icon

Je rentgen bezpečný pro těhotné při naražené ruce?

stastnamatka07
9. pro 2021

Ahoj, dneska sem si zřejmě narazila ruku při pádu, mám ji oteklou a hodně to bolí. Zítra jedu do nemocnice ale chci se zeptat jestli nemá některá zkušenost jak je to v těhotenství s rentgenem ? A případně jak se řeší naražená ruka ? Děkuji

tudcek
9. pro 2021

@stastnamatka07 ano. Měla jsme rentgen plic v těhotenství. Měla jsem zápal plic a nehojil se ani po dvou ATB. Tyden myslim kolem dvacátého, věděli to-měla jsem kolem sebe a břicha takový těžký plášť a ještě takové desky na odcloneni. Takže asi něco prošlo, ale ne moc. Kazdopadne pokud to nebude nezbytné-nepozenou te tam.

stastnamatka07
autor
9. pro 2021

@tudcek Děkuji za odpověď, tak sem zvědavá co mi řeknou, už jednou sem měla naražený loket a dostala sem sádru 😶 jen to sem nebyla těhotná a před Vánocemi kdy je tolik práce doma 😕

jako_mala_holka
9. pro 2021

Já byla na rentgenu v těhotenství, ale až ke konci, v posledním trimestru... Nechtělo se mi do toho, ale bála jsem se, začaly mi zničeho nic problémy s nohama, nemohla jsem skoro ani chodit, nikdo nevěděl, co se děje... Po porodu jsem měla zas problémy, nějak jsem na ty nohy trpěla prostě... Každopádně dcerka je v pořádku, je jí rok a půl, říkali mi, že když se jedná o nohy, ruku, apod, tak to není tak hrozné, třeba břicho by asi byl jiný případ, pánev nebo tak... Ale teda nevim, jak je to s tím těhotenstvím, myslím, že mi i někdo říkal, že to není tolik rizikové až cca od 17tt, snad někdo na tom rentgenu mi to říkal, už nevím... I ohledně mě to konzultoval ortoped s gynekologem a i s porodnici, jen tak mě neposlali

stastnamatka07
autor
9. pro 2021

@jako_mala_holka Ještě sem zapomněla zmínit, že sem na rizikovém, tak to tuplem nevím ale sem zvědavá jak to zítra dopadne, každopádně děkuji za odpověď 🌸

jako_mala_holka
9. pro 2021

@stastnamatka07 držím palce 🌷

stastnamatka07
autor
9. pro 2021

@jako_mala_holka Děkuji 😌

kosi_cek
10. pro 2021

@stastnamatka07 já si přesně v tomto týdnu ošklivě zvrtla kotník a RTG mi nedělali, ke zranění se chovali, jako kdyby byl na RTG nález, dostala jsem sádrovou dlahu a berle. Kotník byl brzy v pořádku, dlahu jsem mohla asi po dvou týdnech odložit.

stastnamatka07
autor
10. pro 2021

@kosi_cek Ajeje 🙁 Tak sem zvědavá. Děkuji za odpověď 🌸

mishulka26
10. pro 2021

@stastnamatka07 vymkla jsem si kotník asi ve 30 tt a rentgen jsem odmítla nikdo mě nenutil

stastnamatka07
autor
10. pro 2021

@mishulka26 Já sem právě četla, že 13tt je rizikový na rentgen, tak vůbec netuším ale samozřejmě bych se nejraději obešla bez něj ale dle toho co mi popisoval obvoďák po telefonu, tak to je zlomené..ale uvidím až co v nemocnici řeknou.

lenulacek
10. pro 2021

@stastnamatka07 my tehotny v ordinaci úplně bezne rentgenujeme.

stastnamatka07
autor
11. pro 2021

@lenulacek Mě rentgen neudělali, sem teprve v 13tt na rizikovém a asi sem docela ráda, že jej nedělali. Dle doktora mám ruku jen naraženou, tak to bude v pořádku za chvíli.

lenulacek
11. pro 2021

@stastnamatka07 a co by se podle tebe stalo kdyby ti ho udělaly?

stastnamatka07
autor
11. pro 2021

@lenulacek To snad ví každej, jaké riziko tam je. A každá matka má právo se rozhodnout, takže pokud mě za to odsuzujete, to je zřejmě tedy váš problém ale já takhle prostě riskovat nebudu. Tím končím debatu.

lenulacek
11. pro 2021

@stastnamatka07 🤦‍♀️

sanoela
11. pro 2021

@stastnamatka07 jednou jsme třeba dělali srovnání. jedna dávka RTG je třeba přirovnána ke 3 banánům, které sem letí kdo ví znjake dávky nebo i třeba pokud spíte s mobilem u hlavy, který má zaplou wifi, tak si také dáváte nevědomky dávky. Každopádně strach chápu a je fajn, že jste nemusela podstoupit.

limali
11. pro 2021

@stastnamatka07 mala som zápal zubu a bol nutný roentgen kvôli koreňom. Gynekológ s tým bol ok, mala som olovenú vestu. Rozhodnúť sa môžeš akokoľvek, ale dnes je to riziko už minimálne. Držím palce nech ste s miminkom ok 😊

stastnamatka07
autor
12. pro 2021

@limali Chápu, dnes už je to docela vymakané i pro těhotné ale přesto mám strach, naštěstí mi rentgen nedělali právě kvůli těhotenství, pan doktor byl rozumný a chápal situaci. Každopádně děkuji, že mě neodsuzujete jako paní v této diskuzi.

limali
12. pro 2021

@stastnamatka07 Chápem ten strach, mala som to tak isto. Snáď nikto nemá právo nikoho odsudzovať za jeho vlastné rozhodnutia 🤷🏻‍♀️❤️

codal
12. pro 2021

@kosi_cek stejná zkušenost, byla jsem v 15.tydnu, rentgen mi nedělali, dostala jsem na vymknutý kotník dlahu a berle.