1. IVF přidejte se a podělte se o zkušenosti
Ahojky, po 9. letech snažení, z toho 5. letech se současným partnerem, 3. IUI a jednom MA nás čeká první stimulace a pokus IVF. Budu moc ráda, pokud se přidáte vy, které jste na tom stejně a hlavně ty, které se podělíte o své rady, zkušenosti, strasti a hlavně radosti a úspěchy 🙂
@be_ruska Ano zitra prvni, elonva se to jmenuje pak v pondeli ultrazvuk a pak dostanu neco dalsiho, AMH mam 1,6 ale spis mi to doktor rikal kdyz sem byla nekolikrat predtim na ultrazvuku ze jich vidi malo, no tak snad ze me neco " vymacknou" 🙂 takze ai ted jeste alespon 14 dni pockam vid do transferu? Pokud tedy pocitam s variantou ze alespon jedno vajicko uspesne oplodni
Ahoj holky, můžu se k Vám přidat..? Něco málo o mě, i když nevím, jestli to dokážu zestručnit.. Je mi 27, s manželem se snažíme mez pár dní rok.. Bohužel se nám nedaří.. Než jsme se začali vůbec snažit, navštívili jsme v roce 2012 genetiku Brně, jelikož manžel má postižení rukou, a nikdo nevěděl příčinu.. Samozřejmě dohady, že za to může Černobyl (narozen v roce 1986) apod. nám na genetice vyvrátili s tím, že se s největší pravděpodobností jedná o Holt oram syndrom (poměrně vzácné postižení postihující derofmaci horních končetin a těžká onemocnění srdce - nedomykavost chlopní apod. a dalších vnitřních orgánů.. no u manžela to postihlo naštěstí jen ty horní končetiny - zkrácené klíční a loketní kosti, chybějící palce, zakřivená páteř..) Bohužel nám bylo řečeno, že je to sice nově vzniklá genetická vada, ale že je dědičná, a riziko přenosu je 50%.. No v tu chvíli nám to přišlo hodně, ale tak nějak jsme doufali, že to dobře dopadne 🙂 Dítě s tímto postižením bychom si však nechat nemohli, protože pokud by postihlo i srdce, tak by se pravděpodobně nedožilo vysokého věku, navíc manžel nechtěl, aby si jeho díte prošlo tím, co on v dětství... A když jsme se o 4 roky později začali snažit, předala jsem zprávu mojí gynekoložce, která mi k tomu absolutně nic neřekla, snad jen to, že prostě uvidíme, že se to stejně nedá ovlivnit.. jenže moje gynekoložka byla dobrá akorát tak na prevenci a napsání antikoncepce, jelikož moje problémy s cystami chtěla řešit antikoncepcí, moje bolesti řešila ATB a k tomu ji někdy zastupovala její 70 letá maminka.. A tak jsem se rozhodla přejít jinam.. Známý mi doporučil "kapacitu" v Brně, jednoho docenta, který má za sebou dlouhou praxi.. A tak jsem tam šla asi po 6 měsících snažení s tím, že mám stále se opakující bolesti dělohy, cysty, a že se nám nedaří otěhotnět.. On mi řekl, že nejlepší lék na všechny tyto ženské problémy je otěhotnění, a že u nich se po půl roce řeší, a že mi nasadí léky, po kterých se zadaří hned.. Nasadil mi Clostilbegyt a Duphaston, po kterých se opravdu hned podařilo, ovšem... asi v 6-7tt jsem začala špinit, jeho diagnóza, že dle UTZ vidí váček bez činnosti, že tomu necháme čas a uvidí se co bude dál.. No po pár dnes večer krvácení - pohotovost - dg. probíhající potrat.. Mladičký doktor, který mi vše vysvětlil, uklidnil a řekl, že pokud budu krvácet a vše odejde samo, revize není nutná.. No, krvácení se zastavilo, tak jsem šla opět ke svému Dr., který nejdříve že nejspíše uděláme revizi, ale poté řekl, že na UTZ stále něco vidí, a že tomu necháme ještě čas.. Tu noc jsem už opravdu potratila v šílených bolestech vše odcházelo (pátek).. K Dr. jsem se chtěla objednat v pondělí s tím, že krvácím, takže není nutná okamžitá revize.. Sestra mě objednala až na úterý, a když jsem přišla, zastupující Dr. mě seřvala a okamžitě poslala na revizi do nemocnice.. Když jsem dorazila, po prohlídce doktorka naznala, že revize není nutná, když krvácím a vše odchází.. Opět domů.. Jenže jsem asi 14 dní stále silně krvácela, a tak se opakoval kolotoč, kdy jsem již chodila do nemocnice, a na střídačku mi píchali injekce, doporučovali revizi, nedoporučovali revizi apod.. Nakonec se každopádně nekonala, ale udělala se mi cysta, která praskla, a ta bolest byla mnohem horší než potrat.. Cysta se bohužel naplnila a zase praskla - celkem asi 3x.. Na poslední kontrole u Dr., který si nikdy zprávy z nemocnice nečetl, nečetl si ani naši zprávu z genetiky, vždy mě jen vyšetřil a řekl, že je to OK i když nebylo mi řekl, že když se za 2-3 měsíce nezadaří, ať hormony opět nasadím.. No jako bylo moje překvapení, když jsem si na netu četla správné dávkování, kterým jsem si nebyla jistá, když jsem chtěla hormony opět nasadit.. Clostilbegyt způsobuje cysty! O tom se mi můj Dr. zapomněl zmínit, a prostě mi ho opět doporučil.. Stejně tak, jako nedělal žádná vyšetření - mě ani partnerovi, nezjišťoval jestli OVU probíhá, prostě nic.. Nasadil hormony s tím, že po nich určitě otěhotním... No, otěhotněla jsem, ale... S potratem jako takovým sem se vyrovnala poměrně brzy, ale zdr. problémy a bolesti, které s sebou nesl, mě hodně vyždímali, a velikou oporou mi byl manžel..
Po tom všem jsme se s partnerem rozhodli navštívit CAR (konkrétně Reprofit v Brně), protože jsme prostě chtěli, ať se nám někdo věnuje, vše nám vysvětlí, řeší naše problémy.. A tam se tady stalo.. Vzal si nás doktor Vrána a nestačil se divit tomu, co vše se nám stalo.. První informace, kterou se hodně (a jako první zdravotník) zabýval je manželovo postižení.. My tomu tolik pozornosti nevěnovali, protože jsme doufali, že to prostě dobře dopadne.. Díky němu jsme si ale uvědomili, že 50% je prostě fakt moc, a že umělé přerušení třeba v 16tt bychom nezvládli.. On nás informoval, že pravděpodobně jediná cesta, jak toto postižení u dítěte vyloučit, je IVF.. Ovšem pouze v případě, že se jedná opravdu o to postižení, které manželovi bylo před 5 lety diagnostikováno, a pouze v případě, že bude z emrya zjistitelné... Momentálně má manžel za sebou spermiogram, dnes nás čeká schůzka s genetičkou kde se dozvíme více, a mě čeká vyšetření hormonálního profilu atd., které mi předtím nikdy nikdo nedělal... Jsme moc rádi, že se nám konečně někdo věnuje, i když je to třeba za cenu, že za to zaplatíme... Ale budeme vědět na čem jsme.. Po miminku moc toužíme, máme dva pejsky, vlastní domeček, téměř rok po svatbě, a dalším velkým krokem v našem společném životě je právě dítě..
Moc se omlouvám, že jsem toho tolik napsala, ale neumím to prostě zkrátit.. Budu ráda, když někdo dočte až sem, ale pochopím, pokud ne.. Vaši diskuzi jsem zatím nepročítala, ale určitě kouknu 🙂 Přeji všem, které jsou v podobném procesu jako já, ať už se jim jenom daří!
Holky, tak nase dnesni info o embryich - 1 vypada uplne dobre a pravdepodobne bude dobre na transfer, na ktery jdu teda zitra. Ostatnich 6 moc dobre nevypada. Tvori se tam fragmenty a vypada to, ze se zacnou rozpadat 😢 Jsem z toho poradne zdrbla 😕
@terite Ahoj já jdu taky zítra na transfer, mám 3 bojovníky... snad teda..včera ještě byli... Jak jsi na tom s bříškem po OPU??? mě docela pořád bolí, zvlášť když mám plný močový měchýř, který mám pořád když hodně piju🙂
tfuj tfuj tfuj přeji moooc štěstíčka zítra:-*
@brambora28 moc držím pěsti ať se brzy poštěstí. Jak jste zatím v Reprofitu spokojeni?
@brambora28 Ahoj, vítej ve fóru. Tvůj příspěvek jsem přečetla celý až do konce. Přestože jsem tady dnes už byla dopoledne, tak jsem nezareagovala, protože jsem byla plná dojmů a emocí, které jsem se dozvěděla od embryologa. IVF je psychicky náročné, teď už to můžu potvrdit i já. Užili jste si zatím tedy pořádně a neměli jste moc štěstí na zúčastněné doktory. Také jsem se několikrát setkala s doktory, kteří si např. neprostudovali předchozí lékařské zprávy a pak nereagovali adekvátně a špatně hodnotili výsledky apod. Mně se vždy osvědčilo být dostatečně informovaná. Snažím se vždy na internetu nastudovat vše související. Samozřejmě ne z diskuzí, ale z odbornějších zdrojů. A u lékařů se potom ptát, diskutovat, ukázat, že o problematice něco vím. Samozřejmě ne tak, aby se jich to nějak dotklo, ale spíš tak, aby cítili, že proti nim je člověk, se kterým můžou mluvit na rovinu. V každém případě ti teď přeji, abyste v CARu našli to, co potřebujete a aby se vám zadařilo.
@be_ruska @michaela_k Je mi vlastně docela divné, že ten transfer bude už zítra. Je to teprve 4. den kultivace. Správně by to u PK mělo být 5. nebo 6. den, ne? Embryoložka mi řekla, že to jedno dobrý má dnes 6. buněk a zítra jich bude mít 6-8. Na konci 4. dne kultivace (to bude zítra) by už měla být morula. Tak jsem ohledně té kvality spíš skeptická. Zítra před ET jdeme ještě na konzultaci, tak se na všechno vyptáme a snad nám to dostatečně vysvětlí. No převládá ve mně ale spíš nedůvěra a zvažuju, že pokud půjdeme na další IVF, tak asi už jinam. Míšo, tobě na zítra držím palce, dej pak info o všech podrobnostech. A beruško, tobě držím palce, abys zítra dostala pozitivní informace ohledně finálního vývoje. Taky dej vědět.
@terite dekuji. Ja ani nevim
Kolik buněk maji moje. Včera jsem si volala ( byli 3. Den) a jedna skoro morula tam uz byla. Tak uvidíme zítra. Je to moje 1IVF tak vůbec nevim co a jak. Jsem v Iscare v Praze jeste v nějaké studii. Tak věřím, ze dělají max. Pro to aby to vyšlo. 🙂 zítra podám report. Nástup mam v 7:30
@terite no praveze mi to přijde taky brzo. Myslela jsem že transfer je 5ty den. Ale tak snad doktoři ví co dělají a embryjko bude připravené. Na kolik tam zítra jdeš? Urcite se na vsechno zeptejte a nad dalším ivf zatím vůbec nepremyslej. Nezapomeň myslet pozitivně 😉
Hele dali ti po OPU nějaký léky?
@linusha Ahoj, moc děkuji 🙂 spokojeni jsme, ale je vidět, že jsou opravdu zahlcení, že tam čekáme třeba půl hodiny, i když jsme objednani na čas.. ale jinak přístup je dobrý, nesrovnatelny s mými předešlými doktory...
@terite Děkuji za příspěvek 🙂 no u mě je asi trochu výhoda že mám titul, hned jsem u doktora viděla, že se mnou mluvil jinak, a mám za sebou zdravku, takže měl asi pocit, že všemu rozumím a o chromozomech atd.mluvil jak kdybych byla nějaká geneticka 😀 myslím, že chyba v těch centrech je (nevím jak jinde ale v Reprofitu to tak je), že i když mas svého ošetřujícího lékaře, tak se u jednotlivých úkonů atd.docela střídají a pak jak říkáš nečtou pořádně zprávy, na vše se tě pořád dokola ptaji... No jsem zvědavá co bude dál..
Dnes jsme.na schůzce a genetičkou zjistili, že to manželovo postižení se dá u embrya geneticky vyšetřit, tak pravděpodobně do IVF půjdeme.. dělali nám ještě odběry na jiné běžné genetické vady, já půjdu na ten hormonálních profil a pak schůzka a doktorem a řešit co a jak dál.. každopádně geneticka dnes řekla, že je to otázka minimálně 3 měsíců.. a my jsme teď před rozhodnutím, zda to během té doby riskovat a zkoušet s možným rizikem postižení nebo ty 3 měsíce počkat 😀 jsou to sice blbý 3 měsíce, ale vy určitě víte, jak je v tomto případě každej měsíc dlouhej 😁
Ahoj holky, tak jak to s vami vypada? Ja mam opet smulu jak blbec, od vcera jsem na neschopence, neco na me leze. Mam 5 dni do predoperacniho vysetreni, musim se z toho dostat, uz jsem si pichla prvni injekci, pokud budu nemocna doktorka me mepusti na uspani a jeden IVF cyklus je v pr... nebo musim zaplatit 7000 za tu injekci me to snad nekdo fakt nepreje nebo co... :-/ ale lezim piju hektolitry caje a kloktam vincentku a morkou sul ( leky nemuzu) ovlivnilo pry by to to predoperacni vys... 😖
@hadiceee Teda, to je na prd. Ale zase pet dni je docela dost, to by se mohlo zvladnout. Doporucuji udelat sirup z cibule (cibuli na kosticky, do sklenicky a prosypat cukrem) a kazdou hodinu 2 lzicky. Taky bych zkusila caj z cerstveho zazvoru nebo neco s hodne cesnekem. To jsou prirodni atb. Skvela je take konvicka na prolevani nosu a dutin. Drzim palce, at je rychle lip. Jak myslis to s tou injekci za 7tis?
@terite embryjka vypadají dobře obě dvě tak aspoň nějaká dobrá zpráva.
Fakt nevím čím to může být. Na utz říkal že nic nevidí. Ještě se mě jako zeptal zda chodím pravidelně na stolici tak říkám že asi poznám bolest břicha když se mi chce na záchod od křečí a píchání v podbřišku.🙄 omg to je přístup za ty prachy fakt. Příště lepší zůstat doma.... co ty??? Jak jsi dopadla?
@be_ruska Tak já jsem teprve před chvílí dorazila domů. To naše jedno přeživší embryo vydrželo, ohodnotili ho známkou 1 (jako ve škole) a je to morula. Ještě nám řekli, že jedno z těch šesti špatných se zlepšilo a dalo by se zavést jako druhé, ale na mražení že nee. No ale my jsme z více důvodů chtěli zavést jen jedno, takže jsme odmítli a zůstali jen u toho našeho jednoho bojovníka, který teda prý vypadá dobře. Už mám zavedeno, tak budu doufat, že se chytne. Jinak je ale dneska den blbec. Od rána bolení hlavy, snažila jsem se hodně pít vodu atd. ale nepřešlo to a nakonec jsem po transferu šla do lékárny pro paralen a musela si jeden dát. Potom jsem tam taky dlouho čekala a mezitím mi domů dovezli nákup, který převzala babička. Jenže tam bylo něco špatně, takže hned po transferu jsem si od ní přečetla sms, že jí mám poslat číslo na řidiče a musela to vytelefonovávat, takže trochu stres, že jsem jí v tom nechala atd. Jinak mi ten transfer dělal přednosta kliniky, velká kapacita a musím říct, že byl super. Skvělý přístup a taky se mu podařilo dostat přes můj operovaný čípek úplně bezbolestně (což se dřív lékařům moc nedařilo), takže spokojenost a teď už jen to čekání. A ty máš ten utrogestan brát pořád nebo ho máš vysadit, aby přišla ms?
@terite ty jo tak super tak teď už jen držet palce. Moc přeji aby ti to vyšlo a doufám že budu hned pár týdnů po tobě 😉
Jak ten transfer probíhal? Fakt to nebolelo? Pak jsi tam ještě ležela nebo jak?
Utrogestan mám brat od OPU 10 dní a pak vysadit a ma přijít MS. Potom mezi 10-12 DC mám přijít na ultrazvuk a pak už bude transfer. Achjo už aby to bylo. Ale dnes mě fakt to břicho bolí ☹ nevím čím to je teda....
@be_ruska Pohlavi nevim. Nedelalo se PGS ani PGD. Tak si myslim, ze ani oni pohlavi nevi. Nebo jo? Kazdopadne jsem se neptala a je mi to i jedno. Prvni test udelam uz v pondeli. Mel by byt negativni a pootvrdit mi, ze Ovitrelle uz je pryc. Dalsi test pak zkusim uz ve stredu a pak v patek.

@be_ruska Neztracej nadeji, me jedna holcina kdysi vypravela ze ji zbyly snad jen tri jedno zavedli a je z toho chlapecek, dve nechali zamrazit a za tri roky zavedli a z toho ma krasnou holcicku.. neni to o poctu ale o kvalite, drim Ti moc palce! Taky se bojim mam nizke AMH a taky se mi tvori po certech malo vajicek netusim jak moc pomuzou ty leky, taky z toho mam strach, ja budu urcite stastna alespon za to jedno tak tfuj ffuj hodne stesti, drz se