redakce
18. bře 2019
2071 

Pálení žáhy zažije více než polovina těhotných žen. Mohou za to hormony a zvětšující se děloha

„Žáha mě začala pálit asi ve třetím trimestru. Nikdy jsem na to netrpěla, tak jsem si myslela, že se mně to vyhne. Ale některé dny mi bylo až na zvracení a skoro se to nedalo vydržet. Když mě to zastihlo poprvé, zkoušela jsem se napít mléka. Bohužel mléko ale zabralo jen na 5 minut a pak to bylo stejné. V lékárně mi dali antacidové pastilky. Pilulku jsem ještě neměla ani docucanou a pálení ustoupilo. S ničím jiným zkušenost nemám, ale díky za tyto pastilky, jelikož bez nich bych to naprosto nezvládla, budilo mě to totiž i v noci ze spaní a to bylo teprve něco.”

Pálení žáhy, nebo-li pyróza, trápí v těhotenství 60 - 75 % žen. Nejčastěji se objevuje na začátku třetího trimestru a dokáže nastávající maminku hodně potrápit. Mnoho žen se s tímto problémem setká poprvé právě v období těhotenství. Kdo to někdy zažil, tak ví, že je pálení žáhy velmi nepříjemné. Během těhotenství může jít i o celodenní stavy, tak není divu, že nastávající maminky vyzkouší možné i nemožné, aby si alespoň trochu ulevily.

Podle výzkumů se s pálením žáhy setká pětina žen již během prvního trimestru, 40 % ze zbylých žen během druhého trimestru. Sedmdesát procent žen, které měly to štěstí, že se jim pálení žáhy dlouho vyhýbalo, se s tímto nepříjemným problémem setká během posledního trimestru. S porodem pálení žáhy ustává.

Zvětšující se děloha a zase ty hormony

Za pálením žáhy v těhotenství stojí zejména hormon progesteron a zvětšující se děloha. Hormon progesteron je v těhotenství důležitý, protože mimo jiné připravuje tělo rodičky k porodu. Jeho úkolem je uvolnit tkáně a tím připravit porodní cesty na snazší porod dítěte. Bohužel působí tento hormon na všechny tkáně v těle.

Uvolňují se tedy nejen porodní cesty, ale snižuje se také funkce svěrače mezi jícnem a žaludkem, který kvůli tomu nedokáže bránit návratu žaludečních šťáv do jícnu. Kyselé šťávy z žaludku tak dráždí a rozežírají sliznici jícnu a způsobují zánět, který se projeví jako pálení žáhy. Celému tomuto procesu „napomáhá” zvětšující se děloha, která tlačí na orgány v těle a posouvá tak žaludek výše.

Jak poznáte, že vás pálí žáha?

Chvíli po jídle se objevuje pocit pálení za hrudní kostí a postupně se dostává až do oblasti krku. Tento stav může být doprovázen kručením v břiše, bubláním v žaludku nebo pocity plného až přeplněného žaludku. Mohou se objevovat také žaludeční křeče, plynatost, říhání a člověk může mít hořkost a pachuť v ústech. Objevuje se nechuť k jídlu, zhoršené polykání a kvůli pocitu plného žaludku se mohou objevovat pocity na zvracení nebo návrat jídla z žaludku do jícnu

„Žáha mě začala pálit koncem druhého trimestru, poslední 3 měsíce před porodem to bylo neúnosné. V noci jsem s každým mým pohybem cítila, jak se v jícnu a žaludku přelévají tekutiny, bylo to až bolestivé a vyvolávalo to pocit na zvracení. Nepátrala jsem po lécích, které by mi mohly pomoct, jen jsem pila studené mléko a to na chvíli ulevilo. Teď už ale vím, že možnosti léčby jsou i v těhotenství velké a pokud mě to v dalším těhotenství bude trápit, nebudu se bát něco zkusit. Spát v sedě totiž už opravdu nechci.”

Jak zmírnit pálení žáhy v těhotenství

Vyhýbejte se kořeněným a mastným jídlům, čokoládě, citrusovým plodům, sladkým kynutým jídlům, protože všechny mohou navozovat nebo zhoršovat pálení žáhy. Pálení žáhy zhoršuje také káva, perlivé nápoje a džusy. Problémy může dělat i česnek, čerstvé pečivo, luštěniny nebo vajíčka natvrdo. Pálení žáhy je nepříjemné a je nutné zjistit, jaké potraviny jsou snesitelné a jaké způsobují problém. A těm se následně vyhnout. 

Pomoci naopak může pití mléka (ale také jogurt nebo zakysaná smetana), které by mělo neutralizovat žaludeční šťávy. Spousta maminek na pití mléka nedá dopustit, protože jim opravdu ulevilo od potíží. Některým však pomohlo pouze dočasně. Podle odborníků však není mléko tím nejlepším řešením, protože kvůli obsahu vápníku musí žaludek vyprodukovat více kyselin. Pomůže dočasně, ale následně dojde ke zhoršení potíží.

K úlevě může dojít i po pití vlažné (odstáté) vody nebo bylinných čajů (zde opatrně, nutno volit takové, které jsou vhodné pro těhotné ženy). Některým ženám pomohlo i jablko, zázvor nebo jedlá soda. Zkusit můžete banány a meloun, protože jsou zásadité, z příloh rýži, zmírnit pálení žáhy pomohou i ovesné vločky.

Pokud stále nic nezabírá, je možné po poradě s lékařem nebo lékárníkem zakoupit v lékárně volně prodejné antacidové pastilky, které podle diskuzí zabírají téměř stoprocentně.

„V těhotenství mě začala pálit žáha takřka okamžitě se zjištěním dvou čárek. Zprvu pomáhalo mléko nebo jogurt, ovšem postupem času už to nebylo dostačující. Ani se mi nepodařilo vysledovat, po čem mě vlastně pálí. Jeden den to bylo takřka po všem, po jakémkoliv jídle nebo pití. Když jsem nic nejedla, tak taky. Jindy se zase neozvala vůbec. Kamarádka mi doporučila antacidové pastilky, tak jsem je zkusila a spalující žáha dala pokoj. Ani jsem nemusela vycucat celou pastilku, stačilo jí rozlomit třeba napůl a vzít si jen kousek.”

Jak jinak si ještě pomoci

  • předpokládáme, že těhotné ženy alkohol nepijí, některé ženy si však sem tam dají sklenku vína. Ale pozor, i to zhoršuje pálení žáhy. Stejně tak jako kouření, kterému by se měla těhotná žena tak jako tak vyhýbat
  • zmírnit pálení žáhy může i pojídání jídel „tak akorát”, příliš horká nebo naopak studená jídla pálení žáhy zhoršují
  • jezte v klidu, pomalu a nehltejte
  • nepřejídejte se a jezte pravidelně po menších porcích
  • nepředklánějte se, snažte si to během dne hlídat, protože předklon může způsobovat pálení žáhy
  • nechoďte spát bezprostředně po jídle (nebo naopak nejezte před spánkem nebo během dne, když odpočíváte v leže)
  • během spaní si podkládejte horní polovinu těla polštáři - snížíte tak návrat žaludečních šťáv do jícnu a tím i pálení žáhy
  • spěte na levém boku (v této poloze máte větší šanci na omezení návratu žaludečních šťáv do jícnu)

„Jsem momentálně v 32.tt. Pálení žáhy mě chytá tak 3x-5x do týdne. Bohužel mléko nepiju a soda mi nepomáhá. Mamka mi ale jednou řekla, že pokud mě chytne žáha, ať najdu bod mezi prsama, tam zmáčknu a počítám do 10. S údivem mi to pomáhá.”

Babské rady na snížení pálení žáhy

  • spousta žen si chválí jedlou sodu - stačí rozmíchat jedlou sodu ve vodě a nápoj vypít, některým ženám ale chuť a konzistence tohoto nápoje vadí. Se sodou opatrně, určitě ji nepoužívejte jako jediné řešení pálení žáhy
  • ulevit může i vypití sklenice vlažné vody
  • pomoci může také zázvorový čaj (některé ženy si chválí i zázvorová lízátka, která mimo jiné pomáhají i při těhotenských nevolnostech) - zázvor je protizánětlivý (pálení žáhy je ve skutečnosti zánět jícnu)
  • pomoci může i snězení trochy nastrouhané mrkve nebo syrové brambory
  • lepší je jíst „tekutá” jídla, která zůstávají kratší dobu v žaludku - polévky, jogurt, koktejly, smoothie aj.

Pokud vám stále nic nezabírá a nejste schopná kvůli pálení žáhy skoro jíst, navštivte svého lékaře, který rozhodne o dalším postupu. V nejhorších případech je možné užívat léky na lékařský předpis, které omezují tvorbu žaludečních šťáv.

Pověry spojené s pálením žáhy

Okolo těhotenství a těhotenských stavů koluje spousta pověr, které ale nebyly nikdy vědecky prokázány. Co to podle lidové moudrosti znamená, když vás v těhotenství pálí žáha? Žena bude údajně mít vlasaté miminko. Také se říká, že „když bolí v těhotenství zuby, bude to holka, když pálí žáha, bude to kluk”. Jak to bylo u vás? Platily na vás tyto pověry nebo ne?

Pálení žáhy je velmi nepříjemné, bohužel během období těhotenství velmi časté. Nastávající (mnohdy už zoufalé) maminky vyzkouší kde co, aby si ulevily. Pokud se u vás pálení žáhy objevilo poprvé až v těhotenství, tak pravděpodobně po porodu vymizí.

Zdroj:

https://www.maminka.cz/clanek/paleni-zahy-v-tehotenstvi-zapomente-na-mleko-vime-co-vam-pomuze

https://www.abctehotenstvi.cz/txt/paleni-zahy-proc-vznika-co-pomuze-a-co-naopak-urcite-nezabira

https://www.maminkam.cz/paleni-zahy-v-tehotenstvi

https://www.rehabilitace.info/bolesti-2/paleni-zahy-v-tehotenstvi-jak-na-nej-a-pozna-se-podle-toho-pohlavi-miminka/

http://rennie.cz/cs/paleni-zahy-v-tehotenstvi/

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/myty-o-paleni-zahy.A141219_135955_zdravi_pet

Začni psát komentář...

Odešli