icon

Práce v noci a v zimě

deliminico
28. čer 2018

Ahoj,
jsem cca 5+1, k doktorovi na první prohlídku jsem objednaná až za dva týdny.
Zatím na sobě nepozoruju žádný příznaky, který by mi nějak extra bránily v normálním fungování (bolest prsou, v kříži, sucho v ústech, občas pocit motání hlavy, nic hroznýho).

Každopádně chodím na noční a dělám v zimě - ale v opravdické 🙂 Většinou tak půl směny kolem 0°C a v součtu tak 2-3h v -22°C. Není problém se jít ohřát. Tahám břemena většinou max 15kg.
Zatím pracuju normálně, kromě mnohem větší únavy po směně mi to problém nedělá, ale zajímá mě, jestli některá z Vás dělala v podobných podmínkách a jestli myslíte, že když mi nic není, tak se nemám šetřit dokud si tělo neřekne samo? Jinak samozřejmě vím, že budu muset přejít na denní :(

Nerada bych prckovi nějak ublížila, ale zase si nechci válet šunky a hlavně, pokud to zdravotní stav dovolí, bych chtěla do práce chodit až do konce.

Díky za rady 🙂

sinysov
28. čer 2018

Ahoj, mužů se zeptat kde to pracuješ ? Taková zima, brrrr....

ariadna12
28. čer 2018

Rekla bych, ze nocni prace pro tehotnou neni, navic v takove zime a bremena 15 kg. Pozadala bych o prevedeni na jinou praci nebo bych sla na neschopenku.

ariadna12
28. čer 2018

Jinak ja tahala v praci tezke veci, cca 10 kg, nic mi nebylo a pak jsem zacala krvacet, tak mi dali neschopenku.

xcassiopea
28. čer 2018

Ahoj, z pohledu personalistiky je noční, nízká teplota i zvedání těžkých břemen pro těhotnou rizikové. Probrala bych to s lékařem kdy už začíná být tato práce pro miminko nebezpečná a rozhodně bych požádala o přeložení na jinou práci. Hodně štěstí

deliminico
autor
29. čer 2018

Mám samozřejmě možnost jít okamžitě na denní, do tepla a bez břemen, jsem vedoucí pracovník, takže je to víceméně moje volba, ale zatím nechci v práci nic říkat, ještě jsem nebyla u doktora, a přece jen to nemusí dopadnout...
Jen mě zajímalo, jestli jste to některá třeba měla v práci taky. Mě totiž noční zatím vyhovuje, ale já jsem odjakživa noční tvor a už to tak mám zaběhnuté, přes den nefunguju. Každopádně zkusím se teď ty dva týdny trochu šetřit, než půjdu na první kontrolu. Na neschopenku bych jít nechtěla, pokud nebude zbytí, ale pro prcka to udělám.

deliminico
autor
29. čer 2018

@sinysov Makro 🙂 Ale je to o zvyku, mám zimu ráda (i když ne zrovna tu v práci) a když se přiměřeně oblečeš u toho se hooodně hýbeš, divila by ses, jak se můžeš zapotit :D

dominikaromanova
29. čer 2018

@deliminico, ahoj, záleží jak se cítíš. Ale chlad určitě dítěti neublíží, toho bych se nebála, co se týče zvedání těžkých břemen, tam je to na Tvém vlastním uvážení. Jestli je to možné snažila bych se těžká břemena nezvedat. Každopádně toto je spíše otázka na Tvého gynekologa. Na co máš a nemáš právo viz níže:

Pokud žena vykonává práci, která není vhodná pro těhotné, je těhotným ženám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná žena pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.

Když se jedná o pozici s nižším platovým ohodnocením, má zaměstnanec (žena) nárok na vyrovnávací příspěvek podle předpisů o nemocenském pojištění. Pokud zaměstnavatel nemá pro zaměstnance vhodnou pracovní pozici, zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.

deliminico
autor
29. čer 2018

@dominikaromanova Děkuju za info. Pokusím se trochu šetřit aspoň do první prohlídky, ale ráda bych měla co nejvíc pohybu to půjde. Hlavně tělo je zvyklý, když mám první šichtu po víkendu, jsem celá rozlámaná, jak jsem si "odvykla".
Nejsem zrovna drobek a bojím se, abych to neměla po mamce a nenabrala 40kg, to by mě museli do porodnice vézt hasiči :(

papaja90
29. čer 2018

Ja delala taky obcas v chladaku kde bylo cca - 4 a hned jak jsem mela tehu prukazku a ukázala jsem ji v praci, tak uz jsem tam nesměla... Myslím, ze to neni nejlepší v těhotenství, nastydnes, nebo mocak ti nastydne a brat atb bych v těhu nechtěla...