Lněný olej

Lněný olej je olej1 lisovaný ze lněných semínek22, tedy semen lnu setého. Za studena lisovaný lněný olej má žlutou barvu, při pokojové teplotě je kapalný. Má ale velký sklon žluknout, ihned od vylisování se musí uchovávat v chladu a poměrně rychle spotřebovat. Lněný olej nepříjemné chuti nebo pachu je třeba vyhodit a nekonzumovat.

Lněný olej

Historie konzumace lněných semínek

Len setý byl jednou z prvních zemědelských plodin. Již od doby před 10 tisící lety, neolitu, ho začali lidé pěstovat pro vlákna (na výrobu textilu, plátna) a semínka. Len setý pochází z oblasti mezi východní částí Středomoří a Indickým poloostrovem. Byl běžnou plodinou ve starověkém Egyptě a Číně.

Využití lněného oleje

Ke konzumaci je vhodný lněný olej za studena lisovaný. Vzhledem k velmi výrazné specifické chuti a vůni se používá spíše jako doplněk stravy než k ochucení jídla, je dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Lze ho sehnat i v kapslích, denní dávka obvykle činí jednu až dvě lžíce nebo kapsle lněného oleje. Lněný olej se nehodí k tepelné úpravě, ve studené kuchyni se používá podle chuti, např. do zálivky na sálát, na kaši22, na brambory s tvarohem. Některé zdroje ho nedoporučují podávat dětem do 1 roku.

Za studena lisovaný lněný olej slouží také jako kosmetická surovina, při výrobě krémů, má regenerační a promašťovací schopnosti. Čistý olej přidáváme do koupele nebo mažeme na vlhkou pokožku. Může pomáhat při suché a zvrdlé kůži, chronické nazarudlé fázi ekzému22, lupénce2, zánětech kůže. Je možné ho užívat při bolestech v krku, měl by pomoci s hojením podrážděných tkání.

Lněný olej se využívá i v průmyslu, obvykle levnější rafinovaný, získaný ze semínek extrakcí rozpouštědlem. Na vzduchu a v teple oxiduje, polymerizuje, vysychá a tuhne. Samotný nebo ve směsi s jinými oleji, pryskyřicemi či rozpouštědly se používá k impregnaci a povrchové úpravě dřeva. Je také surovinou při výrobě olejových barev, tmelů a linolea.

Výroba a skladování lněného oleje

Za studena lisovaný lněný olej

Za studena lisovaný lněný olej určený ke konzumaci se lisuje pouze pomocí tlaku ze lněných semínek3, v anglickém jazyce nese pojmenování flaxseed oil. Ihned po vylisování se lněný olej musí uložit do chladu (lednice) a temna (tmavé láhve) a spotřebovat během několika týdnů, obvykle vydrží nanejvýš 3 měsíce. Lněný olej, který nebyl uchováván v lednici je zbytečné kupovat, bude žluklý. I správně uchovaný lněný olej nepříjemné chuti nebo pachu je třeba vyhodit a nekonzumovat, takový lněný olej je prokazatelně zdraví škodlivý.

Rafinovaný lněný olej

V angličtině se obvykle lněný olej vyráběný pro průmyslové využití, technické účely označuje jako linseed oil. Je rafinovaný, získaný ze semínek pomocí rozpouštědel.

Složení lněného oleje a jeho vliv na zdraví

47 až 71% mastných kyselin lněného oleje tvoří kyselina α-linolenová (omega-3), 10 až 22,5% kyselina olejová (omega-9), 12 až 24% kyselina linolová (omega-6), 4 až 7% kyselina palmitová (nasycená) a 2 až 4,5% kyselina stearová (nasycená).

Lněný olej je tedy velmi bohatý na omega-3 mastnou kyselinu kyselinu α-linolenovou (ALA). Z ALA je lidské tělo omezeně schopné syntetizovat další omega-3 mastné kyseliny ikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA), ty se z potravin nacházejí především v rybách, mořských plodech a vejcích. Schopnost výroby EPA a DHA z ALA pravděpodobně klesá s věkem a je snížená i u lidí trpících vysokým krevním tlakem a u některých diabetiků a schizofreniků, je také limitována u předčasně narozených dětí3.

Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro udržení zdraví, normální fungování tkání a orgánů. Nezbytné jsou především pro zdravý růst a vývoj dětí již od prenatálního období, rozvoj jejich nervové soustavy, mozku a zdravou oční sítnici. DHA je součástí strukturálních tuků mozku, mozkové kůry, oční sítnice a také varlat a spermatu.

Omega-3 mastné kyseliny působí protizánětlivě a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Konzumace omega-3 mastných kyselin může zmírňovat symptomy některých psychiatrických poruch, zvyšovat odolnost mozku vůči toxinům, snižovat toxicitu některých léčiv, pravděpodobně také snižuje tlak krve a hladinu cholesterolu, zvyšuje účinnost léků proti srážlivosti krve (warfarinu, heparinu, kyseliny acetylsalicylové), dále může pomáhat při léčbě depresí, ADHD, bipolární poruchy, artritidy, ulcerózní kolitidy, rakoviny, diabetu 2. typu, syndromu suchých očí, snižuje riziko vzniku depresí (včetně poporodních) a také mírně snižuje riziko předčasného porodu. Některé studie ale při užívání lněného oleje zjistily vyšší riziko rakoviny prostaty. Více informací o ALA, EPA a DHA je uvedeno ve článku Omega-3 mastné kyseliny.

Související články

Více o rostlinných olejích na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Lněný_olej
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Linseed_oil
  3. http://cs.wikipedia.org/wiki/Len_setý
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Flax
  5. https://web.archive.org/web/20170829091909/http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/flaxse...
  6. http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/flaxseed-and-flaxseed-oil/evidence/hrb-20059416
  7. Hanka Zemanová - BioAbecedář
  8. http://www.margit.cz/encyklopedie/tuky-a-oleje/
  9. http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid
Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Zkušenosti se lněným olejem

Máš zkušenost se lněným olejem?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost