icon

2. screening - je povinný? Ve kterém týdnu se dělá?

tynaboz
9. led 2019

Zdravím všechny ✋

Chtěla bych se zeptat, jsem ve 21.tt., ale doktor mi neplánuje asi nejspíše udělat 2. Screening, jediné co, tak na konci ledna jdu na test cukrovky. Je tedy 2.screening nepovinný? Nebo ho mám očekávat po 23.tt.? 😶

vikinkav
9. led 2019

@tynaboz je nepovinny ale mas na nej narok od pojistovny a bylo by dobre ho pozadovat, at ti dr napise zadanku do nejake nemocnice, kdyz to nechce delat on

tynaboz
autor
9. led 2019

@vikinkav Dobře, děkuji za radu. Ještě se zkusím obrátit na něj. 🙂

zrzeckas
9. led 2019

Pokud vim, tak zadny screening neni poviny. U male jsem nikde nebyla, az ted u druheho tehu jsem byla az na druhen screeningu. Jinak jak psala @tynaboz... At ti to dr napise. Me to nenapsala, platila jsem v Brne 1200, ale nechala jsem si to zaplatit pojistovnou v ramci balicku manazerka materstvi (205 - prumysliva pojistovna)

makronka222
9. led 2019

At ti da zadanku, to ti mela dat sestra davno, ty si pak zajdi na pracoviste, ktere chces...

marketa1218
10. led 2019

@tynaboz co jsem slyšela, tak ten první Screening je mnohem lepší, ten druhý prý dělá dost často falešné špatné výsledky a maminky jsou potom zbytečně moc vystresované, ale osobní zkušenost nemám, jenom od kamarádek. Můj gyn.podle všeho také dělá asi jenom ten první, myslím, že si s nim vystačím. Hodně štěstí🙂

mishulka26
10. led 2019

@marketa1218 při tomto screeningu se kontrolují vnitřní orgány jestli jsou v pořádku a tam kde mají být tak, ze to co si píšeš sis myslím spletla screening s tripple testy ty jsou nespolehlivé 😉

vikinkav
10. led 2019

Oba screeningy jsou dulezite, pokud te tedy zajima, jestli tve miminko ma nejake vyvojove vady nebo pripadne deformace. Blby je ze se predtim dela jeste rozbor krve a to neni vubec spoleive, navic tam pridavaji nejakou pravdepodobnost kvuli veku a tak, coz muze vyjit falesne pozitivni potom. Ale screening jakoze ultrazvuk na specializovanem pracovisti, ktery provede lekar ktery ho dela denne nekolikrat, tomu bych docela duverovala

marketa1218
10. led 2019

@mishulka26 Máš pravdu, to budou asi ty tripply no.

marketa1218
10. led 2019

@vikinkav No jasně, já jsem si to spletla s tripplama. Jsme teprve na začátku těhotenství, takže na tohle je ještě čas a moc se v tom zatím neorientuju, znám jenom ten na Downův syndrom.

normalnimatka
10. led 2019

záleží, co myslíš.
triple test? nebo screening jako velkej UTZ? pokud triple test, nedoporučuju, a je dobře, že to dr. nedoporučuje. jít na něj můžeš, ale podle mě nemá smysl, zvlášť, pokud jsi byla na prvním placeným. je často falešně pozitivní, takže spíš zbytečně vystraší, než že by něco podchytil.
velkej utz bych se divila, že nechce dělat. měl by to bejt standard. samozřejmě nemusíš jít vůbec na nic, ani za celý těhotenství nemusíš páchnout k doktoroj. ale měl by tě o tý možnosti informovat a dát ti na výběr.

tynaboz
autor
11. led 2019

@marketa1218 Na 1.screeningu jsem byla, ale měla jsem doporučeni na kontrolu kolem 20.-22.tt., a tak jsem se ptala co jak, a jestli je to vyšetření důležité. 🙂 Jinak, děkuji 🙂