Jak správně počítat týdny těhotenství podle aplikací?
Ahoj holky
prosím zkušenější o radu, když jsem 10+2, tak je to desátý, nebo jedenáctý týden? Každá aplikace říká něco jiného a celkem mě to mate.
Děkuju za odpovědi
@fany122e 10+2 je 11 tt.
@katherine177 no právě že není 🙂 Tak to říkají jen maminky, protože používají vlastní logiku (načatý týden), ale lékař chce slyšet oficiální označení a to je 10. ukončený týden.
@hezz17 tak to ti vyšli jako mamince vstříc 🙂 Já jsem u tří těhotenství zažila jen toto, co jsem teď i vygooglila.
Lékaři těhotenství počítají zásadně na týdny, přičemž důležitý je pro ně i každý den. V zápisu, třeba v těhotenské průkazce nebo v lékařské zprávě, k tomu používají znaménko plus a za ním číslo. To označuje dny. Když jste tedy ve 12+3 týdnu těhotenství, znamená to, že jste v ukončeném 12. týdnu a 3 dnech k tomu
No pravda je oboji, proto je to tak matouci. 10+2 znamena 10 ukoncenych tydnu a prave bezi jedenacty tyden… ale casto se prave mluvi v tom ukoncenem, doktor pise desitku a rika 10 tydnu tehotna. Coz je i ta logika s narozeninami, ze proste rikas kolik mas ukoncenych let (je mi tricet, ne jsem ve 31.roce) 😀 nastesti to vetsinou neni tak zasadni, jestli reknes ze jsi tehotna 10 nebo 11 tydnu, stejne je to v konecnem dusledku jen odhad, kterym oznacujeme stari tehotenstvi na zaklade velikosti plodu, ale jinak to o nicem nevypovida 😉 oni ti to na screeningu jeste treba prepocitaji a hned budes o par dni, tyden jinde, me to takhle menili nekolikrat 🤷🏻♀️ U doktora apod kde na tom fakt zalezi nerikam kolikaty tyden, ale vzdy presne to cislo, treba 10+2, aby se nemohlo splist jestli to je desaty nebo jedenacty. U ostatnich prilezitosti to rikam jak se mi chce, protoze vetsine lidi to stejne nic nerekne a jeste se zeptaji jestli jsem teda ve tretim mesici nebo jakym 😀
@hezz17 přesně jako vy ,10+2 je 11 tt ,v životě jsem nikde neslyšela ,že by to bylo jinak i na netu je to napsáno tak jak tvrdíme.

@fany122e lékaři používají pro 10+2 označení desátý, protože je zajímá, kolikátý týden je ukončený. Asi jako kdybys řekla, že je ti 30 let, ale ve skutečnosti ti bylo 30 let a 4 měsíce.