maso nakrájej na malé kostky, promíchej se solí a kořením a nech 2–3 dny v lednici.
2. Utlač do šunkovaru (nebo pevné zavařovací sklenice).
3. Vař ve vodní lázni při 80 °C asi 1,5–2 hodiny.
4. Nech vychladnout a pak dej do lednice – po pár hodinách krásně ztuhne a jde krájet.

🐦 Paštika z kachních jater s brusinkami a mandlemi
• 300 g kachních jater ( ideálně bio )
• 1 cibule, 2 stroužky česneku
• 150 g másla (rozdělit na dvě části)
• 20 g mandlí, 20 g sušených brusinek
• 200 ml smetany
• 1 lžička tymiánu, 1/2 lžičky rozmarýnu
• sůl, pepř
• 1 lžíce brusinkového džemu

👉 Postup:
1. Nasekej mandle a brusinky, dej stranou.
2. Na pánvi orestuj cibuli a česnek na 20 g másla.
3. Přidej játra, bylinky a pepř, restuj asi 5 minut.
4. Přilij 120 ml smetany a vař dalších 5 minut, přidej džem a promíchej.
5. Sundej z plotny, nech 10 minut chladnout, pak rozmixuj dohladka.
6. Vmíchej zbylé máslo, zbylou smetanu a nasekané mandle s brusinkami.
7. Osol podle chuti, naplň mističky a nech vychladnout v lednici.
Podávej s čerstvým chlebem nebo bagetou 💛

🍲 Domácí masový bujón (dochucovací pasta)
• 300 g masa (kuřecí, hovězí nebo mix)
• 300 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, cibule, česnek)
• 100–120 g hrubé soli
• 100 ml červeného vína (volitelné)
• bobkový list, hřebíček, tymián, rozmarýn

👉 Postup:
1. Maso a zeleninu nakrájej na malé kousky.
2. Orestuj je na pánvi, aby pustily šťávu.
3. Přidej víno, sůl a koření a vař na mírném ohni 25–30 minut, dokud směs nezhoustne.
4. Vyjmi bobkový list a hřebíček, rozmixuj dohladka.
5. Ulož do skleniček a skladuj v lednici (vydrží i několik měsíců).

Když se do toho pustíš, určitě napiš, jak se ti to povedlo 🌿
Je to nádherný pocit, když člověk ví, že má všechno poctivě domácí a ví přesně, co jí. 💚

1pomnenka
6. říj 2025

Mléčné výrobky nevyrábím, nemám stálý zdroj domácího mléka. Pečivo ano, kondicionér nepoužívám, domácí šampón mi bohužel neodmastí vlasy. Zavařuji džemy, pečené čaje, šťávy, přesnídávky, okurky, houby, kečupy, ořechy, paštiky, hovězí i vepřové. Cibuli i česnek mám vlastní, co se dá na zahrádce vypěstovat, vypěstuji, nasuším houby i bylinky. Kuřecí i hovězí mám domácí, občas dostanu zvěřinu nebo ji za něco vyměním, vajíčka mám domácí. Vyrobím klobásy, naložím vepřové a vyudím. To vše je ale časově hodně náročné, beru to jako daň za to, že jíme kvalitní potraviny. Z léta ale nic nemám, jsem stále na zahrádce.

cherie24
6. říj 2025

@barunka12345 můj sen je mít jednou farmu. ❤️Momentálně na to ale nemám kapacity. Věřím, že nejtěžší a nejvíc časově náročný je ten přechod. Jak si to sedne, věřím, že už to tak nějak plyne. Sýry jsem taky zkoušela, ale přijde mi z toho příliš mnoho "odpadu" a nepřišla jsem, jak pak zpracovávat všechnu tu syrovátku. To by mě zajímalo, co s tím děláte u vás?
Vyrábíme si doma jogurty z kozího mléka. Máme vlastní chov vymazlených slepiček, maso se u nás moc nejí, ale kdybych chtěla, mám možnost domácího masa. Ovšem děti ho mají ve školní jídelně víc než dost, až mě to fakt štve. 😤 Manžel si jezdí v práci na jídlo a já maso nemusím mít vůbec. Kravské mléko se u nás nepije. Já jsem zas divná v tomto. 😄 Nekoupila bych si za žádnou cenu vejce z velkochovů ani maso v velkochovů, ryby kupuji jen z faremní produkce, z mořské těžby taky ne. Naše zvířátka mají důchod, sekera je až poslední možnost, když už ani léčba nezabírá, tak pak povolám muže, ať zakročí. Nemám problém dojet se slepici na veterinu. 😂 Domácnost máme v podstatě non toxik. Malá měla velké problémy s exémy, takže chemie šla z domu. Ale na domácí výrobu se necítím. Miluju vyrábění, ráda si tvořím dekorace do domu, za zahradu, pro děti do pokojíčku, snažím se pravidelně cvičit. Na zahradě zelenina ovoce, ale letos to třeba se zeleninou stalo totálně na 💩. Loni zas ovoce všechno pomrzlo a neměli jsme vůbec nic. V tomto je to příště spíš takový bonus. Člověk si pro potěšení něco sklidí na zahradě a sní s dobrým pocitem, ale na uživení to teda není ...

dyechampion
6. říj 2025

muj nazor?myslim ze jsi vyhrala!! delat neco domaciho je naprosto famozni!

zuzkasim
6. říj 2025

Ne, nemám na to možnosti. Bydlím v paneláku a chodím si práce. Sice mám poslední 2 roky na starosti zahradu, ale pouze každý druhý týden a bez předchozích znalostí... Ale rozumím ti. Já zase jednu dobu vše své rodině šila, kupovaných věcí jsme měli minimum. Dětem vše vařila, pokud bylo co, zavařovala. Celkově je mi ten přístup blízký, ale nejsem schopna ho realizovat tak dokonale. Navíc upřímně, zabere to i dost času a já zjistila, že mi dělají radost i jiné aktivity, takže někdy ráda vyměním už hotové věci za čas pro jiné činnosti.

miryp
6. říj 2025

Rozhodla jsem se nežít v domě se zahradou, protože kdybych ho měla, musela bych mít pod svou střechou doživotně tchyni a švagra a to odmítám. Takže nemám takové možnosti a dnes už vlastně ani chuť do toho všeho investovat svůj čas. Času mám málo a ráda se seberealizuji v aktivitách, které mi něco dávají, což pobyt v kuchyni od mého vyhoření již není. Klidně tak druhému zaplatím za to, že ty věci šetrným způsobem vyrobil za mě.

llluckaaa
6. říj 2025

Dokud byly děti malé, taky jsem si vyrobila kdeco. Po návratu do prace na plný úvazek jsem rada, ze doma zvládnu navařit a nejak posolichat domácnost.

zuzkasim
6. říj 2025
@llluckaaa

Dokud byly děti malé, taky jsem si vyrobila kdeco. Po návratu do prace na plný úvazek jsem rada, ze doma zvládnu navařit a nejak posolichat domácnost.

@llluckaaa Taky to vidím tak, že pro pracující matku tohle úplně není. Na mateřské jsem řešila v podstatě hlavně děti a domácnost, takže jsem se v té domácnosti mohla vyblbnout podstatně víc. Jenže teď ten čas doma chybí. Každý se asi věnuje tomu, co ho naplňuje, ale na víc už není čas a energie.

llluckaaa
6. říj 2025
@zuzkasim

@llluckaaa Taky to vidím tak, že pro pracující matku tohle úplně není. Na mateřské jsem řešila v podstatě hlavně děti a domácnost, takže jsem se v té domácnosti mohla vyblbnout podstatně víc. Jenže teď ten čas doma chybí. Každý se asi věnuje tomu, co ho naplňuje, ale na víc už není čas a energie.

@zuzkasim Jj, musi tě to i pak hodně bavit, protože volného času je málo a musíš se rozhodnout, jestli ho věnuješ tsportu, kultuře, domácí výrobě… Ale domácí paštiku bych si dala, mňam, tu jsem dělala výbornou 😍 Mozna se zase někdy hecnu a pripravim ji i s domácíma pletynkama.

dashyyy
7. říj 2025

Nejvíc jsem si užívala na mateřské, chleba, pečivo celkově, sýry všeho druhu, domácí zdroje masa, brambor, vlastní zelenina, ovoce, sad. Snažím se pořád, ale času je méně, děti, škola, práce, miliony koníčků na všech stranách.

ferda90
7. říj 2025

@barunka12345 ahooj, mohla bys mi prosím napsat, jak vyrabis sunku a pečivo? Konkrétně nějaké recepty?

dura175
7. říj 2025

Vyrostla jsem na vesnici v zemědělské rodině, takže tohle všechno je moje dětství. My jsme museli pomáhat se vším, od sbírání a zpracování úrody, sušení sena až po dojení, kuchání a čištění drůbeže, asistence při zabíjačkách, atd. Rodiče taky mají zahradu a pár slípek. Proto jsem si v dospělosti vybrala život ve městě v bytě, protože jsem spíš kavárenský povaleč a cestovatel než hospodář. Obdivuju a respektuju všechny, co jdou cestou soběstačnosti a baví všechno to zavařování, pečení a zpracovávání, pro mě by to bylo jen trápení a koule na noze.

brunetka11
7. říj 2025

@barunka12345 I při zaměstnání dál zavařuji a peču, jen už ne tolik např. chléb. Maso beru primárně z farem, podobně dost sezónní zeleniny. Občas dělám jogurty nebo mandlové mléko, paštiky apod.
Ale tím končím.
Je fajn vědět, co rodině dávám na talíř a moci přispět ke zdravému vývoji svých dětí. Ale potřebuji se u toho nesložit a mít i čas jednoduše nic nedělat.
Chci cestovat, už tak nám dává zabrat zajistit, aby v době nepřítomnosti bylo postaráno o naše kocoury. Nadechnout se jinde, poznávat jiné kultury. Zajít za kulturou, pobýt s přáteli.
Takže mám své rituály a jídla, co dělám každý rok. Na nich stavíme náš jídelníček, rodina si o ně říká na Vánoce. A pak odpočívám…

barumrallyebum
7. říj 2025

Taky by se mi libilo jist domaci, ale nebavilo by me je vyrabet. Ja jsem zase uklizeci typ 🙂

dashyyy
7. říj 2025
@barumrallyebum

Taky by se mi libilo jist domaci, ale nebavilo by me je vyrabet. Ja jsem zase uklizeci typ 🙂

@barumrallyebum tak se dáme dohromady a bude nám to úžasně klapat 🤣🤣😜🙈

barunka12345
autor
7. říj 2025
@miryp

Rozhodla jsem se nežít v domě se zahradou, protože kdybych ho měla, musela bych mít pod svou střechou doživotně tchyni a švagra a to odmítám. Takže nemám takové možnosti a dnes už vlastně ani chuť do toho všeho investovat svůj čas. Času mám málo a ráda se seberealizuji v aktivitách, které mi něco dávají, což pobyt v kuchyni od mého vyhoření již není. Klidně tak druhému zaplatím za to, že ty věci šetrným způsobem vyrobil za mě.

@miryp Úplně ti rozumím 🌸 Každý máme jinou cestu a to je na tom krásné.
My s manželem jsme oba zubaři, ale pracujeme jen tři dny v týdnu, abychom mohli trávit víc času spolu a s dětmi (mají 4 a 6 let – chodí do lesní školky a komunitní školy, maximálně na čtyři dny v týdnu).
Zbytek času jsme spolu doma, na zahradě nebo v přírodě. Děti všechno dělají se mnou – vaříme, pečeme, vyrábíme, pečujeme o dům i zahradu. Je úžasné sledovat, jak už v tom věku dokážou být samostatné a tvořivé. 💚

Máme novostavbu, takže zahradu teprve rozjíždíme, ale snažíme se mít domácnost co nejjednodušší a přehlednou – spíš minimalisticky.
Snažíme se žít vlastním tempem, bez tlaku okolí, hodně sportujeme, cestujeme a objevujeme svět s dětmi přirozeně, po svém. 🌾

ceramidy
7. říj 2025

@barunka12345 Me se toto moc libi kazdemu takovemu fandim,ale ja mam rada svuj poradek a nemam na to ani cas takze rada podporim mistni farmare,chodim i na kukandu jak se to dela,a mam to i bez prace,ale jak pisu fandim takovemu nadsenci 🙂

hanka_12345
7. říj 2025
@barunka12345

@optimistic To je krásné 💚 mám velkou radost, že tě to inspiruje!
Úplně souhlasím – i bez zahrady se dá dělat spousta věcí, stačí začít krok po kroku a ono to člověka samo vtáhne 🙂

Tady přidávám svoje oblíbené recepty – na domácí sýr typu eidam ( dělám i typu lučina, pokud chceš recept napiš ) šunku, paštiku z jater ( dělám asi 8 typů, tohle je ten klasický ) a masový bujón (dochucovací pastu) ( pokud chceš zeleninový tak nedávej maso a místo červeného dej bílé víno ) :

🧀 Domácí sýr typu eidam (polotvrdý)
• 5 l plnotučného mléka (nejlépe bio čerstvé, ne trvanlivé)
• 1/4 lžičky chloridu vápenatého (pouze pokud je mléko pasterované)
• 1/8 lžičky syřidla
• 1 lžička soli

👉 Postup:
1. Mléko zahřej na 32 °C, přidej chlorid vápenatý a poté syřidlo.
2. Nech stát 30–40 minut, dokud neztuhne.
3. Nakrájej sýřeninu na malé kostky a nech chvíli stát.
4. Zahřívej na 38–40 °C, občas jemně promíchej, až se oddělí syrovátka.
5. Přeceď přes plátno, vlož do formy a zatěž (cca 1 kg). Lisuj 8–12 hodin.
6. Vlož do 20% solného roztoku na 6–8 hodin.
7. Nakonec nech zrát v chladu několik dní až týdnů – čím déle, tím výraznější chuť.

🥩 Domácí šunka (bez dusitanů, jen maso a sůl)
• 1 kg vepřové kýty ( ideálně bio )
• 20 g soli
• 1–2 stroužky česneku, pepř, bylinky podle chuti

👉 Postup:
1. Maso nakrájej na malé kostky, promíchej se solí a kořením a nech 2–3 dny v lednici.
2. Utlač do šunkovaru (nebo pevné zavařovací sklenice).
3. Vař ve vodní lázni při 80 °C asi 1,5–2 hodiny.
4. Nech vychladnout a pak dej do lednice – po pár hodinách krásně ztuhne a jde krájet.

🐦 Paštika z kachních jater s brusinkami a mandlemi
• 300 g kachních jater ( ideálně bio )
• 1 cibule, 2 stroužky česneku
• 150 g másla (rozdělit na dvě části)
• 20 g mandlí, 20 g sušených brusinek
• 200 ml smetany
• 1 lžička tymiánu, 1/2 lžičky rozmarýnu
• sůl, pepř
• 1 lžíce brusinkového džemu

👉 Postup:
1. Nasekej mandle a brusinky, dej stranou.
2. Na pánvi orestuj cibuli a česnek na 20 g másla.
3. Přidej játra, bylinky a pepř, restuj asi 5 minut.
4. Přilij 120 ml smetany a vař dalších 5 minut, přidej džem a promíchej.
5. Sundej z plotny, nech 10 minut chladnout, pak rozmixuj dohladka.
6. Vmíchej zbylé máslo, zbylou smetanu a nasekané mandle s brusinkami.
7. Osol podle chuti, naplň mističky a nech vychladnout v lednici.
Podávej s čerstvým chlebem nebo bagetou 💛

🍲 Domácí masový bujón (dochucovací pasta)
• 300 g masa (kuřecí, hovězí nebo mix)
• 300 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, cibule, česnek)
• 100–120 g hrubé soli
• 100 ml červeného vína (volitelné)
• bobkový list, hřebíček, tymián, rozmarýn

👉 Postup:
1. Maso a zeleninu nakrájej na malé kousky.
2. Orestuj je na pánvi, aby pustily šťávu.
3. Přidej víno, sůl a koření a vař na mírném ohni 25–30 minut, dokud směs nezhoustne.
4. Vyjmi bobkový list a hřebíček, rozmixuj dohladka.
5. Ulož do skleniček a skladuj v lednici (vydrží i několik měsíců).

Když se do toho pustíš, určitě napiš, jak se ti to povedlo 🌿
Je to nádherný pocit, když člověk ví, že má všechno poctivě domácí a ví přesně, co jí. 💚

@barunka12345 ahoj, delas i jine syry? rada bych se inspirovala. nikdy jsem to nedelala ale rada bych. Díky

eviicka
7. říj 2025

Jako životní styl to je úžasné, ale já na to nějak nemám buňky. Jako ano, také zpracováváme, máme domácí věci, ale ne v takovém rozsahu... klobouk dolů.

marketa11112
7. říj 2025

Ahoj, tolik toho zdaleka nedělám ( nedělám si mouku, sýry, krom překapaného, jo a dělám někdy jogurt), ale hodně zavařuji ( ovoce i zeleninu), peču, vaříme s manželem oba, on třeba vyudí uzené nebo udělá šunku. Sušíme bylinky, ovoce i zeleninu, něco mrazím, něco zavařuji ( marmelády, přesnídávky, kečup, lečo, okurky, kompoty a pod). Máme pár zvířátek, hlavně na vajíčka. S dětmi vyrábíme mejdlíčka, ale víc jako dárky, k vlastní spotřebě hlavně prášek na praní. Jinak šiji, dávno ne jen pro děti. Nesneseme umělé látky a tak kupuji hlavně bavlněné úplety. Teď jsem si začala vyrábět keramiku do zahrady, ale i různé užitečné věcičky domů. Baví mě to moc. Potřebovala bych, aby měl den více hodin.

llluckaaa
8. říj 2025
@barunka12345

My s manželem jsme oba zubaři, ale pracujeme jen tři dny v týdnu, abychom mohli trávit víc času spolu a s dětmi (mají 4 a 6 let – chodí do lesní školky a komunitní školy, maximálně na čtyři dny v týdnu).
Zbytek času jsme spolu doma, na zahradě nebo v přírodě. Děti všechno dělají se mnou – vaříme, pečeme, vyrábíme, pečujeme o dům i zahradu. Je úžasné sledovat, jak už v tom věku dokážou být samostatné a tvořivé. 💚

Máme novostavbu, takže zahradu teprve rozjíždíme, ale snažíme se mít domácnost co nejjednodušší a přehlednou – spíš minimalisticky.
Snažíme se žít vlastním tempem, bez tlaku okolí, hodně sportujeme, cestujeme a objevujeme svět s dětmi přirozeně, po svém. 🌾

@barunka12345 jak to popisuješ, tak je to super. Moc vam fandím. 👍

martinka0209
8. říj 2025

Mít vše domácí o tom se mi může jenom zdát 😍,bydlíme v bytě a koupili jsme zahradu a doufám ,že příští rok domácí ovoce a zelenina

jannis81
8. říj 2025

Moc fandím tomuto udržitelnému stylu. Super. Mohla by ses podělit o recept na masti? Vyrábím z měsíčku. Případně podle koho vyrábíš?

petaov
8. říj 2025

Taky jsem byla dříve takto zapálená. Vyráběla jsem kde co, ale děti to bohužel nejedly. Koupené je prý lepší, takže na tom jsem skončila. Alespoň čaje jim v zimě vařím, z toho, co násuším na jaře. To jim je jedno.

eloise02
8. říj 2025

@barunka12345 Nechci rýpat, ale zaujal mě ten recept na bujón. Kuřecí maso povaříš jen 25 minut a pak to bez nějaké sterilizace přechováváš v lednici několik měsíců? Já vím, že je tam ta sůl, jako konzervant, ale NĚKOLIK MĚSÍCŮ? Neřeknu, kdyby to bylo zamražené třeba ve tvořítkách na led, ale na toto bych odvahu teda neměla.

zuzkasim
9. říj 2025
@barunka12345

@barunka12345 Upřímně, zaujalo mě tvoje povolání. Měla jsem za to, že je to velmi náročné, hlavně časově, je vás málo a obrovská poptávka. Ustát tlak společnosti na to, abyste nepracovali 5 dnů v týdnu na maximum, to musíte být dobří! Je vidět, že na přírodnějšįm a řekla bych přirozenějším životním stylu vám opravdu hodně záleží.

aliceciz
9. říj 2025

@barunka12345
Jste úžasná 😍 Máte můj obdiv. Já jsem na sebe pyšná, když zvládnu udělat domácí pečivo. Domácí sýr by mě ani nenapadlo zkoušet...