Mandle se používají v české kuchyni od pradávna. Poslední studie dokazují, že jsou velmi zdravé, neboť oleje a další látky v nich obsažené dokáží výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi člověka a navíc obsahují další řadu vitaminů, které tělu prospívají.
Nejdůležitější z nich jsou antioxidanty, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů působících v buňkách a tkáních velkou neplechu. Volné radikály dokáží podnítit vznik rakoviny nebo poškodit cévy a srdce. Antioxidanty z mandlí jim v tom mohou zabránit. Podle nového výzkumu dokáží mandle snížit i riziko vzniku Alzheimerovy choroby a diabetu2. A tak přestože nebývají ořechy pro vysoký obsah tuků příliš doporučovány, mandle by měly být součástí jídelníčku zdravého člověka.
Mandloň pochází z Asie a patří mezi nejstarší šlechtěné a pěstované stromy na světě. Jádra peckovic mandloně se používají v kuchyni téměř po celém světě, zvláště při přípravě moučníků a dezertů. Jádra obsahují hodně tuku2 a jsou tudíž dost kalorická. V minulosti jejich konzumace nebyla dietology příliš schvalována, podle nových závěrů však mandle obsahují řadu cenných látek a jejich umírněné pojídání může být pro člověka prospěšné.
V jádrech mandloně je vedle rostlinných olejů také hodně bílkovin, vlákniny, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, selenu, mědi, fosforu, vitaminu E, vitaminů skupiny B (biotinu, riboflavinu, niacinu), kyseliny listové37, železa, antioxidantů a barviv.
Vysoký obsah hořčíku v mandlích je to pravé, co člověk potřebuje pro pružné a lesklé vlasy, pevné nehty a zdravě vyhlížející pleť. Místo syntetických preparátů pro doplnění hořčíku si může jednoduše dát několik mandlí jako každodenní přesnídávku a už po 1-2 měsících pozorovat zlepšení. Účinek je navíc posílen vitamíny skupiny B a zinkem.
Nedostatek hořčíku se projevuje mnoha směry, právě například špatnou kvalitou vlasů a nehtů, ale i závažněji, jako např. křečemi v lýtkách, tikem v oku, nervozitou, dokonce i psychickými poruchami. U dětí v období vývinu má nedostatek hořčíku až nenapravitelné následky, zejména v oblasti nedostatečného mentálního vývoje a slabé imunity2.
Další výhodou mandlí je, že jejich bohatost na vápník se výborně doplňuje se zastoupeným hořčíkem, protože právě hořčík napomáhá k efektivnímu využití vápníku naším tělem. Důležitost vápníku pro naše kosti, zuby, srdce a funkční imunitu není třeba nijak příliš vysvětlovat. Mandle jsou, jak je vidno, jednou z velice přínosných potravin pro krásu a zdraví, jak pro dospělé, tak pro děti.
Těmto semenům se také přisuzuje příznivý účinek na srdce a celý krevní oběh. Obsahované látky dokáží snižovat hladinu cholesterolu v krvi a upravovat krevní tlak. Účinek antioxidantů navíc chrání lidské cévy a srdce před degenerací a předčasným stárnutím.
Vysoký obsah železa v mandlích je tím pravým pro podporu krvetvorby, tedy i lidé trpící chudokrevností by měli mandle pravidelně zařadit do svého jídelníčku.
Mandle obsahují řadu antioxidantů, které naše tělo chrání před volnými radikály a čistí jej. Jsou proto mimo jiné považovány za přírodní prevenci rakovinného bujení. Například bylinář Pavel Váňa ve své knize uvádí, že už denní dávka 3-4 sladkých mandlí je účinnou prevencí nádorových onemocnění. Odborné výzkumy prokázaly i pozitivní působení u lidí trpících diabetes a preventivní účinky v případě Alzheimerovy choroby.
Ke konzumaci mandlí je potřeba uvést jedno důležité upozornění: jíme vždy jen mandle sladké, nikdy nekonzumujeme mandle hořké, které obsahují jedovaté látky a mohou způsobit i silnou otravu s vážnými následky. Pokud podáváme mandle dětem, vždy je nejprve pro jistotu ochutnáme. Stejně tak nikdy nejíme zkažené - tzv. žluklé mandle.
Mandle jsou bohaté na olej, který se z nich také lisuje a používá k mnoha léčebným účelům, jak vnitřně, tak pro vnější použití. Vnitřně se mandlový olej doporučuje hlavně na potíže zažívacího traktu, při vnější aplikaci je ideálním obzvlášť pro ošetření suché a citlivé pleti, najdeme ho proto v mnoha kosmetických přípravcích. Vysušenou, stárnoucí a namáhanou pokožku rychle vyživuje a regeneruje. Rozemleté mandle nebo olej můžeme také přidat například do výživné pleťové masky, s přidáním medu dokáže zázraky.
Mandle jsou vedle své prospěšnosti navíc přinejmenším chutné, a to jak samotné, loupané či neloupané, tak i upravené mnoha způsoby. Běžně je lze koupit například pražené, naložené v medu, solené či jinak kořeněné, obalené cukrem, karamelem, nebo čokoládou, nebo si je lze stejnými způsoby jednoduše a podle chuti upravit dle svého. Mnohé cukrovinky, pečivo a koláče by bez mandlí nebyly tím, čím jsou, co teprve marcipán. Ale mandle se hodí i například do některých salátů, zeleninových i ovocných, ke gurmánským úpravám masa, ryb, sýrů a nádivek, nebo jako součást zdravé snídaně - v müsli. Velmi oblíbený nápoj z mandlí je mandlové mléko.
https://www.modrykonik.cz/mandlove-mleko/
https://www.modrykonik.cz/tuky-a-oleje/
https://www.modrykonik.cz/group/6751/
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu