redakce
14. čer 2018
1517 

Druhý nejrozšířenější obor léčby je homeopatie. Jak může pomoci ženám v těhotenství?

„Homeopatie je léčebná metoda fungující na principu aplikace léčivých látek ve velmi zředěném stavu. Složení látek je přírodního původu. Jde tedy o rostlinné, živočišné nebo dokonce minerální výtažky. Mnohanásobně naředěné substance zmíněných látek se tak podílejí na stimulaci organismu k využití vlastních léčebných aktivit. Žádné z podávaných homeopatik nejsou toxické a nezatěžují tak organismus škodlivými látkami. Homeopatická léčba pomáhá nejen léčit konkrétní nemoc, ale též se podílí na zlepšení celkového stavu pacienta v průběhu onemocnění. Tím posiluje imunitu a urychluje proces léčby. Homeopatika léčí kromě akutních stavů i vleklé chronické nemoci,“  vysvětluje MUDr. Markéta Marešová.

Káva jako homeopatikum?

Má cenu ještě něco dodávat? Snad jen, že homeopatie jako taková je podle údajů WHO druhým nejrozšířenějším oborem léčby v současném světě, a to za tradiční čínskou a indickou.

Jde o jednu z prastarých léčebných metod, jejíž základní pravdou je poučka similia similibus curantur, v překladupodobné se léčí podobným“. Význam spočívá v tom, že co může jedna látka vyvolat, to může také vyléčit. Základní myšlenkou je podobnost příznaků nemocí s obrazem léku.

Jedním z příkladů pro tento zákon podobnosti je např. káva. Je to látka, která udržuje lidi v bdělosti a zvýšené pozornosti, ale v homeopatii je užívána v malých dávkách jako lék na nespavost. Rozdílem mezi homeopatií a klasickou medicínou je individuální přístup k nemocnému a odlišnost léků.

Proces výroby

Působení homeopatických léků je odlišné od působení těch chemických nebo léků z přírodních zdrojů, které jsou v surovém, tedy nezředěném stavu. Tyto léky jsou připravovány z minerálů, rostlin a živočišných tkání, které jsou v lécích obsaženy ve vysokém ředění.

„Já jedu v homeopatikách ve velkém - od homeopatky přímo na míru a super! Nikdy jsem se nezklamala, vždycky mi to zabralo. Říkám si proč nezkusit alternativu, než do sebe začnu ládovat driáky a ono mi to vždycky pomůže, takže na driáky ani nedojde," píše jedna z maminek v diskuzi.

Proces jejich výroby je složený ze čtyř na sebe navazujících fází. Tou první je příprava matečné tinktury, která se vyrábí ze základních látek. Následuje ředění vzniklé matečné tinktury. Na každé ředění navazuje fáze tzv. dynamizace neboli prudké protřepání.  Poslední fází je tzv. impregnace. Připravený roztok se po určitém naředění nanese na neutrální základ. Nejčastější formou jsou granule, tablety, sirupy nebo masti.

Najdi si svého homeopata

„Předně je potřeba najít si kvalitního homeopata, který zodpoví všechny otázky a hlavně stanoví dávkování přesně podle osobních potřeb. Každý člověk je jiný, někomu pomůže užívat např. méně "kuliček" v silnějším ředění, někomu úplně naopak. Já mám s homeopatií hrozně dobré zkušenosti, ale jsem přesvědčená, že polovina úspěchu byla výborná paní doktorka - homeopatka.

Samozřejmě jsou určitá osvědčená homeopatika, která mohou fungovat většině lidí např. posilující imunitu apod., ale tak komplikované a komplexní záležitosti jako je neplodnost se nedají řešit nějakým jednoduchým receptem,“ píše jedna z uživatelek v diskuzi.

Pokud chce těhotná žena při řešení svých obtíží vyzkoušet tuto metodu, pro správný výběr vhodných homeopatik je velmi důležitá konzultace s odborníkem, který jí vybere ty nejvhodnější v konkrétním dávkování.

Každého homeopata by měly při výběru léku zajímat fyzické obtíže nemocného a jeho osobnost. Potom je léčba správná a lék léčí příčinu nemoci, ne její příznak.

Homeopatika v těhotensví

Těhotenství je obdobím, které může být doprovázeno mnoha různými obtížemi, jako jsou např. nevolnost, zvracení, únava, ospalost během dne, infekce močových cest, zažívací obtíže a mnoho dalších. Homeopatii může těhotná žena také využít pro přípravu k porodu nebo v období šestinedělí, také při léčbě svého dítěte.

Pro mnoho lidí představuje přirozená cesta léčby nemoci prioritu. Pokud jde o těhotnou ženu, léčba jakéhokoli onemocnění v jejím stavu je komplikovaná z důvodu kontraindikace s dalšími léky. Nebo ještě hůře - může vyvolat vrozenou vývojovou výchylku plodu. Přesto, že je těhotná žena náchylnější k infekčním onemocněním, které mohou v horším případě vyvolat potrat nebo poškození plodu či zdraví těhotné ženy, je výskyt těchto onemocnění velmi malý. Tato skutečnost je ovlivněna pečlivým sledováním těchto nemocí, očkováním a důkladnou prevencí.

Mimo tyto závažné stavy může být těhotenství doprovázeno dalšími obtížemi, jako jsou ranní nevolnosti, poruchy spánku, strach spojený s některými diagnostickými postupy nebo z průběhu porodu. K řešení těchto obtíží lze využít homeopatii jako jednu z přírodních léčebných metod, které nemohou způsobit poškození plodu a zároveň mohou těhotné ženě velice ulevit.

Kromě období těhotenství lze homeopatii užívat i jako podporu pro samotný průběh porodu nebo v období šestinedělí, jako podporu kojení a celkovou regeneraci organismu po porodu.

Období I. trimestru

Na začátku těhotenství trápí značnou část žen nevolnosti, zvracení či hemoroidy. Léky, které jsou určeny jako úleva:

  • Sepia officinalis (sépie obecná) - Nebojte se, nebudete ohlodávat sépiovou kost, nejste přeci papoušek. Tento lék působí na pohlavní orgány, u těhotných pak na dělohu a všechny typy hormonální nerovnováhy. Srovná také ranní nevolnosti, intoleranci na různé pachy i nízký tlak. Ve vyšším ředění pomůže se zpevněním pánevního dna, čímž snižuje riziko potratu.
  • Inpecacuanha (Hlavěnka dávivá) - Ulevuje zejména od zvracení.
  • Gastrocynésine - V těhotenství je tento homeopatický přípravek doporučován při potížích s trávením, pálení žáhy, nadýmání nebo překyselení žaludku.
  • Avenoc - Nejčastěji se s ním setkáváme ve formě masti. Těhotným pomáhá při potížích s hemeroidy, pálením a svědění konečníku nebo při bolestivém vyprazdňování.

Období II. trimestru

Nyní je důležité posilovat imunitu. Díky zvýšenému objemu krve dochází ke snížení hořčíku a železa, které způsobují křeče a chudokrevnost.

  • Homeogéne 9 - V období chřipek a nachlazení slouží jako podpůrný lék k léčbě bolesti v krku nebo chrapotu.
  • Homeovox - Má podobné účinky jako Homeogéne 9, kromě toho také ulevuje hlasivkám.
  • Stodal - Tento známý sirup je doporučován na podporu v boji se suchým a vlhkým kašlem.
  • Oscillococcinum - Krkolomný název, pod kterým se skrývá hotový poklad. Užívá se jako prevence virových onemocnění dýchacích cest nebo trávicí trubice, zejména rýmě, kašli, průjmu, zácpě nebo zvracení. Dále je účinný při potížích, spojených se změnou prostředí během cestování, např. dovolená v teplých krajích nebo na horách.
  • Ferrum phosphoricum (Fosforečnan železnato-železitý) - Je předepisován při nedostatku červených krvinek.
  • Magnesia phosphorica (hydrogenfosforečnan hořečnatý) - Ulevuje od bolestivých křečí nohou.
  • Aconitum napellus (Oměj šalamounek) - Minimalizuje úzkost a obavy z odběru plodové vody.
  • Apis  mellifica (Včela medonosná) - Podpoří léčbu alergických nebo zánětlivých kožních obtíží, např. kopřivku. Lze ho využít při úpalu s bolestmi hlavy, v krku a při vzniku rychle nastupujících otoků kůže nebo sliznice v oblasti úst a očí.

Období III. trimestru

Závěr těhotenství znepříjemňují zejména otoky, křečové žíly, bolesti zad. Stupňují se také obavy ze samotného porodu.

  • Pulsatila (koniklec) - Pomáhá při léčbě oční, dýchací, trávící i pohlavní sliznice.  Ulevuje od obtíží s trávením, bolestí břicha a odbourává psychické obtíže jako deprese a úzkosti.
  • Staphysagria (Stračka) - Užívá se při potížích s močením. Také ulevuje od stavů souvisejících s následky zadržovaného hněvu, zlosti, ponížení (gynekologická prohlídka), potlačeným smutkem a podobně. Lékaři ho používají i jako podporu při hojení jizvy po císařském řezu nebo episiotomii.
  • Ignatia amara (Bob svatého Ignáce) - Hlavní indikací pro Ignatii v těhotenství jsou především stavy, vzniklé v důsledku citových šoků s nepříjemnými emocemi. Těžké životní situace, které vedou k hysterickému pláči, např. úmrtí blízké osob nebo domácího mazlíčka nebo vážné onemocnění blízké osoby.
  • Nux vomica (Kulčiba dávivá) - Tento homeopatický lék je v těhotenství doporučován ženám, které nezvolňují tempo. Jsou unavené, mají spánkový deficit (potíže s usínáním nebo probouzením), trávící obtíže, nesnesou odpor, lehce se rozčílí a jsou celkově přecitlivělé.
  • Argentum nitricum (Dusičnan stříbrný) - Stresová situace spojená s příchodem porodu jsou často doprovázena průjmy, častým močením a plynatostí. Tento lék má stejné účinky jako výše zmíněný Nux.
  • Ruta graveolens (Routa vonná) - Jeho účinek napomáhá zmírnění bolesti zad, způsobených především dlouhým stáním a zvedáním těžkých předmětů, ale i zmírnění bolesti v pánevních kloubech.

Předporodní období

V tomto období jsou doporučena homeopatika především na přípravu porodních cest a organismu těhotné ženy, na blížící se porod a péči o dítě.

  • Arnica Montana (Prha chlumní) - Jde o nejznámější homeopatikum pro těhotné. Tiší bolest, podporuje hojení svalů, zabraňuje vzniku modřin a podlitin a v neposlední řadě urychluje rekonvalescenci.
  • Gelsemium empervirens  (Žlutý jasmín) - Doporučuje se budoucím maminkám k potlačení strachu z porodu.
  • Actaea racemosa (Samorostík) - Tento homeopatický přípravek lze využít jako podpůrnou léčbu v případě gynekologických potíží, např. premenstruační syndrom, dysmenorea nebo pro regulaci porodní doby.
  • Caulophyllum (Leontice) - Jde o podpůrný lék při řešení situací typu přerušení děložních stahů, rigidita děložního hrdla spojená s atonomickou dělohou a zástavnou dilatace hrdla. Díky svému rychlému se doporučuje i v případě falešných stahů.

Výhoda homeopatik

Homeopatika jsou léky bez vedlejších účinků. Díky tomu lze homeopatii využít při potížích ženy i při potížích plodu. Homeopatik, kterých lze využít v těhotenství, je široká škála a pokud si žena není jistá výběrem, je vhodné navštívit lékaře homeopata ve svém okolí či lékárnu, která je zaměřená mimo jiné i na tyto produkty. 

Homeopatické přípravy jsou vhodnou komplementární metodou při léčbě obtíží souvisejících s těhotenstvím. Jejich účinek na organismus těhotné ženy je netoxický, nevyvolává alergie, nenávykový, bez nežádoucích účinků na plod. Léčbu je možné uzpůsobit každé ženě na míru a dobře se doplňuje s ostatními alternativními metodami, např. aromaterapie, bylinky nebo masáže.

Zdroj  informací:

Bakalářská práce Moniky Chytilové: Komplementární postupy v praxi porodní asistentky a jejich využití vefyziologickém těhotenství, MU, lékařská fakulta, katedra Porodní asistence, Brno 2014

http://www.mudrmaresova.cz/homeopatie.php

Jak muzete doporucovat homeopatika a to zejmena v tehotenstvi 😢 i sam homeopat rekne, ze v tehotenstvi se radsi homeopatikum vyhnout

14. čer 2018

Neda mi to sem nedat Recept na homeopatickou holubí polévku: Za slunečného poledne dejte vařit 10 galonů vody. Až přijde do varu, pověste do okna kuchyně dva oškubané holuby tak, aby jejich stín dopadal přímo na hladinu kotle, a hodinu vařte. Poté tento extrakt z holubího stínu zřeďte v poměru jedna kapka do desetilitrového roztoku a podávejte pravidelně třikrát denně.

Toliko asi k principu homeopatik 😜. Ale v zadnem pripade se tu nechci hadat s uzivatelkami homeopatik, kazdy veri necemu jinemu. Jen nekdo treba ani nevi, na jakem principu homeopatika "funguji", tak proto.

14. čer 2018

Podle mě fungují na placebo efektu... = věř a tvá víra te uzdraví. 😀

14. čer 2018

@mary.jane JJ, někde jsem četla, že k celosvětové roční produkci oscillococcina (účinnou látkou má být srdce a játra z kachny) stačí firmě boiron celé 4 kachny. A samozřejmě pousta vody 😉 A miliardový obrat je na světě.

14. čer 2018

dyk homeopatie přece nefunguje, ne?🙂))))

14. čer 2018

A teď jeden opravdový článek o homeopatii.
https://technet.idnes.cz/jak-funguje-homeopatie...

14. čer 2018

Začni psát komentář...

Odešli